• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 3.5°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -4.6°C / 0.5°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.0°C / 1.8°C
  2 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -9°C -9.1°C / -9.1°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -6.1°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -2°C -5.2°C / -0.5°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -5.6°C / -5.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.4°C / -0.4°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 5.3°C
  6 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 1.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 6.3°C
  6 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  5 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -8°C -8.1°C / -5.5°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -2°C -5.5°C / -0.5°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 5.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.8°C / 3.8°C
  3 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -2.9°C / -2.9°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -4.5°C / 0.5°C
  1 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Φρένο» από τον δήμο στο φιλέτο της Βούλας

 • A-
 • A+
Ο δήμος έχει εκκινήσει απαλλοτρίωση στο οικόπεδο των 71 στρεμμάτων στο οποίο οι εταιρείες Hines και Henderson θέλουν να αναπτύξουν μια ιδιωτική κωμόπολη πολυτελείας, ανταγωνιστική (;) προς αυτή του Ελληνικού και της Lamda.

Σε περιπέτεια με απροσδιόριστη έκβαση εξελίσσεται η αγορά έκτασης 71 στρεμμάτων από τις εταιρείες Hines και Henderson στην περιοχή της Βούλας με σκοπό την ανάπτυξη συγκροτήματος 400 πολυτελών κατοικιών, σε μια επένδυση που κατά την κοινοπραξία των δύο εταιρειών θα φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ. Η αγορά του οικοπέδου-φιλέτο, το οποίο ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη, ανακοινώθηκε προχθές και είναι προφανές ότι είν

αι αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης που επισπεύσθηκε με φόντο τις προσδοκίες οικιστικής ανάπτυξης στο παραλιακό μέτωπο, με επίκεντρο το Ελληνικό, όπου η Lamda, εφόσον ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια, προτίθεται να αναπτύξει έναν οικισμό άνω των 10.000 ακριβών έως και πολυτελών κατοικιών.

Η κοινοπραξία Hines και Henderson Park, που αποτελούν μεγάλα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια τα οποία δραστηριοποιούνται στο real estate υψηλών αποδόσεων, δεν έχει ανακοινώσει το τίμημα της αγοράς, που σε κάθε περίπτωση ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια.

Ωστόσο, η αγοραπωλησία προσκρούει σε μια εμπλοκή που είναι, το λιγότερο, παράδοξο να αγνοούνταν πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας: ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης έχει με απόφασή του από τις αρχές Ιουλίου εκκινήσει διαδικασία απαλλοτρίωσης των 71 στρεμμάτων, στο πλαίσιο τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου, και έχει χαρακτηρίσει επτά από τα οκτώ οικοδομικά τετράγωνα που απαρτίζουν το οικόπεδο ιδιοκτησίας του Μουσείου Μπενάκη ως κοινόχρηστους χώρους, προορισμένους για πράσινο και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Επομένως, όσο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία απαλλοτρίωσης από δημόσιο φορέα, είναι αδύνατο να γίνει μεταβίβαση του ακινήτου και πολύ περισσότερο οικοδομική δραστηριότητα στο επίμαχο οικόπεδο. Και η απαλλοτρίωση είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία.

Η κοινοπραξία Hines και Henderson, εφόσον η διαδικασία απαλλοτρίωσης δεν αποδειχθεί ανυπέρβλητο εμπόδιο, φιλοδοξεί να αναπτύξει στο διαφιλονικούμενο οικόπεδο μια ιδιωτική κωμόπολη πολυτελείας με κοινόχρηστες (για τους ιδιοκτήτες) εγκαταστάσεις πρασίνου, άθλησης, υπηρεσίες φύλαξης κ.λπ., αξιοποιώντας την εγγύτητα στη θάλασσα και τη διεθνή φήμη που έχει αποκτήσει στους ζάπλουτους ραντιέρηδες του πλανήτη λόγω του Ελληνικού η λεγόμενη «αθηναϊκή Ριβιέρα». Στην οποία θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι πολυτελείς βίλες του Αστέρα και η αντίστοιχη επένδυση της Grivalia στα Αστέρια Γλυφάδας.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επένδυση των Hines και Henderson φαίνεται ανταγωνιστική προς αυτή της Lamda στο Ελληνικό, όπου η εταιρεία Λάτση θέλει να αναπτύξει από την επόμενη κιόλας χρονιά τις πρώτες 800 πολυτελείς κατοικίες, στην πραγματικότητα λειτουργούν μάλλον αλληλοϋποστηρικτικά και συμπληρωματικά. Βεβαίως, μετά τη σφήνα του Δήμου Βούλας, το ερώτημα είναι αν η νέα επενδυτική απόπειρα μπαίνει σε μια περιπέτεια προσφυγών και αντιδικιών ανάλογη με αυτή του Ελληνικού. Για το οποίο ακόμη επικρατεί... δημιουργική αβεβαιότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο κανόνας των… εξαιρέσεων στο Ελληνικό
Ψηφίστηκε το δέκατο κατά σειρά «μίνι νομοσχέδιο» εξυπηρέτησης της Lamda στα δυόμισι χρόνια της κυβέρνησης ● Θα επιτρέπονται και οι περιφράξεις τού κατά τα λοιπά «προσβάσιμου σε όλους τους Ελληνες»...
Ο κανόνας των… εξαιρέσεων στο Ελληνικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το δικαίωμα επιφανείας έγινε δικαίωμα... κυριότητας 
Φωτογραφική διάταξη υπέρ του «εθνικού επενδυτή» στο Ελληνικό παρεισέφρησε στον νέο πτωχευτικό νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη Δευτέρα μόνο από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Το δικαίωμα επιφανείας έγινε δικαίωμα... κυριότητας 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσδοκίες και αγωνίες της Lamda για το Ελληνικό
Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Lamda Development αποτέλεσε και μια ευκαιρία ανασκόπησης των εξελίξεων στο μέτωπο του Ελληνικού ● Η... επένδυση ενός γραμματοκιβωτίου στο Λουξεμβούργο.
Προσδοκίες και αγωνίες της Lamda για το Ελληνικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ποιον περνά, τελικά, το Ελληνικό;
Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν μετά το οικογενειακό «διαζύγιο» στη Lamda Development. Η Μαριάννα Λάτση πουλάει σχεδόν το 10% των μετοχών της εταιρείας, ενώ αποχωρεί και από την επένδυση.
Σε ποιον περνά, τελικά, το Ελληνικό;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «πόλη του μέλλοντος» που... θα ανήκει σε όλους
Το masterplan της Lamda για το Ελληνικό προβλέπει εκκίνηση έργων από αρχές του 2022 και υπόσχεται ότι θα είναι προσβάσιμο σε όλους και «θα κάνει περήφανους τους πολίτες του λεκανοπεδίου». Οι κοινόχρηστες...
Η «πόλη του μέλλοντος» που... θα ανήκει σε όλους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας