• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.1°C / 34.6°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.0°C / 35.5°C
  1 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.0°C / 38.2°C
  3 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 36.4°C
  1 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.3°C
  3 BF
  30%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 33.0°C
  2 BF
  24%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 34.3°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.6°C / 36.8°C
  1 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 32.7°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.9°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 29.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.6°C / 30.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 32.9°C
  0 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 31.9°C
  0 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.5°C / 36.7°C
  2 BF
  31%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.4°C / 37.8°C
  2 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.3°C / 34.8°C
  3 BF
  21%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.3°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.1°C / 35.6°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  35°C 29.8°C / 34.6°C
  2 BF
  20%
Στεγνώνουν τα κρατικά ταμεία

Η εικόνα των εσόδων από φόρους είναι τραγική, αφού όλες οι κατηγορίες έχουν περάσει σε αρνητικό πρόσημο και δεν υπάρχει ούτε μία που δεν έχει ξεφύγει από το «κόκκινο», δημιουργώντας ισχυρούς δημοσιονομικούς κλυδωνισμούς

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στεγνώνουν τα κρατικά ταμεία

 • A-
 • A+
Στο κόκκινο τα έσοδα, πάνω από 6 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα σύμφωνα με τα στοιχεία του εξαμήνου.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο προϋπολογισμός, ο οποίος στο εξάμηνο παρουσιάζει πρωτογενές έλλειμμα πάνω από 6 δισ. ευρώ, ενώ η πανδημική κρίση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Τα κρατικά ταμεία στεγνώνουν από ρευστότητα, με την τρύπα στα έσοδα να φτάνει ήδη τα 4 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020 φτάνουν μετά βίας τα 19 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα αυτές κυμαίνονταν σε πάνω από 23,4 δισ. ευρώ. Η εικόνα των εσόδων από φόρους είναι τραγική αφού όλες οι κατηγορίες έχουν περάσει σε αρνητικό πρόσημο και δεν υπάρχει ούτε μία που δεν έχει ξεφύγει από το «κόκκινο».

Τουλάχιστον 22 κατηγορίες βρίσκονται σε πτώση, με την κούρσα των μειωμένων εισπράξεων να οδηγεί ο ΦΠΑ που θεωρείται φόρος-βαρόμετρο για τα φορολογικά έσοδα. Ολες οι πηγές εσόδων από τον ΦΠΑ (εμπόριο, πετρελαιοειδή, καπνικά, λοιπά προϊόντα κ.ά.) έχουν σχεδόν «βουλιάξει», με την απόκλιση να αγγίζει το 1,4 δισ. ευρώ. Μικρότερη είναι η υστέρηση στις εισπράξεις από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, μόλις 356 εκατ. ευρώ, ενώ το μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι η κάλυψη των απωλειών από τον φετινό φόρο εισοδήματος, οι οποίες στο εξάμηνο υπερβαίνουν το μισό εκατομμύριο.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι πάνω από 1,3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν ακόμη υποβληθεί και είναι ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση στις προθεσμίες υποβολής έως τις 28 Αυγούστου. Εξάλλου, ο φόρος εισοδήματος μπορεί να εξοφληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις και είναι φυσικό οι εισπράξεις να έχουν μείνει πίσω.

Επίσης τον Ιούνιο τα έσοδα επηρεάστηκαν και από την έκπτωση του 25% που ίσχυσε στον ΦΠΑ και τους βεβαιωμένους φόρους για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που θα εξοφλούσαν εμπρόθεσμα αυτές τις οφειλές. Ολες οι αναστολές φόρων και εισφορών έχουν δημιουργήσει ένα κοκτέιλ ανείσπρακτων οφειλών μεγέθους 3 δισ. ευρώ, οι οποίες θα εισπραχθούν το 2021 με τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση που έχει προαναγγελθεί, αλλά η σχετική νομοθετική διάταξη δεν έχει ακόμη πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή.

Γεγονός είναι πάντως ότι η καθίζηση των εισπράξεων από τον τουρισμό, τη μόνη βαριά βιομηχανία της χώρας, σε συνδυασμό με το υφεσιακό σπιράλ που πλήττει όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας, έχει ανατρέψει τον προϋπολογισμό και έχει δημιουργήσει ισχυρούς δημοσιονομικούς κλυδωνισμούς. Ο προϋπολογισμός δέχεται μεγάλες πιέσεις και από το μέτωπο των δαπανών με την υπέρβαση στο εξάμηνο να ξεπερνά τα 2,7 δισ. ευρώ, οδηγώντας τα συνολικά έξοδα του κράτους σε πάνω από 28,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 25,5 δισ. ευρώ.

Το κόστος των μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων έχει αυξηθεί στα 6,654 δισ. ευρώ από 5,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάιο. Τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ τον μήνα θα πρέπει να εκταμιεύσει για να καλύψει υποχρεώσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημική κρίση.

Ολες πλέον οι ασκήσεις που τρέχουν στο Γενικό Λογιστήριο βγάζουν τον προϋπολογισμό να κλείνει φέτος με δημοσιονομικό έλλειμμα-ρεκόρ, κοντά δηλαδή στα 14 με 15 δισ. ευρώ, όμοιο με αυτό που έπιασε η χώρα το 2009 και αναγκάστηκε να μπει σε μνημόνια. Το δε πρωτογενές έλλειμμα θα κινηθεί σε επίπεδα πάνω από το 4-4,5% του ΑΕΠ και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει μεγάλη αναστάτωση γι’ αυτή την εξέλιξη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αφορολόγητο το 60% των πρώτων εκκαθαριστικών
Σε χαλαρούς ρυθμούς κινείται η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων με τους φορολογούμενους να έχουν απορρυθμιστεί από την πανδημία και να μη βιάζονται με τη συμπλήρωση και αποστολή στο Taxis του Ε1 και...
Αφορολόγητο το 60% των πρώτων εκκαθαριστικών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελλειμμα 11,3 δισ. στο 9μηνο
Μείωση άνω του 1,9 δισ. στα δημοσιονομικά έσοδα τον Σεπτέμβριο, λόγω αναστολών και αδυναμίας των φορολογουμένων να εξυπηρετήσουν τρέχουσες υποχρεώσεις.
Ελλειμμα 11,3 δισ. στο 9μηνο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε θολά νερά ο προϋπολογισμός
Το προσχέδιο του 2021 που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή θεωρείται ήδη «καμένο» από τις αβεβαιότητες για τον ρυθμό ανάπτυξης της επόμενης χρονιάς ● Στον προϋπολογισμό και οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ...
Σε θολά νερά ο προϋπολογισμός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελείωσαν οι εκπτώσεις για εξόφληση φόρων
Τέλος στην εποχή των πλεονασμάτων βάζει ο κορονοϊός, με τον προϋπολογισμό να γυρνά με το κλείσιμο του Απριλίου σε πρωτογενές έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ και να απειλείται με δημοσιονομικό εκτροχιασμό τον Μάιο.
Τελείωσαν οι εκπτώσεις για εξόφληση φόρων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μη βιάζεστε για τα τεκμήρια»
Φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης βάζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, συστήνοντας μάλιστα στην Αθήνα να μη βιάζεται διότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για τέτοιου είδους φοροαπαλλαγές.
«Μη βιάζεστε για τα τεκμήρια»
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το ετήσιο ραντεβού των φορολογουμένων με την Εφορία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι είκοσι συν μία «παγίδες» της φετινής φορολογικής δήλωσης
Οσοι εισπράττουν έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (Airbnb), οι αμειβόμενοι με ειδικά μισθολόγια, τα ζευγάρια και οι φοιτητές πρέπει να συμπληρώσουν με ιδιαίτερη προσοχή τα έντυπα της Εφορίας, που...
Οι είκοσι συν μία «παγίδες» της φετινής φορολογικής δήλωσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας