• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 9.1°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 7.1°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 6.6°C / 9.5°C
  4 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.0°C / 4.9°C
  4 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  70%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 7.3°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.6°C / 3.0°C
  2 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 14.1°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 13.5°C
  3 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 5.5°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.5°C
  2 BF
  95%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 9.8°C
  0 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 9.2°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 5.5°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 7.8°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΕΘ και βλέπουμε για αναδρομικά

 • A-
 • A+
Οι συνταξιούχοι πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να τα λάβουν σε βάθος χρόνου και με δόσεις ή εφάπαξ, αλλά με σημαντικό «κούρεμα» – πάντα με εξαίρεση τα μικρά ποσά ● Στη ΔΕΘ θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό η τελική διευθέτηση.

Με νομοθετική ρύθμιση, στην οποία θα τίθεται ως όρος η παραίτηση των συνταξιούχων από περαιτέρω ένδικα μέσα, θα θεσμοθετηθεί ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των αναδρομικών που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο χρόνος κατάθεσης της ρύθμισης στη Βουλή παραμένει ακόμη άγνωστος και, όπως είπε χθες στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, «ο τρόπος με τον οποίο θα καταβληθούν τα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά θα αποφασιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα».

Ωστόσο, προκειμένου να περιοριστεί όσο γίνεται το δημοσιονομικό κόστος που σήμερα κυμαίνεται στο ποσό των 3,5-3,9 δισ. ευρώ (αφαιρούμενης της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος, της εισφοράς αλληλεγγύης και της εισφοράς υπέρ υγείας), σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα θέτει τους συνταξιούχους μπροστά σε ένα δίλημμα: Να δεχτούν λιγότερα και στο χέρι ή περισσότερα σε βάθος χρόνου και με δόσεις; Με εξαίρεση τα μικρά ποσά που μάλλον θα καταβληθούν εφάπαξ, ποσά άνω συγκεκριμένου ορίου θα καταβληθούν σε δόσεις ή, αν δοθούν εφάπαξ, θα έχουν υποστεί «κούρεμα». Φυσικά, υπάρχει και το ενδεχόμενο κάποιοι συνταξιούχοι να μην αποδεχθούν τους όρους και το ποσό και να συνεχίσουν τα ένδικα μέσα, διεκδικώντας το σύνολο των μνημονιακών περικοπών κι όχι μόνο αυτές του ενδεκάμηνου (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016). Σε μια τέτοια προτροπή προς τους συνταξιούχους εικάζεται ότι θα προβεί το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων.

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για την καταβολή αναδρομικών 11 μηνών αφορά όλους τους συνταξιούχους κι όχι μόνο όλους όσοι έκαναν προσφυγές. Διαβεβαίωσε ότι όσοι δεν έχουν προσφύγει δικαστικά δεν χρειάζεται να το κάνουν. «Θα υλοποιήσουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Αυτό είναι τετελεσμένο, και χωρίς να ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια, άρα η απόφαση θα καλύψει το σύνολο των συνταξιούχων» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Πάντως, σύμφωνα με την επικρατούσα εκτίμηση, η τελική διευθέτηση του τρόπου καταβολής των αναδρομικών δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στις αρχές Σεπτεμβρίου στην ομιλία που θα εκφωνήσει στη ΔΕΘ. Επίσης, διέψευσε ότι για τα αναδρομικά διατυπώνονται ενστάσεις από τους θεσμούς, διότι δεν πρόκειται για κάποια μόνιμη αύξηση σε μια σύνταξη και διαβεβαίωσε ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα αναδρομικά.

Αναφορικά με τον ακριβή τρόπο καταβολής των ποσών, ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να πει κάτι παραπάνω. «Πότε πληρώνουμε και σε πόσες δόσεις πληρώνουμε, αν πληρώσουμε σε δόσεις ή αν υπάρχει κούρεμα ή όχι… αυτό είναι κάτι το οποίο το συζητάμε και πολύ σύντομα με το αρμόδιο υπουργείο –ουσιαστικά το επισπεύδον υπουργείο, το υπουργείο Εργασίας– θα υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Πάντως, ακόμη και στην περίπτωση που αποφασίσει η κυβέρνηση να δώσει όλο το ποσό εφάπαξ, υπάρχει σχετική δημοσιονομική δυνατότητα. Οπως σημείωσε και η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, «φέτος είναι μια τεράστια ευκαιρία να καταβληθούν τα αναδρομικά στο σύνολό τους, διότι έχει ανασταλεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα. Αρα, φέτος, μπορούν να γίνουν τέτοιας τάξης δαπάνες από το κράτος, που ενδεχομένως στο μέλλον να μην είναι εφικτό. Απαιτείται, λοιπόν, άμεση ικανοποίηση όλων των συνταξιούχων με αυτά που έχει κριθεί ότι δικαιούνται».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φρεγάτες και Rafale αντί αναδρομικών
Ο κίνδυνος εξ Ανατολών και οι αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες αποτέλεσαν βασικά επιχειρήματα των νομικών εκπροσώπων του ΕΦΚΑ στις δίκες για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Φρεγάτες και Rafale αντί αναδρομικών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για λίγους οι αυξήσεις και τα αναδρομικά
Λιγότεροι (μόλις το 8% των συνταξιούχων) και αργότερα (ώς τα τέλη του έτους) θα πάρουν όσα τους έταζε ο νόμος Βρούτση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, δύο χρόνια μετά την ψήφισή του...
Για λίγους οι αυξήσεις και τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναδρομικά... μηδέν για συνταξιούχους του Δημοσίου
Ενας συνταξιούχος καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης ανέμενε 21 μήνες για να λάβει τη σύνταξή του. Επρόκειτο να λάβει αναδρομικά 9.624 ευρώ, αλλά στον λογαριασμό του πιστώθηκαν μόλις 0,30 ευρώ.
Αναδρομικά... μηδέν για συνταξιούχους του Δημοσίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες πιλοτικές δίκες για αναδρομικά συνταξιούχων
Νέα αγωνία ξεκινά από αύριο Πέμπτη για συνταξιούχους και κυβέρνηση, αναφορικά με τα αναδρομικά από τις μνημονιακές περικοπές επικουρικών συντάξεων και δώρων συντάξεων που εξαιρέθηκαν από την τελευταία...
Νέες πιλοτικές δίκες για αναδρομικά συνταξιούχων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φρένο στις ανταποδοτικές αυξήσεις συντάξεων
Βέτο των δανειστών στις αυξήσεις των κύριων συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης βλέπει η Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚ).
Φρένο στις ανταποδοτικές αυξήσεις συντάξεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας