• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.8°C / 18.3°C
  1 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.9°C
  0 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 16.0°C / 19.3°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 12.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.5°C / 14.1°C
  2 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 18.6°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 17.0°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.1°C / 19.4°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.8°C / 16.8°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 18.5°C
  1 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.5°C / 15.0°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  89%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ούτε ένα ευρώ αναδρομικά στους χαμηλοσυνταξιούχους

 • A-
 • A+
Από το σύνολο των 2,5 εκατ. δικαιούχων, μόνο το 1/3 αυτών θα λάβει κάποιο ποσό κι αυτό με περικοπές, ενώ εντόκως θα λάβουν τα αναδρομικά μόνο όσοι κατέθεσαν αγωγές ● Αντιδράσεις από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, που προαναγγέλλει προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ούτε ένα ευρώ δεν θα λάβουν πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, μετά τη δραστική περικοπή των αναδρομικών που αποφάσισε και νομοθέτησε η κυβέρνηση με τροπολογία στο σχέδιο νόμου για το φορολογικό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από το σύνολο των 2,5 εκατ. συνταξιούχων οι οποίοι δικαιούνται αναδρομικά, μόνο το 1/3 αυτών θα λάβει κάποιο ποσό κι αυτό με περικοπές, ενώ εντόκως θα λάβουν τα αναδρομικά μόνο όσοι κατέθεσαν αγωγές (280 χιλιάδες από τον ιδιωτικό τομέα και 120 χιλιάδες συνταξιούχοι από το Δημόσιο).

Αλλά και όσοι λάβουν μέρος των αναδρομικών κινδυνεύουν να τα χάσουν, εάν έχουν οφειλές στα δημόσια ταμεία, αφού δεν υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη περί του ακατάσχετου του ποσού. Το ίδιο έγινε και με τα αναδρομικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι από την επαναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων τον προηγούμενο μήνα με την καταβολή των αναδρομικών από τον περασμένο Οκτώβριο. Πολλοί, ακόμη και για χαμηλά ποσά που δεν ξεπερνούσαν τα 400- 500 ευρώ, δεν πρόλαβαν καν να τα δουν στον λογαριασμό τους, γιατί εντός του ίδιου μήνα είχε προσμετρηθεί και το ποσό της κύριας σύνταξης, με αποτέλεσμα να μην τους καλύπτει η προστασία για το ακατάσχετο μηνιαίο όριο των 1.250 (για το Δημόσιο) που είχαν δηλώσει.

Τροπολογία

Πάντως, σύμφωνα με την αποτύπωση δικαιούχων και ποσών που προκύπτουν από την τροπολογία, με την οποία δεν προβλέπονται αναδρομικά από τις περικοπές δώρων και επικουρικών, αυτοί που δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ από τα αναδρομικά είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ με πολύ χαμηλές συντάξεις των 330 ευρώ, όταν, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, ευλόγως ανέμεναν να πάρουν πίσω περίπου 600 ευρώ.

Την ίδια τύχη θα έχουν και συνταξιούχοι με συντάξεις μέχρι 900 ευρώ που αποτελούν και τη μεγάλη πλειονότητα των δικαιούχων. Τώρα θα λάβουν 0 ευρώ, ενώ, βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ, πρέπει να τους αποδοθεί αναδρομικό ποσό τουλάχιστον 700 ευρώ για τις περικοπές που έγιναν επί υπουργίας Γ. Βρούτση το 2012. Το αυτό ισχύει και για όλους όσοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη 800 ευρώ και 200 ευρώ επικουρική.

Μπορεί οι χαμηλοσυνταξιούχοι να είναι οι περισσότερο χαμένοι, αλλά μεγάλες μειώσεις περιμένουν κι εκείνους τους συνταξιούχους με κύρια σύνταξη 1.500 ευρώ και επικουρική 350 ευρώ. Ακόμη κι αυτοί, ενώ θα έπρεπε βάσει της απόφασης του ΣτΕ να λάβουν 4.443 ευρώ, τώρα θα περιοριστούν στο ποσό των 2.299 ευρώ. Αυτές οι μεγάλες διαφορές αναμένεται να στρέψουν εκ νέου ένα μεγάλο τμήμα των συνταξιούχων στα δικηγορικά γραφεία.

Διαφωνίες

Την απόλυτη διαφωνία του με την κυβερνητική απόφαση εξέφρασε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), το οποίο ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσφυγές και προανήγγειλε προσφυγή του φορέα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Οταν οι μνημονιακές περικοπές υπερβαίνουν τα 80 δισ. ευρώ, είναι τουλάχιστον ντροπή να “διαφημίζει” η κυβέρνηση ως επιτυχία την καταβολή 900 εκατ. ευρώ μικτά (648 εκατ. ευρώ καθαρά, αν αφαιρεθεί η παρακράτηση φόρου 22% και η εισφορά υγείας 6%), από τα αναδρομικά που οφείλει.

Ακόμα χειρότερα, όταν η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τους συνταξιούχους για ένα ποσό της τάξης των 3,9 δισ. ευρώ!» επισημαίνει το Δίκτυο στην ανακοίνωσή του, στην οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό για παραπλάνηση των συνταξιούχων, αφού «περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ!».

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων επισημαίνει ότι οι δικαστικές προσφυγές είναι μονόδρομος για τους συνταξιούχους προκειμένου να λάβουν ό,τι δικαιούνται από τα δώρα, τις επικουρικές και τις περικοπές στις κύριες συντάξεις. «Οι νόμιμες αξιώσεις των συνταξιούχων φθάνουν τουλάχιστον μέχρι 31.12.2018. Γι’ αυτό άλλωστε θα υποστηρίξουμε ως ΕΝΔΙΣΥ προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», σημειώνει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ωρα Μητσοτάκη για τα αναδρομικά
Ενδεχομένως την Πέμπτη οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, με την ευκαιρία της παρουσίασης των πρώτων ψηφιακών συντάξεων ● Παραμένει η ασάφεια για την επίδραση της απόφασης του ΣτΕ στις επικουρικές
Ωρα Μητσοτάκη για τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μειώνονται οι ελπίδες για τα αναδρομικά
Με δύο αποφάσεις της η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου παρέχει πλήρη νομιμοποίηση για την εισφορά αλληλεγγύης και τις περικοπές δώρων στους συνταξιούχους του Δημοσίου που επέβαλαν τα μνημόνια.
Μειώνονται οι ελπίδες για τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσφυγές για την παραγραφή των προστίμων
Στόχος είναι η επίλυση των φορολογικών διαφορών σε σύντομες προθεσμίες, ώστε να επιτυγχάνεται η συντομότερη είσπραξη δημόσιων εσόδων και η αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων.
Προσφυγές για την παραγραφή των προστίμων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για λίγους οι αυξήσεις και τα αναδρομικά
Λιγότεροι (μόλις το 8% των συνταξιούχων) και αργότερα (ώς τα τέλη του έτους) θα πάρουν όσα τους έταζε ο νόμος Βρούτση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, δύο χρόνια μετά την ψήφισή του...
Για λίγους οι αυξήσεις και τα αναδρομικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας