Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα 10 SOS του καλοκαιριού
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα 10 SOS του καλοκαιριού

  • A-
  • A+

Ποιες είναι οι ημερομηνίες εγγραφών στην ΕΡΓΑΝΗ και πληρωμής επιδομάτων.

Από την αλληλογραφία αναγνωστών προς την «Εφ.Συν.», τα δεκάδες ερωτήματα, αλλά και από τις πολλές και καθημερινές αναρτήσεις υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων που δύσκολα μπορούν να τις παρακολουθήσουν ακόμη και τα λογιστικά γραφεία, καθώς και από τις αναβολές ή τις διορθώσεις στις ημερομηνίες, προκύπτει η σοβαρή ανάγκη υπενθύμισης και κωδικοποίησης των βασικών ημερομηνιών που είναι απαραίτητο να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι και εργοδότες προκειμένου να πιστωθούν στους λογαριασμούς τους τα βοηθήματα και οι αποζημιώσεις που έχουν νομοθετηθεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων από τον Covid-19.

Εργαζόμενοι σε αναστολή

■ Την Πέμπτη 16 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι πιστώσεις της αποζημίωσης των 534 ευρώ στους λογαριασμούς των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις τελούσαν σε αναστολή τον Μάιο.

■ Από τα μέσα Ιουλίου έως και τις αρχές Αυγούστου θα πιστωθεί το ποσόν της ειδικής αποζημίωσης στους λογαριασμούς των εργαζομένων των οποίων η σύμβαση ήταν σε αναστολή τον Ιούνιο και δεν επαναπροσλήφθηκαν ή επαναπροσλήφθηκαν εντός του Ιουνίου.

■ Στο διήμερο 27-28 Ιουλίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των εργαζομένων η ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ, εφόσον οι συμβάσεις τους είχαν τεθεί σε αναστολή τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο με παράταση έως και τον Ιούνιο. Αφού έχουν κάνει ήδη δήλωση με την αρχική αναστολή, δεν χρειάζεται να την υποβάλουν εκ νέου παρά μόνο εάν έχουν μεταβληθεί τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού.

■ Στα τέλη Ιουλίου θα πιστωθούν οι λογαριασμοί για τα 534 ευρώ για τους εποχικούς εργαζόμενους που επαναπροσλήφθηκαν ή για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σε επιχειρήσεις σε επιχειρήσεις στους τομείς του πολιτισμού, εστίασης, τουρισμού, μεταφορών.

Επιχειρήσεις και εργοδότες

■ Από τις 20 έως και τις 28 Ιουλίου θα γίνει η πίστωση των ποσών του επιδόματος δώρου Πάσχα από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τις επιχειρήσεις που ήταν σε αναστολή λειτουργίας. Για να γίνει η πίστωση του ποσού στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με χθεσινή Απόφαση που αναρτήθηκε στο diavgeia.gr, οι εργοδότες έχουν περιθώριο να υποβάλουν στο Πλ. Σ. ΕΡΓΑΝΗ μέχρι τις 20 Ιουλίου το έντυπο: «υπεύθυνη δήλωση επιχειρήσεων-εργοδοτών για το επίδομα εορτών Πάσχα 2020». Στο έντυπο συμπληρώνουν όλα τα πεδία, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών αποδοχών εργαζόμενου με τις εργοδοτικές εισφορές που αναλογούν για ποσόν του δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στις ημέρες αναστολής της σύμβασης κάθε εργαζόμενου.

■ Κατά την διάρκεια του Ιουλίου οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Συν-Εργασία μπορούν να κάνουν διορθώσεις στο πρόγραμμα Συν-εργασία.

Εποχικοί

■ Από την επόμενη Πέμπτη 16/7 και ανά εβδομάδα ( 23/7, 30/7 και 6/8) θα πιστώνονται, κατά προτεραιότητα (ανάλογα με το πότε έγιναν οι αιτήσεις), οι λογαριασμοί στους εποχικά εργαζόμενους εφόσον εντάσσονται σε μία από τις εξής κατηγορίες:

α. δεν έχουν επαναπροσληφθεί
β. επαναπροσλήφθηκαν μετά την 1η Ιουνίου
γ. δεν θα επαναπροσληφθούν φέτος διότι το ξενοδοχείο στο οποίο εργάστηκαν το 2019 δεν θα επαναλειτουργήσει.

Για να γίνει η πίστωση των ποσών στις συγκεκριμένες ημερομηνίες, οι εποχικά εργαζόμενοι πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση μέχρι και τις 31 Ιουλίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: supportemployees.services.gov.gr (δεν απαιτείται δήλωση εργοδότη).

«Συν-Εργασία»

■ Στο διήμερο 16-17 Ιουλίου θα πιστωθούν από το Δημόσιο τα ποσά για τη συμπλήρωση του μισθού στους μισθωτούς που εντάχθηκαν μετά τις 15 Ιουνίου στο πρόγραμμα Συν-εργασία (οικονομική ενίσχυση που αντιστοιχεί έως και στο 60% του μισθού).

■ Εντός του Ιουλίου μπορούν να ενταχθούν στον μηχανισμό Συν-εργασία κι όσοι εποχικά εργαζόμενοι επαναπροσληφούν εφόσον έχουν γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων οι αλλαγές ή τροποποιήσεις της οργανώσεις του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου «Ε4: Πίνακας προσωπικού- Συμπληρωματικού Ωραρίου».

■ Εως τις 17 Ιουλίου η παράταση υποβολής της Β΄ Φάσης της Αίτησης /Δήλωσης για Ενταξης στον Μηχανισμό Συν-Εργασία για τον μήνα Ιούνιο.

Ωράρια ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του υποδιοικητή ΕΦΚΑ, Ν. Παγώνη, η εξυπηρέτηση ύστερα από προγραμματισμένο ραντεβού ή μετά την αποστολή μηνύματος ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον ασφαλισμένο θα γίνεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 8.00 έως τις 10.00. Η μέση διάρκεια ραντεβού ορίζεται στα 6 λεπτά.

Εξυπηρέτηση με σειρά προτεραιότητας κατόπιν προσέλευσης χωρίς ραντεβού: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 8.00 με 14.00, Τρίτη και Πέμπτη 10.00 με 14.00.

Σημειώνεται ότι εφόσον τα αιτούμενα εβδομαδιαίως ραντεβού ξεπερνούν τα 24 ανά θέση εξυπηρέτησης, μπορεί να δεσμεύεται έως ένα επιπλέον δίωρο κάθε Τετάρτη 8.00 με 10.00 για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων με ραντεβού.

Αυτονόητο είναι ότι σε περίπτωση που κατά τις ημέρες που εξυπηρετείται το κοινό με ραντεβού αν ολοκληρωθούν τα προγραμματισμένα πριν από τις 10.00, θα ξεκινά νωρίτερα η εξυπηρέτηση του κοινού με σειρά προτεραιότητας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρνούνται να καταβάλουν το επίδομα άδειας
Καταγγελίες από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου αλλά και την Ομοσπονδία των εργαζομένων στον επισιτισμό. Οι κρίσιμες ημερομηνίες για διορθώσεις και αιτήσεις στην ΕΡΓΑΝΗ.
Αρνούνται να καταβάλουν το επίδομα άδειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
600.000 λιγότερες προσλήψεις φέτος στο πρώτο 9μηνο
Δραματική μείωση των εποχικών εργαζόμενων ● Η συγκράτηση των απολύσεων -λόγω αναστολών- περιόρισε ωστόσο στις 133.000 θέσεις τις απώλειες στο ισοζύγιο της απασχόλησης ● Πώς αποτυπώνουν την κατάσταση της αγοράς...
600.000 λιγότερες προσλήψεις φέτος στο πρώτο 9μηνο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την Παρασκευή οι υποχρεωτικές δηλώσεις εργοδοτών για τηλεργασία
Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, υποχρεούνται οι εργοδότες να προαναγγείλουν το προσωπικό που απασχολούν υποχρεωτικά εξ αποστάσεως, συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ το Εντυπο 4.1.
Την Παρασκευή οι υποχρεωτικές δηλώσεις εργοδοτών για τηλεργασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πότε πληρώνονται εργαζόμενοι, εργοδότες και συνταξιούχοι
Την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η καταβολή της κρατικής συμμετοχής για την πληρωμή του δώρου Πάσχα σε όσες επιχειρήσεις είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους είτε αντιμετώπισαν προβλήματα με πτώση του...
Πότε πληρώνονται εργαζόμενοι, εργοδότες και συνταξιούχοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε απόγνωση χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι
Μπορεί η κυβέρνηση να επεκτείνει το δικαίωμα αναστολής συμβάσεων για ορισμένους κλάδους που βρίσκονται στον πυρήνα της κρίσης, αλλά άλυτα παραμένουν πολλά προβλήματα που έθεσαν μεγάλο αριθμό εποχικά...
Σε απόγνωση χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας