• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.1°C / 27.3°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 23.3°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.5°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  60%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.0°C / 21.8°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.5°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 26.8°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  1 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 24.0°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  23°C 21.9°C / 26.0°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 22.5°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  75%
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διασκεδάζει με υποσχέσεις τον αποσυντονισμό του ΕΦΚΑ

 • A-
 • A+
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης εξήγγειλε αύξηση των προσωρινών συντάξεων για να κρύψει το γεγονός ότι το υποστελεχωμένο Ταμείο αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους, καθώς 600 υπάλληλοί του οδηγούνται στη σύνταξη.

Με την εξαγγελία αύξησης της προσωρινής σύνταξης στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί του 50% που ίσχυε μετά τις 13.5.2016, επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο να διασκεδάσει τις ανησυχίες δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων που αναμένουν την έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων όχι μόνο για τα οριστικά ποσά αλλά ακόμη και για το ποσό της προσωρινής σύνταξης.

Με διαρροές στα ΜΜΕ διατάξεων ενός νέου σχεδίου νόμου-σκούπα, το οποίο προβλέπεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και στο οποίο εμπεριέχονται εργασιακές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ο κ. Βρούτσης αντί να δώσει μια γενναία λύση στο πρόβλημα που υπάρχει με τις πάνω από 190.000 εκκρεμείς συνταξιοδοτικές αποφάσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις, νομοθετεί και πάλι... υποσχέσεις για τις οποίες είναι άγνωστο πότε και αν μπορεί, ακόμη κι αυτές, να εξυπηρετήσει ο ΕΦΚΑ.

Η πλειονότητα των υπαλλήλων στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό ταμείο μισθωτών και δημόσιων υπαλλήλων έχει στην κυριολεξία γονατίσει από τον όγκο των εκκρεμοτήτων που σωρεύονται με γεωμετρική πρόοδο μετά τα ειδικά μέτρα που ίσχυσαν λόγω κορονοϊού.

Στην πράξη, ακόμη και με τις διορθώσεις στους χρόνους εξυπηρέτηση των πολιτών, σχεδόν όλα τα τμήματα είναι αναγκασμένα να δέχονται κοινό και δεν προλαβαίνουν να διεκπεραιώσουν τους φακέλους. Τα τμήματα συντάξεων έχουν αποσυντονιστεί εντελώς. Mε ένα email αποσπώνται οι υπάλληλοι προκειμένου να συμμετέχουν σε μια ομάδα (με υπαλλήλους της Ιntarcom) αλλά μόνο για την έκδοση των συντάξεων του 2019 και του 2020, ενώ τα παλαιότερα αιτήματα λιμνάζουν.

Γερασμένο προσωπικό

Ακόμη κι αυτή η ομάδα «κρούσης» που έχει συγκροτηθεί δεν έχει σταθερό χώρο στέγασης με αποτέλεσμα να είναι περιφερόμενη, ενώ ακόμη και οι συνδικαλιστικοί φορείς, όπως η άλλοτε κραταιά ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και η ΠΟΚΟΠΚ, δεν φαίνεται να αντιδρούν δυναμικά σε αυτήν την κατάσταση μαρασμού των ανθρώπων που έχουν να διαχειριστούν έναν πολύ μεγάλο όγκο εκκρεμοτήτων.

Σε ένα Ταμείο ήδη υποστελεχωμένο και με γερασμένο προσωπικό (στον ΟΑΕΕ οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2003), περίπου 600 εργαζόμενοι αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν μέχρι το τέλος του έτους, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τον μηχανισμό έκδοσης συντάξεων. Και όχι μόνο των συντάξεων. Στα υποκαταστήματα της Πατησίων υπάρχουν τσουβάλια εκκρεμοτήτων για έξοδα κηδείας που δεν έχουν καν πρωτοκολληθεί.

Εκκρεμότητες του ΟΓΑ αποστέλλονται σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ, χωρίς προσωπικό που γνωρίζει το αντικείμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της σύγχυσης των συστημάτων σε υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης αποδόθηκαν δύο φορές τα ίδια έξοδα κηδείας.

Στα πoλλά υποκαταστήματα του πρώην ΙΚΑ, μεταξύ των οποίων κι αυτό επί της Νικηφόρου στην Αθήνα, οι υπάλληλοι δεν έχουν πρόσβαση στο Internet, ενώ στα περισσότερα που είναι στο κέντρο της Αθήνας, όπου υπάρχει και ο τεράστιος όγκος αιτήσεων, δεν λειτουργούν τα κλιματιστικά. Και φυσικά τα μέτρα προστασίας είναι από ανύπαρκτα έως πολύ περιορισμένα, ενώ έξω από κάθε υποκατάστημα οι ουρές αναμονής γίνονται πλέον ο κανόνας.

Εν αναμονή της τροποποίησης του οργανογράμματος, η γενική διεύθυνση συντάξεων παραμένει με πολλά κενά σε προσωπικό, ενώ και τα τμήματα της γενικής διεύθυνσης διεθνών σχέσεων που έχουν να αντιμετωπίσει εξίσου μεγάλο όγκο αιτημάτων και φακέλων παραμένουν στον ίδιο αριθμό που ήταν και πριν από την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών φορέων στον ΕΦΚΑ.

Σε αυτές τις συνθήκες, ακόμη και η εντατική δουλειά που κάνουν τα στελέχη, οι υπάλληλοι αλλά και ορισμένοι από τους υποδιοικητές χάνεται μέσα στον όγκο άλυτων προβλημάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγυρισμοί χωρίς αντίκρισμα για τον ΕΦΚΑ
ΚΑΥΧΙΕΤΑΙ ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, για «ρεκόρ εξαμήνου» στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 και μείωση κατά 89% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή...
Πανηγυρισμοί χωρίς αντίκρισμα για τον ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμβαλωματική στήριξη του τουρισμού
Στο και πέντε της τουριστικής περιόδου με τρόπο εμβαλωματικό, απομυζώντας προσωπικό από τα αστικά κέντρα και αποφεύγοντας για πολλοστή φορά να προβεί στις αναγκαίες προσλήψεις, επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει...
Εμβαλωματική στήριξη του τουρισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξάνονται τα ελλείμματα του ΕΦΚΑ
Η εισπραξιμότητα από τους ασφαλισμένους, κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, έχει πέσει κάτω από το 50% ● Χωρίς αντιστάθμιση οι επιβαρύνσεις από τη χορήγηση αυξήσεων και εκκαθάρισης...
Αυξάνονται τα ελλείμματα του ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινούν άμεσα οι «συντάξεις στο περίπου»
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που απορρέει από εγκύκλιο του διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει επιλυθεί το πρόβλημα με την απονομή των κύριων συντάξεων... τουλάχιστον.
Ξεκινούν άμεσα οι «συντάξεις στο περίπου»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΑΕΔ χωρίς... ανέργους και συντάξεις self service
Με το εφεύρημα Χατζηδάκη για «συντάξεις εμπιστοσύνης» ελαχιστοποιείται ο έλεγχος των στοιχείων για τα προ του 2002 ένσημα, την ώρα που τον περασμένο Ιανουάριο μία στις τρεις αιτήσεις συνταξιοδότησης που...
ΟΑΕΔ χωρίς... ανέργους και συντάξεις self service

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας