Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ζητείται ρευστό για τα νέα μέτρα

Χρ. Σταϊκούρας και Θ. Σκυλακάκης

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητείται ρευστό για τα νέα μέτρα

  • A-
  • A+
Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να έρχεται νωρίτερα από τις προβλέψεις και με την επιδείνωση που παρατηρείται στα έσοδα και τις δαπάνες, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ξανά προσφυγή στις αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου για να καλύψει το νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

H έξαρση του κορονοϊού απειλεί με βαθύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία, ενώ θέτει σε κατάσταση συναγερμού το οικονομικό επιτελείο για τη λήψη ενός νέου πακέτου μέτρων για τη στήριξη εργαζόμενων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Το θέμα είναι ότι το δεύτερο κύμα της πανδημικής κρίσης ήρθε πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι περίμενε η κυβέρνηση και μάλιστα σε μια στιγμή όπου η στάθμη των ταμειακών διαθεσίμων στον προϋπολογισμό έχει αρχίσει να υποχωρεί επικίνδυνα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Γενικό Λογιστήριο βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας του Δημοσίου ώστε να μη βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο, καθώς το «μαξιλάρι» των εσόδων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί έχει πέσει στα 33 δισ. ευρώ από 37 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο στο υπουργείο Οικονομικών και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) επιταχύνουν τα σχέδια εξόδου στις διεθνείς αγορές σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν το θετικό momentum που καταγράφεται στους ελληνικούς τίτλους. Παρά τη νέα κλιμάκωση των εντάσεων με την Αγκυρα τα επιτόκια δανεισμού παρέμειναν χαμηλά, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να κινείται οριακά πάνω από το 1%, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχε φτάσει ακόμη και σε προ πανδημίας επίπεδα (κάτω από το 1%). Το ενδιαφέρον βέβαια συγκεντρώνει το ελληνικό 5ετές, η απόδοση του οποίου κινείται χαμηλά στην περιοχή του 0,242 και είναι ο τίτλος που θεωρείται υποψήφιος για τη νέα έξοδο στις αγορές.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στο υπουργείο Οικονομικών δεν επιθυμούν -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση– έξοδο με ένα ομόλογο μεγαλύτερης διάρκειας και έτσι αν δεν ευοδωθούν τα σενάρια για re-opening κάποιας προηγούμενης έκδοσης θα προχωρήσουν στην έκδοση ενός νέου 5ετούς ομολόγου. Ο χρόνος έκδοσης θα γίνει το συντομότερο δυνατό, πιθανότερα αρχές Σεπτέμβρη και πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων στις 4 Σεπτεμβρίου για την πορεία της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 που θα δείχνουν ύφεση πάνω από 15%-16% από μόλις 1,6% που ήταν στο πρώτο.

Εξάλλου το ζητούμενο δεν είναι μόνο να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία αλλά να διατηρηθεί η σχέση με την επενδυτική κοινότητα. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν προχωρήσει σε νέα αναθεώρηση των σχεδίων τους εντάσσοντας μέσα σε αυτά και τα 650 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και θα εκταμιευθούν τον Δεκέμβριο με την ολοκλήρωση της 8ης αξιολόγησης.

Πρόκειται για λεφτά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και αυτά με τη σειρά τους για την αναχαίτιση των συνεπειών από την κρίση. Αλλωστε στο κυβερνητικό στρατόπεδο πληθαίνουν και εντείνονται οι ανησυχίες ότι η αυξητική τάση των κρουσμάτων ανατρέπει τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για την έκταση και το είδος των παρεμβάσεων. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις δεν αποκλείουν ο κορονοϊός να ανοίξει νέες πληγές στον παραγωγικό ιστό της χώρας και να εντείνει τους δημοσιονομικούς κραδασμούς με επιδείνωση της υστέρησης των φορολογικών εσόδων λόγω πτώσης της κατανάλωσης.

Τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες με το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 12 τη νύχτα σε πολλές περιοχές της χώρας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο γενίκευσης των μέτρων, ακόμα και της επιβολής τοπικών lockdown, εκ των πραγμάτων δημιουργούν σκηνικό ρευστότητας και αυξάνουν τις αβεβαιότητες για την πορεία του προϋπολογισμού που έχει ήδη εκτροχιαστεί.

Ο λογαριασμός της ζημιάς έχει ξεπεράσει τα 6,1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ενώ σε αχαρτογράφητα νερά βαδίζουν οι εισπράξεις του Ιουλίου μετά τις χαμηλές πτήσεις των εσόδων από τον τουρισμό και τις συναφείς δραστηριότητες. Η πυξίδα του ελλείμματος στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης δείχνει ήδη στα 6,8 δισ. ευρώ, ενώ ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής για το Ταμείο Ανάκαμψης Θεόδωρος Σκυλακάκης προέβλεψε πρόσφατα ότι το πρωτογενές έλλειμμα το 2020 θα κινηθεί -αν δεν το ξεπεράσει- στο 5% του ΑΕΠ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο «μαγειρείο» του Βερολίνου το πακέτο ΔΕΘ
Διπλό άγχος για τον υπουργό Οικονομικών η τήρηση της ενισχυμένης εποπτείας και η δόση της νέας αξιολόγησης ● Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και εισφοράς αλληλεγγύης στις προτεραιότητες των εξαγγελιών που...
Στο «μαγειρείο» του Βερολίνου το πακέτο ΔΕΘ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο «μαξιλάρι» τα 2,5 δισ. ευρώ από το ομόλογο
Η ζήτηση αποδείχτηκε πολύ ισχυρή, με δεδομένο ότι πολύ γρήγορα το ομόλογο θα καταλήξει μαζί με τους άλλους τίτλους των οικονομιών του Νότου στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του έκτακτου...
Στο «μαξιλάρι» τα 2,5 δισ. ευρώ από το ομόλογο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελευταία... έξοδος
Λίγο πριν ανακοινώσει τα στοιχεία για την ύφεση του δεύτερου φετινού τριμήνου, η κυβέρνηση επανεκδίδει το δεκαετές ομόλογο της 18ης Ιουνίου, ελπίζοντας να μην έχουν... προϋπολογίσει οι θεσμικοί επενδυτές την...
Τελευταία... έξοδος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σοκ και δέος με τα φορολογικά έσοδα του Ιουνίου
Μηνύματα καταβαράθρωσης των δημοσίων εσόδων τον Ιούνιο φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών, με τη βουτιά στις εισπράξεις να αγγίζει το 40% ανεβάζοντας στο κόκκινο την αγωνία των επιτελών, καθώς αντίστοιχες...
Σοκ και δέος με τα φορολογικά έσοδα του Ιουνίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην «εντατική» τα δημόσια έσοδα
Kαλοκαίρι μεγάλης αγωνίας έχει ξεκινήσει για την κυβέρνηση, με τον τουρισμό να αποτελεί βαρόμετρο για το βάθος της φετινής ύφεσης και τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, ο οποίος στο πεντάμηνο...
Στην «εντατική» τα δημόσια έσοδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας