Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μαύρος Ιούλιος για τα δημόσια ταμεία
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαύρος Ιούλιος για τα δημόσια ταμεία

  • A-
  • A+
Τεράστια πτώση των εσόδων δείχνουν τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο ● Βαρόμετρο για τις εξελίξεις ο τουρισμός ● Στα 6,1 δισ. το πρωτογενές έλλειμμα εξαμήνου.

Μεγάλη αναταραχή έχει προκαλέσει στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου η συνεχιζόμενη καθίζηση των φορολογικών εισπράξεων, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί για ένα δεύτερο και πιο ισχυρό κύμα κορονοϊού στη χώρα μας από το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Ιούλιος θα είναι ένας ακόμη «μαύρος μήνας» για τα δημόσια ταμεία, καθώς τα στοιχεία για τα έσοδα που συλλέγει το Γενικό Λογιστήριο προοιωνίζονται πτώση τουλάχιστον 30%. Γεγονός το οποίο επιτείνει το δημοσιονομικό πρόβλημα αφού υπήρχαν μέρες μέσα στον Ιούλιο, όπου η βουτιά στα έσοδα ξεπέρασε ακόμη και το 80%, όπως προέκυψε έπειτα από σύγκριση που έκαναν οι υπηρεσίες με αντίστοιχο διάστημα ημερών του 2019.

Ο τουρισμός

Οπως παρατηρούν αρμόδιες πηγές, η «κούρσα» των μειωμένων εσόδων καθοδηγείται αποκλειστικά από τον τουρισμό που θεωρείται βαρόμετρο για τον προϋπολογισμό, αλλά και την ύφεση η οποία, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες, «το μέγεθος της επιβράδυνσης θα καθοριστεί από τα έσοδα των 4 μηνών της τουριστικής περιόδου». Επισημαίνεται ότι ο Ιούνιος ξεκίνησε με μηδενικά έσοδα από την τουριστική βιομηχανία και τις συναφείς δραστηριότητες (εστίαση, τουριστικά καταστήματα, κ.ά.) με τον Ιούλιο να περιορίζεται στο 20%-25% των αντίστοιχων του 2019 και τον Αύγουστο να αναμένεται λίγο καλύτερος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πέρυσι τέτοιο καιρό στο υπουργείο Οικονομικών ξεκινούσαν με εισπράξεις 2,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο μόνο από τον τουρισμό και χωρίς κανένα προβληματισμό για τα έσοδα έτρεχαν τις προβλεπόμενες «ασκήσεις» που θα οδηγούσαν σε πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο ακόμη και από τον μνημονιακό στόχο για 3,5% του ΑΕΠ. Το μέγεθος αυτών των εισπράξεων είναι αμφίβολο εάν θα καταφέρουν στο οικονομικό επιτελείο να το συγκεντρώνουν σε βάθος 4 μηνών που είναι η συνήθης τουριστική σεζόν για το κλίμα της Ελλάδας, όταν ήδη οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ τον Ιούλιο σχηματίζουν ήδη μια «τρύπα» 1,5 δισ. ευρώ.

Εάν στο «κενό» αυτό συνυπολογιστεί και η επίπτωση από την παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και οι περισσότερες δόσεις εξόφλησης του φόρου που ισχύσουν φέτος, επιβεβαιώνεται οι ανησυχίες για το τέλμα των κρατικών εσόδων.

Κατά συνέπεια ο στόχος για 4,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο δεν υπάρχει καν στον χάρτη με αποτέλεσμα όλες αυτές οι εξελίξεις να δημιουργούν ένα καλοκαίρι μεγάλης αγωνίας για την κυβέρνηση, η οποία έχει φτάσει να «ξηλώσει» μέχρι και το τελευταίο σχέδιο για ανάταξη της οικονομίας και «απόδραση» από την κρίση που έχει εκπονήσει.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα (τηλεόραση ΑΝΤ1) η χώρα θα έχει φέτος ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς προστίθεται και το 1,4 δισ. ευρώ των αναδρομικών με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα στην οικονομία, η οποία στο εξάμηνο αντιμετωπίζει ήδη πρωτογενές έλλειμμα 6,1 δισ. ευρώ.

Δήλωσε, ωστόσο, πως ταμειακά υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι. Ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σήμερα σε 31,5 δισ. ευρώ από 37,5 δισ. ευρώ στην αρχή της πανδημίας και επεσήμανε ότι εάν σε αυτή τη διαφορά των 6 δισ. ευρώ προστεθούν τα περίπου 8 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις τίτλων, προκύπτει ότι έχουν δαπανηθεί από εθνικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης περίπου 14 δισ. ευρώ.

Τα ενοίκια

Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του καθεστώτος των μειωμένων ενοικίων που ισχύει για όσους ιδιοκτήτες επλήγησαν από την πανδημία. «Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε εάν χρειαστεί» είπε και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συνδρομή και για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Επανέλαβε, πάντως, ότι από ένα σημείο και μετά, το ύψος του ενοικίου αποτελεί αντικείμενο ιδιωτικής συναλλαγής μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή.

Επίσης, εντός του πρώτου 10ημέρου του Αυγούστου αναμένεται να ενσωματωθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι προβλέψεις του φορολογικού νομοσχεδίου για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. Είπε ακόμη ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας (που θα προβλέπει τη «δεύτερη ευκαιρία» και τη βοήθεια στους αδύναμους) αναμένεται να νομοθετηθεί τον Σεπτέμβριο και να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2021.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταξιδιωτική σύσταση ΗΠΑ για Ελλάδα εξαιτίας αύξησης των κρουσμάτων
Συμβουλές από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στην Ελλάδα εξαιτίας της νέας έξαρσης κορονοϊού στη χώρα μας.
Ταξιδιωτική σύσταση ΗΠΑ για Ελλάδα εξαιτίας αύξησης των κρουσμάτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Υγειονομικές βόμβες» σε ανεξέλεγκτα καταλύματα
Για ένταξη «από το παράθυρο» της βραχυχρόνιας μίσθωσης «στα προγράμματα επιδότησης μαζί με τις νόμιμα αδειοδοτημένες επιχειρήσεις» έκανε λόγο χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
«Υγειονομικές βόμβες» σε ανεξέλεγκτα καταλύματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χάθηκαν 128.924 θέσεις εργασίας
Πάνω από 22% τα ποσοστά ανεργίας στις τουριστικές περιοχές τον Απρίλιο ● Τα κυβερνητικά μέτρα «φρέναραν» την αύξηση της ανεργίας αλλά δεν τη σταμάτησαν, ενώ μεγάλος όγκος εργαζομένων μεταπήδησε στους...
Χάθηκαν 128.924 θέσεις εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Απαγορευτικό» της επιτροπής λοιμωξιολόγων για αύξηση πληρότητας στα πλοία
Είδηση «έβγαλε» το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ανακοινώνοντας ότι μπαίνει φρένο στην αύξηση πληρότητας στα πλοία εξαιτίας της έξαρσης κορονοϊού.
«Απαγορευτικό» της επιτροπής λοιμωξιολόγων για αύξηση πληρότητας στα πλοία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από 1 Αυγούστου το άνοιγμα της κρουαζιέρας, αλλά μετά τις 15 τα πρώτα πλοία
Στα περιστατικά με τα πολλά κρούσματα και τους θανάτους, στην αρχή της πανδημίας, απέδωσε τη χαμηλότερη ζήτηση φέτος στις διακοπές τύπου κρουαζιέρας, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.
Από 1 Αυγούστου το άνοιγμα της κρουαζιέρας, αλλά μετά τις 15 τα πρώτα πλοία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
O αγώνας των εποχικά εργαζομένων
Χωρίς οικονομικό βοήθημα παραμένουν οι εποχικοί εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία και υπηρεσίες επισιτισμού ● Αναγκαία η επέκταση της ρύθμισης και για τις κατηγορίες που παραμένουν ακάλυπτες.
O αγώνας των εποχικά εργαζομένων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας