• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 9.6°C
  3 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 4.9°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.9°C / 9.4°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C -2.1°C / 3.3°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.3°C / 4.3°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.4°C
  1 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  4 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.8°C
  5 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 6.2°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 9.0°C
  0 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 4.9°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.1°C / 5.0°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -0.9°C / -0.9°C
  1 BF
  73%
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζει σήμερα την «ψηφιακή σύνταξη»

 • A-
 • A+
Φληνάφημα χαρακτηρίζει τα εγκαίνια η ΠΟΠΟΚΠ, σημειώνοντας ότι εκκρεμούν πάνω από 300 χιλιάδες αιτήσεις - Οι μοναδικές συντάξεις που πληρούν τις προϋποθέσεις της ψηφιακής σύνταξης είναι οι χηρείας που έχουν διανυθεί αμιγώς στον τέως ΟΓΑ, επειδή είναι το μόνο Ταμείο που διαθέτει μηχανογραφημένη ασφαλιστική εικόνα από το 1988 και μετά - καθώς και ελάχιστες συντάξεις γήρατος του ίδιου Ταμείου.

Σε σοβαρές καταγγελίες οι οποίες, εάν δεν διαψευστούν, θέτουν εν αμφιβόλω τις διαχειριστικές ικανότητες του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, και του διοικητή του ΕΦΚΑ, Χρ. Χάλαρη, σε σχέση με τον διογκούμενο αριθμό των εκκρεμών συντάξεων, προέβη χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Με πολυσέλιδη ανακοίνωσή της, λίγες ώρες πριν από την πολυαναμενόμενη εκδήλωση για την ψηφιακή σύνταξη που προετοιμάζει για σήμερα το πρωί ο κ. Βρούτσης, και στην οποία ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει στις 10.00 π.μ. την κυβερνητική απόφαση για τον χρόνο και τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών των συνταξιούχων, η ΠΟΠΟΚΠ καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία για παραπλάνηση και εξαπάτηση. Χαρακτηρίζει τους όρους και το περιεχόμενο της περίφημης «ψηφιακής απονομής» των συντάξεων του κ. Βρούτση «μια καθαρά επικοινωνιακή φούσκα, κι ένα φληνάφημα», στο οποίο η διοίκηση Χάλαρη προσανατόλισε ένα σημαντικό τμήμα από το προσωπικό του ΕΦΚΑ, υποβαθμίζοντας κάθε άλλη δραστηριότητα του Ταμείου.

Την ώρα που, όπως εξηγεί η ΠΟΠΟΚΠ, οι μοναδικές συντάξεις που πληρούν τις προϋποθέσεις της ψηφιακής σύνταξης είναι οι συντάξεις χηρείας που έχουν διανυθεί αμιγώς στον τέως ΟΓΑ (επειδή είναι το μόνο Ταμείο που διαθέτει μηχανογραφημένη ασφαλιστική εικόνα από το 1988 και μετά) καθώς και ελάχιστες συντάξεις γήρατος του ίδιου Ταμείου, το βάρος των υπηρεσιών έπεσε στην ψηφιακή απονομή, εγκαταλείποντας «ως δευτερεύουσα προτεραιότητα» εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιοδοτικά αιτήματα όλων των άλλων κατηγοριών και πρώην Ταμείων. Αυτή η μετατόπιση και έμφαση στην ψηφιακή σύνταξη είχε ως συνέπεια τη διόγκωση των εκκρεμών συντάξεων.

Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΠΚ, ο συνολικός όγκος των πραγματικών συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων στο εννιάμηνο Ιούλιος 2019-Μάρτιος 2020 αυξήθηκε από 250.000 σε περίπου 300.000, χωρίς να προσμετράται σε αυτές η συσσώρευση των νέων αιτήσεων που υποβλήθηκαν μετά τον Φεβρουάριο, όταν απενεργοποιήθηκαν οι Η/Υ λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η Ομοσπονδία παραθέτει ενδιαφέροντα στοιχεία για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως, εάν οι ατέλειωτες εργατοώρες που αφιερώνονται καθημερινά σε αυτήν την «εκβιαστική» για λόγους επικοινωνίας και αντιπαραγωγική διαδικασία, σε ατέλειωτες αντιπαραβολές, ελέγχους και διορθώσεις είχαν αφιερωθεί στο καθιερωμένο σύστημα απονομής, χιλιάδες συντάξεις θα είχαν απονεμηθεί.

Μήπως, όμως, αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι αντιτίθενται στην ψηφιοποίηση του συστήματος; Και βέβαια όχι. Αρκεί, όπως σημειώνουν, η ψηφιακή σύνταξη να μην αποτελεί μια αποσπασματική, επικοινωνιακή μεθόδευση και οι λιγοστές συντάξεις του τ. ΟΓΑ να αποτελούν την αρχική, πιλοτική «παραγωγή» ενός εκσυγχρονισμένου συνολικού συστήματος απονομών, το οποίο σταδιακά θα αντικαθιστά πλήρως την υφιστάμενη χρονοβόρα διαδικασία.

Αυτή τη στιγμή, το όλο εγχείρημα της «ψηφιακής σύνταξης ΑΤΛΑΣ», που θα εγκαινιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός, δεν αποτελεί παρά ένα «σαφάρι» εντοπισμού συνταξιοδοτικών περιπτώσεων που θα μπορούσαν να ενταχθούν και να πλαισιώσουν αυτό που ο κ. Βρούτσης θέλει να παρουσιάσει ως ασφαλιστική τομή. Τομή για την οποία, η έλλειψη χρόνου και σχεδιασμού έχει «οδηγήσει ακόμη και σε λιποθυμίες συναδέλφων, ψυχολογική κατάρρευση, λιγοστούς εργαζόμενους που σηκώνουν το βάρος».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ωρα Μητσοτάκη για τα αναδρομικά
Ενδεχομένως την Πέμπτη οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, με την ευκαιρία της παρουσίασης των πρώτων ψηφιακών συντάξεων ● Παραμένει η ασάφεια για την επίδραση της απόφασης του ΣτΕ στις επικουρικές
Ωρα Μητσοτάκη για τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποσχέσεις Χατζηδάκη
«Θα εξεταστεί πρόσθετη παρέμβαση για την αντιμετώπιση προβλημάτων ή αδικιών», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη δυσαρέσκεια που κυριαρχεί σε μεγάλο τμήμα των συνταξιούχων.
Υποσχέσεις Χατζηδάκη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λάθη και καθυστερήσεις αφανίζουν τα αναδρομικά
Aυξάνονται και πληθύνονται οι καταγγελίες των συνταξιούχων οι οποίοι ενώ περιμένουν χρόνια για την εκκαθάριση της σύνταξής τους, τρομάζουν όταν λαμβάνουν μηδέν αναδρομικά.
Λάθη και καθυστερήσεις αφανίζουν τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασφαλιστικό νομοσχέδιο με προεκλογικό άρωμα
Μέτρα με θετικό αντίκτυπο για ασφαλισμένους και συνταξιούχους, ενόψει εκλογών, περιλαμβάνει το νομοθέτημα που κατατέθηκε στη Βουλή • Τη Δευτέρα οριστικοποιείται το ποσοστό αύξησης των συντάξεων.
Ασφαλιστικό νομοσχέδιο με προεκλογικό άρωμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα ληστεία στα αναδρομικά
Βαρύτατη φορολογία έως 55% στο συνολικό ποσό που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι ύστερα από πολύχρονη αναμονή για την οριστικοποίηση του ποσού της σύνταξης από τον ΕΦΚΑ.
Νέα ληστεία στα αναδρομικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας