• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.0°C / 7.9°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.2°C / 4.1°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 0.0°C / 9.0°C
  3 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / 0.7°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.9°C / 3.4°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.6°C / -0.5°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.0°C / 8.6°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 9.2°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  4 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 8.5°C
  4 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  5 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.5°C / 1.6°C
  1 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C -1.1°C / 4.5°C
  1 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 1.8°C / 7.1°C
  2 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.3°C / 8.1°C
  5 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.7°C / 3.3°C
  1 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.5°C / 4.2°C
  1 BF
  58%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  57%
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιος επέβαλε τελικά τα capital controls;

 • A-
 • A+

ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΙΛΑ Ο Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ, ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Πέντε χρόνια από την επιβολή των capital controls, ελάχιστες μέρες πριν από την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος του 2015, κι ενώ έχει προηγηθεί ένας πακτωλός συγκεχυμένων ερμηνειών για το ποιος πραγματικά επέβαλε τους κεφαλαιακούς ελέγχους και το κλείσιμο των τραπεζών, το θέμα επανέρχεται με έναν απροσδόκητο τρόπο.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωδικαστηρίου (Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης -ΓΔΕΕ), P. Pikamäe, εισηγείται να γίνει δεκτή αναίρεση που είχαν υποβάλει ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός βουλευτής (πρώην ευρωβουλευτής) της Αριστεράς, Φάμπιο ντε Μάζι, εναντίον πρωτόδικης απόφασης του Ευρωδικαστηρίου που θεωρούσε νόμιμη την άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δημοσιοποιήσει νομική γνωμοδότηση για το αν το κλείσιμο της στρόφιγγας ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης σε ανακοίνωσή του εξιστορεί την υπόθεση, ενώ κατέθεσε και επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.

«Τον Απρίλιο του 2015», θυμίζει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, «ο τότε Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, παρέκαμψε τις νομικές υπηρεσίες της ΕΚΤ ζητώντας νομική γνωμάτευση από ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο για το κατά πόσον το σχέδιο της ΕΚΤ να τερματίσει την παροχή ρευστότητας (και άρα να κλείσει) τις ελληνικές τράπεζες προσέκρουε στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Οταν έπεσε στην αντίληψή τους η ύπαρξη της εν λόγω γνωμοδότησης, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Φάμπιο Ντε Μάζι ζήτησαν αντίγραφό της από τον κ. Ντράγκι, δεδομένου ότι συντάχθηκε με χρήματα των ευρωπαίων πολιτών για να ρίξει φως στη νομιμότητα μιας τόσο κρίσιμης απόφασης. Την 16η Οκτωβρίου 2017, ο κ. Ντράγκι απάντησε εγγράφως ότι αρνείται να δημοσιοποιήσει την εν λόγω νομική γνωμάτευση επικαλούμενος την “υποχρέωσή του να προστατεύσει” την εμπιστευτικότητα του εν λόγω ιδιωτικού νομικού γραφείου. Εχοντας λάβει νομική γνωμάτευση από τον έγκριτο Καθηγητή Δημόσιου, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου Andreas Fischer-Lescano (Πανεπιστήμιο Bremen, Γερμανία) σύμφωνα με την οποία η ΕΚΤ “δεν διαθέτει νομικά επιχειρήματα ώστε να μπορεί να αρνηθεί τη δημοσιοποίηση των γνωμοδοτήσεων που ζήτησε σχετικά με τις ενέργειές της”, και αφού συγκέντρωσαν 30 χιλιάδες υπογραφές πανευρωπαϊκά, οι Βαρουφάκης και Ντε Μάζι κατέφυγαν στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΓΔΕΕ) το οποίο, τον περασμένο Μάρτιο ενέκρινε την άρνηση της ΕΚΤ. Κατά της απόφασης του ΓΔΕΕ οι Βαρουφάκης και Ντε Μάζι άσκησαν αίτηση αναίρεσης. Χτες όμως ο Γενικός Εισαγγελέας του ΓΔΕΕ απεφάνθη ότι “…το ΓΔΕΕ υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο κρίνοντας ότι η ΕΚΤ μπορούσε να αρνηθεί την πρόσβαση στο επίμαχο έγγραφο”. Η υπόθεση τελεί υπό διάσκεψη και η απόφαση των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων εκκρεμεί».

Η βαρύτητα του επίμαχου εγγράφου μένει να αποδειχτεί, εφόσον βεβαίως το Ευρωδικαστήριο κάνει δεκτή την εισήγηση του γενικού εισαγγελέα P. Pikamäe και υποχρεώσει την ΕΚΤ να το δώσει στη δημοσιότητα. Σημειωτέον ότι ο Εσθονός γενικός εισαγγελέας είναι ένας εκ των 11 του Ευρωδικαστηρίου, ανάμεσα στους οποίους είναι πλέον και ο Αθ. Ράντος, μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΣτΕ.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη ο Γ. Βαρουφάκης στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε καλεί τον Κυρ. Μητσοτάκη να απαντήσει:

■ Αν συμφωνεί ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δικαιούνται να μάθουν αν το ιδιωτικό νομικό γραφείο γνωμοδότησε πως η διακοπή ρευστότητας σε τραπεζικό σύστημα κράτους-μέλους προσκρούει στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, κι αν θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια να μάθουν οι πολίτες ποιοι ήταν εκείνοι που σχεδίαζαν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και τα capital controls τρεις μήνες πριν αυτά προκύψουν.

■ Και αν συνειδητοποιεί ότι η δημοσιοποίηση της εν λόγω γνωμοδότησης ενισχύει τη θέση της κυβέρνησης εν όψει των πιέσεων που θα δεχτεί σύντομα για ντε φάκτο 5ο Μνημόνιο.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία προς το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο αναμενόταν και από τον Γερμανό βουλευτή της Die Linke, Φάμπιο ντε Μάζι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Στόχος η επίτευξη συμφωνίας ως τον Ιούνιο»
Λίγο μετά το πέρας της άτυπης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα της Λετονίας, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ρίχνουν το μπαλάκι στην Ελλάδα, ενώ κοινή συνισταμένη των δηλώσεών τους είναι ότι η ελληνική...
«Στόχος η επίτευξη συμφωνίας ως τον Ιούνιο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιβεβαιώνεται το τυπικό τέλος στα capital controls τον Σεπτέμβριο
Επιβεβαιώνουν παράγοντες της κυβέρνησης το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» ότι μέσα στον Σεπτέμβριο μπαίνει και τυπικό τέλος στα capital controls ενώ αναμένεται και το πράσινο φως των δανειστών για την πρόωρη...
Επιβεβαιώνεται το τυπικό τέλος στα capital controls τον Σεπτέμβριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρουφάκης: «Πλήρως εξαρτημένοι Ντράγκι και ΕΚΤ»
Επανέρχεται στο αίτημά του για δημοσιοποίηση της γνωμοδότης βάσει της οποίας επιβλήθηκαν τα capital controls στην Ελλάδα ο Γ. Βαρουφάκης. Σε συνεργασία με τον ευρωβουλευτή του Die Linke, Φάμπιο Ντε Μάσι ζητούν...
Βαρουφάκης: «Πλήρως εξαρτημένοι Ντράγκι και ΕΚΤ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο «πρόγραμμα Ντράγκι» και τα ελληνικά ομόλογα του EFSF
Τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από σχετική απόφαση της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτή η απόφαση...
Στο «πρόγραμμα Ντράγκι» και τα ελληνικά ομόλογα του EFSF
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι κρίσιμοι σταθμοί της οικονομίας το 2015
Αναμφίβολα το πιο σημαντικό γεγονός της χρονιάς που μας πέρασε ήταν τα capital controls. Η επιβολή τους μπορεί στην αρχή να σόκαρε τους συναλλασσομένους, δεδομένου ότι η κυβέρνηση διέψευδε κατηγορηματικά ένα...
Οι κρίσιμοι σταθμοί της οικονομίας το 2015
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι επενδυτές «τα είδαν όλα»
Μία από τις χειρότερες χρηματιστηριακά χρονιές των τελευταίων δεκαετιών ήταν το 2015 για την ελληνική κεφαλαιαγορά, στη διάρκεια της οποίας επενδυτές και κερδοσκόποι είδαν και έζησαν κυριολεκτικά τα πάντα,...
Οι επενδυτές «τα είδαν όλα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας