Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πιο απαισιόδοξη τώρα και η ΤτΕ

Την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2019-2020 παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας

EUROKINISSI/ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πιο απαισιόδοξη τώρα και η ΤτΕ

  • A-
  • A+
Προβλέπει βαθύτερη ύφεση, έως και 9,4% φέτος, με ανάκαμψη 5,8% το 2021 ● Επαναφέρει την πρόταση και ήδη επεξεργάζεται σχέδιο για «κακή τράπεζα» η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το σχέδιο «Ηρακλής» και θα αναλάβει τη διάθεση μέρους των «κόκκινων δανείων».

Εκρηξη ελλειμμάτων στο 2,9% του ΑΕΠ λόγω των αυξημένων δαπανών για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων και της βαθύτερης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, η οποία κλείνει προς το 9,4%, «βλέπει» για το 2020 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, ανακρούοντας πρύμναν σε σχέση με τις αρχικές του εκτιμήσεις.

Η παραπάνω εκτίμηση αποτελεί το δυσμενές σενάριο της ετήσιας έκθεσης για τη νομισματική πολιτική, το οποίο συνδέεται με ένα δεύτερο κύμα πανδημικής κρίσης από το φθινόπωρο. Ωστόσο, δεν απέχει πολύ από το να γίνει βασικό, λόγω των μεγάλων απωλειών που θα υπάρξουν φέτος από τον τουρισμό, αφού είναι ο μόνος κλάδος που μπορεί να αλλάξει τον χάρτη στην οικονομία και να κάνει τη διαφορά στο ΑΕΠ.

Αναλυτικότερα, όμως, τα τρία σενάρια που παραθέτει ο κεντρικός τραπεζίτης για την ύφεση και με τα οποία αναθεωρεί επί τα χείρω το εύρος της υποχώρησης της ελληνικής οικονομίας, από -4 έως -8% σε -4,4% έως -9,4%, έχουν ως εξής:

■ Ηπιο σενάριο: το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 4,4% το 2020 και θα αυξηθεί κατά 5,8% και 3,8% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα.

■ Βασικό σενάριο: η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5,8% το 2020, αλλά θα επανακτήσει σχεδόν το σύνολο των απωλειών τον επόμενο χρόνο παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,6% το 2021 και 3,7% το 2022.

■ Δυσμενές σενάριο: το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 9,4% το 2020, ενώ θα αυξηθεί κατά 5,7% το 2021 και 4,5% το 2022.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά στην έκθεση τονίζεται ο κίνδυνος για το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα (-2,9%) εξαιτίας της απότομης επιδείνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και των μέτρων που ελήφθησαν για την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορονοϊό.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η απόκλιση αυτή θα είναι προσωρινού χαρακτήρα αν και στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την πορεία του φετινού προϋπολογισμού, που βαδίζει σε αχαρτογράφητη περιοχή. Το γεγονός αυτό είναι για το οικονομικό επιτελείο ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος, αφού κινείται προς το άγνωστο μη έχοντας καμία πυξίδα για τις φετινές εισπράξεις, τη διόγκωση των δαπανών λόγω της κρίσης και τη φορολογική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει για το 2021.

Οπως αναφέρει η έκθεση, η πανδημία του κορονοϊού αναμένεται να επιδεινώσει σημαντικά κάποια από τα προβλήματα, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, το υψηλό ποσοστό ανεργίας, το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το μεγάλο επενδυτικό κενό που κληροδότησε στην Ελλάδα η κρίση χρέους της δεκαετίας του 2010. Υπό αυτές τις συνθήκες, κρίσιμες θεωρούνται από την ΤτΕ οι εξής πρωτοβουλίες:

■ Η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και των εθνικών δημοσιονομικών πόρων

■ Η συνέχιση της παροχής άμεσων ενισχύσεων και φορολογικών και ασφαλιστικών διευκολύνσεων σε επιχειρήσεις και κλάδους που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, προκειμένου οι επιπτώσεις της κρίσης να μην καταστούν μόνιμες.

■ Η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και της πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της υγειονομικής κρίσης.

■ Η ταχεία ανάταξη, σε συνδυασμό βέβαια με την προστασία της δημόσιας υγείας, της οικονομικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα της τουριστικής, η εξέλιξη της οποίας δεν συνδέεται μόνο με τις ενέργειες της κυβέρνησης αλλά και με εξωτερικούς παράγοντες.

■ Αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας και να μετριαστεί η επίπτωση των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας στη διαχειρισιμότητα του δημόσιου χρέους.

■ Η διατήρηση του υψηλού ταμειακού αποθέματος της γενικής κυβέρνησης, ώστε να μη διαταραχτεί η ικανότητα αναχρηματοδότησης των μεσομακροπρόθεσμων δανειακών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου και να αποφευχθεί μια πιθανή αύξηση του κινδύνου αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους στις αγορές κεφαλαίων.

■ Η στήριξη των τραπεζών, αφού σε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας θα αυξηθούν απότομα τα «κόκκινα» δάνεια, που αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους. Αυτό απαιτεί, κατά προτεραιότητα, την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.

Μια τέτοια λύση είναι η δημιουργία εταιρείας διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Asset Management Company), η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το σχέδιο «Ηρακλής», θα αναλάβει τη διάθεση μέρους των ΜΕΔ, ενώ θα αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. Η ΤτΕ επεξεργάζεται ένα σχήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξαφνικά, όλα καλώς καμωμένα
Ο Γιάννης Στουρνάρας τάσσεται υπέρ της μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2021 και υποστηρίζει ότι υπάρχουν περιθώρια να μειωθεί στο 2,2%
Ξαφνικά, όλα καλώς καμωμένα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γύρισαν με... υποσχέσεις
Οι Αμερικανοί επενδυτές κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους, εκτιμώντας ότι αν δεν υπάρξουν πραγματικές ευκαιρίες δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε νέες τοποθετήσεις των κεφαλαίων τους.
Γύρισαν με... υποσχέσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα για περιουσία και κατανάλωση ζητά ο Στουρνάρας
Πακέτο αυστηρών προτάσεων για την ελληνική οικονομία, η οποία το 2019 θα σημειώσει ανάπτυξη μόλις κατά 1,9% (χαμηλότερα από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για 2,5%) προτείνει ο διοικητής της Τράπεζης της Ελλάδος...
Μέτρα για περιουσία και κατανάλωση ζητά ο Στουρνάρας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα κατά Στουρνάρα «σωσίβια» και βαρίδια της ελληνικής οικονομίας
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος εκτιμά ότι η αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης θα διασφαλίσει τον βηματισμό προς την ανάπτυξη, ενώ επιμένει ότι η μη περικοπή συντάξεων, οι...
Τα κατά Στουρνάρα «σωσίβια» και βαρίδια της ελληνικής οικονομίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την ετήσια έκθεση παρουσιάζει ο διοικητής της ΤτΕ
Κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό θα ζητήσει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Ο Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων οι οποίες είναι...
Την ετήσια έκθεση παρουσιάζει ο διοικητής της ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εβδομάδα ταμείου για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος
Δύσκολη εβδομάδα για εκατομμύρια φορολογουμένους, οι οποίοι μέχρι την Παρασκευή καλούνται να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ 2016. Θα πρέπει να καταβάλουν 1,8 δισ....
Εβδομάδα ταμείου για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας