• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.1°C / 4.5°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.7°C / 3.5°C
  3 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 7.9°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  19%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.2°C / 2.9°C
  1 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.6°C
  4 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.1°C / 7.6°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 7.4°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  4 BF
  42%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.5°C / 3.9°C
  2 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.2°C / 5.0°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 8.2°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.3°C / 3.6°C
  3 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.1°C / 3.3°C
  0 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.0°C / 3.6°C
  3 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  38%
EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τσουχτερά πρόστιμα στο κτηματολόγιο

 • A-
 • A+
Αλλάζουν όλα στην εκτός σχεδίου δόμηση, καταργούνται μέσα σε μια διετία οι παρεκκλίσεις αρτιότητας, μειώνονται οι συντελεστές δόμησης και οριοθετούνται οι οικισμοί.

Καταργούνται μέσα σε μια διετία όλες οι παρεκκλίσεις αρτιότητας στην εκτός σχεδίου δόμηση. Μειώνονται κατά 10% οι συντελεστές κάλυψης και μέσω αύξησης των προστίμων -αναλογικά με τη χρονική καθυστέρηση δήλωσης- επιχειρείται να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του κτηματολογίου. Το σχέδιο νόμου που αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος περιορίζει τον συντελεστή δόμησης, «αξιοποιεί» τους πιστοποιημένους ιδιώτες μηχανικούς, προωθεί την αυτόματη έκδοση αδειών με ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου και φρενάρει την έκδοση αδειών δόμησης για εκτός οικισμών τουριστικά καταλύματα σε Μύκονο και Σαντορίνη μέχρι την έγκριση των σχετικών τοπικών πλαισίων.

Με τις νέες διατάξεις δημιουργείται ενιαίο καθεστώς οικισμών (προ του 1923 και κάτω των 2.000 κατοίκων), ορίζοντας προδιαγραφές και όρους δόμησης με έτος αναφοράς για οριοθέτηση το 1981. Σε ό,τι αφορά το Κτηματολόγιο, το πρόστιμο από 300 έως 2.000 ευρώ (ανάλογα με την αξία του ακινήτου) θα προσαυξάνεται ανάλογα με τη χρονική καθυστέρηση δήλωσης.

Η εκτός σχεδίου δόμηση περιορίζεται κατά 10%, στα 186 τ.μ. για κάθε 4 στρέμματα (αντί των 200 τ.μ.) ή κατά 33% στη βιομηχανία, ενώ επιβάλλεται τέλος 5% του κόστους στις οικοδομικές άδειες εκτός σχεδίου υπέρ του Πράσινου Ταμείου -ενισχύει όμως κατά 25% κατά μέσο όρο την οργανωμένη χωροθέτηση π.χ. σε επιχειρηματικά πάρκα και ορίζει νέες μορφές οργανωμένων αναπτύξεων μικρής κλίμακας με ελάχιστο εμβαδόν 30 στρέμματα για βιομηχανία, εφοδιαστική αλυσίδα και τουρισμό, κατάλληλες για μικρότερα νησιά και περιοχές χωρίς μεγάλη ζήτηση. Επιπλέον δίδονται κίνητρα για απομείωση καθ’ ύψος υφιστάμενων κτιρίων και δυνατότητα «απόσυρσης» κτιρίων ή απαλλοτρίωσης ορόφων.

Το σχέδιο νόμου εστιάζει και στην απλοποίηση και μείωση των γενικών χρήσεων γης, στη διευκόλυνση μικτών χρήσεων, στην αντιστοίχιση χρήσεων γης με ΚΑΔ, ενώ εισάγει διαδικασίες καθορισμού νέων ειδικών χρήσεων. Επίσης, ενεργοποιεί τη μεταφορά συντελεστή δόμησης σε οργανωμένες περιοχές με διασφάλιση περιβαλλοντικού ισοζυγίου και αποκλείει τη μεταφορά συντελεστή για νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Καθιερώνοντας Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή και Ψηφιακή Τράπεζα Γης, διευκολύνεται η δημιουργία κοινόχρηστων ημιυπαίθριων χώρων κυρίως σε ξενοδοχεία (προσαύξηση 5% επιπλέον της συνολικής δόμησης που δικαιούται) αλλά και σε κατοικίες, δρομολογεί δυνατότητα αποζημίωσης ιδιοκτητών διατηρητέων κτιρίων και δίνει τη δυνατότητα σε κτίρια με υψηλές προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης να έχουν επιπλέον συντελεστή δόμησης.

Τέλος, απελευθερώνεται το σύστημα ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, με αυτοδίκαιη άρση μετά από εύλογο χρονικό διάστημα και μόλις μία ευκαιρία επανεπιβολής, ενώ επιταχύνεται και απλουστεύεται η διαδικασία καταβολής αποζημίωσης.

Προσβασιμότητα: Με άλλες διατάξεις αναμορφώνεται το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την πρόσβαση των κτιρίων, αποσαφηνίζεται το πλαίσιο εφαρμογής των απαιτούμενων προσαρμογών στα υφιστάμενα κτίρια, καθώς και οι περιπτώσεις που εξαιρούνται, αλλά και οι διαδικασίες εξέτασης ειδικών περιπτώσεων. Πρακτικά, καθιερώνονται κινητοί «επιτοίχιοι χειρολισθήρες», επιτρέπεται η κατασκευή ράμπας εκτός ρυμοτομικής γραμμής (δεν προσμετρούνται σε συντελεστή δόμησης οι τροποποιήσεις για εξυπηρέτηση ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, όπως π.χ. ανελκυστήρες, πλατύσκαλα κ.λπ.), ενώ η Μελέτη Προσβασιμότητας γίνεται αναπόσπαστο μέρος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας των κτιρίων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κίνητρα και από τη ΒΕΑΤ για ηλεκτρικά ταξί
Ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο πακέτο στήριξης των οδηγών συνεργατών της, μέσα από μια σειρά προνομιακών συνεργασιών, με στόχο η αγορά και λειτουργία ενός ηλεκτρικού ταξί να καταστεί προσιτή.
Κίνητρα και από τη ΒΕΑΤ για ηλεκτρικά ταξί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έως τις 30 Σεπτεμβρίου η τακτοποίηση αυθαιρέτων
Καταληκτική ημερομηνία είναι η 30ή Σεπτεμβρίου για «βαριές» αυθαιρεσίες «κατηγορίας 5» (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες) και η 31η Μαρτίου για τις «κατηγορίες αυθαιρέτων 1 έως 4». 
Έως τις 30 Σεπτεμβρίου η τακτοποίηση αυθαιρέτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από 5.000 αιτήσεις για bonus ηλεκτρο- κίνησης
Σε ανακατανομή κονδυλίων προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη δράση «Κινούμαι Ηλεκτρικά» ώστε να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση για οικολογικό bonus σε ηλεκτρικά ποδήλατα.
Πάνω από 5.000 αιτήσεις για bonus ηλεκτρο- κίνησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία τα κίνητρα ηλεκτροκίνησης
Δυνατότητα αναλογικής επιβράβευσης θα δοθεί σε όσους αγοράσουν ή μισθώσουν καινούργιο ηλεκτρικό όχημα μέσα στους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του 2021 -ή μέχρι να τελειώσει το διαθέσιμο κεφάλαιο.
Στην τελική ευθεία τα κίνητρα ηλεκτροκίνησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας