Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ταμείο για τη διευκόλυνση έκδοσης εγγυητικών επιστολών

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (σχεδόν) κάθε μήνα υποσχέθηκε ότι θα ανακοινώνει στο εξής ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ταμείο για τη διευκόλυνση έκδοσης εγγυητικών επιστολών

  • A-
  • A+

Τη δημιουργία νέου Ταμείου με στόχο τη διευκόλυνση της έκδοσης εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες, προκειμένου να ξεκινήσει ένα εγκεκριμένο έργο με επιδότηση ΕΣΠΑ, προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και επειδή βαίνουμε προς… ανασχηματισμό, ο υφυπουργός προανήγγειλε όχι μόνο ακόμα ένα πρόγραμμα για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, αλλά και την πρόθεση να υπάρχει ένα νέο προϊόν, κατά μέσο όρο, ανά μήνα.

Προφανώς, το Ταμείο για την έκδοση εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες είναι πιο ώριμο –από πολλές απόψεις– και όταν έρθει θα αντιμετωπίσει μια χρόνια προβληματική κατάσταση, όπως είπε ο Γ. Τσακίρης, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λαμβάνουν, με δυσκολία, εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες προκειμένου να ξεκινήσουν ένα εγκεκριμένο έργο με επιδότηση ΕΣΠΑ.

Οπως εξήγησε ο υφυπουργός, οι δικαιούχοι αδυνατούν πολλές φορές να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή ώστε να εισπράξουν την προκαταβολή της επιδότησης, με αποτέλεσμα να μην υλοποιούν τα επενδυτικά τους σχέδια. Το νέο εργαλείο σχεδιάζεται ήδη μαζί και με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως είπε ο Γ. Τσακίρης, γνωστοποιώντας ότι οι συζητήσεις επί του συγκεκριμένου προϊόντος για την εφαρμογή του και στο τρέχον ΕΣΠΑ έχουν ήδη εκκινήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δήλωσε την αισιοδοξία του ότι «θα έχουμε την επιθυμητή ανταπόκριση».

Επιπρόσθετα, όπως είπε, «επειδή πολλά από τα επιδοτούμενα σχέδια αφορούν σε έρευνα και ανάπτυξη από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς, αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας θα είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα».

Για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την ανάγκη στήριξης μέσα από νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο σχεδιασμός του υπουργείου Ανάπτυξης αφορά τη δημιουργία νέου χρηματοδοτικού προϊόντος «μαλακής χρηματοδότησης» (soft financing), δηλαδή ένα πρόγραμμα επιστρεπτέας ενίσχυσης, από το οποίο εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν περισσότερες από 1.200 καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Τέλος, αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 δήλωσε ότι έχει ήδη πάρει τον δρόμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εστιάζει σε έργα και δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα και πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία, και σημείωσε ότι σημαντικά αυξημένους πόρους, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των συνολικών πόρων του ΕΣΠΑ, πρόκειται να διαχειριστούν οι 13 περιφέρειες της χώρας.

Αποστάσεις...

Διακριτικές αποστάσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, που δηλώνει έτοιμος να αναλάβει τον ρόλο του τιμωρού των τραπεζών που δεν ρίχνουν γρήγορα «ζεστό» χρήμα στην αγορά, επιχειρεί να κρατήσει ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης. Υπογραμμίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που γίνονται χρηματοδοτικά εργαλεία τέτοιας έκτασης στην Ελλάδα και διαβεβαιώνοντας πως στα επόμενα εργαλεία «όλα θα γίνουν συντομότερα».

«Οι τράπεζες, καλώς ή κακώς, αποτελούν μέρος της αγοράς και βασικό κομμάτι για τη ροή της ρευστότητας. Εάν τις βγάλουμε απέξω, δεν θα υπάρχουν τα χρηματοδοτικά κανάλια, αλλά ούτε και η επιπλέον μόχλευση που δίνουν. Μην ξεχνάμε ότι, όπως όλη η οικονομία, και οι τράπεζες βγαίνουν από μια πολυετή κρίση με έναν μεγάλο αριθμό “κόκκινων” δανείων». Σημείωσε εξάλλου ότι τα κοινοτικά κονδύλια διέπονται από κανόνες από τους οποίους ρητώς δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε κατά βούληση και ανέφερε ενδεικτικά τον νόμο της Ε.Ε. σχετικά με την προβληματική επιχείρηση.

«Από την άλλη πλευρά, δεν σας κρύβω πως η γραφειοκρατία των Βρυξελλών προστίθεται και στις δικές μας χρονίζουσες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που όμως αυτούς τους έντεκα μήνες έχουμε προσπαθήσει και έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε αποτελεσματικά, προκειμένου να επιτύχουμε την ορθότερη διαχείριση των κοινοτικών πόρων προς όφελος των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας στην παρούσα συγκυρία», είπε ο Γ. Τσακίρης.

Παραδέχτηκε αυτό που γνωρίζει όλη η αγορά, ότι δηλαδή υπήρξαν καθυστερήσεις έγκρισης των δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, διότι «σε έναν πολύ σημαντικό αριθμό των υποβληθεισών αιτήσεων παρατηρήθηκαν ελλιπή στοιχεία» (περισσότερες από 2.800 αιτήσεις αφορούσαν μία και μόνο τράπεζα), «ακολουθήθηκαν, ωστόσο, ταχείς διαδικασίες, με αποτέλεσμα την περασμένη εβδομάδα, και μόλις μέσα σε επτά εβδομάδες, να ολοκληρωθεί επιτυχώς ο κύκλος του, με την έγκριση 10.150 αιτήσεων που υποβλήθηκαν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πενταετής σχεδιασμός στα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων
Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων είχε δρομολογήσει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Πενταετής σχεδιασμός στα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε 14 νοσοκομεία του ΕΣΥ
Με παρεμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 45,6 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ, θα επιτευχθει μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης 14 μεγάλων νοσοκομείων.
Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε 14 νοσοκομεία του ΕΣΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διάταξη-δώρο στις ασφαλιστικές
Το εμβόλιμο άρθρο 268 του πτωχευτικού νομοσχεδίου από το υπουργείο Ανάπτυξης δίνει ελευθέρας στις εταιρείες να αναπροσαρμόζουν τα ασφάλιστρα για συμβόλαια υγείας.
Διάταξη-δώρο στις ασφαλιστικές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λαθροχειρίες με τα υδατοδρόμια στα Ιόνια
Πώς ο υπουργός Ανάπτυξης και η περιφερειάρχης ματαίωσαν τον σχεδιασμό για την αδειοδότησή τους, προκειμένου να τα αναθέσουν στο ιδιωτικό και κερδοσκοπικό Δίκτυο ΔΕΠΑΝ με τετραπλάσιο προϋπολογισμό.
Λαθροχειρίες με τα υδατοδρόμια στα Ιόνια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ρόλο «Ρομπέν των επιχειρηματιών» ο Αδωνις
Αντιστρόφως ανάλογη των τηλεοπτικών επιδόσεων είναι οι υπουργικές επιδόσεις του Αδώνιδος Γεωργιάδη. Αυτή είναι η εκτίμηση πέριξ του Μαξίμου, ωστόσο κυβερνητικό σχήμα χωρίς τον υπουργό Ανάπτυξης δεν… γίνεται.
Σε ρόλο «Ρομπέν των επιχειρηματιών» ο Αδωνις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα λεφτά δεν έφτασαν ούτε για τις εγκεκριμένες αιτήσεις
Ενημερώθηκαν οι διοικήσεις των τραπεζών ότι έχουν καλυφθεί όλοι οι διαθέσιμοι πόροι του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ που αναμένεται να φτάσει τα 2,050 δισ. ευρώ ● Αυστηρές προειδοποιήσεις για τον ρυθμό χορήγησης των...
Τα λεφτά δεν έφτασαν ούτε για τις εγκεκριμένες αιτήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας