Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τρίτος γύρος επιστρεπτέας 1,2 δισ.

Ρευστότητα 10 δισ. στην αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου υπόσχεται ο Χρ. Σταϊκούρας

EUROKINISSSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρίτος γύρος επιστρεπτέας 1,2 δισ.

  • A-
  • A+
Αγνωστο αν θα ισχύσει ξανά η δέσμευση να μην προχωρήσουν οι ωφελούμενες επιχειρήσεις σε απολύσεις ● Πώς κλιμακώνονται τα ελάχιστα ποσά δανείων.

Nέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τον τρίτο κατά σειρά, ανακοινώνει τις επόμενες μέρες ή ώρες η κυβέρνηση, αποκλείοντας ωστόσο, για ακόμη μια φορά, την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που δεν έχουν ταμειακή μηχανή.

Κατ’ εξαίρεση εντάσσει στο μέτρο μόνο τις τουριστικές, εποχικές επιχειρήσεις συναφείς με τον κλάδο (με σημαντική πτώση στον τζίρο τους για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο). Με αυτό τον τρόπο «ψαλιδίζονται» οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από το οικονομικό επιτελείο για διευρυμένο τρίτο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής με δυνατότητα ένταξης του συνόλου των ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή.

Ενα άλλο ζήτημα το οποίο μένει να αποφασιστεί και είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις που θα υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στην «επιστρεπτέα 3» είναι εάν στους όρους της ρύθμισης θα ενσωματωθεί η ρήτρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η δέσμευση δηλαδή που προέβλεπαν οι δύο προηγούμενοι κύκλοι και λειτουργούσε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση των χαμηλότοκων κρατικών δανείων και ήταν οι επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού το επόμενο διάστημα.

Ηταν ένας από τους όρους που λειτούργησαν ανασταλτικά στο μέτρο της επιστρεπτέας, αφού χιλιάδες ήταν οι επιχειρήσεις που ενώ επλήγησαν από τον κορονοϊό έφτασαν μέχρι το «παρά ένα» και απέφυγαν να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις για τα ποσά (στη φόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων).

Η υποβολή των αιτήσεων προγραμματίζεται για τα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ (τέλος αυτής της εβδομάδας/αρχές της επόμενης). Από τον πρώτο και δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν συνολικά καταβληθεί 1,861 δισ. ευρώ. Ο τρίτος κύκλος θα κινηθεί λίγο πάνω από το 1 δισ. ευρώ - θα φτάσει στο 1,2 δισ. ευρώ, ώστε η παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις να ανέλθει στα 3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ύψος του ελάχιστου δανείου διαμορφώνεται σε:

● 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο και δεν διέθεταν ταμειακή μηχανή κατά την 1η Ιουνίου.

● 4.000 ευρώ αν απασχολούσαν 1-5 εργαζόμενους.

● 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20 εργαζόμενους.

● 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21-50 εργαζόμενους.

● 30.000 ευρώ για πάνω από 50 με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

● Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Επιτόκιο

■ Το ποσό της ενίσχυσης επιβαρύνεται με επιτόκιο 0,94% ετησίως.

■ Για το χρονικό διάστημα ώς την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οποιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.

■ Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης αρχίζει να επιστρέφεται (από 1/2022 δηλαδή) σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις, με εκάστη εξ αυτών καταβλητέα την τελευταία ημέρα του μήνα. Με άλλα λόγια, η εξόφληση θα εκτείνεται έως τα μέσα του 2025.

Στον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος με δηλώσεις στον «Real FM» τόνισε ότι ο κύκλος θα ανοίξει μέσα στην εβδομάδα, ενώ πρόσθεσε ότι «οι επιχειρήσεις του τουρισμού πήραν σημαντικά ποσά και από τη δεύτερη επιστρεπτέα. Συνολικά, 19.057 επιχειρήσεις στα ελληνικά νησιά πήραν ποσά από το δεύτερο πρόγραμμα».

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ακόμη ότι περίπου 10 δισ. ευρώ θα «πέσουν» στην αγορά τους επόμενους μήνες και θα είναι μέτρα στήριξης νοικοκυρών και επιχειρήσεων που βάλλονται από την κρίση. Η δύναμη πυρός που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση για την αναχαίτιση του κορονοϊού φτάνει τα 14 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαθέσει πολύ ισχυρότερα πακέτα για μη βυθιστούν οι οικονομίες τους στο β’ τρίμηνο του 2020, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας (ύφεση 15,2%).

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

«Αν δεν σας ανησυχεί το 15,2%, τι θα σας ανησυχήσει;»

«Αν η κυβέρνηση δεν προβληματίζεται με την ύφεση στο 15,2%, πραγματικά δεν ξέρω τι θα την προβληματίσει», αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Ανάπτυξης. «Κανείς δεν αρνείται ότι η πανδημία είναι ένας εξωγενής παράγοντας για τη χώρα. Ομως το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να επιλέξει ποια όπλα θα χρησιμοποιήσει και πότε, ποιους θα στηρίξει, ποιες προτεραιότητες θα θέσει», αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Η χώρα μας θα έχει σημαντικά προβλήματα και τα επόμενα τρίμηνα. Οπως έχουμε πολλάκις τονίσει, το ζήτημα είναι να μη γίνει η ύφεση παρατεταμένη. Η πιθανότητα για το λεγόμενο “V” έχει πλέον εξαφανιστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που αν είχαν ληφθεί η ύφεση θα ήταν σημαντικά μικρότερη. Η κυβέρνηση επέλεξε να μην το κάνει. Τώρα απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες παρεμβάσεις... Θα καταλάβουν ποτέ στη Ν.Δ. ότι η δουλειά τους δεν είναι να κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, αλλά να λάβουν μέτρα για την ανάσχεση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης;».

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πότε θα πληρωθεί το επίδομα για τις αναστολές Δεκεμβρίου
Η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους ήταν σε αναστολή τον Δεκέμβριο αναμένεται να έχει καταβληθεί έως τις 12 Ιανουαρίου. Το ποσό αφορά όλους τους εργαζόμενους...
Πότε θα πληρωθεί το επίδομα για τις αναστολές Δεκεμβρίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φον ντερ Λάιεν: Στην Ελλάδα 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE
Το συνολικό ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα είναι 2,7 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα που αναμένεται να βοηθήσει επιχειρήσεις και εργαζομένους που επλήγησαν από την κρίση.
Φον ντερ Λάιεν: Στην Ελλάδα 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα συντριβή σε μισθούς, τζίρους και κατανάλωση
Τρύπησαν οι τσέπες των πολιτών στην πρώτη καραντίνα, με τη μέση απώλεια για κάθε νοικοκυριό να υπολογίζεται στα 314 ευρώ, και θα ξηλωθούν πάλι κατά 234 ευρώ με το νέο «κλείσιμο» της οικονομίας, μετακινώντας...
Νέα συντριβή σε μισθούς, τζίρους και κατανάλωση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς ενισχύονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που πλήττονται
Τα αντίμετρα της νέας καραντίνας αφορούν στις αποζημιώσεις για όσους έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, την επιστρεπτέα προκαταβολή, καθώς και την καταβολή του ½ της ζημίας των ιδιοκτητών ακινήτων από την...
Πώς ενισχύονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που πλήττονται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας