Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Γρήγορες αποφάσεις, άφθονη ρευστότητα»

«Τα πανευρωπαϊκά μέτρα θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο», απάντησε χθες σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

AP Photo/Michael Probst
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Γρήγορες αποφάσεις, άφθονη ρευστότητα»

  • A-
  • A+
Η Λαγκάρντ καλεί τους 27 για αποφασιστικά βήματα προς ένα φιλόδοξο Ταμείο Ανάκαμψης, επισημαίνοντας την αβεβαιότητα και την άνιση ανάκαμψη των χωρών.

Χαρακτήρα έκκλησης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για γρήγορες αποφάσεις έχει η προειδοποίηση της Κριστίν Λαγκάρντ για υψηλή αβεβαιότητα.

Από τη Φρανκφούρτη, παραμονή της συνόδου κορυφής, η επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμφωνήσουν σε ένα γρήγορο και φιλόδοξο πακέτο καθώς, όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «οι πραγματικές και αναμενόμενες απώλειες στις θέσεις απασχόλησης και στο εισόδημα και η εξαιρετικά αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας και τις οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να βάζουν φρένο στις δαπάνες των καταναλωτών και στις επενδύσεις των επιχειρήσεων». Και επανέλαβε ότι η άφθονη ρευστότητα μέσω νομισματικής πολιτικής παραμένει απαραίτητη.

Η Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ καλωσόρισε την ιδέα δημιουργίας του υπερταμείου των 750 δισ. ευρώ τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό οι ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα φιλόδοξο πακέτο», να περάσουμε δηλαδή από τη θεωρία στην πράξη.

Οπως υπογράμμισε, παρατηρείται βελτίωση καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει το τρίτο τρίμηνο, όμως η ανάκαμψη είναι άνιση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Αλλά σε κάθε περίπτωση η ταχύτητα και το εύρος της ανάκαμψης είναι ακόμα αβέβαια και ενώ η ύφεση το β’ τρίμηνο φαίνεται πως επιβεβαιώνει τις προβλέψεις που έχει διατυπώσει η τράπεζα.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», αν τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουν ήδη ληφθεί από την ΕΚΤ θα ήταν πιο αποτελεσματικά αν συνοδεύονταν και από γενναία δημοσιονομικά μέτρα, η Κρ. Λαγκάρντ είπε ότι περισσότερα πανευρωπαϊκά μέτρα σαφώς και θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο. Ωστόσο, κρατώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, παρατήρησε ότι τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο Ε.Ε. υπήρξαν μέτρα νομισματικής πολιτικής που ελήφθησαν γρήγορα (φορολογικά, κρατικές εγγυήσεις, στήριξη απασχόλησης).

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των πολιτικών μέτρων της ΕΚΤ (Μάρτιος - Ιούνιος) αλλά και για το αν η ρευστότητα που διοχετεύτηκε στις τράπεζες έφτασε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε στην εφημερίδα μας ότι με βάση την αξιολόγηση που έχει κάνει η ίδια η Κεντρική Τράπεζα τα μέτρα έχουν ήδη θετικό αντίκτυπο όπως καταδεικνύουν και τα στοιχεία χορήγησης δανείων, κυρίως προς τις επιχειρήσεις (+7,3%), αλλά και προς τα νοικοκυριά που ανακάμπτουν και κινούνται πλέον στα επίπεδα του Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής «χρειάζονται χρόνο» και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα προσθέσουν 1,3% στην πραγματική ανάπτυξη της ευρωζώνης και 0,8% ετήσιο πληθωρισμό.

Εν αναμονή των αποφάσεων (;) των Ευρωπαίων ηγετών, η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια, στο 0% της κύριας αναχρηματοδότησης και στο -0,5% της αποδοχής καταθέσεων.

Το ύψος του προσωρινού προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) παραμένει επίσης αμετάβλητο, στα 1.350 δισ. ευρώ και όπως υπογραμμίζεται οι αγορές θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με ευέλικτο τρόπο σε όλες τις κατηγορίες ενεργητικού, τουλάχιστον ώς τα τέλη Ιουνίου του 2021 και σε κάθε περίπτωση μέχρις ότου κριθεί πως η κρίση του κωρονοϊού έχει λήξει. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ ξένων επενδύσεων
Τρίτη συνεχόμενη χρονιά αυξημένων ξένων επενδυτικών ροών ● Πέρα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, υπήρξαν αμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις που τόνωσαν την πραγματική οικονομία σε μια δύσκολη περίοδο.
Ρεκόρ ξένων επενδύσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δίχτυ» προστασίας των τραπεζών στα 10 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ
Τη διατήρηση «μαξιλαριού» ασφαλείας 10 δισ. ευρώ για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ζητά το ΔΝΤ επισημαίνοντας το υπερβολικά υψηλό επίπεδο «κόκκινων» δανείων αλλά και τη χαμηλή...
«Δίχτυ» προστασίας των τραπεζών στα 10 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για την ενδιάμεση αξιολόγηση
Αντίστροφα ξεκίνησε να μετρά ο χρόνος για τη «μίνι» αξιολόγηση που θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη ΔΕΘ. Οπως επιβεβαιώθηκε χθες από την Ουάσινγκτον, η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ με τους συνεργάτες της...
Αντίστροφη μέτρηση για την ενδιάμεση αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «συν» και «πλην» της εαρινής συνόδου
Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα και τις τοποθετήσεις όλων των πλευρών (ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ) που έλαβαν χώρα τόσο στο περιθώριο όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που ξεκίνησαν
Τα «συν» και «πλην» της εαρινής συνόδου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κερδισμένοι και χαμένοι της κρίσης
Oι Ελληνες, οι Ιρλανδοί και οι Ισπανοί έχασαν περισσότερο ατομικό πλούτο από οποιονδήποτε άλλο λαό της ευρωζώνης μετά το χτύπημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το 2008. Αντίθετα, οι Ολλανδοί και οι...
Κερδισμένοι και χαμένοι της κρίσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενοποίηση των δόσεων Ιουνίου ζητά από το ΔΝΤ η Ελλάδα
Ενοποίηση των δόσεων του Ιουνίου και αποπληρωμή τους έως το τέλος του μήνα ζήτησε από το ΔΝΤ η Ελλάδα. Στο μεταξύ, η επικεφαλής του Ταμείου χαρακτήρισε ευέλικτη την πρόταση των εταίρων μας στη διαπραγμάτευση,...
Ενοποίηση των δόσεων Ιουνίου ζητά από το ΔΝΤ η Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας