• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.8°C / 5.8°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.2°C / 4.6°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 5.7°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -0.3°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.2°C / 4.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.1°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.4°C / 4.6°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.5°C
  4 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.9°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  4 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / -1.5°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.5°C / 2.3°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.0°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.6°C / 6.0°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 3.3°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.3°C / 4.7°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  63%

Η πλευρά Λάτση διευκρίνισε ότι «κανένα από τα μέλη της οικογένειας Λάτση δεν έχει –ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει– τον έλεγχο της Εταιρείας» που θα αποκτήσει το Ελληνικό

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεταξύ Λάτση και Νάτση η Lamda, με «διορθωτικές» ανακοινώσεις και άλυτους γρίφους

 • A-
 • A+

Δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό επηρέασε το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» της περασμένης Παρασκευής (31/7/2020) για τα «Αλυτα μυστήρια της Lamda» και τα κενά στα μαθηματικά των εταιρικών ανακοινώσεων για τα πακέτα μετοχών που άλλαξαν χέρια στην εταιρεία μετά την ηχηρή αποχώρηση της Μαριάννας Λάτση από την εταιρεία και την επένδυση στο Ελληνικό.

Την ίδια μέρα του δημοσιεύματός μας, πάντως, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου (athexgroup.gr) ανακοίνωση της Lamda ως «ορθή επανάληψη» και αντικατάσταση αυτής που είχε εκδοθεί στις 29 Ιουλίου και με αφορμή την οποία μιλούσαμε για τα περίεργα μαθηματικά της εταιρείας.

Η «ορθή επανάληψη» αφορά τις υποχρεωτικές εκ του νόμου και της κοινοτικής νομοθεσίας γνωστοποιήσεις της πλευράς Τρύφωνα Νάτση και Brevan Howard που απέκτησε μέρος των 14,9 εκατ. μετοχών που πούλησε η Μαριάννα Λάτση. Η σύγκριση της αρχικής ανακοίνωσης και της νεότερης θυμίζει τη σπαζοκεφαλιά «βρείτε τις διαφορές».

Από την προσεκτική ανάγνωση των δύο ανακοινώσεων προκύπτουν τα εξής:

■ Τη γνωστοποίηση δεν την υποβάλλει ο όμιλος Brevan Howard Capital Management Limited (BHCML) με έδρα το Jersey, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά ο Τρύφων Νάτσης, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Δέσποινα Νάτση κατείχαν άμεσα το 3,53% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Lamda στις 24/7.

■ Αλλο 2,83% των μετοχών της Lamda απέκτησαν την ίδια ημερομηνία τα «παραδείσια» (με έδρα στα νησιά Κέιμαν) επενδυτικά κεφάλαια Brevan Howard TN Macro Master Fund Limited (BTN), Brevan Howard Master Fund Limited (BHM) και Brevan Howard Multi-Strategy Master Fund Limited (BMS), τα οποία τα διαχειρίζεται μεν ο όμιλος Brevan Howard, αλλά ο Τρύφων Νάτσης έχει τη διακριτική ευχέρεια των επενδύσεων. Επομένως, διευκρινίζει η νεότερη ανακοίνωση, ο κ. Νάτσης «ελέγχει» (άρα, δεν κατέχει) συνολικά το 6,36% των δικαιωμάτων ψήφου στη Lamda.

■ Από τη νεότερη ανακοίνωση λείπει η αναφορά στον ακριβή αριθμό μετοχών που κατέχει ο κ. Νάτσης και τα επενδυτικά κεφάλαια BHM, BTN και BMS της Brevan (11,2 εκατ. αναφερόταν στην αρχική ανακοίνωση), αλλά αυτό είναι μάλλον μικρής σημασίας. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο όμιλος Brevan Howard (BHCML), στον οποίο ο κ. Νάτσης «είναι συνιδρυτής», όπως μας υπενθυμίζει η διορθωτική ανακοίνωση, φαίνεται να τηρεί αποστάσεις ασφαλείας από την τοποθέτηση Νάτση στη Lamda.

■ Εκτός από τις «διορθώσεις» της πλευράς Νάτση, «διευκρινίσεις» χρειάστηκε να δώσει και η πλευρά Λάτση. Στην «ορθή επανάληψη» ανακοίνωση της 30/7 αναφέρεται με βάση τα δικαιώματα ψήφου 42,20% που κατέχει η οικογενειακή holding (Consolidated Lamda Holdings S.A.) στην εταιρεία που θα αποκτήσει το Ελληνικό ότι «κανένα από τα μέλη της οικογένειας Λάτση δεν έχει –ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει– τον έλεγχο της Εταιρείας».

Πράγματι, με βάση τις τελευταίες ανακατατάξεις, οι μεγάλοι μέτοχοι της Lamda είναι η οικογένεια Λάτση (Σπύρος και Μαργαρίτα) με 42,20%, Voxcove Holdings με 10,07% και η πλευρά Νάτση-Brevan με 6,36%. Που σημαίνει ότι θα αναμένουμε ανακατατάξεις και στη διοίκηση της εταιρείας, στην οποία μικρότερα ποσοστά κατέχουν η Aegean και η EBRD, ενώ τουλάχιστον 35% των μετοχών της είναι διεσπαρμένο σε χαρτοφυλάκια ξένων και Ελλήνων επενδυτών, σε ποσοστά που δεν υπόκεινται σε υποχρεώσεις δημοσιότητας.

Ετσι, παρ' όλο που οι «διορθωτικές» ανακοινώσεις της Lamda υποτίθεται ότι απαντούν εν μέρει στα μυστήρια της μετοχικής της σύνθεσης, δεν απαντούν στο βασικό ερώτημα που θέταμε στο δημοσίευμα της περασμένης Παρασκευής: υπάρχει ένας αριθμός τουλάχιστον 6 εκατ. μετοχών από τα πακέτα που πούλησε η Μαριάννα Λάτση, τον οποίο αγνοούμε σε ποιον πέρασε, τουλάχιστον με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις.

Είμαστε, όμως, υπομονετικοί και θα περιμένουμε επόμενες «ορθές επαναλήψεις». Τουλάχιστον για όσο η μετοχική σύνθεση της Lamda ενδιαφέρει για το πού θα καταλήξει πολύτιμη δημόσια περιουσία...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ποιον περνά, τελικά, το Ελληνικό;
Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν μετά το οικογενειακό «διαζύγιο» στη Lamda Development. Η Μαριάννα Λάτση πουλάει σχεδόν το 10% των μετοχών της εταιρείας, ενώ αποχωρεί και από την επένδυση.
Σε ποιον περνά, τελικά, το Ελληνικό;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο κανόνας των… εξαιρέσεων στο Ελληνικό
Ψηφίστηκε το δέκατο κατά σειρά «μίνι νομοσχέδιο» εξυπηρέτησης της Lamda στα δυόμισι χρόνια της κυβέρνησης ● Θα επιτρέπονται και οι περιφράξεις τού κατά τα λοιπά «προσβάσιμου σε όλους τους Ελληνες»...
Ο κανόνας των… εξαιρέσεων στο Ελληνικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «πόλη του μέλλοντος» που... θα ανήκει σε όλους
Το masterplan της Lamda για το Ελληνικό προβλέπει εκκίνηση έργων από αρχές του 2022 και υπόσχεται ότι θα είναι προσβάσιμο σε όλους και «θα κάνει περήφανους τους πολίτες του λεκανοπεδίου». Οι κοινόχρηστες...
Η «πόλη του μέλλοντος» που... θα ανήκει σε όλους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνικό: η ώρα της μεγάλης «συγκομιδής»
Ο καταιγιστικός ρυθμός με τον οποίο η Lamda Developement διαφημίζει σε καθημερινή βάση το μείζον απόκτημά της, το Ελληνικό, εκτός από λάμψεις ματαιοδοξίας και χλιδής εκπέμπει και ζήλο για γρήγορα και πολλά...
Ελληνικό: η ώρα της μεγάλης «συγκομιδής»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγυρισμοί για το Ελληνικό
Με μια πανηγυρικού ύφους ανακοίνωση η Lamda Development προανήγγειλε χθες ότι την ερχόμενη Παρασκευή, 25 Ιουνίου, θα καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο την πρώτη δόση του τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ, τα 300 εκατ....
Πανηγυρισμοί για το Ελληνικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας