Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μαζική φυγή από τη ΔΕΗ το 2019
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαζική φυγή από τη ΔΕΗ το 2019

  • A-
  • A+
Σε εναλλακτικούς ιδιώτες προμηθευτές μερίδιο σχεδόν 30% σε όγκο κατανάλωσης, πριν καν εφαρμοστούν τα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ διατηρεί μεν την κυριαρχία της στη λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά εξακολουθεί να χάνει πελάτες από τους εναλλακτικούς ιδιώτες προμηθευτές της που έχουν πλέον φτάσει τους 25.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που περιλαμβάνονται στην έκθεση πεπραγμένων της για το 2019, την προηγούμενη χρονιά η ΔΕΗ κράτησε 5,6 εκατ. πελάτες κάθε κατηγορίας, έναντι 1,1 εκατομμυρίων που έχουν περάσει σε ιδιώτες παρόχους, χάρη στο ιδιότυπο σύστημα «πριμοδότησης» των χαμηλότερων τιμών που είναι σε θέση να παρέχουν από την ίδια τη δημόσια επιχείρηση.

Αυτού του είδους η αναγκαστική «χορηγία» των ιδιωτών από τη ΔΕΗ, στο όνομα της μείωσης του μεριδίου αγοράς της και ουσιαστικά της προοπτικής ιδιωτικοποίησής της, ενισχύει ακόμη περισσότερο τη φυγή των καταναλωτών από τη δημόσια επιχείρηση μετά την τεράστια αύξηση 15% στα τιμολόγιά της που επέβαλε η κυβέρνηση το περασμένο φθινόπωρο.

Επομένως, το καταγραφόμενο στα στοιχεία της ΡΑΕ μερίδιο αγοράς 83,95% για τη ΔΕΗ το 2019 είναι ήδη παρελθόν, αφού τα πιο πρόσφατα στοιχεία μιλούν για μείωση κάτω του 75% σε αριθμό πελατών. Συνολικά μέσα στο 2019 άλλαξαν προμηθευτή ρεύματος περισσότεροι από 570.000 καταναλωτές, δηλαδή περίπου το 8,5% του συνόλου.

Είναι προφανές ότι οι περισσότεροι έφυγαν από τη ΔΕΗ, γεγονός που σημαίνει ότι το 2019 ήταν η χρονιά της μεγαλύτερης «διαρροής» για τη δημόσια επιχείρηση.

Πάντως, από τα στοιχεία της ΡΑΕ για το 2019 προκύπτει ότι το σχεδόν 84% σε πλήθος παροχών μερίδιο της ΔΕΗ είναι πολύ μικρότερο σε επίπεδο κατανάλωσης: βάσει του όγκου κατανάλωσης η ΔΕΗ έχει μερίδιο μόλις 71,13%, με τους ιδιώτες παρόχους να κυνηγούν πλέον ένα μερίδιο σχεδόν 30%.

Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ, εκτός από τη μείωση των πελατών της, αντιμετωπίζει και μια επιδείνωση της «ποιότητας» των παροχών, πολλές από τις οποίες ενδέχεται να είναι πλέον ανενεργές, εικονικές ή με υπερβολικά χαμηλές καταναλώσεις.

Μερίδια

Από τους ιδιώτες παρόχους, πρώτη σε πλήθος πελατών το 2019 ήταν η Protergia (180.000), ακολουθούμενη από την Elpedison (170.000), την Ηρων (139.000), τη Watt&Volt (127.000), την ΠΚΥ (127.000), τη ΖΕΝΙΘ (73.000), τη Volton (69.000). Σε επίπεδο όγκου κατανάλωσης η κατάταξη φέρνει πρώτη την Ηρων με 5,91%, ακολουθούμενη από την Protergia (5,90%), την Elpedison (4,30%) και την Watt&Volt (2,40%).

Πάντως, τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες πάροχοι, παρά το κυνήγι των πελατών, δεν επέδειξαν ιδιαίτερη επιείκεια απέναντι στους κακοπληρωτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, στη διάρκεια του 2019 ο διαχειριστής του συστήματος ΔΕΔΔΗΕ δέχτηκε από τους προμηθευτές 360.644 εντολές αποσύνδεσης των παροχών και σε 227.418 έκοψε το ρεύμα. Από αυτούς λιγότεροι από τους μισούς επανασυνδέθηκαν πληρώνοντας τις οφειλές τους, ενώ περίπου 116.000 έμειναν χωρίς ρεύμα.

Πλημμυρίδα νέων ΑΠΕ

Το μότο «κάθε βουνοκορφή και ανεμογεννήτρια, κάθε χωράφι και φωτοβολταϊκό πάρκο» εφαρμόστηκε στο έπακρο στη διάρκεια του 2019, σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων της ΡΑΕ που καταγράφει μια πλημμυρίδα νέων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που εντάχθηκαν στο σύστημα.

Η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων ΑΠΕ στο τέλος του 2019 έφτασε τα 6.729 MW, παρουσιάζοντας αύξηση 15,5% σε σχέση με το 2018 και 21,9% σε σχέση με το 2017. Η σημαντική αύξηση «οφείλεται κυρίως στην εγκατάσταση νέων αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 746,9 MW (αύξηση ισχύος κατά 26,1% σε σχέση με το τέλος του 2018)... που είναι μακράν η μεγαλύτερη εντός ενός έτους της δεκαετίας», αναγνωρίζει στην έκθεσή της η ΡΑΕ, η δραστηριότητα της οποίας σχεδόν μονοπωλείται πλέον από την έγκριση αδειών για νέα αιολικά πάρκα, διεσπαρμένα σχεδόν σε όλους τους ορεινούς όγκους της χώρας, με τις γνωστές επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Το 2019 η εγκατεστημένη ισχύς νέων αιολικών εμφανίζεται σχεδόν διπλάσια από το 2014 (3.607 MW έναντι 1978), ενώ η ισχύς από τα φωτοβολταϊκά εμφανίζεται περίπου σταθερή (από 2.221 MW το 2014 σε 2.418 το 2019)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μαγική εικόνα» τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε... το γάντι της πρόκλησης που περιείχε η προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί «κωμικής αντιπολίτευσης» στο θέμα των οικονομικών επιδόσεων της ΔΕΗ και επανήλθε...
«Μαγική εικόνα» τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκλείδωσαν... μεταγραφές από τη ΔΕΗ
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια και κυρίως το διπλό ψαλίδισμα του πριμ συνέπειας οδηγούν τους καταναλωτές σε ιδιώτες παρόχους ● Το πρώτο εξάμηνο του 2019 σχεδόν 250 χιλιάδες καταναλωτές έφυγαν από τη ΔΕΗ.
Ξεκλείδωσαν... μεταγραφές από τη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το... θαύμα της μείωσης του ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ
Οι καταναλωτές σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος, με επιβαρύνσεις ύψους 142 εκατ. ευρώ. Μια αποκρυπτο-γράφηση στις απαντήσεις του διαχειριστή του λογαριασμού ΔΑΠΕΕΠ στα ερωτήματα της «Εφ.Συν.».
Το... θαύμα της μείωσης του ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε «τρενάκι τρόμου» η αγορά ρεύματος
Η εφαρμογή του «τάργκετ μόντελ», εκτός από αύξηση των τιμών χονδρικής, δρομολογεί και κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων μικρών εταιρειών. Κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την έγκριση 4 στρατηγικών επενδύσεων στις...
Σε «τρενάκι τρόμου» η αγορά ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το αλαλούμ Χατζηδάκη φέρνει αυξήσεις στο ρεύμα
Σκηνικό σύγκρουσης του Κ. Χατζηδάκη με τις εταιρείες θερμικής παραγωγής με φόντο την κατακόρυφη άνοδο των τιμών χονδρικής και το «καπέλο» για την τρύπα στον λογαριασμό των ΑΠΕ.
Το αλαλούμ Χατζηδάκη φέρνει αυξήσεις στο ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φάμελλος κατά Χατζηδάκη για την εκτίναξη της τιμής ρεύματος 
«Επτά θέσεις επάνω στην κλίμακα των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας των χωρών της Ε.Ε. «χάρισε» στην Ελλάδα ο κύριος Χατζηδάκης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το πρώτο εξάμηνο του 2020» τονίζει ο...
Φάμελλος κατά Χατζηδάκη για την εκτίναξη της τιμής ρεύματος 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας