Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Αιμορραγία» 2,7 δισ. σε τουρισμό και εστίαση

Ορισμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση αντιμετωπίζουν τα κεσάπια με αισιοδοξία, πιστοί στη λαϊκή ρήση «η φτώχεια θέλει καλοπέραση»

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αιμορραγία» 2,7 δισ. σε τουρισμό και εστίαση

  • A-
  • A+
Τεράστιο χρηματοδοτικό κενό και υποψήφια λουκέτα αναδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους κλάδους που συμβάλλουν στο 35% του ΑΕΠ και στο 15% της απασχόλησης.

Το βαρύτατο πλήγμα το οποίο έχουν υποστεί οι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης τόσο από τη μεγάλη καραντίνα (Απρίλιος) όσο και από την αδέξια και γεμάτη παλινωδίες άτσαλη επανεκκίνησή τους το δεύτερο τρίμηνο του έτους καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τζίρους των δύο κλάδων το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου.

Και από την τεράστια πτώση του τζίρου, που ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή, προκύπτουν και οι μεγάλες ανάγκες χρηματοδοτικής στήριξης των δύο κλάδων, που συμβάλλουν στο 35% του ετήσιου ΑΕΠ και στο 15% της απασχόλησης, προκειμένου να αποφευχθεί ένα τσουνάμι λουκέτων και απολύσεων.

Οπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου παροχής καταλυμάτων ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 104.682.448 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 94,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019, οπότε ο τζίρος είχε ανέλθει σε 1.846.435.467 ευρώ. Πρόκειται για απώλεια 1,7 δισ. ευρώ την οποία με τίποτε δεν αντισταθμίζουν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζομένων σε αναστολή, τα οποία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέχρι και τον Ιούλιο δεν υπερέβησαν τα 5 δισ. για το σύνολο των κλάδων της οικονομίας.

Η μεγαλύτερη μείωση σε επίπεδο περιφερειών καταγράφηκε στο Λασίθι, όπου ο τζίρος κυριολεκτικά εκμηδενίστηκε (-99,5% σε σχέση με πέρσι). Τα στοιχεία αφορούν σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων του ξενοδοχειακού κλάδου (29.368) που πέρσι είχαν πετύχει συνολικό ετήσιο τζίρο περίπου 7 δισ. ευρώ.

Σχεδόν σε όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ιδιαίτερα στα νησιά, η μείωση του τζίρου των καταλυμάτων είναι πάνω από 90%. Αντίθετα, σε προορισμούς πουν έχουν μικρή εξάρτηση από τον τουρισμό ή προσφέρονται κυρίως για χειμερινό τουρισμό η μείωση καταγράφηκε περιορισμένη. Η μικρότερη μείωση (11,7%) καταγράφεται στη Φλώρινα.

Με δεδομένη την τραγική εικόνα του δεύτερου τριμήνου, είναι προφανές ότι πολύ πιο κρίσιμα είναι τα στοιχεία για τους τζίρους της πολυδιαφημισμένης επανεκκίνησης με το άνοιγμα του τουρισμού από τον Ιούλιο και μετά.

Οι σχετικές καταγραφές της ΕΛΣΤΑΤ δεν αναμένονται πριν από τον Οκτώβριο, ωστόσο τα δεδομένα της τουριστικής αγοράς μιλούν για πληρότητες μεταξύ 25% και 50% από τα μέσα Ιουλίου και μετά, με εξαίρεση τις Κυκλάδες που κατέγραψαν υψηλές πληρότητες το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Κι αυτό χωρίς να λάβουμε υπόψη ότι ένας μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων και μικρών μονάδων με ενοικιαζόμενα δωμάτια επέλεξε να μην ανοίξει καθόλου, θεωρώντας οριστικά χαμένη την τουριστική σεζόν.

Στον κλάδο της εστίασης, σε ένα σύνολο 82.000 επιχειρήσεων που πέρσι είχαν πετύχει έναν ετήσιο τζίρο πάνω από 6 δισ. ευρώ, το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου έφερε έσοδα μόλις 592 εκατ., μειωμένα κατά 59% σε σχέση με πέρσι, οπότε ο τζίρος είχε προσεγγίσει το 1,5 δισ. Κι εδώ οι απώλειες μετρώνται σε σχεδόν 1 δισ., παρότι η σταδιακή άρση της αναστολής λειτουργίας άρχισε νωρίτερα από τον τουριστικό κλάδο. Η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2019 καταγράφηκε στη Σαντορίνη (95,6%) και η μικρότερη (33,3%) στα Γρεβενά.

Καθίζηση στα νησιά

Στην Αττική η μείωση ήταν 53% και γύρω στο 50% κινούνται οι μειώσεις στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Αντίθετα, στους περισσότερους νησιωτικούς και καθαρά τουριστικούς προορισμούς η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης κυμαίνεται από το 70% έως το 95%.

Σημειώνεται ότι στον κλάδο της εστίασης η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων επέλεξε μετά το λοκ ντάουν να επαναλειτουργήσει με τους περιορισμούς -χωροταξικούς, υγειονομικούς- που επέβαλε η πανδημία, με την προσδοκία ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης θα αντιστάθμιζε τα αυξημένα κόστη λειτουργίας. Ωστόσο, οι προσδοκίες μόνο μερικώς επιβεβαιώθηκαν, αφού οι αφίξεις εξωτερικού τον Ιούλιο ήταν μόλις 1,1 εκατ. έναντι 4,1 εκατ. πέρσι, ενώ νέο πλήγμα αποτελεί για μεγάλο μέρος του κλάδου ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας μέχρι τις 12 το βράδυ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ελεύθερη πτώση εστίαση και καταλύματα
Αποκαρδιωτικά είναι τα νέα στοιχεία για τους κλάδους της εστίασης και των καταλυμάτων, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, όπως δείχνει το νέο έκτακτο μηνιαίο δελτίο της Ελληνικής Στατιστικής...
Σε ελεύθερη πτώση εστίαση και καταλύματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμερα η μοιρασιά του πακέτου των 3,8 δισ., παρεμβάσεις και για τον τουρισμό
Αποφάσεις θα ανακοινωθούν σήμερα και για περίπου 100.000 επιχειρήσεις, με περισσότερους από 200.000 εργαζομένους, που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή αλλά εμφανίζουν δραστική μείωση τζίρου.
Σήμερα η μοιρασιά του πακέτου των 3,8 δισ., παρεμβάσεις και για τον τουρισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμα κινδύνου για την ανάπτυξη
Στο 1,9% έκλεισε το 2019 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ● Φόβοι για μείωση των ρυθμών και φέτος λόγω χαμηλής καταναλωτικής ζήτησης αλλά κυρίως λόγω των παρενεργειών του κορονοϊού στον τουρισμό ● Πακέτο μέτρων εξετάζει...
Σήμα κινδύνου για την ανάπτυξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η κατάρρευση των τουριστικών εσόδων εκτοξεύει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
Εντείνονται οι ανησυχίες για ακόμα ένα τρίμηνο –το 3ο– βαθιάς ύφεσης, μετά την κατάρρευση των τουριστικών εσόδων. Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος είναι στοιχεία αποκάλυψης, καθώς τα έσοδα σε επίπεδο...
Η κατάρρευση των τουριστικών εσόδων εκτοξεύει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλύτερος ο Αύγουστος για καταλύματα-εστίαση
Αισθητά καλύτερη από τον Ιούλιο ήταν η κίνηση στα καταλύματα και στην εστίαση τον Αύγουστο, σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ, ωστόσο παραμένει μειωμένη σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019.
Καλύτερος ο Αύγουστος για καταλύματα-εστίαση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλη πτώση του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση
Πτώση 58,5% στα έσοδα για τον κλάδο των καταλυμάτων τον Αύγουστο και απώλειες 33,6% στην εστίαση δείχνουν τα πρώτα στοιχεία. Ο κύκλος εργασιών το β' τρίμηνο.
Μεγάλη πτώση του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας