• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 16.8°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.9°C / 16.9°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.0°C / 15.5°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 9.7°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.2°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.5°C / 13.2°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.6°C / 9.5°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.5°C
  6 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.5°C / 14.4°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.7°C / 16.4°C
  3 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.7°C / 15.1°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  0 BF
  75%

Η «πράσινη ατζέντα» του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, για αστικές συγκοινωνίες με μεταχειρισμένα λεωφορεία έχει εξοργίσει μεγάλη μερίδα βουλευτών.

MotionTeam / ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πάει... Βουλή το πάρτι με λεωφορεία

 • A-
 • A+
Το επιτελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ζητούν να πληροφορηθούν 21 βουλευτές της αντιπολίτευσης από τον ίδιο τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, επισημαίνοντας τις πρόσφατες σχετικές καταγγελίες για αδιαφάνεια.

Στη Βουλή θα συζητηθεί προσεχώς η απερίγραπτη κατάσταση, η αδιαφάνεια και το χάος στις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή που κατέθεσαν χθες ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, και άλλοι 20 βουλευτές, επισημαίνοντας όσα έχει καταγγείλει τους τελευταίους μήνες η «Εφημερίδα των Συντακτών» για τα... μυστήρια της Θεσσαλονίκης και το μοντέλο που θέλουν στο υπουργείο Μεταφορών να αντιγράψουν και για την Αθήνα.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι «η πλήρης επαναφορά των συγκοινωνιών στα χέρια κάποιων γλεντοκόπων επί δεκαετίες ιδιωτών ήταν εξ αρχής το… επιτελικό σχέδιο της κυβέρνησης» και επισημαίνουν πως είχαν πρόσφατα «προειδοποιήσει ότι οι επιλογές του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στη νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ τίποτε καλό δεν προοιωνίζονταν, όταν τοποθετούσε ανθρώπους που είναι υπόδικοι με βαριά κακουργήματα για το σκάνδαλο των 76,2 εκατ. ευρώ στην Εγνατία Οδό» (με επίκαιρη ερώτηση στις 7 Μαΐου 2020).

Στην ερώτηση εστιάζουν στον διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό που προκήρυξε ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης στις 22 Μαΐου φέτος για τη «Μίσθωση Ντιζελοκίνητων Αρθρωτών (με ρυμουλκό) και Κανονικών (Διαξονικών) αστικών λεωφορείων». Ο διαγωνισμός αφορούσε μίσθωση, σε πρώτη φάση, για 30 μήνες, 180 ντιζελοκίνητων λεωφορείων κατηγορίας EURO V ή νεότερης (90 αρθρωτών και 90 κανονικών), ηλικίας μέχρι 15 ετών (!) και επισημαίνουν ότι «κάποιοι όροι αυτού του διαγωνισμού χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής».

Σύγκρουση συμφερόντων

Πρώτο σημείο που επισημαίνουν οι 21 βουλευτές είναι ότι αποκλείονταν από το δικαίωμα συμμετοχής «όσοι οικονομικοί φορείς (ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή) εκτελούν πάσης φύσεως συγκοινωνιακό έργο στην Ελλάδα», με τη δικαιολογία της «αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων». Εδώ δεν είναι καθόλου σαφές ποια ακριβώς συμφέροντα θα συγκρούονταν. Σημειώνεται ότι η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), με αφορμή τις εξαγγελίες του υπουργού, παρουσία του πρωθυπουργού, για απευθείας ανάθεση, άνευ διαγωνισμού, συγκοινωνιακού έργου της Αθήνας στα ΚΤΕΛ Αττικής με ΣΔΙΤ, απέστειλε εξαιρετικά επείγουσα επιστολή στον πρωθυπουργό (7 Αυγούστου 2020), στην οποία καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, «όσα προκλητικά γίνονται στη συμπρωτεύουσα».

Σημειώνουν ακόμη ότι, όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα, ο επιλεγείς ανάδοχος εκτελεί συγκοινωνιακό έργο από την Ελλάδα στην Αλβανία (άρα εν μέρει εντός Ελλάδας). Ωστόσο, αυτό δεν θεωρήθηκε ότι παραβαίνει τον συγκεκριμένο όρο του διαγωνισμού. Προφανώς η «φωτογραφία» αυτή ήταν υψηλής ανάλυσης… Προβληματίζονται επίσης από τις προαιρέσεις του διαγωνισμού: την αύξηση του αριθμού των μισθωμένων λεωφορείων έως 450, τη χρονική επέκταση της σύμβασης έως και 15 μήνες (πέραν των 30 μηνών) και την αύξηση του οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης μέχρι το 50%.

Και φυσικά, μετά από εμάς, απορούν για την πρόβλεψη ότι, μετά τη λήξη της σύμβασης, τα μισθωμένα λεωφορεία μπορούν να μεταβιβαστούν στον ΟΑΣΘ (δικαίωμα εξαγοράς) με ελάχιστο αντίτιμο 15.000 ευρώ ανά λεωφορείο (τιμή προκαθορισμένη και όχι διαγωνιζόμενο μέγεθος…), όταν σήμερα μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο αρθρωτό λεωφορείο του 2005, δηλαδή δεκαπενταετίας, προδιαγραφών Εuro V, με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και κλιματισμό προς 6.000 ευρώ!

«Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς», σημειώνουν στην ερώτηση: «Προφανώς η διοίκηση του ΟΑΣΘ ενστερνίζεται τόσο ένθερμα την… πράσινη ατζέντα του πρωθυπουργού, που θεωρεί ότι θα μπορούσε σε τέσσερα χρόνια από σήμερα να εξαγοράσει από τον ιδιώτη 450 ντιζελοκίνητα λεωφορεία 20ετίας! Και μάλιστα με ακατέβατα 15.000 ευρώ».

Εστιάζουν και στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το Σάββατο 22 Αυγούστου, με την οποία δίνεται το δικαίωμα και στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, με το πρόσχημα της πανδημίας (η οποία δεν εμπόδισε βέβαια τη διενέργεια, εν μέσω καραντίνας, αυτού του… θαυμαστού διαγωνισμού), να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στον ΟΑΣΘ να κάνει μέσα στο επόμενο τετράμηνο απευθείας αναθέσεις, μέχρι του ποσού των 418.000 ευρώ για κάθε σύμβαση προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών, ή έως 5,225 εκατ. ευρώ για συμβάσεις έργων (συν ΦΠΑ), χωρίς τη συγκρότηση γνωμοδοτικού συλλογικού οργάνου.

«Φαίνεται ότι, παρά την πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και τα συναφή μέτρα, κάποια “πάρτι” δεν λένε να σταματήσουν» αναφέρουν και επισημαίνουν ότι «τώρα φαίνεται η ολέθρια επιλογή του κ. υπουργού να εγκαταλείψει τον διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την προμήθεια 750 σύγχρονων, “πράσινων”, καινούργιων λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αντί να τον συνεχίσει με επιμέρους τροποποιήσεις όρων, σε συμμόρφωση με την απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών».

Διοικητική ανεπάρκεια

Το ενδιαφέρον των 21 βουλευτών στρέφεται και «στην ανεπάρκεια αλλά και την έως και παρεξηγήσιμη πρακτική των διοικούντων τον ΟΑΣΘ, τους οποίους η παρούσα κυβέρνηση τοποθέτησε και διατηρεί στη θέση τους, προικίζοντάς τους μάλιστα με το ελεύθερο απευθείας αναθέσεων».

Και επειδή με τις εξαγγελίες του υπουργού Μεταφορών, παρουσία του πρωθυπουργού, της δέσμης μέτρων για τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, φαίνεται να σκοπεύει να αντιγράψει και στην Αθήνα το τραγικά αποτυχημένο «μοντέλο» της Θεσσαλονίκης, μοντέλο αδιαφάνειας και αναποτελεσματικότητας, τελικά δε μοντέλο ατέλειωτης ταλαιπωρίας για τους πολίτες, ρωτούν ευθέως τον κ. Καραμανλή εάν εξακολουθεί να περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του τους διοικούντες τον ΟΑΣΘ και εάν σκοπεύει να επικυρώσει πολιτικά αυτόν τον αντιπεριβαλλοντικό, αμφιλεγόμενο διαγωνισμό και τα αποτελέσματά του, επιτρέποντας την υπογραφή μιας τέτοιας σύμβασης.

Ρωτούν επίσης τον υπουργό Μεταφορών εάν σκοπεύει να ακολουθήσει την ίδια πρακτική και με τις συγκοινωνίες της Αθήνας και ζητούν να μάθουν πώς απαντά στις διαμαρτυρίες που έχουν ήδη εγερθεί μετά τις εξαγγελίες του, παρουσία του πρωθυπουργού, περί απευθείας ανάθεσης με ΣΔΙΤ, χωρίς διαγωνισμό, συγκοινωνιακού έργου της Αθήνας στα ΚΤΕΛ Αττικής, αλλά και εάν έχει ζητήσει την επ’ αυτού σύμφωνη γνώμη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ).

Συμπτωματικά, τις ίδιες απορίες έχουμε κι εμείς...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του επιβατικού κοινού»
Με κοινή δήλωσή τους Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης σημειώνουν ότι το χθεσινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» «αποκάλυψε την απάτη Καραμανλή-Μητσοτάκη στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».
«Προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του επιβατικού κοινού»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παίζουν «κρυφτό» με τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία
Τι έδειξαν τα δεδομένα κίνησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας για το 2020; Πόσα κυκλοφόρησαν καθημερινά σε δρομολόγια, πόσα παραμένουν για συντήρηση; Πόσα λεωφορεία και τρόλεϊ έχουμε...
Παίζουν «κρυφτό» με τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Λεφτά υπάρχουν»... στον ΟΑΣΘ
Μια περίεργη υπόθεση κονδυλίων «επικοινωνίας» με απευθείας ανάθεση (ελέω… κορονοϊού) «έτρεξε» το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη με την εταιρεία «Minds ΙΚΕ», γνωστή και από άλλες πρόσφατες.
«Λεφτά υπάρχουν»... στον ΟΑΣΘ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διάλεξε… γερμανικά ο Δήμος Θεσσαλονίκης
Η γερμανική εταιρεία holding του Δήμου Λιψίας κατέθεσε τη συμφωνημένη προσφορά (με μικρή έκπτωση 4,48%, στα 11.000 ευρώ ανά λεωφορείο), με διαθεσιμότητα 50+1 δίπορτα οχήματα.
Διάλεξε… γερμανικά ο Δήμος Θεσσαλονίκης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25 ηλεκτρικά μικρολεωφορεία αναζητεί ο ΟΑΣΑ
Διαβούλευση για την προμήθεια 25 ηλεκτρικών μικρολεωφορείων με διεθνή διαγωνισμό ξεκίνησε ο ΟΑΣΑ, για να αποδεσμεύσει σε άλλες διαδρομές τα 8μετρα λεωφορεία που κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας κυρίως σε...
25 ηλεκτρικά μικρολεωφορεία αναζητεί ο ΟΑΣΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας