• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 2.3°C
  2 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.5°C / 1.9°C
  1 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 4.0°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -3.6°C / -2.1°C
  5 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -0.9°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / 1.2°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.6°C / -3.2°C
  2 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.3°C / 5.3°C
  4 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.6°C
  6 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  7 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  4 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.5°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.5°C / 0.1°C
  3 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 5.4°C
  3 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.0°C / 2.6°C
  0 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.7°C / 1.0°C
  2 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.4°C / 1.9°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  3 BF
  48%

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ έχει αντίκτυπο 90 εκατ. ευρώ τον χρόνο στο ΑΕΠ, ενώ η επίδραση στην απασχόληση θα φτάσει τις 5.500 θέσεις εργασίας

EUROKINISSI POOL /INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι απέφερε μια 10ετία αποκρατικοποιήσεων

 • A-
 • A+
Ερευνα του ΙΟΒΕ για το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να τεκμηριώσει την επίδραση στο συνολικό ΑΕΠ και στην απασχόληση των ιδιωτικών επενδύσεων σε ΟΛΠ, περιφερειακά αεροδρόμια, Αστέρα και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που πάντως θα μπορούσαν να υπάρξουν και ως δημόσιες επενδύσεις.

Σε κάθε ευρώ εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις αντιστοιχεί 1,02 ευρώ πάγιων επενδύσεων. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που επιχειρεί να τεκμηριώσει έρευνα του ΙΟΒΕ για το ΤΑΙΠΕΔ, η οποία παρουσιάστηκε χθες, με συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Η έρευνα φιλοδοξεί να ανακεφαλαιώσει την εμπειρία μιας δεκαετίας αποκρατικοποιήσεων, από την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ το 2011 με το πρώτο μνημόνιο.

Αναπόφευκτα, ενσωματώνει και το στοιχείο της «εξοικείωσης» με μια διαδικασία που ξεκίνησε βίαια από την τρόικα, θυμίζοντας Treuhand Ανατολικής Γερμανίας και μαζικό ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, πριν γίνει αποδεκτή, ως «κανονικότητα» πια, από μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας του ΙΟΒΕ, που παρουσιάστηκαν από τον γενικό διευθυντή του Νίκο Βέττα, παρουσία του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Αρη Ξενόφου και του διευθύνοντος συμβούλου Ριχάρδου Λαμπίρη, είναι τα εξής:

• Την περίοδο 2011-2019 οι ιδιωτικοποιήσεις ενίσχυσαν το εγχώριο ΑΕΠ κατά 1 δισ. τον χρόνο.

• Η επίδρασή τους στην αγορά εργασίας υπολογίζεται σε 20.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης.

• Οι αποκρατικοποιήσεις έφεραν πάγιες επενδύσεις 5,6 δισ. ευρώ στο σύνολο της οικονομίας. Από αυτή τη συνάρτηση προκύπτει ότι σε κάθε 1 ευρώ εσόδων για το Δημόσιο αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 1,02 ευρώ πάγιων επενδύσεων στο σύνολο της οικονομίας. Αυτό, κατά τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Α. Ξενόφο, αναδεικνύει την κρυμμένη υπεραξία των ιδιωτικοποιήσεων.

Η τεκμηρίωση των ευρημάτων της έρευνας, ωστόσο, βασίστηκε κυρίως σε 4 ολοκληρωμένες ιδιωτικοποιήσεις.

• Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, που οδήγησε στον τετραπλασιασμό των διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων, κατά το ΙΟΒΕ, έχει έναν αντίκτυπο 90 εκατ. τον χρόνο στο ΑΕΠ, που σε βάθος δεκαετίας θα φτάσει τα 375 εκατ., ενώ η επίδραση στην απασχόληση από 1.600 θέσεις εργασίας το 2018 θα φτάσει τις 5.500 θέσεις.

• Η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport εκτιμάται ότι σε ορίζοντα δεκαετίας θα προσθέσει στο ΑΕΠ 630 εκατ. τον χρόνο και στην απασχόληση 11.600 θέσεις εργασίας.

• Η επένδυση στον Αστέρα Βουλιαγμένης εκτιμάται ότι θα εισφέρει σε βάθος δεκαετίας 50 εκατ. τον χρόνο στο ΑΕΠ.

• Η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ στην FS Italiane υπολογίζεται ότι μεσοπρόθεσμα, πέρα από έσοδα 29 εκατ. στο Δημόσιο, θα αποφέρει 85 εκατ. στο ετήσιο ΑΕΠ και 1.400 θέσεις εργασίας.

«Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις που έγιναν στις υπό εξέταση αποκρατικοποιήσεις θα είχαν μικρότερο αποτύπωμα στο ΑΕΠ και την απασχόληση αν πραγματοποιούνταν ως δημόσιες επενδύσεις;» ήταν το ερώτημα που έθεσε η «Εφ.Συν.».

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, χωρίς να αποκλείει να καταγραφόταν αντίστοιχη θετική επίδραση, ανέφερε τρεις λόγους που σχετίζονται με τη συγκυρία της μνημονιακής δεκαετίας: το ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν είχε διαθέσιμους πόρους, λόγω της κρίσης χρέους, την τεχνογνωσία που διέθεταν οι ξένοι επενδυτές και τη συνολική υποβάθμιση των επενδύσεων την περίοδο αυτή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το μεγάλο «μποτιλιάρισμα»
Το έμφραγμα στις θαλάσσιες μεταφορές κοντέινερ και η απογείωση των ναύλων πλήττουν κυρίως τις εξαγωγικές χώρες της ευρωζώνης, προκαλώντας υστέρηση εξαγωγών τριπλάσια της παγκόσμιας ● Μελέτη της ΕΚΤ εκτιμά ότι...
Το μεγάλο «μποτιλιάρισμα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιόδοξες οι επιχειρήσεις, απαισιόδοξα τα νοικοκυριά
Ψυχολογία δύο ταχυτήτων και σαφώς αντίθετων κατευθύνσεων επικρατεί στην οικονομία μεταξύ επιχειρήσεων και νοικοκυριών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ερευνας Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιούλιο.
Αισιόδοξες οι επιχειρήσεις, απαισιόδοξα τα νοικοκυριά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το φιάσκο των αποκρατικοποιήσεων του 2020
Με τον φανατισμό νεοφώτιστου -παρότι στο πεδίο αυτό η Ν.Δ. θεωρείται «παλιά καραβάνα»- η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον προϋπολογισμό του 2020, που ψηφιζόταν πέρσι τέτοιες μέρες, προέβλεπε έσοδα αποκρατικοποιήσεων...
Το φιάσκο των αποκρατικοποιήσεων του 2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακροβασία σε δύο βάρκες στο λιμάνι
Ο μέχρι τώρα εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ στο Δ.Σ. του ΟΛΠ και προαλειφόμενος για πρόεδρος του ΟΛΘ ελέγχεται για σύγκρουση συμφερόντων και για διπλό ρόλο, ως ελεγκτής και ελεγχόμενος, στο ιδιωτικοποιημένο λιμάνι, που...
Ακροβασία σε δύο βάρκες στο λιμάνι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψάχνουν αλλά... δεν βρίσκουν υπαλλήλους
Το σύνηθες εύρημα περί «δυσκολίας» των εργοδοτών να καλύψουν θέσεις εργασίας, επειδή δεν βρίσκουν εργαζομένους με τα προσόντα που ζητούν, καταγράφει η «Ετήσια Διεθνής Ερευνα Ελλειψης Ταλέντου».
Ψάχνουν αλλά... δεν βρίσκουν υπαλλήλους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιτσιόρλας: «Παράδοξα τα αριστερά βήματα αποκρατικοποιήσεων»
«Τις μεγάλες κρατικοποιήσεις δεν τις έκανε η Αριστερά, αντιθέτως συμβαίνει το παράδοξο να κάνει τα μεγάλα βήματα αποκρατικοποίησης...». Σ’ αυτήν την ωμή παραδοχή προέβη ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος...
Πιτσιόρλας: «Παράδοξα τα αριστερά βήματα αποκρατικοποιήσεων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας