• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 27.9°C
  0 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.4°C / 28.2°C
  1 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.9°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.8°C / 28.1°C
  0 BF
  30%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 26.4°C
  1 BF
  10%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 25.8°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 24.3°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 24.4°C
  2 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 22.7°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.9°C
  4 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 25.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 28.1°C
  1 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 23.3°C
  0 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.5°C / 28.3°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  15%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκτός προστασίας 50.000 δανειολήπτες

 • A-
 • A+
Νέα δεδομένα δημιουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα προβλέπει ο νέος πτωχευτικός νόμος, ο οποίος από σήμερα συζητείται με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Eκτός του προστατευτικού πλαισίου του νόμου Κατσέλη εκτιμάται ότι θα βρεθούν σχεδόν 50.000 δανειολήπτες, τα αιτήματα των οποίων εκκρεμούν, καθώς δεν έχουν ακόμα εκδικαστεί. Και θα βρεθούν εκτός, χάνοντας την όποια προστασία τούς προσέφερε ο νόμος μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων τους, καθώς όπως εκτιμάται τα σημερινά εισοδηματικά και περιουσιακά τους στοιχεία είναι υψηλότερα σε σχέση με αυτά που είχαν όταν κατέθεσαν την αίτηση.

Στην πραγματικότητα, όπως είχε γράψει η «Εφ.Συν.» στις 25/5/2020, οι δανειολήπτες του ν. Κατσέλη θα κληθούν να επανακαταθέσουν τις αιτήσεις τους μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που προετοιμάζεται και όπου με βάση τις προβλέψεις του νέου πτωχευτικού νόμου (π.ν) θα μετέχουν οι τράπεζες, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η επικαιροποίηση των στοιχείων προβλέπεται από τον νόμο και η τελευταία φορά που είχε γίνει ήταν στα τέλη του 2015.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης, για τις υποθέσεις που χρονίζουν και έχουν πάρει δικάσιμο ακόμα και για το 2030, ο αιτών θα ζητάει μέσω της πλατφόρμας τον επαναπροσδιορισμό της ημερομηνίας εκδίκασης εντός των πλαισίων που θέτει ο νόμος, διαφορετικά το επικαιροποιημένο αίτημα ένταξης στον ν. Κατσέλη θα αποσύρεται. Στόχος είναι να μπει οριστικό τέλος στην τακτική των καθυστερήσεων που έχουν υιοθετήσει οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ο νέος π.ν., για τον οποίο η συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ξεκινάει σήμερα, αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές του φθινοπώρου και θα εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου 2021, οπότε και παύει η ισχύς όλων των άλλων πτωχευτικών νομοθετημάτων.] Στο μεσοδιάστημα μεταξύ ψήφισης και εφαρμογής του νέου π.ν. οι δανειολήπτες που έχουν ήδη ζητήσει ένταξη στον ν. Κατσέλη θα κληθούν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία (μαζί με τους εγγυητές εκτιμάται ότι ανέρχονται στις 90.000). Αν δεν το πράξουν οι αιτήσεις τους θα ακυρώνονται και οι τράπεζες θα εκκινούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες (καταγγελία δανειακής σύμβασης, μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, πλειστηριασμός).

Με βάση το αρχικό (προ πανδημίας) χρονοδιάγραμμα η πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021. Το αν θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος θα αποφασιστεί μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων και το κλείσιμο στις 31 Ιουλίου της πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία (στην οποία έχουν υποβληθεί περίπου 5.000 αιτήσεις) καθώς πολλοί αποφάσισαν να μεταπηδήσουν από τον νόμο Κατσέλη στο υφιστάμενο πλαίσιο που τους προσφέρει «κούρεμα» και κρατική επιδότηση της δόσης. Και φυσικά πολλοί είναι εκείνοι που αποχώρησαν από τον ν. Κατσέλη, καθώς πέτυχαν συμφέρουσα διμερή συμφωνία με τράπεζες ή servicers.

Δύο αγκάθια στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Νέος πτωχευτικός νόμος και το πρόγραμμα-γέφυρα για τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό είναι τα δυο θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις με τους θεσμούς που αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 17 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα-γέφυρα διάρκειας 9 μηνών, που αφορά την επιδότηση δανείων με εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας, δεν έχει οριστικοποιηθεί, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα έχει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στον νέο πτωχευτικό νόμο, το θέμα που θα δυσκολέψει τις συζητήσεις είναι αυτό της δημιουργίας οργανισμού που θα αγοράζει τα σπίτια των άγονων πλειστηριασμών και των φτωχών δανειοληπτών και θα τα ενοικιάζει εκ νέου στους ίδιους.

Ενα ακόμα δύσκολο θέμα είναι το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβεί από τη στιγμή που κάποιος κηρύσσεται «πτωχός» μέχρι τη στιγμή που θα μπορεί να επιδιώξει δεύτερη ευκαιρία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγκάθι για τους τραπεζίτες οι 58.000 εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη
Βασική αρχή του νέου πτωχευτικού δίκαιου θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση εξωδικαστικών ρυθμίσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια επισημαίνει η Ενωση Τραπεζών.
Αγκάθι για τους τραπεζίτες οι 58.000 εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιτάχυνση των αιτήσεων για τα εκκρεμή του νόμου Κατσέλη
Σημειώνεται ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, αιτήσεις επαναπροσδιορισμού δικάσιμου πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες που το αρχικό αίτημα υπαγωγής τους στον νόμο Κατσέλη είχε κατατεθεί από 1.7.2015 ώς και...
Επιτάχυνση των αιτήσεων για τα εκκρεμή του νόμου Κατσέλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεπαρκής παράταση για τις εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη
Παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, οι αιτήσεις των οποίων είχαν κατατεθεί μέχρι το τέλος του 2014.
Ανεπαρκής παράταση για τις εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μειωμένη δόση δανείου για όσους έμειναν εκτός «Γέφυρας»
Το πρόγραμμα «Γέφυρα» αλλά και προϊόντα που προβλέπουν «κούρεμα και σπάσιμο» του δάνειου θα ρίξουν στη μάχη ανάσχεσης της δημιουργίας «κόκκινων» δανείων, καθώς με βάση το… καλό σενάριο γίνεται λόγος για 10...
Μειωμένη δόση δανείου για όσους έμειναν εκτός «Γέφυρας»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή η επιτάχυνση του Νόμου Κατσέλη
Οσοι βρεθούν εκτός Νόμου Κατσέλη θα έχουν μόνη επιλογή να επιδιώξουν διμερή συμφωνία με τους πιστωτές τους, ώστε να ρυθμίσουν το χρέος τους και να σώσουν την πρώτη κατοικία τους.
Στη Βουλή η επιτάχυνση του Νόμου Κατσέλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας