• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.0°C / 12.9°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.6°C / 8.8°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 12.1°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.3°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 9.1°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 6.3°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 1.8°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 11.8°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.8°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 13.5°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 2.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 2.5°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 8.8°C / 14.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.0°C / 13.1°C
  2 BF
  74%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 3.8°C / 7.7°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.2°C / 8.9°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  1 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σημαντικές βελτιώσεις για τις μικροπιστώσεις

 • A-
 • A+

Την Τετάρτη ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις που έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ζαββός προανήγγειλε τρεις αλλαγές, κάνοντας δεκτές κάποιες από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και οι οποίες αφορούν:

Α. Τη μείωση στις 250.000 ευρώ από 400.000 ευρώ που πρόβλεπε το αρχικό κείμενο, του ελάχιστου αρχικού κεφαλαίου των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων.

Β. Τη διεύρυνση των εταιρικών μορφών των ιδρυμάτων –αρχικά προβλέπονταν μόνο Ανώνυμες Εταιρίες– όπως Κεφαλαιουχικές Εταιρείες, Αστικές. Αυτό θα επιτρέψει την δραστηριοποίηση και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αγορά των μικροχρηματοδοτήσεων.

Σημειώνεται ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσε σχετική τροπολογία, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα σε ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, στις αναπτυξιακές τους εταιρείες και στα επιμελητήρια να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαια ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσων.

Γ. Στους δυνητικούς δικαιούχους προστίθενται και φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ). Το θέμα είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρολγου ζήτησε να διατυπωθούν με σαφήνεια οι φορείς Κ.ΑΛ.Ο. που είναι δυνητικά δικαιούχοι, ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες.

Επίσης, με νομοτεχνική βελτίωση θα προβλέπεται η υποβολή εκθέσεων στην Εθνική Αντιπροσωπεία, ανά δύο χρόνια, από την Τράπεζα της Ελλάδος –που θα έχει την ευθύνη της αδειοδότησης και της εποπτείας– και του υπουργείου Οικονομικών. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε ο υφυπουργός Γ. Ζαββός, θα επαναξιολογείται το θεσμικό πλαίσιο και αν κρίνεται απαραίτητο θα υπάρχουν βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του επιτοκίου, που στη διάρκεια της συζήτησης διατυπώθηκαν φόβοι ότι μπορεί να είναι τσουχτερό, τόσο ο υφυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δήλωσαν έτοιμοι να ακούσουν προτάσεις και ιδέες, σημειώνοντας ωστόσο ενδεχόμενη πρόβλεψη για πλαφόν μπορεί να οδηγήσει σε εντελώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αδειοδότησης και εποπτείας, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσε τροπολογία, ώστε να επιβάλλεται για όλα τα πρόσωπα που συμμετέχουν είτε στη μετοχική σύνθεση είτε στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος μικροχρηματοδοτήσεων ο έλεγχος καταλληλόλητας που η ΤτΕ εφαρμόζει και στα λοιπά τραπεζικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα.

Οπως είπε, το σχέδιο νόμου του ΣΥΡΙΖΑ περιελάμβανε σχετική πρόβλεψη (fit and proper supervision). «Η πρόβλεψη αυτή έχει αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο της Ν.Δ. Με αυτό τον τρόπο αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα να γίνει κατάχρηση του νέου θεσμού και να αποτελέσει ένα δίαυλο για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Ωστόσο, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός επανέλαβε ότι οι ασφαλιστικές δικλίδες του νόμου για το «ξέπλυμα» είναι ισχυρές, αφορούν και τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων και η ΤτΕ έχει τα εργαλεία, ώστε να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα.

«Διαφήμιση»

«Νιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω τον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος σήμερα, στη Βουλή, αναφέρθηκε με τόσο θερμά λόγια στα βασικά εργαλεία του παράλληλου χρηματοδοτικού συστήματος, που τόσο συκοφαντήθηκε και πολεμήθηκε, όπως είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα και οι μικροπιστώσεις. Τον ευχαριστώ επίσης διότι το νομοσχέδιο είναι κατά βάση αυτό που εμείς επεξεργαστήκαμε και δώσαμε σε διαβούλευση τον Ιανουάριο του 2019, εκτός από κάποιες λανθασμένες αλλαγές τις οποίες ελπίζουμε η κυβέρνηση να αποσύρει. Προφανώς η αναφορά του σε «περίεργα μορφώματα» και σε «κάποια παράλληλα τραπεζικά συστήματα» αποτελεί λανθασμένη προσθήκη συνεργάτη του οποίος δεν έχει ενημερωθεί για την αλλαγή στάση της ΝΔ και στο ζήτημα αυτό. Τελικά, όπως είπε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί τον καλύτερο διαφημιστή των επραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εντός και εκτός Ελλάδας.»


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και οι φτωχοί φτωχότεροι με τον νέο Πτωχευτικό
Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κατά του νομοσχεδίου, με επίκεντρο τη «δεύτερη ευκαιρία» και το δικαίωμα επαναγοράς ακινήτου.
Και οι φτωχοί φτωχότεροι με τον νέο Πτωχευτικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμερα στην Ολομέλεια οι μικροπιστώσεις
Εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για τις μικροχρηματοδοτήσεις με σημαντικές αλλαγές ώστε να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο χρηματοδότησης για όσους είναι αποκλεισμένοι από τον...
Σήμερα στην Ολομέλεια οι μικροπιστώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι οι συνέπειες της επιδημικής κρίσης καθιστούν αναγκαία την άμεση αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος που είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες υποχρεώσεις εταιρικής διακυβέρνησης για τις εισηγμένες
Το νομοσχέδιο που αλλάζει τα δεδομένα της εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών και ενισχύει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Νέες υποχρεώσεις εταιρικής διακυβέρνησης για τις εισηγμένες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «κόκκινα» δάνεια στις πλάτες του Ηρακλή
Διαφώνησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την κατεπείγουσα ψήφιση του νομοσχεδίου που επιτρέπει την απαλλαγή των τραπεζών από τα επισφαλή δάνεια με εγγυήσεις, για ακόμα μία φορά, από το Δημόσιο.
Τα «κόκκινα» δάνεια στις πλάτες του Ηρακλή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι κινήσεις που ώθησαν το επενδυτικό κλίμα
Από τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και τον αναπτυξιακό νόμο μέχρι και τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προχώρησε, επί ΣΥΡΙΖΑ, σε μια σειρά πρωτοβουλιών ώστε να...
Οι κινήσεις που ώθησαν το επενδυτικό κλίμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας