• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.3°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 22.8°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.7°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.9°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 21.0°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.4°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 23.2°C
  1 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.4°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 20.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 21.9°C
  2 BF
  53%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 19.5°C / 22.7°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  4 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 23.8°C
  0 BF
  39%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 22.7°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  80%

«Ενίσχυση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, απρόσκοπτη ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και εκσυγχρονισμό του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και του πλαισίου των ατομικών εργατικών ρυθμίσεων» ονομάζει τις προωθούμενες αλλαγές ο Γιάννης Βρούτσης

EUROKINISSI / POOL ΑΠΕ ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ψαλίδι» στις συνδικαλιστικές άδειες

 • A-
 • A+

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΒΡΟΥΤΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Μετά τους περιορισμούς που τίθενται στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μέσα από το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, περικοπές ετοιμάζονται και στις συνδικαλιστικές άδειες που είναι θεσμοθετημένες με τον νόμο 1264 «για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών». Στην ουσία πρόκειται για έναν νέο εργασιακό νόμο που προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μέσω του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων που κατατέθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη τον περασμένο Απρίλιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν και οι αναφορές στο πρόγραμμα είναι αρκετά γενικές, είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας που δικαιούνται οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Ακολουθώντας μία ακόμη από τις εμμονές του ΣΕΒ, ο κ. Βρούτσης φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει στο ψαλίδισμα των αδειών που δικαιούνται, βάσει του νόμου, κυρίως οι πρόεδροι των Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων και των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Σε ό,τι αφορά τους προέδρους των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών μάλλον δεν τίθεται ακόμη θέμα, αφού οι ημέρες απαλλαγής από τα εργασιακά τους καθήκοντα συνήθως ορίζονται σε συλλογικές συμβάσεις.

Αλλες αλλαγές που θα έλθουν με το νέο εργασιακό είναι η αύξηση του αριθμού των υπερωριών στη βιομηχανία, η θεσμοθέτηση συλλογικών συμβάσεων σε επίπεδο ομίλων καθώς και η δημιουργία μηχανισμού διασύνδεσης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ώστε να περάσει στον δεύτερο το έργο της συμφιλιωτικής διαδικασίας επί των εργασιακών διαφορών την οποία σήμερα διαχειρίζεται το ΣΕΠΕ.

Πάντως, στο επίσημο κείμενο οι αλλαγές που επίκεινται έχουν καταγραφεί με υπηρεσιακή γλώσσα ως εξής:

«Προγραμματίζεται η απλοποίηση και κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, με σκοπό την απαλλαγή των επιχειρήσεων από περιττά διοικητικά βάρη. Εχουν εντοπιστεί περιοχές που χρήζουν εξορθολογισμού, απλοποίησης και εκσυγχρονισμού, ούτως ώστε οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις να ενσωματώσουν και τις νέες μορφές απασχόλησης. Δεδομένης της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος, έχει συσταθεί Συντονιστική Επιτροπή στο υπουργείο Εργασίας. Οι σκοπούμενες αλλαγές θα ενισχύσουν την ασφάλεια δικαίου, θα διευκολύνουν την κατανόηση πολύπλοκων μέχρι πρότινος κειμένων, θα βελτιώσουν την πρόσβαση στα ίδια τα νομικά κείμενα και θα μειώσουν την πολυνομία.

Τέλος, χωρίς να θίγονται ο πυρήνας και οι αρχές του σημαντικού θεσμικού οπλοστασίου, και κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και λοιπούς παραγωγικούς φορείς, στον μελλοντικό προγραμματισμό εντάσσονται επίσης ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού πλαισίου ώστε να ενισχυθούν οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, η απρόσκοπτη ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και του πλαισίου των ατομικών εργατικών ρυθμίσεων».

Στο ίδιο κείμενο η κυβέρνηση επαίρεται και για τον πρώτο κύκλο των εργασιακών μεταβολών που νομοθέτησε η ηγεσία Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας με την πρώτη δέσμη παρεμβάσεων. Σε αυτές απαριθμεί μια σειρά εξαιρέσεις οι οποίες με δεδομένα τα γενικευμένα προβλήματα λόγω των επιπτώσεων του COVID-19, έχουν μετατραπεί πλέον σε... κανόνα. Πρόκειται για:

■ Εξαιρέσεις (ρήτρα απόκλισης) από κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ για επιχειρήσεις με σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες.

■ Εξαιρέσεις από την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τις επιχειρήσεις με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.

■ Εξαιρέσεις από την επέκταση κλαδικών συλλογικών ρυθμίσεων.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προοδευτική συνεργασία στο προεδρείο της ΓΣΕΕ
Σταθερά ανδροκρατούμενη παραμένει και η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ η οποία εξελέγη χθες από τη διοίκηση που προέκυψε από το 38ο Συνέδριο, ενώ στο προεδρείο όλοι, πλην ενός, προέρχονται από την ΠΑΣΚΕ.
Προοδευτική συνεργασία στο προεδρείο της ΓΣΕΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απεργία ΓΣΕΕ στις 6 Απριλίου για μισθούς και συμβάσεις
Πανελλαδική, πανεργατική απεργία αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης και της φιλοκυβερνητικής ΔΑΚΕ.
Απεργία ΓΣΕΕ στις 6 Απριλίου για μισθούς και συμβάσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνδικάτα στον... γύψο
Ξεκινά από σήμερα η νέα εποπτεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων από το υπουργείο Εργασίας ● Ζήτημα παραβίασης συνταγματικών δικαιωμάτων και προσωπικών δεδομένων εγείρουν με προσφυγές το ΕΚΑ, η ΓΣΕΕ κ.ά.
Συνδικάτα στον... γύψο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χαστούκι» για την εκτροπή στην ΟΚΕ
Με απόφαση της Ολομέλειάς του το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε τη ΓΣΕΕ, που είχε ζητήσει την ακύρωση της υπουργικής απόφασης Σταϊκούρα για τοποθέτηση συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ στη θέση του προέδρου της...
«Χαστούκι» για την εκτροπή στην ΟΚΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα χνάρια του... Κ. Λάσκαρη ο Γ. Βρούτσης
Εμπνεόμενος από την απόπειρα κατάργησης της πάλης των τάξεων, το 1976, επιχειρεί να καταργήσει την απεργία ● Με το «νέο εργασιακό» θεσμοποιείται η απεργοσπασία και απειλούνται με απόλυση συνδικαλιστές.
Στα χνάρια του... Κ. Λάσκαρη ο Γ. Βρούτσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας