• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 22.9°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.6°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.0°C / 21.0°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.4°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.9°C / 20.9°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.3°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 19.9°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  1 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  1 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.9°C / 19.0°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 18.4°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.2°C / 22.7°C
  1 BF
  66%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 21.7°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  1 BF
  83%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κόντρες στους 27 για τις λίστες τρίτων χωρών

 • A-
 • A+
Το άνοιγμα των συνόρων σε τουρίστες από ΗΠΑ και Κίνα, στο επίκεντρο τριβών ανάμεσα στην Επιτροπή και τα διχασμένα κράτη-μέλη ● Νέα απόπειρα συμβιβασμού σήμερα στη σύνοδο των μόνιμων αντιπροσώπων.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Εντονες διαφωνίες έχουν ξεσπάσει μεταξύ των κρατών-μελών για το αν θα πρέπει ή όχι και υπό ποιες συνθήκες να ανοίξουν τα σύνορα της Ε.Ε. στους πολίτες τρίτων χωρών από την 1η Ιουλίου, όπως έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 (πρέσβεις) συζητούν το θέμα εδώ και ημέρες, αλλά δεν έχουν βρει προς το παρόν ένα πεδίο συμβιβασμού.

Μια ομάδα χωρών, ιδίως του Βορρά, αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις το άνοιγμα των συνόρων σε τρίτες χώρες από την 1η Ιουλίου, ενώ μια άλλη ομάδα, κυρίως από τον Νότο, που καίγεται για την προσέλκυση τουριστών, τάσσεται υπέρ της πρότασης της Ε.Ε.

Προέκυψε, όμως, και μία πολιτική πτυχή, η οποία λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Μία λίστα που βρέθηκε στο τραπέζι περιλαμβάνει την Κίνα στις χώρες που θα πρέπει να ανοίξουν τα κοινοτικά σύνορα και αποκλείει τις ΗΠΑ. Αλλο μπέρδεμα, αφού σ’ αυτήν αντιδρούν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες έχουν αυξημένα ατλαντικά συναισθήματα.

Η Ε.Ε. πρότεινε στις 11 Ιουνίου, μέσω της Σουηδέζας επιτρόπου Ιλβα Γιόχανσον (Εσωτερικές Υποθέσεις), να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. σε τρίτες χώρες από την 1η Ιουλίου. Τα κράτη-μέλη θα έπρεπε να συμφωνήσουν σε έναν κατάλογο τρίτων χωρών, με κριτήρια κυρίως υγειονομικά, με βάση την εξέλιξη της πανδημίας σε κάθε χώρα, στα οποία προστίθενται φυσικά οι οικονομικο-κοινωνικοί λόγοι.

Η Επιτροπή από την πλευρά της θα παίξει τον ρόλο του συντονιστή, όπως επισήμανε χθες ο εκπρόσωπός της Αλνταμπέρ Γενς, σύμφωνα με τον οποίο τα κράτη-μέλη πρέπει να συμφωνήσουν σε μία λίστα με βάση αντικειμενικά υγειονομικά κριτήρια. Και πέταξε το μπαλάκι στα κράτη-μέλη.

Οι λίστες, όμως, που υποβλήθηκαν είναι πολλές. Αλλες με περιορισμένο αριθμό χωρών και άλλες με αυξημένο αριθμό που αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία και στα οικονομικο-κοινωνικά κριτήρια (βλέπε τουρισμός). Διαφορετικές απόψεις υπάρχουν και ως προς τα «αντικειμενικά κριτήρια». Η πρόταση να καθυστερήσει το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων 15 ημέρες (15 Ιουλίου) προσέκρουσε στις αντιρρήσεις των χωρών του Νότου.

Αλλο αγκάθι, ο αποκλεισμός των ΗΠΑ, λόγω της έξαρσης της πανδημίας, και το «πράσινο φως» στην Κίνα. Οι κατ’ εξοχήν τουριστικές χώρες, ιδίως του Νότου, δεν βλέπουν με καλό μάτι τον αποκλεισμό των Αμερικανών τουριστών. Επίσης, ορισμένες χώρες φοβούνται αντιδράσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι οποίες ενδέχεται να επεκταθούν στον εμπορικό τομέα. Επιπλέον, θεωρούν προκλητική ενέργεια προς την Ουάσινγκτον να περιλαμβάνει η τελική λίστα την Κίνα και να μείνουν εκτός οι ΗΠΑ...

Η συζήτηση των 27 συνεχίζεται σήμερα με νέα σύνοδο των μόνιμων αντιπροσώπων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσφυγή για τις πλατφόρμες
Στα χέρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται η καταγγελία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) για αθέμιτες πρακτικές ψηφιακών πλατφορμών, που εκμεταλλεύονται καταχρηστικά τη δεσπόζουσα θέση τους...
Προσφυγή για τις πλατφόρμες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τουριστο-εξαρτημένες οι προβλέψεις για την Ελλάδα
Κάπως βελτιωμένες, αλλά πλήρως εξαρτώμενες από τον τουρισμό, είναι οι οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή...
Τουριστο-εξαρτημένες οι προβλέψεις για την Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακέτο 425 εκατ. στον τουρισμό
Πηγές του υπουργείο Ανάπτυξης διευκρίνισαν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν υπάρχει θέμα άλλου πακέτου ενίσχυσης πέραν των 425 δισ. και ότι η απόκλιση από το ποσό που ενέκρινε η Κομισιόν είναι τυπική.
Πακέτο 425 εκατ. στον τουρισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν το βάζει κάτω με τα «πιστοποιητικά εμβολιασμού» ο Χάρης Θεοχάρης
Μπαράζ συνεντεύξεων από τον υπουργό Τουρισμού σε ξένα μέσα ενημέρωσης, με προτίμηση τη Βρετανία που προηγείται αισθητά στο πρόγραμμα εμβολιασμών, προκειμένου να πείσει για την ανάγκη σχετικών «διαβατηρίων».
Δεν το βάζει κάτω με τα «πιστοποιητικά εμβολιασμού» ο Χάρης Θεοχάρης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσχηματική συμμόρφωση στην Ε.Ε.
Προσχηματική συμμόρφωση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας των δικαιωμάτων των επιβατών, ταξιδιωτών και τουριστών συνιστά η τροπολογία τριών άρθρων που κατέθεσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης,...
Προσχηματική συμμόρφωση στην Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας