• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 15.7°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 9.6°C / 13.4°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 16.0°C
  0 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.8°C
  4 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 14.0°C
  0 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.3°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  0 BF
  85%

Οι υπόγειες συναλλαγές και συμφωνίες μεταξύ των μεγάλων προμηθευτών και των σουπερμάρκετ ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ακρίβεια στην Ελλάδα

Σούπερ πρόστιμο για τα Pampers

 • A-
 • A+

Πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα κοστίσει στην Procter & Gamble η υπόθεση των «χρυσών Pampers» με τα οποία η αμερικανική πολυεθνική κυριαρχούσε επί χρόνια στην ελληνική αγορά βρεφικών προϊόντων πληρώνοντας, όπως αποδείχθηκε, κάτω από το τραπέζι για να εκτοπίζει τους ανταγωνιστές της και να δεσμεύει χώρο για τα προϊόντα της στα καλύτερα ράφια των σουπερμάρκετ.

Πρόκειται για την τρίτη σοβαρή καταδίκη ξένης πολυεθνικής από τις αρχές Ανταγωνισμού τα τελευταία χρόνια για ανάλογες καταχρηστικές πρακτικές, ύστερα από αυτή της εταιρείας Nestle το 2009 (πρόστιμο 30 εκατ. ευρώ) και της Tasty το 2012 (16,2 εκατ. ευρώ) οι οποίες επίσης εξοβέλιζαν τους ανταγωνιστές τους.

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένονται επίσης δύο ακόμη καταδικαστικές αποφάσεις έναντι πολυεθνικών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στη μία περίπτωση για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά μπίρας και στην άλλη περίπτωση κατά της Colgate Palmolive για συμφωνίες απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών στα απορρυπαντικά.

Η καταδίκη της Procter & Gamble βασίστηκε σε στοιχεία από την αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία είχε υιοθετήσει σε συνεργασία με μεγάλα σουπερμάρκετ καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές που απέβλεπαν στη διατήρηση ή και την ενίσχυση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά προϊόντων παιδικής πάνας.

Μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκε ότι, κατά την περίοδο 2003-2011, η εταιρεία:

● Προσέφερε ειδικές, διαφορετικού ύψους εκπτώσεις ανά σουπερμάρκετ, ανάλογα με τις ποσότητες προϊόντων Pampers που θα πουλούσε.

● Παρείχε επιπλέον έκπτωση ή παράλληλες παροχές στα σουπερμάρκετ, εφόσον οι λιανέμποροι παρείχαν στα προϊόντα της Procter & Gamble περισσότερο χώρο στα ράφια τους (π.χ. πάνω από τον μισό τους χώρο) και εξασφάλιζαν καλύτερη προβολή στους κωδικούς των προϊόντων της.

● Χορηγούσε ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις σε συνδυασμένες αγορές, όταν δηλαδή τα σουπερμάρκετ προμηθεύονταν παράλληλα με τις πάνες και άλλα προϊόντα της ίδιας μάρκας (μωρομάντιλα και κρέμες), ώστε το κόστος προμήθειας για τα σουπερμάρκετ να είναι χαμηλότερο έναντι του ανταγωνισμού.

● Χρησιμοποιούσε «μη εύλογους όρους συναλλαγών», στην ουσία δηλαδή «χρημάτιζε» τους λιανέμπορους με ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις, ώστε οι προωθητικές ενέργειες που διενεργούσαν τα ίδια τα σουπερμάρκετ να γίνονται για τα προϊόντα Pampers εις βάρος των άλλων ανταγωνιστών της.

Το «παιχνίδι του ραφιού»

Η υπόθεση της P&G δεν αποτελεί παρά μια μικρογραφία των μεθόδων με τις οποίες παίζεται το μεγάλο «παιχνίδι του ραφιού», με υπόγειες συναλλαγές και συμφωνίες μεταξύ των μεγάλων προμηθευτών και των σουπερμάρκετ, και το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ακρίβεια στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, η κριτική που ασκείται είναι πως το ύψος του προστίμου που επιβλήθηκε στην πολυεθνική φαντάζει πολύ μικρό σε σχέση με τα έσοδα και την κερδοφορία που είχε όλα αυτά τα χρόνια.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς της P&G, ο τζίρος της αυξήθηκε μεταξύ 2003-2011 κατά 50% (από τα 283 στα 419 εκατ. ευρώ), ενώ αθροιστικά αυτό το διάστημα η εταιρεία είχε συνολικά έσοδα άνω των 3,5 δισ. ευρώ και κέρδη πάνω από 110 εκατ. ευρώ από όλες τις δραστηριότητές της.

Πηγές της Επιτροπής Ανταγωνισμού απαντούν για το θέμα ότι το πρόστιμο επιβάλλεται με βάση τυποποιημένο συντελεστή επί του τζίρου και δεν κρίνεται κατά το δοκούν. Σε ό,τι αφορά την καταβολή του προστίμου, το πιθανότερο είναι ότι η εταιρεία θα ακολουθήσει την «πεπατημένη» της προσβολής του στα διοικητικά δικαστήρια με στόχο, αν δεν το ακυρώσει, να επιτύχει μια μείωση 30%-40% σε σχέση με την αρχική ποινή που της επιβλήθηκε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στρατηγική συγχώνευση για τη μητρική της «ΑΒ Βασιλόπουλος»
Από τον έλεγχο των Βέλγων, στα χέρια των Ολλανδών της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Royal Ahold N.V. περνά η ΑΒ Βασιλόπουλος μαζί με ολόκληρο τον όμιλο Delhaize στη μεγαλύτερη συμφωνία «συγκέντρωσης» που έγινε τα...
Στρατηγική συγχώνευση για τη μητρική της «ΑΒ Βασιλόπουλος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δασμοί και σε ελληνικούς σωλήνες
Το προκαταρκτικό πόρισμα έρευνας ντάμπινγκ που πραγματοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χαλυβδοσωλήνες μεγάλης διαμέτρου που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ελλάδα, τον...
Δασμοί και σε ελληνικούς σωλήνες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε επίπεδα Ιουνίου τα ελληνικά ομόλογα
Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υπερβαίνει εκ νέου το 4%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Ιουνίου κι ενώ μένουν λίγες ημέρες πριν από την έξοδο της χώρας από τη...
Σε επίπεδα Ιουνίου τα ελληνικά ομόλογα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καμπάνα» στην Cοlgate-Palmolive και «καμπανούλες» σε πέντε σούπερ μάρκετ
Με βαριά πρόστιμα έκλεισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού την υπόθεση κατάχρησης της «δεσπόζουσας θέσης» εκ μέρους της Cοlgate Palmolive στην Ελλάδα και συμμετοχής πέντε μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ στο «κόλπο» της...
«Καμπάνα» στην Cοlgate-Palmolive και «καμπανούλες» σε πέντε σούπερ μάρκετ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Κυριακές αλλάζουν τον χάρτη του εμπορίου
Η επταήμερη λειτουργία καταστημάτων δημιουργεί αγορά δύο ταχυτήτων, με «ευνοημένους» και «μουντζούρηδες». Οι εμποροϋπάλληλοι ετοιμάζονται να προσφύγουν πρώτοι στο ΣτΕ, ενώ δεν αποκλείεται την υπουργική απόφαση...
Οι Κυριακές αλλάζουν τον χάρτη του εμπορίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμπόδια στο δρόμο της ανάκαμψης
Ερευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία MRB για λογαριασμό του ΣΕΒ διαπιστώνει ότι το τρένο της επιχειρηματικότητας κινείται ακόμη στις ράγες της απαισιοδοξίας για την επόμενη μέρα, καθώς μια σειρά από σημαντικά...
Εμπόδια στο δρόμο της ανάκαμψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας