Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιδότηση 100% στις εισφορές
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιδότηση 100% στις εισφορές

  • A-
  • A+
Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει κίνητρα για να ενταχθούν οι επιχειρήσεις στον μηχανισμό διατήρησης της εργασίας με μειωμένο χρόνο

Τι προβλέπουν οι τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας στο φορολογικό νομοσχέδιο

Aγωνιώδεις προσπάθειες να πείσει τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν το προσωπικό και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, παρά την ανασφάλεια που δημιουργούν οι πραγματικές συνθήκες της αγοράς, καταβάλλει η κυβέρνηση προχωρώντας σε νέα ενίσχυση των εργοδοτικών εισφορών για όλους όσοι εντάσσονται στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Τροπολογία που κατατέθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει νέα αύξηση της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών, αυτή τη φορά στο 100% για όσους εργαζόμενους εντάσσονται στον μηχανισμό.

Η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ χρηματοδοτείται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια (SURE) και προβλέπει τη διατήρηση του προσωπικού με μειωμένο κατά 50% χρόνο εργασίας και με τη δυνατότητα καταβολής του 60% του ονομαστικού μισθού από το δημόσιο. 

Υπενθυμίζεται ότι οι εργοδότες στη μεγάλη τους πλειονότητα προτιμούν είτε να θέτουν το προσωπικό σε αναγκαστική άδεια, αναβάλλοντας τις οριστικές αποφάσεις -διατήρησης ή απόλυσης- για το φθινόπωρο, είτε να αξιοποιούν τις αναστολές συμβάσεων και φυσικά... τις απολύσεις όταν ο κύκλος εργασιών μειώνεται διαρκώς.

Αναλυτικά, η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

• Καταβάλλεται, για το χρονικό διάστημα από 1/7/2020 έως 15/10/2020, από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε ποσοστό 100%, το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι, που υπάγονται στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, δεν απασχολούνται. Για τον μήνα Ιούλιο το συγκεκριμένο ποσοστό ορίζεται σε 60% των εργοδοτικών εισφορών.

• Για το χρονικό διάστημα από 1/7/2020 έως 30/9/2020 καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τις εξής κατηγορίες επιχειρήσεων:

α) Για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα βάσει ΚΑΔ και είναι υπόκεινται σε ΦΠΑ, με την προϋπόθεση ότι έλαβαν άνω του 50% των ακαθάριστων εσόδων τους κατά το 3ο τρίμηνο του έτους 2019.

β) για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

• Ειδικά, και κατ’ εξαίρεση της κείμενης νομοθεσίας, ορίζεται ότι για επιχειρήσεις-εργοδότες της περίπτωσης α′, που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, για το χρονικό διάστημα από 1/7/2020 έως 15/10/2020, το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, ενώ για τις επιχειρήσεις- εργοδότες της περίπτωσης β′, που επίσης εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1/7/2020 έως το τέλος του έτους, δηλαδή τις 31/12/2020.

Παράταση αναστολής συμβάσεων

• Παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που πραγματοποιήθηκε κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19 ή να θέσουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση της υπό ψήφιση διάταξης, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως 30 ημερών ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 30/9/2020.

Οι εργαζόμενοι των ανωτέρω επιχειρήσεων είναι δικαιούχοι της προβλεπόμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Υποχρεούνται οι ανωτέρω επιχειρήσεις, που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού, να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους.

• Οι επιχειρήσεις-εργοδότες για όσο χρόνο κάνουν χρήση των μέτρων και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 30/9/2020, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελία συμβάσεων εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής της αυτή είναι άκυρη.

Eπίσης, οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που κάνουν χρήση των μέτρων υποχρεούνται, μετά από τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 30 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς θα γίνουν οι διορθώσεις για το επίδομα των 800 ευρώ
Το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα εγκύκλιο, η οποία καθορίζει το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή δηλώσεων και διορθώσεων των ηλεκτρονικών εντύπων εργοδοτών - εργαζομένων καθώς και των καταβολών...
Πώς θα γίνουν οι διορθώσεις για το επίδομα των 800 ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιοί εντάσονται στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής
Τουριστικές και εποχικές ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο με σύμβαση εργασίας την 1η Αυγούστου 2020...
Ποιοί εντάσονται στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση της ευελιξίας
Το 82% των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην έρευνα της Manpower προβλέπει στην καλύτερη περίπτωση πάγωμα των προσλήψεων το δύσκολο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.
Αύξηση της ευελιξίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 10 Σεπτεμβρίου νέα πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού
Την ερχόμενη Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί νέα πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.
Στις 10 Σεπτεμβρίου νέα πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πότε πληρώνονται εργαζόμενοι, εργοδότες και συνταξιούχοι
Την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η καταβολή της κρατικής συμμετοχής για την πληρωμή του δώρου Πάσχα σε όσες επιχειρήσεις είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους είτε αντιμετώπισαν προβλήματα με πτώση του...
Πότε πληρώνονται εργαζόμενοι, εργοδότες και συνταξιούχοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας