Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ούτε ένα ευρώ αναδρομικά στους χαμηλοσυνταξιούχους
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ούτε ένα ευρώ αναδρομικά στους χαμηλοσυνταξιούχους

  • A-
  • A+
Από το σύνολο των 2,5 εκατ. δικαιούχων, μόνο το 1/3 αυτών θα λάβει κάποιο ποσό κι αυτό με περικοπές, ενώ εντόκως θα λάβουν τα αναδρομικά μόνο όσοι κατέθεσαν αγωγές ● Αντιδράσεις από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, που προαναγγέλλει προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ούτε ένα ευρώ δεν θα λάβουν πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, μετά τη δραστική περικοπή των αναδρομικών που αποφάσισε και νομοθέτησε η κυβέρνηση με τροπολογία στο σχέδιο νόμου για το φορολογικό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από το σύνολο των 2,5 εκατ. συνταξιούχων οι οποίοι δικαιούνται αναδρομικά, μόνο το 1/3 αυτών θα λάβει κάποιο ποσό κι αυτό με περικοπές, ενώ εντόκως θα λάβουν τα αναδρομικά μόνο όσοι κατέθεσαν αγωγές (280 χιλιάδες από τον ιδιωτικό τομέα και 120 χιλιάδες συνταξιούχοι από το Δημόσιο).

Αλλά και όσοι λάβουν μέρος των αναδρομικών κινδυνεύουν να τα χάσουν, εάν έχουν οφειλές στα δημόσια ταμεία, αφού δεν υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη περί του ακατάσχετου του ποσού. Το ίδιο έγινε και με τα αναδρομικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι από την επαναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων τον προηγούμενο μήνα με την καταβολή των αναδρομικών από τον περασμένο Οκτώβριο. Πολλοί, ακόμη και για χαμηλά ποσά που δεν ξεπερνούσαν τα 400- 500 ευρώ, δεν πρόλαβαν καν να τα δουν στον λογαριασμό τους, γιατί εντός του ίδιου μήνα είχε προσμετρηθεί και το ποσό της κύριας σύνταξης, με αποτέλεσμα να μην τους καλύπτει η προστασία για το ακατάσχετο μηνιαίο όριο των 1.250 (για το Δημόσιο) που είχαν δηλώσει.

Τροπολογία

Πάντως, σύμφωνα με την αποτύπωση δικαιούχων και ποσών που προκύπτουν από την τροπολογία, με την οποία δεν προβλέπονται αναδρομικά από τις περικοπές δώρων και επικουρικών, αυτοί που δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ από τα αναδρομικά είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ με πολύ χαμηλές συντάξεις των 330 ευρώ, όταν, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, ευλόγως ανέμεναν να πάρουν πίσω περίπου 600 ευρώ.

Την ίδια τύχη θα έχουν και συνταξιούχοι με συντάξεις μέχρι 900 ευρώ που αποτελούν και τη μεγάλη πλειονότητα των δικαιούχων. Τώρα θα λάβουν 0 ευρώ, ενώ, βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ, πρέπει να τους αποδοθεί αναδρομικό ποσό τουλάχιστον 700 ευρώ για τις περικοπές που έγιναν επί υπουργίας Γ. Βρούτση το 2012. Το αυτό ισχύει και για όλους όσοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη 800 ευρώ και 200 ευρώ επικουρική.

Μπορεί οι χαμηλοσυνταξιούχοι να είναι οι περισσότερο χαμένοι, αλλά μεγάλες μειώσεις περιμένουν κι εκείνους τους συνταξιούχους με κύρια σύνταξη 1.500 ευρώ και επικουρική 350 ευρώ. Ακόμη κι αυτοί, ενώ θα έπρεπε βάσει της απόφασης του ΣτΕ να λάβουν 4.443 ευρώ, τώρα θα περιοριστούν στο ποσό των 2.299 ευρώ. Αυτές οι μεγάλες διαφορές αναμένεται να στρέψουν εκ νέου ένα μεγάλο τμήμα των συνταξιούχων στα δικηγορικά γραφεία.

Διαφωνίες

Την απόλυτη διαφωνία του με την κυβερνητική απόφαση εξέφρασε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), το οποίο ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσφυγές και προανήγγειλε προσφυγή του φορέα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Οταν οι μνημονιακές περικοπές υπερβαίνουν τα 80 δισ. ευρώ, είναι τουλάχιστον ντροπή να “διαφημίζει” η κυβέρνηση ως επιτυχία την καταβολή 900 εκατ. ευρώ μικτά (648 εκατ. ευρώ καθαρά, αν αφαιρεθεί η παρακράτηση φόρου 22% και η εισφορά υγείας 6%), από τα αναδρομικά που οφείλει.

Ακόμα χειρότερα, όταν η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τους συνταξιούχους για ένα ποσό της τάξης των 3,9 δισ. ευρώ!» επισημαίνει το Δίκτυο στην ανακοίνωσή του, στην οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό για παραπλάνηση των συνταξιούχων, αφού «περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ!».

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων επισημαίνει ότι οι δικαστικές προσφυγές είναι μονόδρομος για τους συνταξιούχους προκειμένου να λάβουν ό,τι δικαιούνται από τα δώρα, τις επικουρικές και τις περικοπές στις κύριες συντάξεις. «Οι νόμιμες αξιώσεις των συνταξιούχων φθάνουν τουλάχιστον μέχρι 31.12.2018. Γι’ αυτό άλλωστε θα υποστηρίξουμε ως ΕΝΔΙΣΥ προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», σημειώνει.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ωρα Μητσοτάκη για τα αναδρομικά
Ενδεχομένως την Πέμπτη οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, με την ευκαιρία της παρουσίασης των πρώτων ψηφιακών συντάξεων ● Παραμένει η ασάφεια για την επίδραση της απόφασης του ΣτΕ στις επικουρικές
Ωρα Μητσοτάκη για τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέλος του μήνα μπαίνουν τα αναδρομικά
Με τις συντάξεις του Νοεμβρίου, που καταβάλλονται την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα καταβληθούν τα αναδρομικά 11 μηνών σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους για περικοπές κύριας και επικουρικής σύνταξης.
Τέλος του μήνα μπαίνουν τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μερίδιο 23-55% από τα αναδρομικά διεκδικεί η... Εφορία
Aκόμη χαμηλότερα θα είναι τα αναδρομικά από το 11μηνο που επιδίκασε το ΣτΕ σε κύριες συντάξεις, εάν τα ποσά δεν εξαιρεθούν από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Μερίδιο 23-55% από τα αναδρομικά διεκδικεί η... Εφορία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναμένεται νέο κύμα προσφυγών για διεκδίκηση αναδρομικών
Πάνω από 1,5 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα λάβουν ούτε ευρώ από τα αναδρομικά που επιδίκασε το ΣτΕ αλλά δεν θέλησε να νομοθετήσει η κυβέρνηση.
Αναμένεται νέο κύμα προσφυγών για διεκδίκηση αναδρομικών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νομικό πραξικόπημα με τα αναδρομικά
Την έντονη αντίδραση νομικών του εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου προκάλεσε η πρωθυπουργική ανακοίνωση για την περικοπή των αναδρομικών και την αλλοίωση της δικαστικής απόφασης του ΣτΕ.
Νομικό πραξικόπημα με τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΘ και βλέπουμε για αναδρομικά
Με νομοθετική ρύθμιση, στην οποία θα τίθεται ως όρος η παραίτηση των συνταξιούχων από περαιτέρω ένδικα μέσα, θα θεσμοθετηθεί ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των αναδρομικών.
ΔΕΘ και βλέπουμε για αναδρομικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας