Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διασκεδάζει με υποσχέσεις τον αποσυντονισμό του ΕΦΚΑ
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διασκεδάζει με υποσχέσεις τον αποσυντονισμό του ΕΦΚΑ

  • A-
  • A+
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης εξήγγειλε αύξηση των προσωρινών συντάξεων για να κρύψει το γεγονός ότι το υποστελεχωμένο Ταμείο αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους, καθώς 600 υπάλληλοί του οδηγούνται στη σύνταξη.

Με την εξαγγελία αύξησης της προσωρινής σύνταξης στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί του 50% που ίσχυε μετά τις 13.5.2016, επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο να διασκεδάσει τις ανησυχίες δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων που αναμένουν την έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων όχι μόνο για τα οριστικά ποσά αλλά ακόμη και για το ποσό της προσωρινής σύνταξης.

Με διαρροές στα ΜΜΕ διατάξεων ενός νέου σχεδίου νόμου-σκούπα, το οποίο προβλέπεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και στο οποίο εμπεριέχονται εργασιακές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ο κ. Βρούτσης αντί να δώσει μια γενναία λύση στο πρόβλημα που υπάρχει με τις πάνω από 190.000 εκκρεμείς συνταξιοδοτικές αποφάσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις, νομοθετεί και πάλι... υποσχέσεις για τις οποίες είναι άγνωστο πότε και αν μπορεί, ακόμη κι αυτές, να εξυπηρετήσει ο ΕΦΚΑ.

Η πλειονότητα των υπαλλήλων στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό ταμείο μισθωτών και δημόσιων υπαλλήλων έχει στην κυριολεξία γονατίσει από τον όγκο των εκκρεμοτήτων που σωρεύονται με γεωμετρική πρόοδο μετά τα ειδικά μέτρα που ίσχυσαν λόγω κορονοϊού.

Στην πράξη, ακόμη και με τις διορθώσεις στους χρόνους εξυπηρέτηση των πολιτών, σχεδόν όλα τα τμήματα είναι αναγκασμένα να δέχονται κοινό και δεν προλαβαίνουν να διεκπεραιώσουν τους φακέλους. Τα τμήματα συντάξεων έχουν αποσυντονιστεί εντελώς. Mε ένα email αποσπώνται οι υπάλληλοι προκειμένου να συμμετέχουν σε μια ομάδα (με υπαλλήλους της Ιntarcom) αλλά μόνο για την έκδοση των συντάξεων του 2019 και του 2020, ενώ τα παλαιότερα αιτήματα λιμνάζουν.

Γερασμένο προσωπικό

Ακόμη κι αυτή η ομάδα «κρούσης» που έχει συγκροτηθεί δεν έχει σταθερό χώρο στέγασης με αποτέλεσμα να είναι περιφερόμενη, ενώ ακόμη και οι συνδικαλιστικοί φορείς, όπως η άλλοτε κραταιά ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και η ΠΟΚΟΠΚ, δεν φαίνεται να αντιδρούν δυναμικά σε αυτήν την κατάσταση μαρασμού των ανθρώπων που έχουν να διαχειριστούν έναν πολύ μεγάλο όγκο εκκρεμοτήτων.

Σε ένα Ταμείο ήδη υποστελεχωμένο και με γερασμένο προσωπικό (στον ΟΑΕΕ οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2003), περίπου 600 εργαζόμενοι αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν μέχρι το τέλος του έτους, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τον μηχανισμό έκδοσης συντάξεων. Και όχι μόνο των συντάξεων. Στα υποκαταστήματα της Πατησίων υπάρχουν τσουβάλια εκκρεμοτήτων για έξοδα κηδείας που δεν έχουν καν πρωτοκολληθεί.

Εκκρεμότητες του ΟΓΑ αποστέλλονται σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ, χωρίς προσωπικό που γνωρίζει το αντικείμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της σύγχυσης των συστημάτων σε υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης αποδόθηκαν δύο φορές τα ίδια έξοδα κηδείας.

Στα πoλλά υποκαταστήματα του πρώην ΙΚΑ, μεταξύ των οποίων κι αυτό επί της Νικηφόρου στην Αθήνα, οι υπάλληλοι δεν έχουν πρόσβαση στο Internet, ενώ στα περισσότερα που είναι στο κέντρο της Αθήνας, όπου υπάρχει και ο τεράστιος όγκος αιτήσεων, δεν λειτουργούν τα κλιματιστικά. Και φυσικά τα μέτρα προστασίας είναι από ανύπαρκτα έως πολύ περιορισμένα, ενώ έξω από κάθε υποκατάστημα οι ουρές αναμονής γίνονται πλέον ο κανόνας.

Εν αναμονή της τροποποίησης του οργανογράμματος, η γενική διεύθυνση συντάξεων παραμένει με πολλά κενά σε προσωπικό, ενώ και τα τμήματα της γενικής διεύθυνσης διεθνών σχέσεων που έχουν να αντιμετωπίσει εξίσου μεγάλο όγκο αιτημάτων και φακέλων παραμένουν στον ίδιο αριθμό που ήταν και πριν από την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών φορέων στον ΕΦΚΑ.

Σε αυτές τις συνθήκες, ακόμη και η εντατική δουλειά που κάνουν τα στελέχη, οι υπάλληλοι αλλά και ορισμένοι από τους υποδιοικητές χάνεται μέσα στον όγκο άλυτων προβλημάτων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βαλτώνουν» οι εκκρεμότητες στις συντάξεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία του «ΗΛΙΟΣ», η μέση κύρια σύνταξη γήρατος είναι 812,50 ευρώ και η μέση επικουρική (για λίγους) δεν υπερβαίνει τα 190 ευρώ, ενώ 8 στους 10 συνταξιούχους έχουν ηλικία άνω των 66 ετών.
«Βαλτώνουν» οι εκκρεμότητες στις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνταξιούχοι: Περίπου 8 στους 10 άνω των 66 ετών, με μέση κύρια σύνταξη 812,50 ευρώ
Σε σύνολο 2.517.882 συνταξιούχων το 78,8% είναι άνω των 66 ετών, αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων "ΗΛΙΟΣ" για το μήνα Ιανουάριο του 2020 απομυθοποιώντας τη...
Συνταξιούχοι: Περίπου 8 στους 10 άνω των 66 ετών, με μέση κύρια σύνταξη 812,50 ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε τσουβάλια του ΕΦΚΑ τα απλήρωτα έξοδα κηδείας
Η ολίγον μακάβρια είδηση διατυπώνεται σε επιστολή του Δικτύου προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και τα κόμματα, για να γνωρίζουν ότι το Ταμείο της χώρας που προσφάτως μετονομάστηκε σε ψηφιακό, «eΕΦΚΑ», αδυνατεί τα...
Σε τσουβάλια του ΕΦΚΑ τα απλήρωτα έξοδα κηδείας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακόμη περιμένουν τη 13η σύνταξη 113.017 δικαιούχοι
Εκκρεμότητα καταβολής και στη 13η σύνταξη καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, εντοπίζοντας 113.017 συνταξιούχους οι οποίοι ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Με επιστολή του...
Ακόμη περιμένουν τη 13η σύνταξη 113.017 δικαιούχοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναδρομικό το ψαλίδι στις υψηλές συντάξεις
Αμεσα ξεκινά η ισχύς του ανώτατου ορίου για συνολική μικτή μηνιαία κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ. Δεν υπολογίζονται σε αυτό το όριο τυχόν επιδόματα αναπηρίας.
Αναδρομικό το ψαλίδι στις υψηλές συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο για συνταξιοδότηση σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ
Θα μπορούν να πάρουν σύνταξη από τον ΕΦΚΑ εφόσον θεμελιώνουν αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο πρώην ΙΚΑ χωρίς βέβαια να συνυπολογίζεται ο χρόνος ασφάλισης που έχουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Παράθυρο για συνταξιοδότηση σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας