Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέα επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση

  • A-
  • A+

Στις αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν σταδιακά οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», ανά Περιφέρεια. Το φετινό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονόμησης κατοικιών έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ, με αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων και διευρυμένη γκάμα επιλέξιμων παρεμβάσεων, τόσο στη βελτίωση του κελύφους της κατοικίας όσο και στα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν από τις Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, στις 2 Νοεμβρίου και θα ακολουθήσουν στις 4 Νοεμβρίου οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις 9 Νοεμβρίου η Δυτική Μακεδονία, στις 11 Νοεμβρίου η Κεντρική Μακεδονία, στις 16 Νοεμβρίου η Θεσσαλία, στις 18 Νοεμβρίου η Ηπειρος και νησιά Ιονίου, στις 23 Νοεμβρίου η Αττική, στις 26 Νοεμβρίου η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος, στις 30 Νοεμβρίου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και από τις 3 Δεκεμβρίου 2020 οι αιτήσεις για πολυκατοικίες.

Η επιχορήγηση θα δοθεί με βάση εισοδηματικά κριτήρια του 2019 και η επιλεξιμότητα των δαπανών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα –θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία (βάσει του Ε1), να υφίσταται νόμιμα και να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Σημειώνεται ότι για τα μεμονωμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες ενεργειακής κατηγορίας Η και Ζ προστίθεται επιπλέον 10% στο βασικό ποσοστό επιχορήγησης, εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε τουλάχιστον Β ενεργειακή κατηγορία.

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ή τις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Αντίστοιχα, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός για τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας είναι 1,2 ευρώ ανά εξοικονομούμενη ΚWh. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός κοινόχρηστων παρεμβάσεων σε πολυκατοικίες φτάνει τις 80.000 ευρώ.

Οι παρεμβάσεις υποβάλλονται βάσει συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και αφορούν τις ακόλουθες κατηγορίες:

Αντικατάσταση κουφωμάτων

■ Υποχρεωτική ανακύκλωση ή απόρριψη των υφιστάμενων κουφωμάτων σε νομίμως λειτουργούντες χώρους απόρριψης υλικών (αντικαθιστώ – ανακυκλώνω)

■ Δυνατότητα αντικατάστασης υαλοπινάκων σε κτίρια προστατευόμενα ή ιστορικής αξίας ή ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής

Θέρμανση - Ψύξη

■ Επιλέξιμη παρέμβαση θεωρείται και η αποξήλωση καυστήρων πετρελαίου και των σχετικών δεξαμενών

■ Καταργείται η επιλεξιμότητα για καυστήρες πετρελαίου

■ Καταργείται η επιλεξιμότητα για ενεργειακά τζάκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ζεστό νερό με χρήση ΑΠΕ

■ Υποχρεωτική εγκατάσταση για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα ΖΝΧ

Ενεργειακή αυτονομία

Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ

■ επιλέξιμα μόνο εφόσον η κατοικία αναβαθμίζεται, με τις κύριες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β+

■ Επιλέξιμη παρέμβαση αποτελεί η εγκατάσταση Φ/Β σταθμού μόνο για την κάλυψη της ζήτησης (net metering)

Συστήματα αποθήκευσης

■ Επιλέξιμη μόνο ως συμπληρωματική παρέμβαση στην εγκατάσταση νέου Φωτοβολταϊκού σταθμού

Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων

■ επιλέξιμες μόνο οι συσκευές που είναι κατάλληλες, βάσει προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ, και προορίζονται για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων σε οικιακό περιβάλλον

Smart Home

Ψηφιακά συστήματα που συμβάλλουν στην εξοικονόμησης ενέργειας

■ Εξυπνου φωτισμού (π.χ. έξυπνες πρίζες, φωτισμός LED)

■ Εξυπνης διαχείρισης θέρμανσης/ψύξης (π.χ. έξυπνοι θερμοστάτες)

■ Απομακρυσμένου Ελέγχου (π.χ. έξυπνοι αισθητήρες διαρροής, υγρασίας)

Πoλυκατοικίες

Ανελκυστήρας

■ Επιλέξιμες μόνο οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την πιστοποίηση ανελκυστήρων (ΚΥΑ 28425/2008) και

■ Υποχρεωτική εγκατάσταση inverter στους ανελκυστήρες προκειμένου να επιτυγχάνεται μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος δίχως να επηρεάζεται η ασφάλεια και η λειτουργικότητά τους

Φωτισμός

■ Αντικατάσταση λαμπτήρων με χαμηλής κατανάλωσης (π.χ. LED)

■ Αντικατάσταση του συστήματος χρονισμού με έξυπνο σύστημα διαχείρισης, αναλόγως χρονικής στιγμής (ημέρα/νύχτα), φωτεινότητας, σημείο εισόδου/εξόδου κ.α.Γιάννης Μπαζαίος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κίνητρα και για ηλεκτρικά Van
Καταγράφουμε τα φορολογικά και άλλα κίνητρα και τις επιστροφές φόρων που έχουν ψηφιστεί για τα εταιρικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ιδιαίτερα για τα ηλεκτρικά ελαφρά κλειστά φορτηγά τύπου Van.
Κίνητρα και για ηλεκτρικά Van
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία τα κίνητρα ηλεκτροκίνησης
Δυνατότητα αναλογικής επιβράβευσης θα δοθεί σε όσους αγοράσουν ή μισθώσουν καινούργιο ηλεκτρικό όχημα μέσα στους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του 2021 -ή μέχρι να τελειώσει το διαθέσιμο κεφάλαιο.
Στην τελική ευθεία τα κίνητρα ηλεκτροκίνησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μποτιλιάρισμα» στην Εξοικονόμηση ΙΙ
Πρόσθετα κονδύλια για την κάλυψη περισσότερων αιτήσεων που θα υποβληθούν για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών υποσχέθηκε ότι θα εξασφαλίσει ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.
«Μποτιλιάρισμα» στην Εξοικονόμηση ΙΙ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο χρονοδιάγραμμα υποβολής αιτήσεων για την «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»
Μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω του φόρτου της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποδοχής των αιτήσεων που προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες ταλαιπωρία των ενδιαφερόμενων στην πρώτη ομάδα Περιφερειών όπου...
Νέο χρονοδιάγραμμα υποβολής αιτήσεων για την «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιστολή του προέδρου του ΤΕΕ για το «Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ»
Επιστολή για τον β' κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ» έστειλε σήμερα στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του...
Επιστολή του προέδρου του ΤΕΕ για το «Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας