• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 7.3°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.7°C / 4.1°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.0°C / 8.0°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.8°C / 3.5°C
  0 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.1°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.0°C / 7.6°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 9.8°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 4.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.4°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  5 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.5°C / 3.2°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C -1.1°C / 4.0°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 6.6°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 7.5°C
  4 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.5°C / 2.1°C
  1 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.6°C / 4.2°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  56%
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ξεχασμένα» 16,3 εκατ. τετραγωνικά ακινήτων!

 • A-
 • A+
700.000 ιδιοκτήτες υπέβαλαν διορθωτικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ● Στις 31 Αυγούστου εκπνέει η προθεσμία ● Αγνωστο πότε θα καταβληθούν οι πρόσθετες χρεώσεις.

Ενα εντυπωσιακό -αν μη τι άλλο- μέγεθος πρόσθετων επιφανειών ακινήτων «αποκάλυψαν» σε όλους τους δήμους της χώρας οι διορθωτικές δηλώσεις ιδιοκτητών για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά. Τα νεότερα στοιχεία, που κοινοποιήθηκαν χθες από το υπουργείο Εσωτερικών, δείχνουν ότι από τις δηλώσεις που υπέβαλαν περισσότεροι από 700.000 ιδιοκτήτες στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, προκύπτουν 16,3 εκατομμύρια πρόσθετα τετραγωνικά μέτρα κτισμάτων και οικοπέδων.

Με βάση αυτό το μέγεθος, αυτοδιοικητικά στελέχη υπολογίζουν ότι με τις διορθωτικές δηλώσεις αυξήθηκαν οι επιφάνειες των ακινήτων κατά περίπου 35% συγκριτικά με τα στοιχεία που διέθετε ο ΔΕΔΔΗΕ πριν από την έναρξη των δηλώσεων. Και είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω τα πρόσθετα -και μέχρι πρότινος αδήλωτα- τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων.

Αφ’ ενός μεν υπάρχει χρονικό περιθώριο και νέων διορθωτικών δηλώσεων, με τη σχετική προθεσμία να εκπνέει στις 31 Αυγούστου, αφ’ ετέρου δε στα παραπάνω στοιχεία δεν έχουν συμπεριληφθεί περίπου 112.000 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί χειρόγραφα στους δήμους, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου.

Οι διορθωτικές δηλώσεις υποβάλλονται στο πλαίσιο της ευνοϊκής για τους ιδιοκτήτες ρύθμισης, για απαλλαγή από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.

Κέρδη για τους δήμους

Η ρύθμιση αφορά ακίνητα κάθε είδους που έχουν δηλωθεί με εμβαδόν μικρότερο από το πραγματικό (χαρακτηριστική η περίπτωση αυθαιρέτων που νομιμοποιήθηκαν), είτε δεν δηλώθηκαν ποτέ στους οικείους δήμους (παράδειγμα: σπιτάκια γεωτρήσεων). Βέβαια, κέρδη από τη ρύθμιση αναμένουν και οι δήμοι, καθώς έχαναν σημαντικά έσοδα από δημοτικά τέλη, καθώς τα ακίνητα μπορεί να ήταν από τους ιδιοκτήτες κανονικά δηλωμένα στο Ε9, αλλά δεν ήταν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Με βάση τις διορθωτικές δηλώσεις θα υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη που θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες από 1ης Ιανουαρίου 2020 και εφεξής. Πότε, όμως, θα αποκτήσουν οι ιδιοκτήτες γνώση των νέων χρεώσεων; Το ερώτημα αυτό δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να απαντηθεί με σαφήνεια. Οι δημοτικές υπηρεσίες, λόγω του φόρτου εργασίας που έχει προκληθεί από την πανδημία του κορονοϊού τους τελευταίους μήνες, έχουν επεξεργαστεί ένα μικρό μόνο μέρος των διορθωτικών δηλώσεων.

Σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, οπότε και είχαν υποβάλει δηλώσεις περίπου 500.000 ιδιοκτήτες, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης και αρμόδιο για θέματα Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γ. Τσιάμη, είχαν ελεγχθεί μόλις 80.000 δηλώσεις, δηλαδή μόλις το 16%.

Εκτιμήσεις αυτοδιοικητικών στελεχών θέλουν και σήμερα να μην έχουν διασταυρωθεί οι αιτήσεις σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%. Επομένως, ένα αισιόδοξο σενάριο θέλει τους νέους υπολογισμούς δημοτικών τελών να αποτυπώνονται στους πρώτους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες το 2021.

«Δύσκολοι» λογαριασμοί

Βέβαια, σε όσους δήμους έχουν «τρέξει» οι έλεγχοι, δεν αποκλείεται ο νέος υπολογισμός τελών να αποτυπωθεί σε λογαριασμούς που θα σταλούν εντός του 2020. Να σημειωθεί ότι στην προαναφερθείσα συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο κ. Τσιάμης είχε εκφράσει προβληματισμούς μπροστά στην προοπτική να συσσωρευτούν για τους ιδιοκτήτες πρόσθετες χρεώσεις ενός χρόνου στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα σταλούν το 2021, εξηγώντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι οι καταναλωτές να κληθούν να πληρώσουν ένα «δύσκολο ποσόν».

Να σπεύσουν οι δήμοι σε πιο άμεση διασταύρωση και επεξεργασία των στοιχείων καλεί με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου: «Η ΚΕΔΕ από τη μεριά της, μαζί με τα υπουργεία, την ΑΑΔΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, έκανε αυτό που έπρεπε. Η πλατφόρμα κάλυψε πολύ μεγάλο ποσοστό των αιτημάτων, προφανώς μένει ένα μικρό ποσοστό ιδιοκτητών που θα πρέπει, δυστυχώς, να απευθυνθούν στις υπηρεσίες των κατά τόπους δήμων για να λάβουν βοήθεια και να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους. Θεωρώ τεράστια επιτυχία ότι δεχθήκαμε τόσες χιλιάδες αιτήσεις, αλλά το πιο δύσκολο κομμάτι πιθανώς είναι από εδώ και πέρα, γιατί θα πρέπει άμεσα να προβούμε στην επεξεργασία των δηλώσεων, ώστε οι δημότες να δουν πραγματικά το αποτέλεσμα της ευεργετικής διάταξης στους λογαριασμούς και στις τσέπες τους».

Τα βήματα για τη δήλωση των λησμονημένων τετραγωνικών

Για όλους όσοι έχουν ακόμη την εκκρεμότητα υποβολής της διορθωτικής δήλωσης, υπενθυμίζεται ότι η όλη διαδικασία μέσω της πλατφόρμας είναι αρκετά απλή, απαιτώντας περίπου 5 λεπτά χρόνου (η μέση διάρκεια περιόδου σύνδεσης στην πλατφόρμα έχει υπολογιστεί από την ΚΕΔΕ στα 4 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα) και... τέσσερα κλικ, χωρίς να απαιτείται η ανάρτηση κανενός δικαιολογητικού. Συνοπτικά:

1. Ο ιδιοκτήτης εισέρχεται στο σύστημα μέσω κωδικών taxisnet.
2. Στην οθόνη του θα εμφανιστεί μια λίστα για όσα ακίνητα έχει στην κατοχή του. Τα τετραγωνικά μέτρα για κάθε ακίνητο θα εμφανιστούν όπως είναι καταχωρισμένα στο Ε9.
3. Θα επιλέγει το ακίνητο για το οποίο θέλει να υποβάλει διορθωτική δήλωση. Η πλατφόρμα αυτόματα θα του εμφανίζει τη διαφορά ανάμεσα στα δηλωμένα τετραγωνικά.
4. Είτε θα διορθώνει «προς τα πάνω» τη διαφορά είτε θα αποδέχεται τα τετραγωνικά που εμφανίζονται, εφόσον συμπίπτουν. Πατάει «ΟΚ» και... τέλος!

Η πλατφόρμα καλύπτει περίπου το 80% των περιπτώσεων διορθωτικών δηλώσεων. Για το υπόλοιπο 20% (π.χ. για διορθώσεις που μειώνουν τα τετραγωνικά) απαιτείται φυσική παρουσία στις δημοτικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τεχνογνωσία ΤΕΕ για το ΕΣΠΑ
Ρόλο... task force αναμένεται να αναλάβει το ΤΕΕ για την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης έργων ΕΣΠΑ των δήμων με την δημιουργία μιας κεντρικής δομής μεταξύ αυτού και ΚΕΔΕ, με στόχο την τεχνική...
Τεχνογνωσία ΤΕΕ για το ΕΣΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αίτημα για παράταση ρύθμισης των οφειλών στους δήμους
Παράταση στη ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς τους δήμους ζητά η ΚΕΔΕ, με ομόφωνη απόφαση που ελήφθη στο χθεσινό διοικητικό της συμβούλιο.
Αίτημα για παράταση ρύθμισης των οφειλών στους δήμους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρατάσεις στη ρύθμιση οφειλών στους δήμους
Διπλή αλλαγή στο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς τους δήμους φέρνει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο για την τηλεργασία στο Δημόσιο
Παρατάσεις στη ρύθμιση οφειλών στους δήμους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εως 120 δόσεις για τα χρέη προς δήμους και διαγραφή προσαυξήσεων
«Γενναίο» πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς τους δήμους, με αποπληρωμή τους σε έως 120 δόσεις, προσφέρουν διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.
Εως 120 δόσεις για τα χρέη προς δήμους και διαγραφή προσαυξήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από 60 εκατ. τα αδήλωτα τετραγωνικά
Σε επτά μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα τετραγωνικά υποβλήθηκαν 2.710.217 δηλώσεις, από τις οποίες προέκυψαν επιπλέον 60.630.700 τ.μ. που δεν είχαν δηλωθεί μέχρι πρότινος στους δήμους.
Πάνω από 60 εκατ. τα αδήλωτα τετραγωνικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επεκτείνονται και στους Δήμους οι ρυθμίσεις χρεών από ιδιώτες
Ερμηνευτική εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία, τα μέτρα που αφορούν χρέη ιδιωτών προς το δημόσιο εφαρμόζονται αναλογικά και στην περίπτωση των Δήμων της χώρας, εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Επεκτείνονται και στους Δήμους οι ρυθμίσεις χρεών από ιδιώτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας