• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.9°C / 34.8°C
  3 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.6°C / 33.7°C
  4 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.0°C / 34.4°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  2 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  4 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 34.9°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  26°C 21.4°C / 29.3°C
  2 BF
  84%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.1°C / 33.1°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 31.5°C
  4 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.7°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 32.9°C
  4 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.5°C / 33.8°C
  3 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 35.0°C
  3 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 29.4°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.4°C / 33.7°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  3 BF
  78%
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζει σήμερα την «ψηφιακή σύνταξη»

 • A-
 • A+
Φληνάφημα χαρακτηρίζει τα εγκαίνια η ΠΟΠΟΚΠ, σημειώνοντας ότι εκκρεμούν πάνω από 300 χιλιάδες αιτήσεις - Οι μοναδικές συντάξεις που πληρούν τις προϋποθέσεις της ψηφιακής σύνταξης είναι οι χηρείας που έχουν διανυθεί αμιγώς στον τέως ΟΓΑ, επειδή είναι το μόνο Ταμείο που διαθέτει μηχανογραφημένη ασφαλιστική εικόνα από το 1988 και μετά - καθώς και ελάχιστες συντάξεις γήρατος του ίδιου Ταμείου.

Σε σοβαρές καταγγελίες οι οποίες, εάν δεν διαψευστούν, θέτουν εν αμφιβόλω τις διαχειριστικές ικανότητες του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, και του διοικητή του ΕΦΚΑ, Χρ. Χάλαρη, σε σχέση με τον διογκούμενο αριθμό των εκκρεμών συντάξεων, προέβη χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Με πολυσέλιδη ανακοίνωσή της, λίγες ώρες πριν από την πολυαναμενόμενη εκδήλωση για την ψηφιακή σύνταξη που προετοιμάζει για σήμερα το πρωί ο κ. Βρούτσης, και στην οποία ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει στις 10.00 π.μ. την κυβερνητική απόφαση για τον χρόνο και τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών των συνταξιούχων, η ΠΟΠΟΚΠ καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία για παραπλάνηση και εξαπάτηση. Χαρακτηρίζει τους όρους και το περιεχόμενο της περίφημης «ψηφιακής απονομής» των συντάξεων του κ. Βρούτση «μια καθαρά επικοινωνιακή φούσκα, κι ένα φληνάφημα», στο οποίο η διοίκηση Χάλαρη προσανατόλισε ένα σημαντικό τμήμα από το προσωπικό του ΕΦΚΑ, υποβαθμίζοντας κάθε άλλη δραστηριότητα του Ταμείου.

Την ώρα που, όπως εξηγεί η ΠΟΠΟΚΠ, οι μοναδικές συντάξεις που πληρούν τις προϋποθέσεις της ψηφιακής σύνταξης είναι οι συντάξεις χηρείας που έχουν διανυθεί αμιγώς στον τέως ΟΓΑ (επειδή είναι το μόνο Ταμείο που διαθέτει μηχανογραφημένη ασφαλιστική εικόνα από το 1988 και μετά) καθώς και ελάχιστες συντάξεις γήρατος του ίδιου Ταμείου, το βάρος των υπηρεσιών έπεσε στην ψηφιακή απονομή, εγκαταλείποντας «ως δευτερεύουσα προτεραιότητα» εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιοδοτικά αιτήματα όλων των άλλων κατηγοριών και πρώην Ταμείων. Αυτή η μετατόπιση και έμφαση στην ψηφιακή σύνταξη είχε ως συνέπεια τη διόγκωση των εκκρεμών συντάξεων.

Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΠΚ, ο συνολικός όγκος των πραγματικών συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων στο εννιάμηνο Ιούλιος 2019-Μάρτιος 2020 αυξήθηκε από 250.000 σε περίπου 300.000, χωρίς να προσμετράται σε αυτές η συσσώρευση των νέων αιτήσεων που υποβλήθηκαν μετά τον Φεβρουάριο, όταν απενεργοποιήθηκαν οι Η/Υ λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η Ομοσπονδία παραθέτει ενδιαφέροντα στοιχεία για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως, εάν οι ατέλειωτες εργατοώρες που αφιερώνονται καθημερινά σε αυτήν την «εκβιαστική» για λόγους επικοινωνίας και αντιπαραγωγική διαδικασία, σε ατέλειωτες αντιπαραβολές, ελέγχους και διορθώσεις είχαν αφιερωθεί στο καθιερωμένο σύστημα απονομής, χιλιάδες συντάξεις θα είχαν απονεμηθεί.

Μήπως, όμως, αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι αντιτίθενται στην ψηφιοποίηση του συστήματος; Και βέβαια όχι. Αρκεί, όπως σημειώνουν, η ψηφιακή σύνταξη να μην αποτελεί μια αποσπασματική, επικοινωνιακή μεθόδευση και οι λιγοστές συντάξεις του τ. ΟΓΑ να αποτελούν την αρχική, πιλοτική «παραγωγή» ενός εκσυγχρονισμένου συνολικού συστήματος απονομών, το οποίο σταδιακά θα αντικαθιστά πλήρως την υφιστάμενη χρονοβόρα διαδικασία.

Αυτή τη στιγμή, το όλο εγχείρημα της «ψηφιακής σύνταξης ΑΤΛΑΣ», που θα εγκαινιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός, δεν αποτελεί παρά ένα «σαφάρι» εντοπισμού συνταξιοδοτικών περιπτώσεων που θα μπορούσαν να ενταχθούν και να πλαισιώσουν αυτό που ο κ. Βρούτσης θέλει να παρουσιάσει ως ασφαλιστική τομή. Τομή για την οποία, η έλλειψη χρόνου και σχεδιασμού έχει «οδηγήσει ακόμη και σε λιποθυμίες συναδέλφων, ψυχολογική κατάρρευση, λιγοστούς εργαζόμενους που σηκώνουν το βάρος».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ωρα Μητσοτάκη για τα αναδρομικά
Ενδεχομένως την Πέμπτη οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, με την ευκαιρία της παρουσίασης των πρώτων ψηφιακών συντάξεων ● Παραμένει η ασάφεια για την επίδραση της απόφασης του ΣτΕ στις επικουρικές
Ωρα Μητσοτάκη για τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκλογές δείχνει το «μαγείρεμα» για τις εκκρεμείς συντάξεις
Είναι χαρακτηριστικές οι τηλεοπτικές δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη για μείωση των εκκρεμών συντάξεων στις 73.000 από τις 150.000 συντάξεις. Τι ακριβώς αποκρύπτει;
Εκλογές δείχνει το «μαγείρεμα» για τις εκκρεμείς συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διευρύνεται η περικοπή σύνταξης 30%
Μειωμένες σε ποσοστό 30% θα είναι οι συντάξεις του Απριλίου που θα καταβληθούν την επόμενη εβδομάδα σε όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 και παράλληλα εργάζονται.
Διευρύνεται η περικοπή σύνταξης 30%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θεαματική βελτίωση απονομής συντάξεων σε τ. ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ και ΤΣΑΥ
Tι συνέβη και οι άκρως προβληματικοί φορείς ΤΣΑΥ, ΤΑΝ και ΤΣΜΕΔΕ, τα πρώην Ταμεία Υγειονομικών, Νομικών και Μηχανικών, κατόρθωσαν να αυξήσουν το ποσοστό εκκαθάρισης των συντάξεων από 90% έως 95%, την ώρα που...
Θεαματική βελτίωση απονομής συντάξεων σε τ. ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ και ΤΣΑΥ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας