Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο κορονοϊός στράγγιξε τα ταμεία των επιχειρήσεων
EUROKINISSI / ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κορονοϊός στράγγιξε τα ταμεία των επιχειρήσεων

  • A-
  • A+
Με το βλέμμα στη σημερινή σύνοδο, αλλά χωρίς προσδοκίες, η κυβέρνηση, καθώς πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αναμένονται πριν από την επόμενη άνοιξη ● Φοροελαφρύνσεις μέσα στο καλοκαίρι θέλει να «κλειδώσει» το οικονομικό επιτελείο ● Στο υπουργείο Οικονομικών αδυνατούν να κάνουν ταμείο θεωρώντας ότι πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο για να δουν πώς θα κινηθούν οι εισπράξεις φέτος από τον τουρισμό.

Σκοτεινιάζει το τοπίο με τα 32 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης την ώρα που ο κορονοϊός στραγγίζει τα ταμεία των επιχειρήσεων αφήνοντας πίσω του καμένη γη. Στη θλιβερή αποκάλυψη, ότι στο πρώτο διάστημα της καραντίνας εξαϋλώθηκαν σχεδόν 9 δισ. ευρώ από το σύνολο των κλάδων της οικονομίας, καταλήγουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον τζίρο των επιχειρήσεων τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2020.

Πρόκειται για το δίμηνο με το μεγαλύτερο αποτύπωμα της κρίσης, με την πανδημία να δείχνει τα δόντια της στην οικονομία βυθίζοντας τη χώρα σε βαθιά ύφεση.

Ο κύκλος εργασιών (βλέπε σχετικό πίνακα) για το σύνολο των επιχειρήσεων συμπιέστηκε το συγκεκριμένο διάστημα του 2020 στα 31,2 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο περσινό δίμηνο ο τζίρος στην αγορά κυμαινόταν πάνω από τα 40,1 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα και με την κυβέρνηση να μην έχει ακόμα καθαρή εικόνα για τον λογαριασμό της ζημιάς στην οικονομία, στο υπουργείο Οικονομικών αδυνατούν να κάνουν ταμείο θεωρώντας ότι πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο για να δουν πώς θα κινηθούν οι εισπράξεις φέτος από τον τουρισμό, που αποτελούν τον μεγάλο άγνωστο Χ για τον προϋπολογισμό.

Ετσι το βλέμμα στρέφεται στη σημερινή σύνοδο κορυφής και στις συζητήσεις που θα γίνουν στη βάση των νέων προτάσεων που έχει καταθέσει το Βερολίνο για την αύξηση της συνεισφοράς του στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, μέσω του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης, έως και κατά 40% – με τον όρο ότι η Γερμανία θα έχει τον πρώτο λόγο για τη διανομή των πόρων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οικονομίες της ευρωζώνης μπορούν να λάβουν 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια (750 δισ. ευρώ συνολικά) προκειμένου να καλύψουν και τις ζημιές από τον κορονοϊό.

Σχολιάζοντας τις εργασίες της σημερινής συνόδου («ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM») ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για «δύσκολες συζητήσεις και μεγάλο χάσμα μεταξύ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών», οι οποίες ζητούν να υπάρξουν κυρίως δάνεια (και όχι επιχορηγήσεις) και με αυστηρές προϋποθέσεις.

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ των αυξημένων επιχορηγήσεων, ενώ δήλωσε πως εάν υπάρξουν προϋποθέσεις, αυτές θα είναι ίδιες για όλα τα κράτη-μέλη. Με δυο λόγια, «λευκός καπνός» δεν πρόκειται να υψωθεί σήμερα από τη σύνοδο, ενώ στον δρόμο προς τα 32 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο υπάρχουν και οι συμπληγάδες με τις κρυφές μνημονιακές δεσμεύσεις. Επίσης το χρώμα του χρήματος θα αργήσει πολύ μέχρι να το δει η Αθήνα.

Ο πόροι από το Ταμείο θα εισρεύσουν μετά την άνοιξη του 2021, ενώ τα άλλα «πακέτα» (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πρόγραμμα SURE και ίσως και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) θα ξεκινήσουν τέλος Ιουλίου/αρχές Αυγούστου.

Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση θέλει να κλειδώσει μέσα στο καλοκαίρι τις φορολογικές ελαφρύνσεις (μειώσεις προκαταβολών φόρου και Τέλους Επιτηδεύματος για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, κ.α.) που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ και θα κληθεί να υλοποιήσει το οικονομικό επιτελείο που θα βγάλει η τράπουλα του ανασχηματισμού.

Το προσεχές διάστημα θα τρέξουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αύξηση του αριθμού των δόσεων στην εξόφληση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, καθώς και για την εξόφληση σε δόσεις των υποχρεώσεων που είχαν ανασταλεί λόγω πανδημίας. Οι τελευταίες θα μπορούν να εξοφληθούν από το 2021, είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 δόσεις, με τον υπουργό να εκτιμά ότι στη δεύτερη περίπτωση το επιτόκιο θα είναι κοντά στο 2,5%.

Χάθηκαν 9 δισ. σε ενάμιση μήνα!

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους κατά κλάδο τζίρους της οικονομίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι ουσιαστικά η πρώτη επίσημη αποτύπωση της ζημιάς που προκάλεσαν η πανδημία και το lockdown. Ειδικά για τον Απρίλιο, που είναι ο μήνας της μεγάλης καραντίνας, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν μείωση τζίρου για το σύνολο των κλάδων 32,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.

Στον πίνακα που παραθέτουμε καταγράφονται οι απώλειες για τους 7 από τους 20 κλάδους που παρακολουθεί η ΕΛΣΤΑΤ, και συγκεκριμένα όσους είχαν μείωση κύκλου εργασιών πάνω από 30%. Η ζημιά για το σύνολο των κλάδων της οικονομίας είναι σε μηνιαία βάση (Απρίλιος 2020 έναντι Απριλίου 2019) πάνω από 6,5 δισ. ευρώ, ενώ για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου -δηλαδή σε μόλις 1,5 μήνα lockdown- προσεγγίζει τα 9 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σχεδόν σε 5% του ετήσιου ΑΕΠ.

Στους επιμέρους κλάδους, ο κλάδος «Τέχνες-Ψυχαγωγία» αντιμετώπισε την απόλυτη καταστροφή, με μείωση τζίρου τον Απρίλιο 93%, ο κλάδος «Ξενοδοχεία-Εστίαση» έχασε το 85,5%, ακολουθούμενος από τον κλάδο «Μεταφορές-Αποθήκευση» (-48,6%), τον κλάδο «Παροχή Νερού, Διαχείριση Αποβλήτων» (-42,9%), την «Ενημέρωση-Επικοινωνία» (-42,6%) και φυσικά τη «Μεταποίηση» (-33,3%). Σημειωτέον ότι τα στοιχεία αφορούν μόνο εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (Α.Ε., ΕΠΕ κ.λπ.) και όχι Ο.Ε., Ε.Ε. και ατομικές.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ισοζύγιο της πανδημίας
Οι πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έσωσαν τον προϋπολογισμό από τα χειρότερα, ο οποίος στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 έκλεισε με δημοσιονομικό έλλειμμα-μαμούθ κοντά στα 11 δισ....
Το ισοζύγιο της πανδημίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δώρα» χωρίς ανάχωμα στην ανεργία
«Δώρα» αξίας 3,5-3,6 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, ακόμα και για αεροπορικές, ακτοπλοϊκές, χωρίς όμως ουσιαστικό ανάχωμα για την ανεργία, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κρατήσει όρθια την...
«Δώρα» χωρίς ανάχωμα στην ανεργία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κραυγή ασφυξίας από επιχειρήσεις
Καταφύγιο στην επιστρεπτέα προκαταβολή του 1,4 δισ. ευρώ προσπαθούν να βρουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρές, πολύ μικρές, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις που βάλλονται από τον κορονοϊό και διψούν για ρευστότητα.
Κραυγή ασφυξίας από επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής
Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό για αιτήσεις μέχρι 15 Ιουνίου και με τη φιλοδοξία να ωφελήσει μέχρι 120.000 επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, έναντι 51.000 που «είδαν φως» στον πρώτο γύρο.
Νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλείνουν πάνω από 1.000 εταιρείες κάθε χρόνο
«Σοκ» στην επιχειρηματική αγορά προκαλούν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε για πρώτη φορά η Ελληνική Στατιστική Αρχή τα οποία δείχνουν ότι στο διάστημα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες (2004) έως και το 2014 οι...
Κλείνουν πάνω από 1.000 εταιρείες κάθε χρόνο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας