Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ούτε λέξη για τα αναδρομικά

Πατάμε το κουμπί και… δεν βγαίνει η σύνταξη!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ούτε λέξη για τα αναδρομικά

  • A-
  • A+
Χωρίς ειδήσεις και χωρίς... αποτέλεσμα η χθεσινή φιέστα για την ψηφιακή σύνταξη ● Το δημοσιονομικό κόστος, οι ενστάσεις των δανειστών, αλλά και η εκκρεμότητα με τις συντάξεις του Δημοσίου τα «αγκάθια» που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. ● Ευγενική ψυχρότητα Μητσοτάκη έναντι του υπουργού...

Ανθρακες ο θησαυρός για τα αναδρομικά των συντάξεων. Παρ' όλο που όλοι ανέμεναν χθες το πρωί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προβεί σε ανακοινώσεις για τα αναδρομικά των συντάξεων κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας σε εκδήλωση για την ψηφιακή σύνταξη, ο ίδιος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε νύξη για το πώς και το πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά των συντάξεων με βάση τις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ.

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση για το πώς θα υλοποιηθεί η δικαστική απόφαση, δημοσιονομικού κόστους άνω των 3,5 δισ. ευρώ, εξηγείται όχι μόνο από τη δυσκολία που συναντά η κυβέρνηση να πείσει τους πιστωτές για την ανάγκη εκταμίευσης αυτού του ποσού έστω και με την καταβολή δόσεων σε βάθος εξαετίας, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο για το οποίο έχει γράψει η «Εφ.Συν.» (20/7 «Σε δόσεις και σε βάθος εξαετίας τα αναδρομικά»), αλλά και από το ότι δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί το ύψος των αναδρομικών για τις συντάξεις του Δημοσίου.

Πάντως χθες ο κ. Μητσοτάκης ήλθε, είδε και απήλθε από την εκδήλωση για την έναρξη των πρώτων ψηφιακών συντάξεων, αποφεύγοντας μάλιστα να αναφερθεί ονομαστικά στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση (περιορίστηκε στο ευγενικό πλην ψυχρό κι απρόσωπο «κύριε υπουργέ»), γεγονός το οποίο εκλαμβάνεται ως απόρροια της μάλλον ειλημμένης απόφασης να τον απομακρύνει από το τιμόνι του υπουργείου. Αντιθέτως, παρουσία και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερακάκη, ευχαρίστησε και ονομαστικά τον διοικητή του ΕΦΚΑ, Χρ. Χάλαρη, ο οποίος λίαν συντόμως φαίνεται ότι θα αναφέρεται σε άλλον ή άλλη (;) πολιτικό προϊστάμενο.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε κλειστό χώρο στο υπουργείο Εργασίας, ο κ. Βρούτσης εγκαινίασε την ψηφιακή απονομή των συντάξεων. Στην πρώτη φάση θα απονέμονται 4.000 συντάξεις τον μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων. Οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις είναι αποκλειστικά συντάξεις χηρείας και συντάξεις του τέως ΟΓΑ. Ο κ. Βρούτσης υποσχέθηκε ότι «μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας, ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί και οι υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος». Ο στόχος είναι «στο τέλος του 2021 να απονείμουμε ψηφιακά το 80-85% των συντάξεων».

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση που ακολουθεί θα βρείτε το βίντεο της παρουσίασης για τη διαδικασία της ηλεκτρονικής αίτησης και ψηφιακής απονομής συντάξεων - ΑΤΛΑΣ : https://syntaxeis.gov.gr/

«Τι ξέχασαν να μας πουν Βρούτσης και Μητσοτάκης»

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

«Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πλέον καθημερινό πρόβλημα επιβίωσης, εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι βιώνουν τη δραματική μείωση των μισθών και τη διάλυση των εργασιακών τους σχέσεων και ενώ όλο και περισσότεροι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, οι κύριοι Μητσοτάκης και Βρούτσης οργάνωσαν μία ακόμη επικοινωνιακή φιέστα, αλλά δεν βρήκαν να πουν έστω μισή λέξη για τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων», σχολίασε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, και πρόσθεσε:

■ Δεν είπαν τίποτα για την καταβολή των αναδρομικών από τις αντισυνταγματικές περικοπές του ίδιου του κ. Βρούτση στους συνταξιούχους, τη στιγμή μάλιστα που η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας ανοίγει, μόνο γι’ αυτή τη χρονιά, παράθυρο ευκαιρίας για την εξόφληση του συνόλου των οφειλών σε όλους τους συνταξιούχους.

■ Δεν είπαν τίποτα για τη σχεδιαζόμενη παραχώρηση της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιώτες, η οποία προβλέπεται στο α λα ΔΝΤ σχέδιο Πισσαρίδη και θα οδηγήσει στην κατάρρευση του συστήματος και στη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Μάλιστα, οι τεράστιες ζημιές που θα προκληθούν σχεδιάζεται να καλυφθούν με τη χρήση των πόρων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας...

«Συστήνουμε λοιπόν σε εργαζόμενους και συνταξιούχους να κρατάνε μικρό καλάθι για τις υποσχέσεις Βρούτση-Μητσοτάκη, καθώς τα μόνα έργα που έχουν μέχρι στιγμής να επιδείξουν είναι το σκάνδαλο του “σκόιλ-ελικικού” και η αύξηση των εκκρεμών συντάξεων κατά τουλάχιστον 50%», καταλήγει η βουλευτής και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ωρα Μητσοτάκη για τα αναδρομικά
Ενδεχομένως την Πέμπτη οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, με την ευκαιρία της παρουσίασης των πρώτων ψηφιακών συντάξεων ● Παραμένει η ασάφεια για την επίδραση της απόφασης του ΣτΕ στις επικουρικές
Ωρα Μητσοτάκη για τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναμένεται νέο κύμα προσφυγών για διεκδίκηση αναδρομικών
Πάνω από 1,5 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα λάβουν ούτε ευρώ από τα αναδρομικά που επιδίκασε το ΣτΕ αλλά δεν θέλησε να νομοθετήσει η κυβέρνηση.
Αναμένεται νέο κύμα προσφυγών για διεκδίκηση αναδρομικών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ούτε ένα ευρώ αναδρομικά στους χαμηλοσυνταξιούχους
Από το σύνολο των 2,5 εκατ. δικαιούχων, μόνο το 1/3 αυτών θα λάβει κάποιο ποσό από τα αναδρομικά κι αυτό με περικοπές, ενώ εντόκως θα λάβουν τα αναδρομικά μόνο όσοι κατέθεσαν αγωγές.
Ούτε ένα ευρώ αναδρομικά στους χαμηλοσυνταξιούχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κουβέντα για τα αναδρομικά από Μητσοτάκη, παρά τις διαρροές
Άνθρακες ο θησαυρός για τα αναδρομικά των συντάξεων. Παρόλο που όλοι ανέμεναν σήμερα νωρίς το πρωί από τον πρωθυπουργό να προβεί σε ανακοινώσεις.
Κουβέντα για τα αναδρομικά από Μητσοτάκη, παρά τις διαρροές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζει σήμερα την «ψηφιακή σύνταξη»
Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει στις 10.00 π.μ. την κυβερνητική απόφαση για τον χρόνο και τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών των συνταξιούχων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζει σήμερα την «ψηφιακή σύνταξη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας