• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.4°C / 21.3°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 20.1°C
  0 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.0°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 16.9°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  59%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.1°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.4°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.6°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 23.2°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.8°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 18.7°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.5°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 19.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 21.5°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 19.3°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.1°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  2 BF
  64%
ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προς αναβολή στην επανέναρξη πλειστηριασμών;

 • A-
 • A+
Εξεταζόταν σοβαρά μέχρι αργά χτες το βράδυ να εξαιρεθούν από την απόφαση που θα εκδοθεί για το άνοιγμα των δικαστηρίων ● Προχωρεί κανονικά το ξεκαθάρισμα των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη.

Προς μετάθεση... βαίνει η επανέναρξη των πλειστηριασμών που έχει προγραμματιστεί για αύριο με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι χθες το βράδυ εξετάζονταν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο η εγκύκλιος του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αναμένεται να εκδοθεί σήμερα για το άνοιγμα των δικαστηρίων και των εργασιών/πράξεων που θα εκτελούνται, να μην περιλαμβάνει τους πλειστηριασμούς. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πλειστηριασμοί δεν θα γίνουν ώστε να αποτραπεί ένας νέος πολιτικός πονοκέφαλος για την κυβέρνηση και ενώ μπαίνουμε σε ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο, καθώς θα αρχίσουν να αποτυπώνονται οι επιπτώσεις από τις χαμηλές επιδόσεις του τουρισμού.

Σημειώνεται ότι για την πρώτη εβδομάδα του μήνα έχουν προγραμματιστεί 625 πλειστηριασμοί και 9.500 μέχρι το τέλος του έτους. Από αυτούς οι περισσότεροι είναι εξ αναβολής από το προηγούμενο έτος λόγω των αποφάσεων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Σε αντίθεση με τους πλειστηριασμούς, το χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη προχωράει κανονικά.

Το Οκτώβριο θα ανοίξει η πλατφόρμα επικαιροποίησης των στοιχείων για τους δανειολήπτες που οι υποθέσεις τους δεν έχουν εκδικαστεί. Στην πραγματικότητα, οι δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη θα επανακαταθέσουν τις αιτήσεις τους, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η όποια προετοιμάζεται και με βάση τις προβλέψεις του νέου πτωχευτικού θα μετέχουν οι τράπεζες, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η επικαιροποίηση των στοιχείων προβλέπεται από τον νόμο και η τελευταία φορά που είχε γίνει ήταν στα τέλη του 2015.

Μέσω της πλατφόρμας ο δανειολήπτης που έχει πάρει δικάσιμο ακόμα και στο μακρινό 2030 θα αιτείται τον επαναπροσδιορισμό της ημερομηνίας εκδίκασης εντός των πλαισίων που θέτει ο νόμος, διαφορετικά το επικαιροποιημένο αίτημα ένταξης στον νόμο Κατσέλη θα αποσύρεται. Στόχος είναι να μπει οριστικό τέλος στην τακτική των καθυστερήσεων που έχουν υιοθετήσει οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ας σημειωθεί πως η νέα διαδικασία εκτιμάται πως από τους 90.000 δανειολήπτες των οποίων οι αιτήσεις είναι σε εκκρεμότητα μαζί με τους εγγυητές, μπορεί και οι μισοί να βρεθούν εκτός της προστασίας του θεσμικού πλαισίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιδιώξουν διμερή συμφωνία με τις τράπεζες, λαμβάνοντας υπόψη ότι από τη νέα χρονιά ο νέος πτωχευτικός νόμος θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα και την πρώτη κατοικία.

Η «δεύτερη ευκαιρία»

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον «Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας» (η επίσημη ονομασία του νόμου) έκανε λόγο για έναν ενιαίο κώδικα που «επιτέλους, κλείνει οριστικά πληγές δεκαετιών της οικονομικής αλλά και κοινωνικής πραγματικότητας. Θέτει ένα ρεαλιστικό, δίκαιο, κοινωνικά ευαίσθητο πλαίσιο γύρω από την πρώτη κατοικία και χαράσσει έναν σαφή δρόμο για το πώς θα ρυθμίζονται χρέη προς το Δημόσιο, προς τα ταμεία, προς τις τράπεζες, τα οποία συνολικά φτάνουν τα 234 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι από 1/1/2021 οι πραγματικά αδύναμοι θα ρυθμίζουν το χρέος τους ή θα απαλλάσσονται άλλα, βάσει κριτηρίων, ενώ ειδικά για τα χρέη ευάλωτων φυσικών προσώπων έκανε λόγο για την αυτονόητη ηθική δέσμευση του κράτους να εξασφαλίσει την κατοικία τους. Και γι’ αυτό, όπως είπε, «οι προβλέψεις του νομοσχεδίου έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο. Ισως και γι’ αυτό προκαλούν και αντιστάσεις από την πλευρά των τραπεζών».

Βέβαια, μια σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως π.χ. τα κριτήρια που θα χαρακτηρίζουν κάποιον ως «ευάλωτο», θα καθοριστούν με Υπουργικές Αποφάσεις. Και όπως είναι γνωστό, ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΕΝΟΙΚΙΑ

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

Από την Παρασκευή 4 και μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου μπορούν να υποβάλλονται οι δηλώσεις περί μεταβολής του μισθώματος (Δηλώσεις Covid) που αφορούν και τις αρχικές, για τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο που δεν έχουν υποβληθεί ακόμα, αλλά και τις τροποποιητικές ώς και τον Αύγουστο.

Η αποδοχή από τους μισθωτές των αρχικών Δηλώσεων Covid για Μάρτιο έως και Ιούνιο, καθώς και των τροποποιητικών Δηλώσεων Covid για Μάρτιο έως και Αύγουστο, μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και την 1η Οκτωβρίου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέχρι τον Μάρτιο οι αιτήσεις για τις εκκρεμείς δίκες του νόμου Κατσέλη
Περισσότερες από 40.000 εκκρεμείς υποθέσεις θα «κλείσουν» χωρίς ακροατήριο, υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί η κατάθεση αίτησης από πλευράς του δανειολήπτη.
Μέχρι τον Μάρτιο οι αιτήσεις για τις εκκρεμείς δίκες του νόμου Κατσέλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αχτίδα συμφωνίας στο Eurogroup
Μπορεί χθες να μην υπήρξε «λευκός καπνός», αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους θεσμούς. Σύμφωνα με αυτήν διατηρείται η περίμετρος των 11 δισ. ευρώ «κόκκινων»...
Αχτίδα συμφωνίας στο Eurogroup
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προειδοποίηση από τους θεσμούς για 45.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη
Κίτρινη κάρτα αναμένεται να δώσουν οι θεσμοί για τις περίπου 45.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν εκκρεμείς για αρκετούς μήνες ακόμα.
Προειδοποίηση από τους θεσμούς για 45.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στενεύει ο κλοιός για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
Η κατ’ αρχήν συμφωνία υπουργείου Οικονομικών με τράπεζες και servicers προβλέπει κρατική επιδότηση κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου δηλαδή μέχρι τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης...
Στενεύει ο κλοιός για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβέρνηση (ξανα)καλεί τραπεζίτες για πλειστηριασμούς και χρηματοδοτήσεις
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η προκήρυξη για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην ίδρυση και λειτουργία του (προγραμματίζεται για την προσεχή...
Κυβέρνηση (ξανα)καλεί τραπεζίτες για πλειστηριασμούς και χρηματοδοτήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας