Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η επένδυση στο Ελληνικό σε κλοιό δημοτικών διεκδικήσεων
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η επένδυση στο Ελληνικό σε κλοιό δημοτικών διεκδικήσεων

  • A-
  • A+
Και διαδημοτικό νεκροταφείο εντός του πρώην αεροδρομίου επιδιώκει ο δήμος. Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για τη «ζημία που έχει υποστεί από την επενδυτική διαδικασία», στη συνάντηση του δημάρχου Ελληνικού με τον πρωθυπουργό ● Ο ΑΔΜΗΕ, το ΚΥΤ των 400 kV και ο Υμηττός.

Ενώ η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθούν με αλλεπάλληλες διαρροές να συντηρήσουν το αφήγημα της εκκίνησης των έργων στο Ελληνικό, έστω και με τις μπουλντόζες κατεδάφισης περίπου 450 κτιρίων κυρίως στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, καταγράφονται ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις στο μέτωπο των σταθερών υποστηρικτών της επένδυσης.

Αξιοσημείωτη από την άποψη αυτή είναι η συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, που είναι και πρόεδρος του φορέα διαχείρισης της επένδυσης (της «Ελληνικό Α.Ε.»). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, ο κ. Κωνσταντάτος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό «για το σύνολο των διεκδικήσεων του δήμου αναφορικά με την επένδυση του Ελληνικού».

Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης -σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση- ενημέρωσε «για τη ζημία που έχει ο δήμος υποστεί έως σήμερα από την επενδυτική διαδικασία, καθώς έχει αναγκαστεί να παραδώσει στην “Ελληνικό Α.Ε.” 100 περίπου στρέμματα διοικητικών εγκαταστάσεων και υποδομών που βρίσκονται μέσα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού (δημαρχείο, αμαξοστάσιο, Πολιτιστικό Κέντρο, κλειστό γήπεδο μπάσκετ, παιδικό σταθμό, ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.) που εξυπηρετούσαν καθημερινές ανάγκες των δημοτών.

Ο δήμαρχος σημείωσε στον πρωθυπουργό ότι στα κοινωφελή και κοινωνικής ανταποδοτικότητας οικόπεδα που πρέπει να αποδοθούν στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης θα ανεγερθούν προς αντικατάσταση αυτών που εκκενώθηκαν το νέο δημαρχείο, το Ποντιακό Μέγαρο, διαδημοτικός σταθμός διαχείρισης απορριμμάτων εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, Πολιτιστικό Κέντρο, αμαξοστάσιο, διοικητικές υπηρεσίες κ.ά.». Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «η κυβέρνηση σύντομα θα ανακοινώσει πρωτοβουλίες ώστε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης να λυθούν άμεσα».

Ωστόσο, πέραν των δραστηριοτήτων που απαριθμούνται στην παραπάνω ανακοίνωση, ο Δήμος Ελληνικού διεκδικεί να χωροθετηθεί στον χώρο του πρώην αεροδρομίου και νέο διαδημοτικό νεκροταφείο, το οποίο προβλεπόταν στον ν. 4062 του 2012 για το Ελληνικό, αλλά εξαφανίστηκε στα επόμενα σχέδια ανάπτυξης. Η διεκδίκηση του νεκροταφείου επιβεβαιώθηκε σε πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ελληνικού-Αργυρούπολης (17/6), που υιοθέτησε πρόταση της αντιπολιτευόμενης «Δημοτικής Συνεργασίας».

Στο ψήφισμα, που υποστηρίχτηκε και από τον δήμαρχο κ. Κωνσταντάτο και την παράταξή του, υποστηρίζεται η δημιουργία διαδημοτικού νεκροταφείου (Ηλιούπολη, Αλιμος, Ελληνικό-Αργυρούπολη) εντός του πρώην αεροδρομίου, ενώ παράλληλα εκφράζεται η πλήρης αντίθεση στην πρόταση για δημιουργία νεκροταφείου στον Υμηττό, εντός της ζώνης προστασίας, όπως τέθηκε από τους δημάρχους Ηλιούπολης και Αλίμου, χωρίς να τύχει όμως καμιάς υποστήριξης.

Εχει ενδιαφέρον ότι η πρόταση προήλθε ως ντόμινο από τον ΑΔΜΗΕ, στον οποίο ανήκει η περιοχή στον Υμηττό, όπου γειτνιάζουν οι Δήμοι Ηλιούπολης και Αργυρούπολης-Ελληνικού. Ο ΑΔΜΗΕ πρόσφερε τον χώρο για νεκροταφείο, με αντάλλαγμα τη δημιουργία ΚΥΤ 400 kV, πέρα από το ΚΥΤ των 150 kV που ήδη λειτουργεί. Η δημιουργία αναβαθμισμένου ΚΥΤ, στο οποίο υπάρχει ισχυρή αντίθεση των κατοίκων, προφανώς σχετίζεται και με τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της επένδυσης στο Ελληνικό, όπου θα αναπτυχθεί ολόκληρη πόλη και εξαιρετικά ενεργοβόρες δραστηριότητες, όπως το καζίνο.

Απ' αυτήν την άποψη έχει ενδιαφέρον ότι, μαζί με τη διεκδίκηση της χωροθέτησης διαδημοτικού νεκροταφείου στο Ελληνικό, ο αφοσιωμένος στην επένδυση Δήμος Ελληνικού, όχι μόνο αποκλείει τη δημιουργία νέου ΚΥΤ στους πρόποδες του Υμηττού, αλλά απαιτεί και την απομάκρυνση του ήδη λειτουργούντος. Φυσικά, η ειλικρίνεια προθέσεων και διακηρύξεων θα κριθεί στο εγγύς μέλλον.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνικό: Μετά τις κατεδαφίσεις τι;
Ο υπουργός Ανάπτυξης αναγνωρίζει εμμέσως ότι με το σόου της μπουλντόζας απλώς κερδίζεται χρόνος, ενώ η «Επιτροπή Υπεράσπισης του Ελληνικού» υπενθυμίζει τις εκκρεμότητες που σκιάζουν τον ρεαλισμό της επένδυσης.
Ελληνικό: Μετά τις κατεδαφίσεις τι;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ποιον περνά, τελικά, το Ελληνικό;
Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν μετά το οικογενειακό «διαζύγιο» στη Lamda Development. Η Μαριάννα Λάτση πουλάει σχεδόν το 10% των μετοχών της εταιρείας, ενώ αποχωρεί και από την επένδυση.
Σε ποιον περνά, τελικά, το Ελληνικό;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα δίνουν όλα για το Ελληνικό
Τα πάντα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων φαίνεται να περιστρέφονται γύρω από την επένδυση στο Ελληνικό, θέμα που ζητήθηκε χθες στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αδωνι Γεωργιάδη.
Τα δίνουν όλα για το Ελληνικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερημίτης: διπλή επιτυχία των Κερκυραίων
Ενώ για τρίτη μέρα χθες η πλειονότητα των ΜΜΕ συνέχισε να αναπαράγει το πρωθυπουργικό αφήγημα για την «απελευθέρωση» του επενδυτικού σχεδίου στον Ερημίτη της Κέρκυρας, το κίνημα υπεράσπισης της Κασσιώπης...
Ερημίτης: διπλή επιτυχία των Κερκυραίων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τροπολογίες-δώρα σε ιδιώτες και επενδυτές
Νομοθετείται η διανομή ακινήτων στο Ελληνικό, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας • Διευκολύνσεις, με επενδυτική αλλά και γεωπολιτική «υπεραξία», για τους διεκδικητές του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και...
Τροπολογίες-δώρα σε ιδιώτες και επενδυτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διάταξη για το Ελληνικό επισπεύδει τις διαδικασίες παραχώρησης στον επενδυτή
Στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για «την εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών και τη σύγχρονη αγορά κεφαλαίου» κατατέθηκε τροπολογία για τη σύμβαση διανομής του πρώην αεροδρομίου...
Διάταξη για το Ελληνικό επισπεύδει τις διαδικασίες παραχώρησης στον επενδυτή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας