• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.2°C / 6.8°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.9°C / 4.1°C
  0 BF
  57%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 9.0°C
  0 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / 0.3°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 3.4°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 3.6°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 7.0°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 6.4°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.5°C / -0.7°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C -2.5°C / 6.2°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 6.0°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.4°C / 7.0°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C -1.2°C / 4.9°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.3°C / 4.2°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  55%

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «η χώρα δανείστηκε με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ στις εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου»

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο «μαξιλάρι» τα 2,5 δισ. ευρώ από το ομόλογο

 • A-
 • A+
Η ζήτηση αποδείχτηκε πολύ ισχυρή, με δεδομένο ότι πολύ γρήγορα το ομόλογο θα καταλήξει μαζί με τους άλλους τίτλους των οικονομιών του Νότου στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω του κορονοϊού.

Στον κουμπαρά των διαθεσίμων μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας και οι έκτακτες δαπάνες για την άμυνα και τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα κατευθυνθούν τα 2,5 δισ. ευρώ που συγκέντρωσε χθες το ελληνικό Δημόσιο από την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου. Με δεδομένο ότι πολύ γρήγορα το ομόλογο θα καταλήξει μαζί με τους άλλους τίτλους των οικονομιών του Νότου στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω του κορονοϊού, η ζήτηση για τον ελληνικό τίτλο με ημερομηνία λήξης στις 18 Ιουνίου του 2030 ήταν πολύ ισχυρή.

Οι προσφορές που δέχτηκε συνολικά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έφτασαν στα 18,2 δισ. ευρώ καλύπτοντας την έκδοση κατά περισσότερο από 7 φορές. Σημειώνεται πως ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την άντληση ποσού κοντά στο 1,5-2 δισ. ευρώ για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών στην οικονομία και την αναχαίτιση των επιπτώσεων από την πανδημική κρίση, καθώς τα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά ταμεία (πρόγραμμα SURE) δεν έχουν ακόμη εισρεύσει στην Ελλάδα, ενώ οι πόροι, ύψους 32 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έρθουν μετά την άνοιξη του 2021.

Λόγω της υψηλής προσφοράς το επιτόκιο της έκδοσης -γνωστό και ως ετήσιο «κουπόνι»- διαμορφώθηκε στο 1,21% και είναι αυτό τελικά που ενδιαφέρει τους επενδυτές, οι οποίοι προχώρησαν σε μαζικές αγορές βλέποντας την Ελλάδα ως επενδυτικό καταφύγιο. Στο οικονομικό επιτελείο επέλεξαν να κινηθούν συντηρητικά δίνοντας εντολή στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να μη δανειστεί περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ, μολονότι οι δημοσιονομικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, για να μην «τσιμπήσει» το τελικό επιτόκιο.

Υφεση

Είναι σαφές ότι αν η Ελλάδα έβγαινε σήμερα στις αγορές, τα επιτόκια θα ήταν πολύ διαφορετικά λόγω της πίεσης που θα δέχονταν οι ελληνικοί τίτλοι από τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το βάθος της ύφεσης στο δεύτερο τρίμηνο (άνω του 15% λένε οι τελευταίες πληροφορίες) και συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του 2020. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της έκδοσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι «η χώρα δανείστηκε με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ στις εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου» και ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο αντλήσαμε 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση 15ετούς ομολόγου, τον Απρίλιο 2 δισ. ευρώ από την έκδοση 7ετούς ομολόγου και 3 δισ. ευρώ από το 10ετές που εκδόθηκε τον Ιούνιο, το οποίο επανεξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών αυξάνοντας στα 5,5 δισ. ευρώ το μέγεθος της έκδοσης. Συνολικά για το 2020 έχουν προγραμματιστεί εκδόσεις ύψους έως και 14 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος που είχε τεθεί προ κορονοϊού ήταν για 4-8 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα η χώρα έχει δανειστεί 10 δισ. ευρώ μόνο από ομόλογα, πέραν των άλλων αγορών που έχουν γίνει από έντοκα γραμμάτια.

Απογοητευτικά τα οικονομικά στοιχεία στην ευρωζώνη

Εντονο προβληματισμό για την ανάκαμψη της ευρωζώνης προκαλούν τα τελευταία απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία, ενώ ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας σκιάζει τη γηραιά ήπειρο. Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Eurostat για επιστροφή του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη ύστερα από 4 και πλέον χρόνια (-0,2% τον Αύγουστο), η γερμανική στατιστική υπηρεσία διεμήνυσε ότι οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν κατά 0,9% τον Ιούλιο έπειτα από πτώση 1,9% τον Ιούνιο, παγώνοντας τις προσδοκίες ότι οι υψηλότερες δαπάνες των καταναλωτών οδηγούν σε ισχυρή ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ στο τρέχον τρίμηνο.

Ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Christian Sewing, προειδοποίησε από την πλευρά του ότι η οικονομία δεν θα επιστρέψει στην ομαλότητα ούτε φέτος ούτε το 2021 και ότι πολλοί κλάδοι θα λειτουργούν στο 70-90% της δυναμικότητάς τους. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογράμμισε ότι οι προοπτικές ανάκαμψης της Ε.Ε. είναι καλές, όμως οι εξελίξεις είναι ακόμη αρκετά αβέβαιες και δεν είναι σίγουρο ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με 36+36 δόσεις η νέα ρύθμιση για τα κορονοχρέη
Εξόφληση των πανδημικών χρεών σε 72 δόσεις, εκ των οποίων οι 36 θα είναι άτοκες, προβλέπει η τελική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται σήμερα με τους θεσμούς.
Με 36+36 δόσεις η νέα ρύθμιση για τα κορονοχρέη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απότομη προσγείωση το 2022
Την πρώτη χρονιά των... μνημονίων θυμίζουν οι προβλέψεις του βασικού σεναρίου του Προγράμματος Σταθερότητας το 2022, για συνδυαστική αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών 12 δισ. ευρώ προκειμένου να φτάσει άμεσα...
Απότομη προσγείωση το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάρπαστο το νέο πενταετές ομόλογο
Την τρίτη κατά σειρά έξοδο στις διεθνείς αγορές, με ομόλογο 5ετούς διάρκειας, πραγματοποίησε χθες η Ελλάδα, ενώ κρατάει αναμμένες τις μηχανές ακόμη και για δεύτερη έκδοση μέσα στον Μάιο.
Ανάρπαστο το νέο πενταετές ομόλογο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δέκα μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ για ζημιά δεκάδων δισ.
Επιχειρήσεις, εκμισθωτές ακινήτων και εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης από 1ης Νοεμβρίου και με μηνιαίες αποδοχές κάτω από 800 ευρώ είναι θεωρητικά μέσα στο «μαύρο σκηνικό» της κρίσης οι ευνοημένοι των μέτρων...
Δέκα μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ για ζημιά δεκάδων δισ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας