• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 6.9°C
  1 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.3°C / 8.2°C
  1 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 10.4°C
  1 BF
  28%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.1°C / 4.9°C
  2 BF
  42%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.7°C / 7.6°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 4.0°C
  4 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.9°C / 9.6°C
  1 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.2°C
  5 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.4°C
  5 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 5.7°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.9°C / 10.9°C
  3 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.5°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 8.9°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.2°C
  2 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 7.0°C
  3 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 6.0°C
  2 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.4°C / 8.3°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  49%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απογειώθηκε στα 11,6 δισ. ευρώ το έλλειμμα

 • A-
 • A+
Μόλις 5 δισ. ευρώ, από τα 24 δισ. που «μετρά» η κυβέρνηση, έχει κοστίσει μέχρι στιγμής ο απολογισμός των μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Η αναμενόμενη τραγική εικόνα των δημόσιων ταμείων αποτυπώνεται στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Παρά την προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου να μετριάσει τις εντυπώσεις από τη μεγάλη πτώση στα φορολογικά έσοδα τον Ιούλιο, με την επίκληση της παράτασης που δόθηκε στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 28 Αυγούστου, το σημαντικό στοιχείο είναι ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτινάχθηκε στα 11,6 δισ. ευρώ (έναντι στόχου για έλλειμμα 2,08 δισ.), που σε ποσοστό επί του ΑΕΠ υπερβαίνει κατά πολύ το 10%, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα έφτασε τα 8, 2 δισ. έναντι στόχου για πλεόνασμα 1,1 δισ. και έναντι πλεονάσματος 1,7 δισ. το περσινό αντίστοιχο επτάμηνο.

Τα έσοδα

Τα συνολικά καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού έφτασαν τα 23 δισ., μειωμένα κατά 4,9 δισ. σε σχέση με τον στόχο, πράγμα που συνδέεται ευθέως με την κρίση του κορονοϊού, την καραντίνα που επιβλήθηκε την άνοιξη και τις αναστολές στην εξόφληση φορολογικών οφειλών. Χωρίς να αλλάζει ουσιαστικά την εικόνα των εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι εκκρεμεί η καταχώριση στα έσοδα 185 εκατ. ευρώ που λόγω τεχνικού προβλήματος δεν εμφανίζεται στους Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εσόδων.

Τα συνολικά -ακαθάριστα- έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 25,9 δισ., 14,7% κατώτερα του στόχου. Σε φόρους αντιστοιχούν τα 22,6, δισ., λιγότερα κατά 3,5 δισ. σε σχέση με τον στόχο. Κρας τεστ για τα δημόσια έσοδα θα αποτελέσουν τα στοιχεία του Αυγούστου, καθώς στο τέλος του αναμένεται η καταβολή δυο δόσεων φόρου (Ιουλίου και Αυγούστου) από τις οκτώ για τα εισοδήματα του 2019 και είναι ένα ερώτημα πόσοι από τα σχεδόν 9 εκατ. φορολογούμενοι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν με δεδομένη την κατάρρευση των εισοδημάτων που προκάλεσε η πανδημία.

Οι δαπάνες

Αντίστροφη είναι η εικόνα στις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες επιβαρύνθηκαν από τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζομένων που επλήγησαν από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα. Οι δαπάνες του προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου ανήλθαν στα 34,7 δισ., αυξημένες κατά 4,5 δισ. σε σχέση με τον στόχο (30,1 δισ.).

Για την αιτιολόγηση της εκτίναξης των δαπανών το υπουργείο Οικονομικών κάνει και έναν ενδιαφέροντα απολογισμό του πραγματικού δημοσιονομικού κόστους των μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Ετσι αναφέρει ότι:

■ 1,1 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στη δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού μισθωτών και επιστημόνων, η οποία πληρώθηκε από το υπουργείο Εργασίας.

■ 864 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή, που στην πρώτη και δεύτερη φάση εισέπραξαν περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις.

■ 525 εκατ. αντιστοιχούν στην έκτακτη επιχορήγηση προς τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη υστέρησης εσόδων από τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές λόγω της πανδημίας.

■ 2,29 δισ. είναι οι αυξημένες εκροές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, για την επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, για την επιστρεπτέα προκαταβολής επιχειρήσεων και για το ταμείο εγγυοδοσίας επιχειρήσεων.

■ Και 207 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε αυξημένες πληρωμές για τόκους.

Αυτά τα ποσά αθροίζονται σε περίπου 5 δισ. ευρώ, είναι η μέχρι στιγμής χειροπιαστή επιβάρυνση του προϋπολογισμού και απέχουν κατά πολύ από μέτρα 24 δισ. που ισχυρίζεται ότι έχει λάβει η κυβέρνηση, υπολογίζοντας και όσα δεν έχουν μετρήσιμο δημοσιονομικό κόστος.

Η πραγματική αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου είναι 4,3 δισ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Προσδοκίες ενίσχυσης από SURE και ΕΣΠΑ

Προσδοκίες για ενίσχυση εσόδων από SURE και ΕΣΠΑ έχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης

Σχολιάζοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού ο «αναβαθμισμένος» αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, αναγνωρίζει ότι «η πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει πολύ σημαντικά τα δημόσια έσοδα μέσω του τουρισμού και των εξαγωγών μέχρι, κατ’ ελάχιστον, τον Οκτώβριο-Νοέμβριο», ευελπιστεί όμως ότι «στο ενδιάμεσο διάστημα θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι μέσω του προγράμματος SURE και των συνδεδεμένων με τον Covid-19 δαπανών ΕΣΠΑ, που αρχίζουν να εισπράττονται εντός του μηνός Αυγούστου». Βεβαίως η επίκληση του προγράμματος SURE είναι εξαιρετικά επισφαλής με δεδομένο ότι στην ελληνική εκδοχή του, τη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, η ανταπόκριση των επιχειρήσεων είναι ελάχιστη (λιγότερες από 6.500 έχουν υποβάλει αιτήσεις μέχρι στιγμής). Και είναι ένα ερώτημα πώς η Ε.Ε. θα εγκρίνει την εκταμίευση πόρων έως 1,5 δισ. που αντιστοιχούν στην Ελλάδα για τη στήριξη της απασχόλησης, όταν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να μείνουν στα αζήτητα.

Μειώσεις προκαταβολής φόρου

Συνολικά 238.000 επιχειρήσεις, ατομικές ή νομικά πρόσωπα, δικαιούνται τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που χθες ολοκλήρωσε την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, από τις 385.793 επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει δηλώσεις μέχρι την περασμένη Δευτέρα, στην ευνοϊκή ρύθμιση της μείωσης της προκαταβολής φόρου υπάγονται 238.288 επιχειρήσεις, από τις οποίες 200.759 είναι ατομικές και 37.529 νομικά πρόσωπα. Από τις ατομικές επιχειρήσεις σχεδόν 69.000 δεν θα προκαταβάλουν φόρο (δηλαδή δικαιούνται έκπτωση 100%), ενώ από τα νομικά πρόσωπα (Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., ΙΚΕ κ.λπ.) 15.214 δικαιούνται φέτος πλήρη απαλλαγή από την προκαταβολή φόρου. Για τις επιχειρήσεις που υποβάλουν δηλώσεις μετά τις 10 Αυγούστου η μείωση της προκαταβολής φόρου θα υπολογίζεται αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανθρακες ο θησαυρός του SURE
Η Ελλάδα θα δανειστεί 2,7 δισ. από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους θα καλύψει τις δαπάνες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και...
Ανθρακες ο θησαυρός του SURE
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επείγεται... βραδυπορούσα η Κομισιόν
Ισπανία, Ελλάδα και Ιταλία είναι οι τρεις χώρες που προπορεύονται, με αυτή τη σειρά, όσον αφορά τις διαδικασίες εκταμίευσης της πρώτης δόσης από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).
Επείγεται... βραδυπορούσα η Κομισιόν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα ναρκοπέδια του πληθωρισμού και της «Ο»
Οκτώ μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία το 2022 ● Τα εννέα ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης και οι μεγάλες προσδοκίες από τα 18 δισ. από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ ● Γρίφος η...
Στα ναρκοπέδια του πληθωρισμού και της «Ο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το σώμα και το... σήμα
Ενώ η «Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος», σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο της 8χρονης Ολγας από δολοφονική αδιαφορία, το μόνο που βρήκε να ανακοινώσει είναι τα... οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου, άλλοι αγωνιούν...
Το σώμα και το... σήμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «πήλινα πόδια» της προσδοκώμενης ανάπτυξης
Η έκθεση του «Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας» συμμερίζεται μεν την εκτίμηση για αύξηση ΑΕΠ περίπου 5% το 2022, αλλά καταδεικνύει και πόσο εύθραυστη είναι λόγω της εξάρτησης από τον τουρισμό και το Ταμείο...
Τα «πήλινα πόδια» της προσδοκώμενης ανάπτυξης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας