Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ακροβασία σε δύο βάρκες στο λιμάνι
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακροβασία σε δύο βάρκες στο λιμάνι

  • A-
  • A+

Μια ιδιότυπη «κληρονομιά» φαίνεται ότι θα μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη ο κ. Αθανάσιος Λιάγκος, μέχρι πρότινος εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ στο Δ.Σ. της ΟΛΠ Α.Ε., ο οποίος θα διαδεχθεί τον πρόσφατα παραιτηθέντα κ. Σωτήρη Θεοφάνη στο τιμόνι του ιδιωτικοποιημένου ΟΛΘ. Ο Α. Λιάγκος, που προτείνεται από τον βασικό μέτοχο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, την κοινοπραξία SEGT, για τη θέση του εκτελεστικού προέδρου του ΟΛΘ, ελέγχεται για σύγκρουση συμφερόντων όσο προσέφερε τις υπηρεσίες του στον Πειραιά με διπλή ιδιότητα, αλλά και τη διπλή αδρή αμοιβή: ως εκπρόσωπος του δημοσίου στην ΟΛΠ Α.Ε. και ταυτόχρονα ως συντονιστής νευραλγικών τομέων της ελεγχόμενης από την κινεζική COSCO εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες και έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», πριν μερικές μέρες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάλεσε τη διοίκηση της ΟΛΠ να δώσει στοιχεία και σχόλια πάνω σε καταγγελία επιχειρηματία και μικρομετόχου της εισηγμένης στο ΧΑ εταιρείας. Η καταγγελία, που κοινοποιήθηκε και στον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΛΠ καθώς και στους διευθύνοντες συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο), περιγράφει ως εξής τις προβληματικές και συγκρουόμενες κατά τον καταγγέλλοντα παράλληλες ιδιότητες του κ. Λιάγκου:

«Σύμφωνα με το δημοσιευμένο οργανόγραμμα της ΟΛΠ Α.Ε. εμφανίζεται ως συντονιστής των 3 βασικών τμημάτων του ΟΛΠ –προμήθειες, έργα, δικηγόροι– ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ και ανώτερος σύμβουλος διοίκησης κύριος Αθανάσιος Λιάγκος, ενώ την ίδια στιγμή σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις το ίδιο πρόσωπο είναι και μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής που επιβλέπει και την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου. Με ποια ελεγκτικά πρότυπα συμμορφώνεται η συγκεκριμένη κατάσταση μιας εισηγμένης εταιρείας, όπου ο εκτελών τη διοίκηση των βασικότερων τμημάτων του οργανισμού δύναται να είναι και ο ελέγχων και ο ελεγχόμενος και παράλληλα να δίνει κατευθύνσεις στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου; Ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να είναι την ίδια στιγμή υπάλληλος μιας ξένης ιδιωτικής εταιρείας (λαμβάνοντας μάλιστα υπέρογκες αποδοχές) και παράλληλα να προασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, των υπολοίπων μετόχων και να είναι και ελεγκτής. Αν δεν το έχετε πράξει ήδη παρακαλείσθε προς προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων μικρών και μεγάλων να διερευνήσετε την πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ΟΛΠ ΑΕ».

Και καταγγελία στον ΟΛΠ

Η καταγγελία έχει υποβληθεί στα μέσα Μαΐου, αρκετές μέρες προτού ο κ. Λιάγκος προταθεί για «μετάθεση» στην ΟΛΘ. Τα κίνητρα του καταγγέλλοντος ενδεχομένως να είναι ιδιοτελή, μια και παρόμοια άτυπη καταγγελία είχε φτάσει στις αρχές Μαΐου στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ, Φου Τσενγκιού, στην οποία, επιχειρηματίας με «πολυετή δραστηριότητα στον χώρο της εστίασης», όπως ανέφερε, διαμαρτυρόταν γιατί «τα τελευταία δυο χρόνια στην προσπάθειά του να δραστηριοποιηθεί στα λιμάνια […] είναι μονίμως αποκλεισμένος από κάθε διαδικασία και κάθε φορά συναντάει το ίδιο άτομο, τον Θάνο Λιάγκο. Ο Λιάγκος είναι ο άνθρωπος του ΤΑΙΠΕΔ που διαχειρίζεται όλα τα λιμάνια της χώρας και αυτός κάνει κουμάντο…».

Στην καταγγελία αυτή –δεν είναι σαφές αν προέρχεται από το ίδιο πρόσωπο που υπέβαλε καταγγελία και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς– διατυπώνονται βαριές κατηγορίες σε βάρος του κ. Λιάγκου («Είναι δυνατόν δημόσιος υπάλληλος να τα παίρνει από παντού;», «Κυκλοφορεί με υπερπολυτελές αυτοκίνητο επιχειρηματία», «Παίρνει δώρα χιλιάδων ευρώ»), χωρίς ωστόσο κάποια τεκμηρίωση.

Σύγκρουση συμφερόντων

Πιο ενδιαφέρουσα τεκμηρίωση έχει σημείωμα που βρίσκεται στα χέρια της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο επισημαίνονται τα στοιχεία της σύγκρουσης συμφερόντων στο πρόσωπο του κ. Λιάγκου και στον διπλό του ρόλο στον ΟΛΠ. Σύμφωνα με το σημείωμα αυτό:

■ Ο κ. Λιάγκος δουλεύει στο ΤΑΙΠΕΔ ως υπεύθυνος λιμένων και με την ιδιότητα αυτή ορίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ως εκπρόσωπος του Ταμείου –άρα του Δημοσίου– στην ΟΛΠ Α.Ε. ως μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της.

■ Ωστόσο, στο οργανόγραμμα της ΟΛΠ, όπως εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Λιάγκος εμφανίζεται ως συντονιστής του Πυλώνα 1 της εταιρείας, που περιλαμβάνει τις διευθύνσεις Εργων, Προμηθειών και Νομικών Υποθέσεων, αρμοδιότητες που αντιστοιχούν σε εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και για τις οποίες εισέπραττε ετήσιες αποδοχές άνω των 110.000 ευρώ, αυτοκίνητο με οδηγό, συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και άλλες παροχές.

■ Ταυτόχρονα ορίστηκε από την εταιρεία και ως μέλος της Επιτροπής Ελέγχου, παρότι η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ αναφέρει ότι τα μέλη της επιτροπής πρέπει να είναι «μη εκτελεστικά», ώστε να αποφεύγεται η ταύτιση ελεγκτών και ελεγχόμενων. Αυτή η Επιτροπή Ελέγχου έχει υπό την εποπτεία της και την Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου της ΟΛΠ, επομένως ο κ. Λιάγκος, ως μέλος του Δ.Σ. και Συντονιστής της εταιρείας, καθίσταται κυριολεκτικά ελέγχων και ελεγχόμενος.

Από τη σκοπιά του δημόσιου συμφέροντος το πρόβλημα είναι προφανές, στον βαθμό που ισχύουν και για όσο ίσχυσαν τα καταγγελλόμενα (τυπικά, μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει αλλάξει στη σύνθεση του Δ.Σ. και στο οργανόγραμμα του ΟΛΠ, παρότι η μετακίνηση του κ. Λιάγκου στη Θεσσαλονίκη έχει ανακοινωθεί σχεδόν επίσημα).

Πρώτον, πώς ακριβώς διαφύλασσε και εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), που κατέχει το 23% του ΟΛΠ, υπηρετώντας με εκτελεστικές ιδιότητες τα συμφέροντα του πλειοψηφούντος μετόχου, της COSCO. Και, δεύτερον, πόσο νόμιμο είναι ένας δημόσιος λειτουργός να εισπράττει αμοιβή και δη παχυλή και από την ιδιωτική επιχείρηση που επιφορτίζεται να ελέγχει. Εδώ κουμπώνει απόλυτα η ευαγγελική διαπίστωση (κατά Ματθαίον, 6,24) κατά την οποία «ουδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν· ή γάρ τον ένα μισήσει και τον έτερον αγαπήσει, ή ενός ανθέξεται και του ετέρου καταφρονήσει»...

Επιπλέον προκύπτουν ποικίλες παρενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν τόσο το δημόσιο ΤΑΙΠΕΔ όσο και τον ιδιωτικό ΟΛΠ, αφού ενδεχόμενες προβληματικές πράξεις ή παραλείψεις του κ. Λιάγκου θα μπορούσαν να καταλογιστούν στο ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ ή αντίστροφα να τις επικαλεστεί η COSCO ως παραβίαση των όρων της σύμβασης παραχώρησης.

Οι ενδεχόμενες παρενέργειες

Το ΤΑΙΠΕΔ, με μοναδικό μέτοχο το «Υπερταμείο» (ΕΕΣΥΠ), δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο (υπουργείο Οικονομικών), είναι απίθανο να αγνοεί το ζήτημα, ενώ είναι προφανές ότι και ο νυν και οι πρώην υπουργοί Ναυτιλίας ασφαλώς το γνωρίζουν, αφού ο κ. Λιάγκος είχε οριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δ.Σ. του ΟΛΠ ήδη από το 2014, όταν ήταν ακόμη υπό κρατικό έλεγχο.

Βεβαίως, ο κ. Λιάγκος θεωρείται πλέον βαρύ όνομα στη διαχείριση και ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, η αγορά τού πιστώνει την προώθηση της αξιοποίησης-ιδιωτικοποίησης των δέκα περιφερειακών λιμανιών που είναι στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως την καλή γνώση των ισορροπιών στο λιμάνι του Πειραιά, όπου η κυριαρχία της COSCO δημιούργησε και δημιουργεί ουκ ολίγα πεδία σύγκρουσης. Και αυτές οι ισορροπίες περιλαμβάνουν και τους εργαζόμενους και τη συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση.

Από αυτή την άποψη, η μετακίνηση του κ. Λιάγκου στον ΟΛΘ έγινε δεκτή σχεδόν ως αυτονόητη από τους εμπλεκόμενους στη λιμενική αγορά. Θα έλεγε, λοιπόν, κανείς ότι η μετακόμιση στη Θεσσαλονίκη και στον ΟΛΘ, στον οποίο το ελληνικό Δημόσιο δεν παίζει πλέον κανένα ρόλο (το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει μόλις το 7% των μετοχών), μοιάζει να κλείνει το ζήτημα των εις βάρος του καταγγελιών για σύγκρουση συμφερόντων, πριν καν ανοίξει. Ομως, η εμπλοκή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, από τη σκοπιά πλέον όχι τόσο του δημοσίου συμφέροντος όσο των κανόνων λειτουργίας μιας εισηγμένης ιδιωτικής εταιρείας, περιπλέκει το ζήτημα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις για την πώληση λιμανιών
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στα λιμάνια ύστερα από συνεδριάσεις που πραγματοποίησαν και αφού εκτίμησαν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισαν να...
Νέες κινητοποιήσεις για την πώληση λιμανιών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλα λέει ο υπουργός, άλλα δηλώνει το ΤΑΙΠΕΔ
Το ΤΑΙΠΕΔ δεν διαπραγματεύεται με κανέναν την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού για την πώληση του ΟΛΠ και τηρεί τους όρους διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης των επενδυτών αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του, με...
Αλλα λέει ο υπουργός, άλλα δηλώνει το ΤΑΙΠΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα συνάντηση για το επενδυτικό σχέδιο του ΟΛΠ
Η υλοποίηση του master plan του ΟΛΠ απασχόλησε χθες στελέχη της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων αλλά και της Γ.Γ. Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας σε συνάντηση που είχαν με στελέχη του ΟΛΠ-COSCO.
Νέα συνάντηση για το επενδυτικό σχέδιο του ΟΛΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η... πραγματική αξία του ΟΛΘ
Σε αναζήτηση μιας ρεαλιστικής αποτίμησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης επιχειρούμε να βρούμε μια τιμή πώλησης σύμφωνα με τη λογική που αποδέχτηκε το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει ήδη ορίσει από την πώληση του ΟΛΘ ότι...
Η... πραγματική αξία του ΟΛΘ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Cosco: Tο μεγάλο ταξίδι ξεκινά...
Οι Κινέζοι είναι από χθες οι νέοι ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, καθώς το 51% των μετοχών του ΟΛΠ πέρασε και επίσημα στην Cosco Shipping, η οποία καταβάλλοντας 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ έγινε...
Cosco: Tο μεγάλο ταξίδι ξεκινά...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοταχώς προς την Cosco
Αλλα δύο «εμπόδια» -πιθανότατα και τα τελευταία- ξεπεράστηκαν χθες για την Cosco και την απόκτηση του ελέγχου του ΟΛΠ. Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη συνεδρίασή της αποφάσισε την έγκριση της...
Ολοταχώς προς την Cosco

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας