Η αναδιάρθρωση όλων ανεξαιρέτως των οφειλών μέσω της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού δημιουργεί τριβές μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών που θα κληθούν -αν δεν επέλθουν αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα- να ρυθμίσουν και ενήμερα δάνεια εκτός από τα «κόκκινα».
Αν δηλαδή ένας δανειολήπτης που δηλώνει αδυναμία πληρωμής έχει ένα στεγαστικό μη εξυπηρετούμενο δάνειο και μια πιστωτική κάρτα-καταναλωτικό δάνειο που είναι ενήμερο, τότε η τράπεζα θα πρέπει προχωράει σε αναδιάρθρωση του συνόλου των οφειλών.
Εκείνοι που ασχολούνται με τα θέματα ιδιωτικού χρέους σημειώνουν ότι τα ενήμερα δάνεια εκείνων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα είναι λίγα και μικρής αξίας.
«Το να βρεις 50 ευρώ για να πληρώσεις την ελάχιστη καταβολή της πιστωτικής κάρτας κάθε μήνα και να γλιτώσεις τις συνεχείς οχλήσεις των εισπρακτικών εταιρειών μπορεί να σε κατατάσσει στους "ενήμερους δανειολήπτες", αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι οικονομικά εύρωστος».
Αυτό το γνωρίζουν βέβαια και οι τράπεζες και για τον λόγο αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των εξυπηρετούμενων δανείων στο πλαίσιο της εξωδικαστικής διαδικασίας δεν είναι το μόνο, αλλά εντάσσεται σε μια μεγαλύτερη ατζέντα… εκκρεμοτήτων που αφορούν τον Πτωχευτικό Κώδικα αλλά και τις υπουργικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν.
Τραπεζικές πηγές εξάλλου εκτιμούν ότι το μέλλον αρκετών δανείων που είναι σήμερα σε μορατόρια διαφαίνεται… κόκκινο. Και η ιστορική βουτιά του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους θα αποτυπωθεί αργά ή γρήγορα και στα βιβλία των τραπεζών.
Πάντως σε ό,τι αφορά το κόστος που θα έχει ο νέος κώδικας, οι τράπεζες έχουν αναθέσει στην Deloitte σχετική μελέτη. Οι τράπεζες, όπως επισημαίνουν οι επαΐοντες, θεωρούν ότι οι εξωδικαστικοί μηχανισμοί κοστίζουν ακριβά στα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία αναζητούν τρόπους να ελαχιστοποιήσουν το κόστος αυτό.
Ωστόσο αυτό που θέλουν να αποτρέψουν τα τραπεζικά επιτελεία είναι να μη χαλάσει η κουλτούρα των πληρωμών και προστεθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές σε εκείνους που δεν θα μπορέσουν να επανέλθουν στην… κανονικότητα μετά το τέλος της πανδημικής κρίσης, το οποίο δεν θα έρθει νωρίτερα από την 1η Ιανουαρίου 2021, όταν και θα τεθεί σε ισχύ ο νέος Πτωχευτικός Κωδικας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας