• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 29.6°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.5°C / 29.3°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  46%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 17.0°C / 25.1°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  3 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  3 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.5°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 25.1°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.5°C
  3 BF
  28%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.5°C / 27.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  5 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 31.0°C
  3 BF
  20%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  0 BF
  67%
EUROKINISSI/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παράταση τριμήνου στην άδεια παραμονής των εργατών γης

 • A-
 • A+
Σε δρομολόγηση και η ενίσχυση των αλιευτικών σκαφών που παρέμειναν δεμένα λόγω πανδημίας.

Ανανεώνεται έως και 90 ημέρες το δικαίωμα παραμονής στη χώρα των μετακλητών εργατών γης που εισήλθαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων της σχετικής ΠΝΠ. Η παράταση της άδειας παραμονής των εργατών γης για ένα τρίμηνο προβλέπεται σε εγκύκλιο που εξεδόθη ύστερα από συνεννόηση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδη. Η απόφαση για την παράταση ισχύος της ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α’ 90 / 01-05-2020 ελήφθη «στο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων που προκύπτουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και την απλοποίηση των διαδικασιών για την απασχόληση των εργατών γης σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις».

Προκειμένου να επωφεληθούν της παράτασης, οι ενδιαφερόμενοι απαιτείται να υποβάλουν σχετική αίτηση στις αρμόδιες αρχές προσκομίζοντας παράλληλα υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη που θα τους απασχολήσει.

Τα αλιευτικά

Σε προδημοσίευση της πρώτης πρόσκλησης για τη δράση μέτρων που προβλέπει το Επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την Αλιεία προχώρησε χθες ο αρμόδιος υπουργός Μ. Βορίδης. Με τα μέτρα προβλέπεται οικονομική ενίσχυση σε ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών οι οποίοι αναγκάστηκαν να παύσουν -λόγω κορονοϊού- τη δραστηριότητά τους.

H οικονομική ενίσχυση χορηγείται για την προσωρινή παύση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1ης Μαρτίου και της ημερομηνίας που θα καθοριστεί στην πρόσκληση, ενώ θα καταβάλλεται για χρονικό διάστημα έως και 90 ημερών για κάθε σκάφος. Οι πράξεις δεν είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση όταν έχει ήδη υποβληθεί αίτηση και χρηματοδοτούνται από άλλο ενωσιακό ή εθνικό πρόγραμμα (deminimis) για το σύνολο ή μέρος της προτεινόμενης πράξης.

Οι προϋποθέσεις

Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων (της Δράσης (δ) του Μέτρου 3.1.9 από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα) είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, τα σκάφη των οποίων είναι νηολογημένα ή λεμβολογημένα/εγγεγραμμένα σε Βιβλία εγγραφής Μικρών Σκαφών (ΒΕΜΣ) ως ενεργά σκάφη, φέρουν Δορυφορική Συσκευή Αυτόματου Εντοπισμού Σκάφους (VMS), έχουν ασκήσει αλιευτική δραστηριότητα στη θάλασσα, για τουλάχιστον εκατόν είκοσι ημέρες κατά τη διάρκεια των δύο ημερολογιακών ετών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.

Τα σκάφη που προβαίνουν σε προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους θα πρέπει:

(α) Να είναι εγγεγραμμένα στα Ελληνικά Νηολόγια/Λεμβολόγια /ΒΕΜΣ και καταχωρισμένα στο Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο (ΕΑΜ) και τα στοιχεία της άδειας και των λοιπών πιστοποιητικών εγγράφων να συμφωνούν με τα καταγεγραμμένα στοιχεία του ΕΑΜ. Σε αντίθετη περίπτωση ο δικαιούχος πρέπει να μεριμνήσει για τον επανέλεγχο των ναυπηγικών χαρακτηριστικών του σκάφους και τη διόρθωση των σφαλμάτων.

(β) Να διαθέτουν επαγγελματική αλιευτική άδεια και ειδική άδεια αλίευσης (εφόσον απαιτείται) σε ισχύ, τόσο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για ένταξη όσο και καθ’ όλη την περίοδο που αιτούνται ενίσχυση για την προσωρινή παύση της αλιευτικής δραστηριότητας του σκάφους.

(γ) Να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας που διέπει τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη.

Η Δράση (δ) του Μέτρου 3.1.9 «Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid-19» εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με ένταση ενίσχυσης 100% επί της επιλέξιμης δαπάνης της πράξης.

Το ύψος της ενίσχυσης από τη Δράση (δ) του Μέτρου 3.1.9 «Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid-19» εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με ένταση ενίσχυσης 100% επί της επιλέξιμης δαπάνης της πράξης και προβλέπει διαφορετικά ποσά, ανάλογα του σκάφους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εθελοτυφλούμε επισήμως για τα εργατικά ατυχήματα»
Tριπλασιασμό των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων μέσα σε μία 4ετία προβλέπει ο δρ Ανδρέας Στοϊμενίδης, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.
«Εθελοτυφλούμε επισήμως για τα εργατικά ατυχήματα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το νέο προεδρείο της ΠΕΝΕΝ
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. και εξελέγη το νέο προεδρείο της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) μετά την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών, οι οποίες άρχισαν στις 17/11/2022 και τελείωσαν στις...
Το νέο προεδρείο της ΠΕΝΕΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγρια εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών γης
Εντονη κριτική στην Κομισιόν για την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου Σμιτ σε ερώτηση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, αναφορικά με τις πολύ σκληρές συνθήκες ζωής και εργασίας των μεταναστών στη...
Αγρια εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών γης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βγαίνουν τα τρακτέρ στους δρόμους της Αγιάς
Κινητοποιήσεις με αφετηρία το σημερινό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης, ξεκινούν οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανεφάρμοστες δεσμεύσεις.
Βγαίνουν τα τρακτέρ στους δρόμους της Αγιάς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζεσταίνουν τα τρακτέρ οι αγρότες μετά την άκαρπη συνάντηση με τον Γ. Γεωργαντά
Έτοιμοι να στήσουν μπλόκα σε όλη την Ελλάδα είναι οι αγρότες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, Κώστα Τζέλλα. Όπως τόνισε, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στα...
Ζεσταίνουν τα τρακτέρ οι αγρότες μετά την άκαρπη συνάντηση με τον Γ. Γεωργαντά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγαλώνει η λίστα θανάτων στην εργασία
Τρία εργατικά δυστυχήματα προστέθηκαν το τελευταίο διήμερο στη μεγάλη λίστα των θυμάτων εν ώρα εργασίας. Δυο στη βόρεια Εύβοια και το τρίτο στη Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης.
Μεγαλώνει η λίστα θανάτων στην εργασία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας