• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.4°C / 15.2°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 12.5°C
  4 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.0°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 5.5°C
  3 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  1 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 7.0°C / 10.9°C
  0 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 7.3°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.4°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  3 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.8°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.7°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.8°C
  2 BF
  62%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 12.5°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.9°C
  0 BF
  43%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 10.5°C
  4 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.7°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  3 BF
  68%
EUROKINISSI / ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κορονοϊός στράγγιξε τα ταμεία των επιχειρήσεων

 • A-
 • A+
Με το βλέμμα στη σημερινή σύνοδο, αλλά χωρίς προσδοκίες, η κυβέρνηση, καθώς πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αναμένονται πριν από την επόμενη άνοιξη ● Φοροελαφρύνσεις μέσα στο καλοκαίρι θέλει να «κλειδώσει» το οικονομικό επιτελείο ● Στο υπουργείο Οικονομικών αδυνατούν να κάνουν ταμείο θεωρώντας ότι πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο για να δουν πώς θα κινηθούν οι εισπράξεις φέτος από τον τουρισμό.

Σκοτεινιάζει το τοπίο με τα 32 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης την ώρα που ο κορονοϊός στραγγίζει τα ταμεία των επιχειρήσεων αφήνοντας πίσω του καμένη γη. Στη θλιβερή αποκάλυψη, ότι στο πρώτο διάστημα της καραντίνας εξαϋλώθηκαν σχεδόν 9 δισ. ευρώ από το σύνολο των κλάδων της οικονομίας, καταλήγουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον τζίρο των επιχειρήσεων τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2020.

Πρόκειται για το δίμηνο με το μεγαλύτερο αποτύπωμα της κρίσης, με την πανδημία να δείχνει τα δόντια της στην οικονομία βυθίζοντας τη χώρα σε βαθιά ύφεση.

Ο κύκλος εργασιών (βλέπε σχετικό πίνακα) για το σύνολο των επιχειρήσεων συμπιέστηκε το συγκεκριμένο διάστημα του 2020 στα 31,2 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο περσινό δίμηνο ο τζίρος στην αγορά κυμαινόταν πάνω από τα 40,1 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα και με την κυβέρνηση να μην έχει ακόμα καθαρή εικόνα για τον λογαριασμό της ζημιάς στην οικονομία, στο υπουργείο Οικονομικών αδυνατούν να κάνουν ταμείο θεωρώντας ότι πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο για να δουν πώς θα κινηθούν οι εισπράξεις φέτος από τον τουρισμό, που αποτελούν τον μεγάλο άγνωστο Χ για τον προϋπολογισμό.

Ετσι το βλέμμα στρέφεται στη σημερινή σύνοδο κορυφής και στις συζητήσεις που θα γίνουν στη βάση των νέων προτάσεων που έχει καταθέσει το Βερολίνο για την αύξηση της συνεισφοράς του στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, μέσω του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης, έως και κατά 40% – με τον όρο ότι η Γερμανία θα έχει τον πρώτο λόγο για τη διανομή των πόρων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οικονομίες της ευρωζώνης μπορούν να λάβουν 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια (750 δισ. ευρώ συνολικά) προκειμένου να καλύψουν και τις ζημιές από τον κορονοϊό.

Σχολιάζοντας τις εργασίες της σημερινής συνόδου («ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM») ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για «δύσκολες συζητήσεις και μεγάλο χάσμα μεταξύ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών», οι οποίες ζητούν να υπάρξουν κυρίως δάνεια (και όχι επιχορηγήσεις) και με αυστηρές προϋποθέσεις.

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ των αυξημένων επιχορηγήσεων, ενώ δήλωσε πως εάν υπάρξουν προϋποθέσεις, αυτές θα είναι ίδιες για όλα τα κράτη-μέλη. Με δυο λόγια, «λευκός καπνός» δεν πρόκειται να υψωθεί σήμερα από τη σύνοδο, ενώ στον δρόμο προς τα 32 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο υπάρχουν και οι συμπληγάδες με τις κρυφές μνημονιακές δεσμεύσεις. Επίσης το χρώμα του χρήματος θα αργήσει πολύ μέχρι να το δει η Αθήνα.

Ο πόροι από το Ταμείο θα εισρεύσουν μετά την άνοιξη του 2021, ενώ τα άλλα «πακέτα» (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πρόγραμμα SURE και ίσως και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) θα ξεκινήσουν τέλος Ιουλίου/αρχές Αυγούστου.

Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση θέλει να κλειδώσει μέσα στο καλοκαίρι τις φορολογικές ελαφρύνσεις (μειώσεις προκαταβολών φόρου και Τέλους Επιτηδεύματος για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, κ.α.) που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ και θα κληθεί να υλοποιήσει το οικονομικό επιτελείο που θα βγάλει η τράπουλα του ανασχηματισμού.

Το προσεχές διάστημα θα τρέξουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αύξηση του αριθμού των δόσεων στην εξόφληση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, καθώς και για την εξόφληση σε δόσεις των υποχρεώσεων που είχαν ανασταλεί λόγω πανδημίας. Οι τελευταίες θα μπορούν να εξοφληθούν από το 2021, είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 δόσεις, με τον υπουργό να εκτιμά ότι στη δεύτερη περίπτωση το επιτόκιο θα είναι κοντά στο 2,5%.

Χάθηκαν 9 δισ. σε ενάμιση μήνα!

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους κατά κλάδο τζίρους της οικονομίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι ουσιαστικά η πρώτη επίσημη αποτύπωση της ζημιάς που προκάλεσαν η πανδημία και το lockdown. Ειδικά για τον Απρίλιο, που είναι ο μήνας της μεγάλης καραντίνας, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν μείωση τζίρου για το σύνολο των κλάδων 32,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.

Στον πίνακα που παραθέτουμε καταγράφονται οι απώλειες για τους 7 από τους 20 κλάδους που παρακολουθεί η ΕΛΣΤΑΤ, και συγκεκριμένα όσους είχαν μείωση κύκλου εργασιών πάνω από 30%. Η ζημιά για το σύνολο των κλάδων της οικονομίας είναι σε μηνιαία βάση (Απρίλιος 2020 έναντι Απριλίου 2019) πάνω από 6,5 δισ. ευρώ, ενώ για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου -δηλαδή σε μόλις 1,5 μήνα lockdown- προσεγγίζει τα 9 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σχεδόν σε 5% του ετήσιου ΑΕΠ.

Στους επιμέρους κλάδους, ο κλάδος «Τέχνες-Ψυχαγωγία» αντιμετώπισε την απόλυτη καταστροφή, με μείωση τζίρου τον Απρίλιο 93%, ο κλάδος «Ξενοδοχεία-Εστίαση» έχασε το 85,5%, ακολουθούμενος από τον κλάδο «Μεταφορές-Αποθήκευση» (-48,6%), τον κλάδο «Παροχή Νερού, Διαχείριση Αποβλήτων» (-42,9%), την «Ενημέρωση-Επικοινωνία» (-42,6%) και φυσικά τη «Μεταποίηση» (-33,3%). Σημειωτέον ότι τα στοιχεία αφορούν μόνο εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (Α.Ε., ΕΠΕ κ.λπ.) και όχι Ο.Ε., Ε.Ε. και ατομικές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα νησιά πρωταγωνιστές της Επιστρεπτέας
Στις 364.000 μέχρι χθες οι αιτήσεις για την Επιστρεπτέα 6 ● Πώς κατανέμονται τα 6,8 δισ. σε 544.000 επιχειρήσεις ● Στα νησιά χορηγήθηκαν σχεδόν όσα χρήματα πήραν Αθήνα και Θεσσαλονίκη μαζί.
Τα νησιά πρωταγωνιστές της Επιστρεπτέας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε 60 άτοκες η επιστροφή των δανείων από τις επιστρεπτέες προκαταβολές
Έφτασε η ώρα του λογαριασμού για τα ποσά των δανείων που θα πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ενισχύθηκαν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης μέσω των επτά κύκλων της...
Σε 60 άτοκες η επιστροφή των δανείων από τις επιστρεπτέες προκαταβολές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
+29,4% ο τζίρος του β΄ τριμήνου 2021
Η εστίαση και τα καταλύματα ήταν οι τομείς που ωφελήθηκαν περισσότερο από την επανεκκίνηση της οικονομίας με αύξηση τζίρου 118,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
+29,4% ο τζίρος του β΄ τριμήνου 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελαφρύνσεις με... άρωμα εκλογών για τη διετία 2021-2022
«Κούρεμα» έως και 45% στην προκαταβολή του φόρου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες και μειώσεις φορολογικών συντελεστών για όλα τα νομικά πρόσωπα.
Ελαφρύνσεις με... άρωμα εκλογών για τη διετία 2021-2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διασωληνωμένη η οικονομία, οι μικροί σε απόγνωση
Ερευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: 4 στις 10 επιχειρήσεις φοβούνται το λουκέτο ● Mία στις δύο μικρές επιχειρήσεις είτε έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα είτε της αρκούν για μόλις έναν μήνα.
Διασωληνωμένη η οικονομία, οι μικροί σε απόγνωση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με λουκέτα και άδεια ταμεία
Στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για βιώσιμη επανεκκίνηση θα ζητήσουν αύριο από τον υπουργό Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι των εστιατόρων • Πακέτο επιδότησης κεφαλαίου για τις 80.000 επιχειρήσεις του κλάδου...
Με λουκέτα και άδεια ταμεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας