Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επανέρχεται στην «κακή τράπεζα» η ΤτΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επανέρχεται στην «κακή τράπεζα» η ΤτΕ

  • A-
  • A+
Το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρά τη μείωσή του, και ο αναβαλλόμενος φόρος πιέζουν την κερδοφορία των τραπεζών, τονίζεται στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων –με ορατό τον κίνδυνο διόγκωσής του αν υπάρξει επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών- και οι πιέσεις που δημιουργεί ο αναβαλλόμενος φόρος στην κεφαλαιακή δομή, είναι τα δυο μεγάλα ζητήματα για το τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με την Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ.

Η υλοποίηση ενός σχήματος συνολικής διαχείρισης των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Asset Management Company - AMC), που ήδη επεξεργάζεται η ΤτΕ, θα αποτελούσε λύση για το σύνθετο αυτό ζήτημα. Το σχήμα αυτό θα είναι συμπληρωματικό στα υφιστάμενα διαθέσιμα εργαλεία, τη μείωσή των «κόκκινων» δανείων συμπεριλαμβανομένης και της πρωτοβουλίας «Ηρακλής», τα οποία κινούνται ορθώς στη βελτίωση της ποιότητας των ισολογισμών των τραπεζών.

Ωστόσο, με το διαθέσιμο απόθεμα NPEs να προσδιορίζεται στο 37,3% (στοιχεία α’ τριμήνου του 2020), την αβεβαιότητα αναφορικά με την κλιμάκωσή του στο επόμενο διάστημα, την περιορισμένη δυνατότητα, λόγω χαμηλής κερδοφορίας δημιουργίας κεφαλαίου από τις τράπεζες, την εκτιμώμενη επιδείνωση της σχέσης της αναβαλλόμενης οριστικής και εκκαθαρισμένης φορολογικής απαίτησης (deferred tax credit - DTC) έναντι του Δημοσίου ως ποσοστού των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων, αλλά κυρίως την επιτακτική ανάγκη χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, καθίσταται σαφές ότι απαιτούνται επιπλέον ενέργειες τόσο από τις τράπεζες όσο και από την Πολιτεία. Δηλαδή, ένα σχήμα συνολικής διαχείρισης των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Asset Management Company - AMC) που επεξεργάζεται η ΤτΕ και υποστηρίζει με θέρμη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η ύπαρξη ενός ιδιαίτερα υψηλού αποθέματος ΜΕΔ αποτελεί περιοριστικό παράγοντα της κερδοφορίας, καθώς διατηρεί υψηλό το κόστος του πιστωτικού κινδύνου και ανάλογα το εύρος της επιβάρυνσης των τραπεζικών ισολογισμών από νέα «κόκκινα», το κόστος αυτό αναμένεται να επηρεάσει το καθαρό περιθώριο κέρδους τους στο μέλλον και συνακόλουθα να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική κερδοφορία τους.

Τον Μάρτιο του 2020, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 16,2%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ένα αξιόλογο μαξιλάρι ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις αφενός από την πανδημία και αφετέρου από την ανάγκη ταχείας μείωσης του υφιστάμενου αποθέματος ΜΕΔ.

Ομως είναι αναγκαίο να επισημανθεί ότι οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits) τον Μάρτιο του 2020 ανέρχονταν σε 15,5 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 54% των συνολικών εποπτικών κεφαλαίων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΤτΕ στα επόμενα 4 τρίμηνα, χωρίς να ληφθούν υπόψη οποιεσδήποτε επιπτώσεις από την πανδημία, η συμμετοχή του DTC στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών θα προσεγγίσει το 75%.

Στην πράξη αυτό συνεπάγεται ότι μεγάλο μέρος των εποπτικών κεφαλαίων θα εμφανίζεται ως μη καταβληθέν (με άγνωστο το χρονοδιάγραμμα καταβολής), ενώ τα δικαιώματα ψήφου θα είναι στη διάθεση μετόχων, το κεφάλαιο των οποίων θα έχει ουσιαστικά εξαϋλωθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης.

Το απόθεμα των ΜΕΔ στο τέλος του έτους διαμορφώθηκε στα 68,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 16,2% ή 13,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2018 (81,8 δισ. ευρώ). Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας, αναμένεται να επιβαρύνουν εκ νέου την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών με τη δημιουργία νέων ΜΕΔ σε βαθμό που δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξι χρόνια ζυμώσεων για μια ελληνική bad bank που οι δανειστές δεν θέλουν
Το σχέδιο που επεξεργάστηκε η Τράπεζα της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank και παρουσίασε στην κυβέρνηση ο Γιάννης Στουρνάρας, αποτελούσε «εξέλιξη» της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη από το 2014 είχε προτείνει...
Εξι χρόνια ζυμώσεων για μια ελληνική bad bank που οι δανειστές δεν θέλουν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βιώσιμες λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια
Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αποτελεσματικές πολιτικές για τα επόμενα τουλάχιστον 3-4 χρόνια θα χρειαστεί η ελληνική οικονομία για να μειώσει τον τεράστιο όγκο των προβληματικών δανείων.
Βιώσιμες λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σενάρια παράτασης της «Γέφυρας»
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλεξ Πατέλης, σε τηλεδιάσκεψη με ξένους επενδυτές. Μέχρι τέλος Ιουνίου η εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη. Υπό επέκταση ο...
Σενάρια παράτασης της «Γέφυρας»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδια επιβίωσης από νέα «κόκκινα» δάνεια προετοιμάζουν οι τράπεζες
Σε αναβρασμό και αυξημένη ετοιμότητα είναι εδώ και εβδομάδες τα τραπεζικά επιτελεία καθώς οι προβλέψεις διεθνών οίκων αλλά και της ΕΚΤ έκαναν σαφές ότι το σενάριο σημαντικής ανάκαμψης το 2021, μάλλον συνιστά...
Σχέδια επιβίωσης από νέα «κόκκινα» δάνεια προετοιμάζουν οι τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετωπική και για την «Πειραιώς»
Νέο πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη δρομολογούμενη κρατικοποίηση των μετατρέψιμων ομολόγων CoCos ύψους 2,040 δισ. ευρώ που θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής...
Μετωπική και για την «Πειραιώς»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνο το 8% των εγγυημένων δανείων έχει αποπληρωθεί
Με αφορμή τις νέες χορηγήσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, Δημόσιο και τράπεζες φαίνεται να βρήκαν πεδίο συνεννόησης σε ό,τι αφορά το...
Μόνο το 8% των εγγυημένων δανείων έχει αποπληρωθεί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας