Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ζητούν «ψαλίδι» στην προστασία
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητούν «ψαλίδι» στην προστασία

  • A-
  • A+
Αντιδρούν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην κυβερνητική πρόταση για διεύρυνση των δικαιούχων προστασίας της πρώτης κατοικίας ● Θέλουν ιδιωτικό φορέα αξιοποίησης των ακινήτων στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου ● Συνεχίζεται σήμερα η διαπραγμάτευση.

Παράταση παίρνει το θρίλερ με τα δάνεια που έχουν... πληγεί από τον κορονοϊό, τα οποία η κυβέρνηση θέλει να ενσωματώσει στο πρόγραμμα-γέφυρα με τα υπόλοιπα «κόκκινα», «κίτρινα» και «πράσινα» στεγαστικά για να παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας δεδομένου ότι μετά την 1η Αυγούστου δεν θα υπάρχει καμία θωράκιση.

Οι θεσμοί αντιδρούν με την πρόταση για ένταξη του συνόλου των «κορονόπληκτων» δανείων στο πρόγραμμα της μηνιαίας κρατικής επιδότησης, ζητώντας την υιοθέτηση αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων που θα μειώσει δραστικά την περίμετρο προστασίας των δικαιούχων.

Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε την ένταξη περίπου 330.000-340.000 δανειοληπτών, ωστόσο μετά τις ενστάσεις των δανειστών ο αριθμός των τελικών δικαιούχων θα είναι πολύ μικρότερος. Αλλαγές δρομολογούνται και στο ύψος της επιδότησης, με τους τέσσερις αξιωματούχους να χαρακτηρίζουν υπερβολικά τα ποσοστά της επιδότησης στους μη ενήμερους και καταγγελμένους δανειολήπτες.

Το πρόγραμμα-γέφυρα, το οποίο θα εφαρμοστεί μέχρι να τεθεί σε ισχύ, στις αρχές του 2021, το νέο πτωχευτικό δίκαιο ήταν το μεγαλύτερο αγκάθι των χθεσινών κυλιόμενων τηλεδιασκέψεων για τα ανοιχτά μέτωπα της 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Οι διαπραγματεύσεις με τους τέσσερις αξιωματούχους ξεκίνησαν νωρίς το πρωί και συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ, χωρίς όμως να βγει «λευκός καπνός» ακόμη και για το θέμα του νέου πτωχευτικού νόμου.

Οι δύο πλευρές όρισαν νέα ώρα συζήτησης για σήμερα, τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να καταλήξουν στη... φυσιογνωμία που θα έχει ο νέος φορέας που θα παρεμβαίνει, αγοράζοντας τα σπίτια όσων οφειλετών έχουν στεγαστικό με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία και δεν εξυπηρετούν το δάνειό τους.

Αυτό το οποίο δεν διαπραγματεύονται οι εταίροι είναι ότι ο νέος φορέας αξιοποίησης των ακινήτων που θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου θα πρέπει να λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δεν θα αποτελέσει καταφύγιο όσων δεν πληρώνουν το στεγαστικό τους δάνειο. Για τον λόγο αυτό, ζητούν ο φορέας να είναι ιδιωτικός. Ο νέος πτωχευτικός νόμος θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τέλος Ιουλίου για να ψηφιστεί τέλος Αυγούστου από τα θερινά τμήματα της Βουλής.

Οι «ουρές»

Εκτός από τα τραπεζικά προαπαιτούμενα, εξετάσεις έδωσε χθες το οικονομικό επιτελείο και σε μια σειρά από άλλες μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προχωρήσει και αποτελούν «ουρές» από τις προηγούμενες αξιολογήσεις. Για παράδειγμα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους, τα οποία παραμένουν σταθερά στο ύψος των 2 δισ. ευρώ, ενώ η Αθήνα έχει δεσμευτεί πολλάκις ότι θα τα μειώσει. Αλλα προαπαιτούμενα τα οποία χθες συζητήθηκαν σχεδόν τηλεγραφικά ήταν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί των ακινήτων, η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές, οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Ενέργειας και φυσικά οι ιδιωτικοποιήσεις, όπου οι θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Στην ενότητα της διαπραγμάτευσης για τα δημοσιονομικά, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε στους θεσμούς ένα πρώτο σχέδιο λογαριασμού με το μέγεθος της ζημιάς του κορονοϊού. Παρέθεσε επίσης στοιχεία για τις επιπτώσεις στα έσοδα και στις δαπάνες του προϋπολογισμού προκειμένου αφενός να δικαιολογήσει τις αποκλίσεις στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης και αφετέρου να αναδείξει την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων με απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου.

Η συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν συνδέεται με εκταμιεύσεις κερδών από ελληνικά ομόλογα, όμως για την κυβέρνηση έχει αυξημένο βαθμό σπουδαιότητας διότι θέλει να δώσει σαφή δείγματα προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις και αξιοπιστίας, καθώς η 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που αναμένεται τον Σεπτέμβριο θεωρείται το κλειδί για να μειωθούν οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2021.

Η δέσμευση για 3,5% παραμένει, έστω κι αν οι θεσμοί έχουν κλείσει το μάτι στην Αθήνα ότι δεν θα είναι αυστηροί με την επίτευξη του στόχου λόγω της πανδημικής κρίσης. Ομως το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό τόσο για τους δημοσιονομικούς κανόνες του 2021 όσο και για τις δαπάνες που θα αποκλείονται από τις μετρήσεις του πρωτογενούς πλεονάσματος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φουσκώνει στα 14 δισ. ο δανεισμός το 2020
Στη νέα κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός προσαρμόζει η κυβέρνηση τη στρατηγική του δανεισμού για τη φετινή χρονιά, αυξάνοντας το πρόγραμμα των εκδόσεων στα 14 δισ. ευρώ από τα 8-9 δισ. ευρώ που ήταν...
Φουσκώνει στα 14 δισ. ο δανεισμός το 2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμερα η μοιρασιά του πακέτου των 3,8 δισ., παρεμβάσεις και για τον τουρισμό
Αποφάσεις θα ανακοινωθούν σήμερα και για περίπου 100.000 επιχειρήσεις, με περισσότερους από 200.000 εργαζομένους, που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή αλλά εμφανίζουν δραστική μείωση τζίρου.
Σήμερα η μοιρασιά του πακέτου των 3,8 δισ., παρεμβάσεις και για τον τουρισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (άρθρο 4) που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το...
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλειδώνει η συμφωνία
Μείζονα θέματα της αξιολόγησης είναι τα «κόκκινα» δάνεια και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα εργασιακά, οι παρεμβάσεις στο Δημόσιο, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και των κλειστών επαγγελμάτων, ο...
Κλειδώνει η συμφωνία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα ντεσού των πλειστηριασμών
Στην εμπορική αξία, η οποία παρά τη «διόρθωση» τιμών από το υπουργείο Οικονομικών παραμένει κατώτερη της αντικειμενικής, θα πραγματοποιούνται από 1ης Ιουνίου όλοι οι πλειστηριασμοί των ακινήτων. Αυτά προβλέπει...
Τα ντεσού των πλειστηριασμών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας