Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ψαλίδι» στις συνδικαλιστικές άδειες

«Ενίσχυση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, απρόσκοπτη ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και εκσυγχρονισμό του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και του πλαισίου των ατομικών εργατικών ρυθμίσεων» ονομάζει τις προωθούμενες αλλαγές ο Γιάννης Βρούτσης

EUROKINISSI / POOL ΑΠΕ ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ψαλίδι» στις συνδικαλιστικές άδειες

  • A-
  • A+

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΒΡΟΥΤΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Μετά τους περιορισμούς που τίθενται στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μέσα από το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, περικοπές ετοιμάζονται και στις συνδικαλιστικές άδειες που είναι θεσμοθετημένες με τον νόμο 1264 «για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών». Στην ουσία πρόκειται για έναν νέο εργασιακό νόμο που προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μέσω του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων που κατατέθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη τον περασμένο Απρίλιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν και οι αναφορές στο πρόγραμμα είναι αρκετά γενικές, είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας που δικαιούνται οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Ακολουθώντας μία ακόμη από τις εμμονές του ΣΕΒ, ο κ. Βρούτσης φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει στο ψαλίδισμα των αδειών που δικαιούνται, βάσει του νόμου, κυρίως οι πρόεδροι των Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων και των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Σε ό,τι αφορά τους προέδρους των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών μάλλον δεν τίθεται ακόμη θέμα, αφού οι ημέρες απαλλαγής από τα εργασιακά τους καθήκοντα συνήθως ορίζονται σε συλλογικές συμβάσεις.

Αλλες αλλαγές που θα έλθουν με το νέο εργασιακό είναι η αύξηση του αριθμού των υπερωριών στη βιομηχανία, η θεσμοθέτηση συλλογικών συμβάσεων σε επίπεδο ομίλων καθώς και η δημιουργία μηχανισμού διασύνδεσης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ώστε να περάσει στον δεύτερο το έργο της συμφιλιωτικής διαδικασίας επί των εργασιακών διαφορών την οποία σήμερα διαχειρίζεται το ΣΕΠΕ.

Πάντως, στο επίσημο κείμενο οι αλλαγές που επίκεινται έχουν καταγραφεί με υπηρεσιακή γλώσσα ως εξής:

«Προγραμματίζεται η απλοποίηση και κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, με σκοπό την απαλλαγή των επιχειρήσεων από περιττά διοικητικά βάρη. Εχουν εντοπιστεί περιοχές που χρήζουν εξορθολογισμού, απλοποίησης και εκσυγχρονισμού, ούτως ώστε οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις να ενσωματώσουν και τις νέες μορφές απασχόλησης. Δεδομένης της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος, έχει συσταθεί Συντονιστική Επιτροπή στο υπουργείο Εργασίας. Οι σκοπούμενες αλλαγές θα ενισχύσουν την ασφάλεια δικαίου, θα διευκολύνουν την κατανόηση πολύπλοκων μέχρι πρότινος κειμένων, θα βελτιώσουν την πρόσβαση στα ίδια τα νομικά κείμενα και θα μειώσουν την πολυνομία.

Τέλος, χωρίς να θίγονται ο πυρήνας και οι αρχές του σημαντικού θεσμικού οπλοστασίου, και κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και λοιπούς παραγωγικούς φορείς, στον μελλοντικό προγραμματισμό εντάσσονται επίσης ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού πλαισίου ώστε να ενισχυθούν οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, η απρόσκοπτη ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και του πλαισίου των ατομικών εργατικών ρυθμίσεων».

Στο ίδιο κείμενο η κυβέρνηση επαίρεται και για τον πρώτο κύκλο των εργασιακών μεταβολών που νομοθέτησε η ηγεσία Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας με την πρώτη δέσμη παρεμβάσεων. Σε αυτές απαριθμεί μια σειρά εξαιρέσεις οι οποίες με δεδομένα τα γενικευμένα προβλήματα λόγω των επιπτώσεων του COVID-19, έχουν μετατραπεί πλέον σε... κανόνα. Πρόκειται για:

■ Εξαιρέσεις (ρήτρα απόκλισης) από κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ για επιχειρήσεις με σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες.

■ Εξαιρέσεις από την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τις επιχειρήσεις με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.

■ Εξαιρέσεις από την επέκταση κλαδικών συλλογικών ρυθμίσεων.


 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κουβέντα για τα αναδρομικά από Μητσοτάκη, παρά τις διαρροές
Άνθρακες ο θησαυρός για τα αναδρομικά των συντάξεων. Παρόλο που όλοι ανέμεναν σήμερα νωρίς το πρωί από τον πρωθυπουργό να προβεί σε ανακοινώσεις.
Κουβέντα για τα αναδρομικά από Μητσοτάκη, παρά τις διαρροές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπούμερανγκ οι εκκρεμείς συντάξεις
Σε μπούμερανγκ μετατρέπεται τώρα για τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, η παντιέρα που ανέμιζε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, επικρίνοντας την προηγούμενη ηγεσία Αχτσιόγλου για τον όγκο των εκκρεμών συντάξεων...
Μπούμερανγκ οι εκκρεμείς συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αθετεί ο Γ. Βρούτσης τη δέσμευση για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
Σοβαρή ένδειξη, αν όχι ισχυρή απόδειξη, για την απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει σε ελεύθερη πτώση τις μισθολογικές αποδοχές σε συνδυασμό με τη μείωση του χρόνου εργασίας, ή και χωρίς αυτήν, ή ακόμη και...
Αθετεί ο Γ. Βρούτσης τη δέσμευση για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσανάλογα υψηλές βρίσκει ο ΣΕΒ τις συντάξεις
Πολλά «κατά» για το νέο σύστημα εισφορών, αλλά και αρκετά «υπέρ» εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους των 35 φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. ● Εντυπωσιακή η δήλωση του εκπροσώπου του ΣΕΒ περί δυσανάλογα...
Δυσανάλογα υψηλές βρίσκει ο ΣΕΒ τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμπόδια, σιωπές και ερωτήματα για την ιδιωτική σύνταξη
Τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για τη μετατροπή του συστήματος επικουρικών συντάξεων σε ένα ιδιωτικό σύστημα συντάξεων, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υφ. Εργασίας.
Εμπόδια, σιωπές και ερωτήματα για την ιδιωτική σύνταξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναμένεται νέο κύμα προσφυγών για διεκδίκηση αναδρομικών
Πάνω από 1,5 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα λάβουν ούτε ευρώ από τα αναδρομικά που επιδίκασε το ΣτΕ αλλά δεν θέλησε να νομοθετήσει η κυβέρνηση.
Αναμένεται νέο κύμα προσφυγών για διεκδίκηση αναδρομικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας