• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.2°C / 16.2°C
  0 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.5°C / 13.2°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.5°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.2°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  67%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 12.6°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 7.4°C
  1 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 14.0°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 17.5°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 14.6°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.9°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.5°C / 13.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 9.8°C / 16.0°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.4°C / 16.4°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.1°C / 11.6°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.3°C / 13.3°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανθρακες ο θησαυρός του SURE

 • A-
 • A+
Η Ελλάδα θα δανειστεί 2,7 δισ. από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους θα καλύψει τις δαπάνες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και επιδότηση εισφορών.

Στην κάλυψη ήδη πραγματοποιημένων δαπανών για αναστολές συμβάσεων και ειδικές αποζημιώσεις φαίνεται ότι θα κατευθυνθεί το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων, ύψους 2,7 δισ., που θα πάρει η χώρα μας από το πρόγραμμα SURE για την προσωρινή στήριξη της εργασίας. Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την έγκριση των αιτημάτων 15 χωρών της Ε.Ε. που είχαν υποβάλει σχέδια για συνολική χρηματοδότηση 81,4 δισ. ευρώ από το SURE.

Φυσικά, πρόκειται για δάνεια, διάρκειας 15 ετών, με ευνοϊκούς όρους, αλλά και με στοιχειώδη επιτήρηση, αφού κάθε 6 μήνες η κυβέρνηση πρέπει να αποδίδει λογαριασμό για δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει και αντιστοιχούν στις συγκεκριμένες δράσεις που χρηματοδοτούνται. Αυτές οι δράσεις αναφέρονται συγκεκριμένα και περιοριστικά στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου που εισηγείται η Επιτροπή. Τα 2,7 δισ. λοιπόν -που κατά το υπουργείο Οικονομικών είναι περισσότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις (σ.σ. ποιες ήταν αυτές;)- θα καλύψουν:

 • την ειδική αποζημίωση στους εργαζομένους με συμβάσεις που τέθηκαν σε αναστολή
 • τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στις αναστολές συμβάσεων
 • την ειδική αποζημίωση των 600 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες-επιστήμονες (όπως δόθηκε μετά το φιάσκο της τηλεκατάρτισης και το... σκόιλ ελικίκου)
 • το πρόγραμμα μερικής απασχόλησης, με μείωση των ωρών εργασίας μέχρι 50% και μείωση μισθού μέχρι 20%, γνωστό ως «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», που είναι σε ισχύ μέχρι τις 15/10, με εξαίρεση τις αεροπορικές όπου μπορεί να παραταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου
 • και τις εργοδοτικές εισφορές ασφάλισης για υπαλλήλους σε εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα.

Εγιναν ήδη καπνός

Από την απαρίθμηση αυτή προκύπτει ότι τα 2,7 δισ. ευρώ που δανείζεται μέσω SURE η κυβέρνηση έχουν γίνει σχεδόν... καπνός. Κι αυτό γιατί, όπως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα γνωστοποίησε εν είδει απολογισμού ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με την τελευταία καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 56.000 εργαζομένους, από την αρχή της πανδημίας έχουν καταβληθεί για αποζημιώσεις και εισφορές 1,56 δισ. ευρώ.

Από τα υπόλοιπα 1,1 δισ. που απομένουν ένα μέρος θα απορροφηθεί σε αποζημιώσεις εργαζομένων για τους οποίους έχει παραταθεί το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, όπως και για εργαζομένους από ευπαθείς ομάδες που δεν είναι δυνατόν να προσφέρουν τηλεργασία, βάσει της τελευταίας ΠΝΠ του Αυγούστου. Ενα μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί στην κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών στις τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες μετά το φιάσκο της τουριστικής σεζόν και την κατάρρευση των εσόδων τους ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες για διατήρηση της λειτουργίας τον Σεπτέμβριο.

Μόλις 500 εκατ. για «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»;

Τι απομένει για τον βασικό προορισμό του προγράμματος SURE, που υποτίθεται ότι είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας μέσα από σχήματα στήριξης της μερικής απασχόλησης, όπως το κυβερνητικό πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»; Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς λίγο περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, όταν το Ιούνιο η κυβέρνηση άφηνε να διαρρεύσει ότι υπολόγιζε σε χρηματοδότηση άνω του 1,5 δισ. για περίπου 1 εκατ. εργαζομένους.

Βεβαίως, τίποτα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να ενισχύσει τη χρηματοδότηση με εθνικούς πόρους από τον προϋπολογισμό, οι αντοχές του οποίου όμως έχουν προ πολλού εξαντληθεί. Αντίθετα, τα ταμειακά αποθέματα του Δημοσίου των 34 δισ. είναι διαθέσιμα και ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι από εκεί θα χρηματοδοτούνται πλέον τα προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, εγκαταλείποντας την πολιτική τού «δεν αγγίζουμε το μαξιλάρι».

Ωστόσο, πέρα από το πρόβλημα των πηγών χρηματοδότησης, το βασικό ζήτημα με το κυβερνητικό πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» είναι η παταγώδης μέχρι στιγμής αποτυχία του και η απροθυμία των επιχειρήσεων να ενταχθούν, παρά τις «ενέσεις» με επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο 15ήμερο εφαρμογής του μέτρου (15/6-30/6) εντάχθηκαν μόλις 1.366 εργαζόμενοι, ενώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου οι επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει αιτήσεις δεν ξεπερνούσαν τις 7.000.

«Εθελοντικές εγγυήσεις»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, παρουσιάζοντας χθες τις προτάσεις της για την κατανομή των 81,4 δισ. του SURE (που μπορεί να φτάσουν τα 100 δισ.) στις 15 χώρες που εγκρίθηκαν τα αιτήματά τους, εμφανίστηκε ικανοποιημένη για την ταχύτητα δράσης της. Από τη λίστα των χωρών λείπουν οι μεγαλύτερες -Γερμανία, Γαλλία- ενώ Ιταλία και Ισπανία αθροίζουν σχεδόν 50 δισ. - το μισό της όλης χρηματοδότησης.

Ενα ερώτημα είναι τι είδους «εθελοντικές εγγυήσεις» θα προσφέρει για το δάνειο των 2,7 δισ. η Ελλάδα, όπως απαιτεί ο κανονισμός του SURE - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε χθες ότι περιμένει να ολοκληρωθούν γρήγορα οι «συμφωνίες εγγύησης», ενώ ο επίτροπος Απασχόλησης Νικολά Σμιτ δήλωσε ότι «όλα τα κράτη-μέλη θα έχουν σύντομα παράσχει αθροιστικά 25 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις». Λογικά στην Ελλάδα, βάσει της συμμετοχής της στο ΑΕΠ της Ε.Ε., αντιστοιχούν περίπου 300 εκατ. Τίποτα δεν είναι δωρεάν, ούτε η κοινοτική αλληλεγγύη...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «πήλινα πόδια» της προσδοκώμενης ανάπτυξης
Η έκθεση του «Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας» συμμερίζεται μεν την εκτίμηση για αύξηση ΑΕΠ περίπου 5% το 2022, αλλά καταδεικνύει και πόσο εύθραυστη είναι λόγω της εξάρτησης από τον τουρισμό και το Ταμείο...
Τα «πήλινα πόδια» της προσδοκώμενης ανάπτυξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηλότερο όριο χρέους, με σκληρή προσαρμογή
Ο ESM προτείνει αναπροσαρμογή του ορίου για τις χώρες της ευρωζώνης στο 100% του ΑΕΠ, αλλά ταυτόχρονα ζητά να μην πειραχτεί ο κανόνας ετήσιας μείωσης κατά 1/20 για τις χώρες πάνω από το όριο, με ό,τι αυτό...
Ψηλότερο όριο χρέους, με σκληρή προσαρμογή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κάτω τα χέρια από το Σύμφωνο»
Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Λετονία, Σλοβακία και Τσεχία «φρενάρουν» τις ορέξεις όσων περιμένουν απεγκλωβισμό από τον ζουρλομανδύα των μηδενικών ελλειμμάτων και της αέναης λιτότητας μέχρι να...
«Κάτω τα χέρια από το Σύμφωνο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κάθε κράτος να έχει και το όριο χρέους του»
Το Γραφείο δημοσιοποίησε χθες τις προτάσεις του, έπειτα από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, που θεωρητικά πρέπει να καταλήξει σε μια...
«Κάθε κράτος να έχει και το όριο χρέους του»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «ψιλά γράμματα» του Ταμείου Ανάκαμψης
Τα ορόσημα που ξεκλειδώνουν τις δόσεις καταβολής και οι αυστηροί έλεγχοι από Κομισιόν, OLAF, Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ● Ο αστερίσκος της «βαθμολογίας Β» στον υπολογισμό κόστους των...
Τα «ψιλά γράμματα» του Ταμείου Ανάκαμψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας