Με βραδείς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, μολονότι απομένουν λιγότερες από 14 ημέρες για την εκπνοή της νόμιμης προθεσμίας. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις το ένα τρίτο των φορολογούμενων έχει υποβάλει δήλωση στο Taxisnet γεγονός που καθιστά την παράταση της προθεσμίας έως τις 25 Ιουλίου μονόδρομο για το υπουργείο Οικονομικών.
Από τα στοιχεία του Taxisnet για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι έως χθες είχαν υποβληθεί 2.549.558 δηλώσεις σε σύνολο 6.411.687, όταν πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν υποβληθεί περίπου 3.000.000 δηλώσεις.
Το 30% των εκκαθαριστικών είναι χρεωστικά, δηλαδή προβλέπουν την επιπλέον καταβολή φόρου συνολικού ύψους 656 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι κατά μέσον όρο ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 609,5 ευρώ. Τα εκκαθαριστικά με επιστροφές φόρου ανέρχονται στο 13,39% με συνολικό ποσό 119 εκατ. ευρώ και η μέση επιστροφή φόρου που θα εισπράξουν οι φορολογούμενοι διαμορφώνεται στα 253 ευρώ. Τα περισσότερα εκκαθαριστικά, δηλαδή το 55,95% ή 1.965.404, είναι μηδενικά.
Οι αποστάσεις ασφαλείας από το Taxisnet που κρατούν οι φορολογούμενοι στην εποχή του κορονοϊού βάζουν στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών το σενάριο παράτασης της προθεσμίας τουλάχιστον έως τις 25 Ιουλίου, χωρίς όμως αλλαγή του ημερολογίου πληρωμών, με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου. Επισημαίνεται ότι ειδικά για φέτος ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2021, ενώ όσοι πληρώσουν εφάπαξ θα κερδίσουν έκπτωση 2% επί του συνολικού ποσού.
Επισημαίνεται ότι και φέτος οι σύζυγοι μπορούν να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση και, σε κάθε περίπτωση, ο καθένας θα λαμβάνει το δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα χωρίς να γίνονται συμψηφισμοί φόρου. Σε όλες τις φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να δηλωθούν δύο τραπεζικοί λογαριασμοί για τυχόν επιστροφή φόρου, ενώ σε περίπτωση που το έγγαμο ζευγάρι διαθέτει κοινό τραπεζικό λογαριασμό, τότε αυτός θα δηλωθεί και από τους δύο. Αν ο σύζυγος λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό, θα πρέπει να εξοφλήσει τον φόρο του με δική του Ταυτότητα Οφειλής, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη σύζυγο.
Αντίστοιχα, όποιος λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό, θα λάβει το ποσό της επιστροφής στον δικό του τραπεζικό λογαριασμό. Αν δικαιούνται και οι δύο σημαντικά ποσά επιστροφής φόρου, τότε θα πρέπει και οι δύο να επισκεφθούν την Εφορία για προσκόμιση δικαιολογητικών. Κάθε σύζυγος θα εκτυπώνει το εκκαθαριστικό του στο taxisnet με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών. Εφόσον ο ένας από τους συζύγους δεν διαθέτει κωδικούς, τότε θα αποκτά πρόσβαση με τους κωδικούς του άλλου συζύγου. Ωστόσο, δεν αλλάζει κάτι στον επιμερισμό των τεκμηρίων και των ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα. Η δαπάνη μεταφέρεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο, εφόσον απαιτείται.
Παράταση μειωμένου ΦΠΑ στα προσφυγονήσια
Παρατείνεται για ένα ακόμη εξάμηνο, έως το τέλος 2020, το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέρο, Μυτιλήνη, Κω, Σάμο και Χίος) που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών. Αυτό προβλέπει κοινή απόφαση των υφυπουργών Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου και Θόδωρου Σκυλακάκη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.
Στην απόφαση γίνεται αναφορά στην «εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών των αυξημένων προσφυγικών ροών στα συγκεκριμένα νησιά», όπως επίσης και «στο γεγονός ότι ο μέσος αριθμός των φιλοξενούμενων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των προαναφερόμενων νησιών κατά το χρονικό διάστημα 1.12.2018 έως 30.11.2019 υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί, όπως αυτή προσδιορίζεται από την πράξη σύστασης κάθε Κέντρου». Το κόστος του μέτρου στον προϋπολογισμό εκτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ.
Πανελλαδική αποχή λογιστών σήμερα
Εμπλοκή προκαλεί και η 24ωρη απεργία των λογιστών οι οποίοι σήμερα κλείνουν τους υπολογιστές και κατεβάζουν μολύβια, απέχοντας από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων ή συμπλήρωση στοιχείων σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Οι λογιστές διαμαρτύρονται για τον τεράστιο όγκο δουλειάς που καλούνται να καλύψουν, «τις εγκυκλίους που δημοσιεύονται βράδυ Σαββάτου, τις ηλεκτρονικές εφαρμογές που ανοίγουν Κυριακή και για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα» και δηλώνουν ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους. Ζητούν παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Σεπτεμβρίου με μεταφορά της πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος στις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας