Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πτωχευτικός κώδικας δι’ αλληλογραφίας...

Η επικεφαλής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου, που συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πτωχευτικός κώδικας δι’ αλληλογραφίας...

  • A-
  • A+
Μετά το διήμερο τηλεδιασκέψεων, η κυβέρνηση στέλνει στις Βρυξέλλες το τελικό σχέδιο πτωχευτικού κώδικα και τις διευκρινίσεις για το τον ιδιωτικό φορέα που θα αναλαμβάνει τα ακίνητα των πτωχευμένων.

Εντός του επόμενου δεκαημέρου θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες το τελικό προσχέδιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα ώστε να γίνουν οι τελικές παρατηρήσεις, να κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος του μήνα και να ψηφιστεί τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, μετά τη διήμερη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, δύο ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα και μένει να διευθετηθούν τις επόμενες ημέρες δι’ αλληλογραφίας.

Το σημαντικότερο ζήτημα, που χαρακτηρίζεται «αγκάθι», αφορά την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών καθώς οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιδιώκεται παράλληλα με την αίτηση πτώχευσης, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να προηγείται και αν δεν επιτυγχάνεται, τότε να εκκινείται η διαδικασία πτώχευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες εκτιμούν ότι αν δεν είναι παράλληλες οι διαδικασίες, υπάρχει ο κίνδυνος η διαπραγμάτευση για εξωδικαστική ρύθμιση να χρησιμοποιηθεί δολίως για να κερδίσουν χρόνο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Παραπέμπουν εξάλλου στα «εργαλεία» ρύθμισης οφειλών που είναι εδώ και πολλά χρόνια διαθέσιμα, όπως ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι επιδέχεται βελτιώσεις προς όφελος εκείνων που θέλουν αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και όχι το αντίθετο.

Το δεύτερο θέμα αφορά την ίδρυση φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα των οφειλετών που θα πτωχεύουν, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνεχίσουν να διαμένουν στο ακίνητο έναντι ενοικίου, εφόσον βέβαια καταβάλλεται κανονικά και με την προοπτική επαναγοράς μετά από κάποια χρόνια (12-15). Διότι σε διαφορετική περίπτωση θα γίνεται έξωση.

Αυτό που ξεκαθάρισε είναι ότι ο φορέας θα είναι ιδιωτικός. Η κυβέρνηση, μετά τις αρχικές… φιλολαϊκές εξαγγελίες, συνειδητοποίησε ότι ένας δημόσιος φορές «εμπεριέχει» υψηλό πολιτικό ρίσκο από τη στιγμή που το σχήμα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να λειτουργεί δίκαια -με τιμές και κριτήρια αγοράς- και χωρίς «παραθυράκια» εκμετάλλευσης από… κακοπροαίρετους.

Τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά θα αποστείλει διευκρινίσεις σχετικά με τη μορφή και τη λειτουργία του φορέα και τον βαθμό εμπλοκής του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα-γέφυρα για επιδότηση της δόσης των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, η περίμετρος των δυνητικά δικαιούχων «κλείνει» καθώς θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια. Και επιπλέον φαίνεται να γίνεται αποδεκτό το αίτημα των θεσμών για «κούρεμα» του ποσοστού επιδότησης των μη ενήμερων δανείων ώστε να ξεκινάει από το 70% και όχι από το 80% το πρώτο τρίμηνο και να απομειώνεται αναλογικά στη συνέχεια.

Χθες πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών και την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου, με θέμα τη χρηματοδότηση της οικονομίας και ειδικότερα την πορεία των προγραμμάτων ΤΕΠΙΧ ΙΙ και εγγυοδοσίας. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, οι εγκριθείσες αιτήσεις ξεπέρασαν τις 13.000 και έχουν γίνει εκταμιεύσεις σε ποσοστό 60% ενώ στο εγγυοδοτικό οι εγκεκριμένες αιτήσεις είναι περί τις 5.500, όμως οι εκταμιεύσεις -περί το 30%- είναι σαφώς λιγότερες καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στην έκδοση σειράς δικαιολογητικών (π.χ. περί μη πτώχευσης) από δημόσιες υπηρεσίες και δικαστήρια. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει γίνει το σύνολο των εκταμιεύσεων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κριτήρια καταλληλότητας για τις διοικήσεις των εισηγμένων
Το σχέδιο νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση και τη σύγχρονη αγορά κεφαλαίου, που κατατέθηκε χθες, αποτελεί προσπάθεια μη επανάληψης φαινομένων Folli Follie και τόνωσης-θωράκισης της Κεφαλαιαγοράς, ώστε να...
Κριτήρια καταλληλότητας για τις διοικήσεις των εισηγμένων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προτάσεις τραπεζών για τις εγγυήσεις δανείων που έχουν καταπέσει
Λύση στη δύσκολη εξίσωση των εγγυήσεων που έχει χορηγήσει το Δημόσιο σε δάνεια και έχουν καταπέσει καλούνται να βρουν κυβέρνηση και θεσμοί, με τις τράπεζες να έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους.
Προτάσεις τραπεζών για τις εγγυήσεις δανείων που έχουν καταπέσει
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμιά παράταση στην προστασία της Α΄ κατοικίας
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία σκέψη για παράταση του πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας έστειλαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην κυβέρνηση, μέσω των τραπεζών.
Καμιά παράταση στην προστασία της Α΄ κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγκάθι για τους τραπεζίτες οι 58.000 εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη
Βασική αρχή του νέου πτωχευτικού δίκαιου θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση εξωδικαστικών ρυθμίσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια επισημαίνει η Ενωση Τραπεζών.
Αγκάθι για τους τραπεζίτες οι 58.000 εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «κόκκινα» δάνεια στις πλάτες του Ηρακλή
Διαφώνησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την κατεπείγουσα ψήφιση του νομοσχεδίου που επιτρέπει την απαλλαγή των τραπεζών από τα επισφαλή δάνεια με εγγυήσεις, για ακόμα μία φορά, από το Δημόσιο.
Τα «κόκκινα» δάνεια στις πλάτες του Ηρακλή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στους δανειστές το προσχέδιο του «Ηρακλή»
Στους θεσμούς αποστέλλεται εντός του επόμενου δεκαημέρου το πρώτο σχέδιο του νομοσχεδίου με το οποίο θεσμοθετείται το σχέδιο «Ηρακλής» ώστε να πάρει έγκριση και να προωθηθεί η υλοποίησή του.
Στους δανειστές το προσχέδιο του «Ηρακλή»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας