• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.7°C / 39.7°C
  0 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.3°C / 38.3°C
  1 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.0°C / 39.8°C
  1 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 34.7°C
  0 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.4°C / 37.1°C
  2 BF
  15%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.6°C / 37.5°C
  2 BF
  14%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.8°C / 38.2°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 35.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.1°C / 35.4°C
  2 BF
  28%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 32.7°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 34.9°C
  2 BF
  29%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 33.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.5°C / 37.3°C
  2 BF
  10%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 34.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.9°C / 39.9°C
  0 BF
  18%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.3°C / 31.0°C
  1 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.2°C / 38.3°C
  3 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 32.8°C
  3 BF
  12%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οταν η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ γίνεται... ΣΥΝ-ασυδοσία

 • A-
 • A+
Μπροστά στην απειλή φιάσκου εκχωρείται ανεξέλεγκτο διευθυντικό δικαίωμα στις επιχειρήσεις για τη διαχείριση του χρόνου εργασίας, όπως κυρίως υποδείκνυε ο ΣΕΒ • Μόλις 3.000 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Mπροστά στο παράδοξο ενδεχόμενο να αποκτήσει το ευρωπαϊκής προέλευσης χρήμα ύψους 1 δισ. ευρώ για τη διατήρηση θέσεων εργασίας αλλά να μην μπορεί να τα απορροφήσει πιθανόν να βρεθεί η κυβέρνηση, εάν συνεχίσει να κάνει πως δεν καταλαβαίνει την αποτυχία του σωτήριου μηχανισμού με την ονομασία «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που θεσμοθέτησε με τον Ν. 4690/20.

Μια αποτυχία φανερή, αφού λιγότερο από το 1% των (περίπου 700.000) επιχειρήσεων της χώρας έχει αξιοποιήσει τα προτεινόμενα οφέλη για τη συγκράτηση του προσωπικού μετά και την ολοκλήρωση της περιόδου αναστολής των συμβάσεων και του διαστήματος προστασίας των θέσεων εργασίας που λήγει για τις περισσότερες επιχειρήσεις στις 15 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι με τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ προβλέπεται ότι το Δημόσιο θα καλύπτει το 60% του πραγματικού μισθού για το χρονικό διάστημα που ο μισθωτός δεν θα εργάζεται αλλά και το 60% των εργοδοτικών εισφορών μέχρι και τις 31 Ιουλίου. Το μέτρο δεν απέδωσε, αφού οι επιχειρήσεις που αποφάσισαν να το χρησιμοποιήσουν δεν ξεπερνούν τις 3.000, όταν ο κυβερνητικός στόχος έκανε λόγο για περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό στοιχείο της απροθυμίας να προχωρήσει σε ουσιαστικές βελτιώσεις είναι ο ζήλος του υπουργού Εργασίας να κάνει απεριόριστες παραχωρήσεις προς τους εργοδότες εκείνους που ζήτησαν πλήρες διευθυντικό δικαίωμα στην κατανομή του χρόνου εργασίας με τρόπο που θα επαναφέρει την απεριόριστη εκ περιτροπής εργασία, που υποτίθεται ότι ανακόπτει ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, αφού η πρόβλεψή του για τη μείωση του χρόνου εργασίας, που επιδοτεί το Δημόσιο, πρέπει να γίνεται μόνο σε εβδομαδιαία βάση.

Τι ζήτησε ο ΣΕΒ

Οι εργοδότες, κυρίως από την πλευρά του ΣΕΒ, ζήτησαν την εν λευκώ διαχείριση του χρόνου εργασίας για να μην αποκλειστούν οι επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό με βάρδιες. Ο υπουργός ανταποκρίθηκε αμέσως, σπεύδοντας το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου να προαναγγείλει με μια σύντομη ανακοίνωση ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας για να μπει μια επιχείρηση στον μηχανισμό μπορεί να γίνεται και με βάση αναφοράς τον μήνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «από 30/6 μετά την ολοκλήρωση του πρώτου δεκαπενθημέρου εφαρμογής του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα μπορεί να δέχεται το άθροισμα των συμβατικών ωρών ανά μήνα και την προαναγγελία μεσοσταθμικής μείωσης ωρών εργασίας ανά μήνα».

Στην πράξη, με αυτήν τη ρύθμιση αυξάνεται απεριόριστα η ευελιξία στη χρήση του χρόνου εργασίας χωρίς, ωστόσο, να είναι βέβαιο ότι κι αυτή η παραχώρηση θα πείσει τις επιχειρήσεις να προσχωρήσουν στη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που αποτελεί την ελληνική εκδοχή του γερμανικής εμπνεύσεως ευρωπαϊκού προγράμματος SURE. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογα με την πορεία της ρύθμισης μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου δεν αποκλείεται να επεκταθεί και η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών μέχρι και το φθινόπωρο.

Mέτρα που σε άλλες συνθήκες θα είχαν οδηγήσει την εργοδοτική πλευρά στην πλήρη ενσωμάτωσή της στον νέο μηχανισμό. Σήμερα, όμως, φαίνεται ότι το μόνο σίγουρο που επιτυγχάνουν είναι να επισπεύδουν την αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελευταία και καταϊδρωμένη η Ελλάδα στις κενές θέσεις εργασίας
Συνθήκες ασφυξίας με ολοένα και λιγότερες νέες θέσεις εργασίας για τους μισθωτούς κατέγραψε χθες το τριμηνιαίο δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ, την ώρα που το...
Τελευταία και καταϊδρωμένη η Ελλάδα στις κενές θέσεις εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν δίνουν ούτε ευρώ αύξηση στον κατώτατο
Με το βασικό επιχείρημα «αυξήσεις = απολύσεις» απαντούν ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ και ΣΒΕ εν όψει της προφορικής διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό του 2021 που ξεκινά τη Δευτέρα.
Δεν δίνουν ούτε ευρώ αύξηση στον κατώτατο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξηλώνουν το 8ωρο!
Στο υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουν την παράκαμψη των συμβάσεων εργασίας και των σωματείων, προωθώντας διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Ξηλώνουν το 8ωρο!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «παγωμένη» εικόνα της εργασίας
Τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης για τον Δεκέμβριο επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά ότι τουλάχιστον μέχρι και τον Δεκέμβριο αποφεύχθηκε το χειρότερο, δηλαδή η εκτίναξη των απολύσεων που υπό άλλες...
Η «παγωμένη» εικόνα της εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητική ρεβάνς κατά της εργασίας
H κυβέρνηση μπορεί να έχει έλλειμμα στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του δεύτερου, χειρότερου κύματος της πανδημίας, αλλά ουδείς μπορεί να την κατηγορήσει για στέρηση πολιτικού σχεδιασμού σε ό,τι...
Κυβερνητική ρεβάνς κατά της εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα χνάρια του... Κ. Λάσκαρη ο Γ. Βρούτσης
Εμπνεόμενος από την απόπειρα κατάργησης της πάλης των τάξεων, το 1976, επιχειρεί να καταργήσει την απεργία ● Με το «νέο εργασιακό» θεσμοποιείται η απεργοσπασία και απειλούνται με απόλυση συνδικαλιστές.
Στα χνάρια του... Κ. Λάσκαρη ο Γ. Βρούτσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας