• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 19.5°C
  1 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.1°C / 16.6°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 19.0°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.9°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 16.0°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.1°C / 12.4°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 17.9°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 19.2°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.9°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.1°C / 18.8°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.6°C / 17.9°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.5°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.5°C / 17.8°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.8°C / 19.8°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.1°C / 15.5°C
  3 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 16.7°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο ταχυτήτων οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού

 • A-
 • A+

Αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ή 300 ευρώ θα πάρουν 27 κατηγορίες επιχειρήσεων που έμειναν κλειστές και τον Ιούνιο λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, υποβάλλοντας τις σχετικές δηλώσεις στην ειδική πλατφόρμα μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ανάμεσα στους δικαιούχους είναι και οι μισθωτές 8.500 σχολικών κυλικείων σε όλη τη χώρα, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ακόμη αν και πότε θα λειτουργήσουν, παρά το άνοιγμα των σχολείων, και συσσωρεύουν ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές παρά τα μηδενικά τους έσοδα από τις 3 Μαρτίου, οπότε έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού στον μαθητικό πληθυσμό.

Με τη νέα -και εξαιρετικά καθυστερημένη- κοινή υπουργική απόφαση ορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης, καθώς και οι 27 κατηγορίες δικαιούχων δυο ταχυτήτων.

«Πλήρη» αποζημίωση 534 ευρώ θα πάρουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δραστηριοποιούνται στις παιδικές κατασκηνώσεις, στα σχολικά κυλικεία, στα κυλικεία θεάτρων και κινηματογράφων πλην των θερινών, στα φοιτητικά εστιατόρια, σε χειμερινούς κινηματογράφους, σε συνέδρια και εμπορικές εκθέσεις, σε υπηρεσίες ΚΑΠΗ, καζίνα, χαρτοπαικτικές λέσχες και άλλες συναφείς δραστηριότητες.

Αποζημίωση 300 ευρώ θα πάρουν επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που δραστηριοποιούνται σε κυλικεία πανεπιστημίων, στην αποκατάσταση και υποστήριξη αναπήρων, σε μουσεία, ιστορικούς χώρους και κτίρια, εγκαταστάσεις γυμναστικής, πάρκα αναψυχής, υπηρεσίες ψυχαγωγίας στη θάλασσα, χώρους εκδηλώσεων και γάμων, ντισκοτέκ, δραστηριότητες φυσικής ευεξίας αλλά και οι ιερόδουλοι (αναλυτικά το ΦΕΚ με τις κατηγορίες των δικαιούχων στην efsyn.gr).

Πέραν της διαφοροποίησης στα ποσά, η νέα υπουργική απόφαση επαναλαμβάνει τις προϋποθέσεις που ίσχυσαν και στις προηγούμενες καταβολές της ειδικής αποζημίωσης.

● Η αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, ούτε δεσμεύεται ή συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες.

● Δικαιούχοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεις πλην Α.Ε. που δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2018, να έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2018 μέχρι 30ή Ιουνίου 2020, να μην είναι σε αδράνεια και να μην έχουν αναστολή ΑΦΜ.

● Οι αιτήσεις για την αποζημίωση υποβάλλονται μέχρι και 31η Αυγούστου 2020 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport».

● Και φυσικά οι δικαιούχοι υποχρεώνονται να ενημερώνουν το κοινό για τη στήριξη που έχουν λάβει τοποθετώντας τουλάχιστον μία αφίσα με πληροφόρηση σχετικά με το έργο που περιλαμβάνει τη χρηματοδοτική συνδρομή από την Ενωση, σε σημείο εύκολα ορατό από το κοινό, όπως η είσοδος σε ένα κτίριο. Υποθέτουμε ότι η υποχρέωση ανάρτησης αφορά και τους οίκους ανοχής, που περιελήφθησαν (δικαίως, φυσικά) στην αποζημίωση.

Πανηγυρισμοί για... πενιχρά επιδόματα

«Δώσαμε 1,56 δισ. αποζημιώσεις» ενημερώνει ο Γιάννης Βρούτσης. «Αφήσατε χωρίς ευρώ όλο το καλοκαίρι χιλιάδες εργαζομένους», απαντά η Εφη Αχτσιόγλου

EUROKINISSI

Την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τον Ιούνιο σήμερα σε 56.458 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, φροντίζοντας να υπενθυμίσει ότι μέχρι σήμερα έχει καταβληθεί για αποζημιώσεις λόγω πανδημίας στους εργαζομένους 1,56 δισ. ευρώ.

Η σημερινή καταβολή είναι περίπου 23 εκατ. ευρώ και αφορά:

● 46.000 εποχικούς εργαζομένους στον τουρισμό (μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και επιχειρήσεων-εργοδοτών τουριστικών λεωφορείων) για τον Ιούνιο και Ιούλιο.

● 8.463 άλλους εργαζομένους σε αναστολή κατά τον μήνα Ιούνιο.

● Και μόλις 1.366 εργαζομένους ενταγμένους στο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για το διάστημα 15/6-30/6, αριθμός ενδεικτικός του φιάσκου στο οποίο έχει εξελιχθεί ο μηχανισμός που υποτίθεται ότι θα διέσωζε τις θέσεις εργασίας.

Στον αντίποδα της υπουργικής ανακοίνωσης, η τομεάρχης Εργασίας και βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι άφησε χωρίς εισόδημα όλο το καλοκαίρι δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους.

«Οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα λάβουν τελικά το πενιχρό επίδομα -στην καλύτερη περίπτωση 534 ευρώ- στο τέλος του Αυγούστου! Υποχρεώθηκαν δηλαδή από την κυβέρνηση δεκάδες χιλιάδες οικογένειες να περάσουν όλο το καλοκαίρι με μηδενικό εισόδημα!», αναφέρει σε δήλωσή της η κ. Αχτσιόγλου, που καταλήγει: «Οσοι εργαζόμενοι στον επισιτισμό κατάφεραν να μπουν στις ρυθμίσεις του ΟΑΕΔ παραμένουν απλήρωτοι έως και δύο μήνες. Οι εργαζόμενοι της χώρας φτωχοποιούνται βίαια με αποκλειστική ευθύνη των κ.κ. Μητσοτάκη και Βρούτση ενώ οι τελευταίοι σφυρίζουν αδιάφορα».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποζημιώσεις δύο ταχυτήτων για τις κλειστές επιχειρήσεις του Ιουνίου
Αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ή 300 ευρώ θα πάρουν 27 κατηγορίες επιχειρήσεων που έμειναν κλειστές και τον Ιούνιο, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.
Αποζημιώσεις δύο ταχυτήτων για τις κλειστές επιχειρήσεις του Ιουνίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληρωμές αποζημιώσεων ειδικού σκοπού στις 6 Αυγούστου
Η καταβολή των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας Ιουλίου θα γίνουν 6 Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ενώ οι προγραμματισμένες πληρωμές από το υπουργείο...
Πληρωμές αποζημιώσεων ειδικού σκοπού στις 6 Αυγούστου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψαλιδίζεται το κούρεμα ενοικίων
Κλείνει από τον Μάιο η ομπρέλα προστασίας με τα μειωμένα και τα μηδενικά ενοίκια, καθώς τα κουρέματα θα ισχύσουν μόνο για τις επιχειρήσεις στις οποίες συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα.
Ψαλιδίζεται το κούρεμα ενοικίων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βεβαιώσεις κίνησης εργαζομένων έως και 14 ημερών
Οι επιχειρήσεις μπορούν από σήμερα (26 Απριλίου) μπορούν να εκδίδουν βεβαιώσεις κίνησης εργαζομένων, με ισχύ έως 14 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.
Βεβαιώσεις κίνησης εργαζομένων έως και 14 ημερών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απέτυχε η ΣΥΝ-εργασία
Αποτίμηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας: Οι επιχειρήσεις δεν επέλεξαν το πρόγραμμα αναπλήρωσης μέρους του μισθού διότι είχαν την εναλλακτική επιλογή να θέσουν το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολών.
Απέτυχε η ΣΥΝ-εργασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τροπολογία για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων
Σημαντικά θέματα που αφορούν στην στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού περιλαμβάνει η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων...
Τροπολογία για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας