Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανθρακες ο θησαυρός του SURE
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανθρακες ο θησαυρός του SURE

  • A-
  • A+
Η Ελλάδα θα δανειστεί 2,7 δισ. από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους θα καλύψει τις δαπάνες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και επιδότηση εισφορών.

Στην κάλυψη ήδη πραγματοποιημένων δαπανών για αναστολές συμβάσεων και ειδικές αποζημιώσεις φαίνεται ότι θα κατευθυνθεί το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων, ύψους 2,7 δισ., που θα πάρει η χώρα μας από το πρόγραμμα SURE για την προσωρινή στήριξη της εργασίας. Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την έγκριση των αιτημάτων 15 χωρών της Ε.Ε. που είχαν υποβάλει σχέδια για συνολική χρηματοδότηση 81,4 δισ. ευρώ από το SURE.

Φυσικά, πρόκειται για δάνεια, διάρκειας 15 ετών, με ευνοϊκούς όρους, αλλά και με στοιχειώδη επιτήρηση, αφού κάθε 6 μήνες η κυβέρνηση πρέπει να αποδίδει λογαριασμό για δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει και αντιστοιχούν στις συγκεκριμένες δράσεις που χρηματοδοτούνται. Αυτές οι δράσεις αναφέρονται συγκεκριμένα και περιοριστικά στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου που εισηγείται η Επιτροπή. Τα 2,7 δισ. λοιπόν -που κατά το υπουργείο Οικονομικών είναι περισσότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις (σ.σ. ποιες ήταν αυτές;)- θα καλύψουν:

  • την ειδική αποζημίωση στους εργαζομένους με συμβάσεις που τέθηκαν σε αναστολή
  • τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στις αναστολές συμβάσεων
  • την ειδική αποζημίωση των 600 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες-επιστήμονες (όπως δόθηκε μετά το φιάσκο της τηλεκατάρτισης και το... σκόιλ ελικίκου)
  • το πρόγραμμα μερικής απασχόλησης, με μείωση των ωρών εργασίας μέχρι 50% και μείωση μισθού μέχρι 20%, γνωστό ως «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», που είναι σε ισχύ μέχρι τις 15/10, με εξαίρεση τις αεροπορικές όπου μπορεί να παραταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου
  • και τις εργοδοτικές εισφορές ασφάλισης για υπαλλήλους σε εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα.

Εγιναν ήδη καπνός

Από την απαρίθμηση αυτή προκύπτει ότι τα 2,7 δισ. ευρώ που δανείζεται μέσω SURE η κυβέρνηση έχουν γίνει σχεδόν... καπνός. Κι αυτό γιατί, όπως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα γνωστοποίησε εν είδει απολογισμού ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με την τελευταία καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 56.000 εργαζομένους, από την αρχή της πανδημίας έχουν καταβληθεί για αποζημιώσεις και εισφορές 1,56 δισ. ευρώ.

Από τα υπόλοιπα 1,1 δισ. που απομένουν ένα μέρος θα απορροφηθεί σε αποζημιώσεις εργαζομένων για τους οποίους έχει παραταθεί το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, όπως και για εργαζομένους από ευπαθείς ομάδες που δεν είναι δυνατόν να προσφέρουν τηλεργασία, βάσει της τελευταίας ΠΝΠ του Αυγούστου. Ενα μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί στην κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών στις τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες μετά το φιάσκο της τουριστικής σεζόν και την κατάρρευση των εσόδων τους ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες για διατήρηση της λειτουργίας τον Σεπτέμβριο.

Μόλις 500 εκατ. για «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»;

Τι απομένει για τον βασικό προορισμό του προγράμματος SURE, που υποτίθεται ότι είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας μέσα από σχήματα στήριξης της μερικής απασχόλησης, όπως το κυβερνητικό πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»; Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς λίγο περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, όταν το Ιούνιο η κυβέρνηση άφηνε να διαρρεύσει ότι υπολόγιζε σε χρηματοδότηση άνω του 1,5 δισ. για περίπου 1 εκατ. εργαζομένους.

Βεβαίως, τίποτα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να ενισχύσει τη χρηματοδότηση με εθνικούς πόρους από τον προϋπολογισμό, οι αντοχές του οποίου όμως έχουν προ πολλού εξαντληθεί. Αντίθετα, τα ταμειακά αποθέματα του Δημοσίου των 34 δισ. είναι διαθέσιμα και ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι από εκεί θα χρηματοδοτούνται πλέον τα προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, εγκαταλείποντας την πολιτική τού «δεν αγγίζουμε το μαξιλάρι».

Ωστόσο, πέρα από το πρόβλημα των πηγών χρηματοδότησης, το βασικό ζήτημα με το κυβερνητικό πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» είναι η παταγώδης μέχρι στιγμής αποτυχία του και η απροθυμία των επιχειρήσεων να ενταχθούν, παρά τις «ενέσεις» με επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο 15ήμερο εφαρμογής του μέτρου (15/6-30/6) εντάχθηκαν μόλις 1.366 εργαζόμενοι, ενώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου οι επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει αιτήσεις δεν ξεπερνούσαν τις 7.000.

«Εθελοντικές εγγυήσεις»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, παρουσιάζοντας χθες τις προτάσεις της για την κατανομή των 81,4 δισ. του SURE (που μπορεί να φτάσουν τα 100 δισ.) στις 15 χώρες που εγκρίθηκαν τα αιτήματά τους, εμφανίστηκε ικανοποιημένη για την ταχύτητα δράσης της. Από τη λίστα των χωρών λείπουν οι μεγαλύτερες -Γερμανία, Γαλλία- ενώ Ιταλία και Ισπανία αθροίζουν σχεδόν 50 δισ. - το μισό της όλης χρηματοδότησης.

Ενα ερώτημα είναι τι είδους «εθελοντικές εγγυήσεις» θα προσφέρει για το δάνειο των 2,7 δισ. η Ελλάδα, όπως απαιτεί ο κανονισμός του SURE - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε χθες ότι περιμένει να ολοκληρωθούν γρήγορα οι «συμφωνίες εγγύησης», ενώ ο επίτροπος Απασχόλησης Νικολά Σμιτ δήλωσε ότι «όλα τα κράτη-μέλη θα έχουν σύντομα παράσχει αθροιστικά 25 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις». Λογικά στην Ελλάδα, βάσει της συμμετοχής της στο ΑΕΠ της Ε.Ε., αντιστοιχούν περίπου 300 εκατ. Τίποτα δεν είναι δωρεάν, ούτε η κοινοτική αλληλεγγύη...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς νέα μέτρα στήριξης ο προϋπολογισμός 2021
Στην εκτίμηση ότι θα λάβει προκαταβολές 5,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης βασίζει η κυβέρνηση το σενάριο για ανάπτυξη 7,5% την επόμενη χρονιά ● Υψηλού ρίσκου επιλογή η μείωση των δαπανών κατά 4,6 δισ. και...
Χωρίς νέα μέτρα στήριξης ο προϋπολογισμός 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με έλλειμμα 0,5% το 2021
Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται καταρρακωμένη από την πανδημική κρίση στο Γενικό Λογιστήριο βάζουν στην άκρη το αρχικό σενάριο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2021.
Με έλλειμμα 0,5% το 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυκλώνας χτυπά και τον προϋπολογισμό
Στη δίνη του κυκλώνα και ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος αν δεν είχε το μαξιλάρι ασφαλείας των 37,8 δισ. ευρώ, θα είχε ήδη εκπέμψει σήμα κινδύνου, έτσι όπως βαδίζει ακυβέρνητος μέσα στην πανδημική κρίση.
Κυκλώνας χτυπά και τον προϋπολογισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανθρακες ο «θησαυρός» της απολιγνιτοποίησης
Από τις 16 «εμβληματικές επενδύσεις» -κατά τον βαρύγδουπο χαρακτηρισμό- που παρουσίασε χθες ο υπουργός, η μόνη για την οποία υπάρχει απτό ενδιαφέρον συμμετοχής -από τη γερμανική RWE- είναι αυτή για τη...
Ανθρακες ο «θησαυρός» της απολιγνιτοποίησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κραχ» στον τζίρο τουρισμού και αερομεταφορών, με εκδορές γλίτωσε η τηλεόραση
Λίγες μέρες μετά την τεράστια βουτιά της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση (15,2%) το δεύτερο τρίμηνο, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε χθες στοιχεία που συνέβαλαν καθοριστικά στη δραματική μείωση του ελληνικού ΑΕΠ.
«Κραχ» στον τζίρο τουρισμού και αερομεταφορών, με εκδορές γλίτωσε η τηλεόραση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας