Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Χάλαρης απολύει, ο Παναγιωτόπουλος στέλνει... στρατιωτικούς!

Ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Χρήστος Χάλαρης

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Χάλαρης απολύει, ο Παναγιωτόπουλος στέλνει... στρατιωτικούς!

  • A-
  • A+
Την ώρα που η διοίκηση του ασφαλιστικού φορέα απολύει συμβασιούχους με 17ετή εμπειρία, ο υπουργός Αμυνας ανταποκρίνεται στο αίτημά της και αποστέλλει... στρατιωτικούς να βοηθήσουν να επιταχυνθεί η έκδοση των στρατιωτικών συντάξεων.

Περισσότερο κι από σουρεαλιστική γίνεται μέρα τη μέρα η κατάσταση στον μεγάλο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό φορέα της χώρας, τον ΕΦΚΑ: από τη μία πλευρά, την ώρα που ο ΕΦΚΑ πιέζεται από το έλλειμμα προσωπικού για τη διεκπεραίωση εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμοτήτων, η διοίκηση Χάλαρη προχωρά σε απολύσεις 140 εργαζομένων με 17ετή εμπειρία και από την άλλη πλευρά ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, για να επιταχύνει την έκδοση των στρατιωτικών συντάξεων ανταποκρίνεται στο αίτημα της διοίκησης και αποστέλλει... στρατιωτικούς να βοηθήσουν καλύπτοντας τα κενά του ΕΦΚΑ!

Αλήθεια, σε ποια προηγμένη χώρα γίνονται τέτοιες ανταλλαγές και τοποθετήσεις προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, την ώρα που σε συνθήκες διόγκωσης της ανεργίας προστίθενται κι άλλοι με αποδοχή ή και προτροπή του... υπουργείου Εργασίας;

Και πώς ήταν τόσο δύσκολο για τον κ. Βρούτση να προχωρήσει στην έκδοση ακόμα μίας νομοθετικής ρύθμισης για την παραμονή των 140 εργαζομένων, ύστερα από 17 χρόνια προϋπηρεσίας, όταν ακόμα και τα Σαββατοκύριακα τα συνεργαζόμενα με το υπουργείο Εργασίας νομικά γραφεία συντάσσουν τις εκατοντάδες νομοθετικές ρυθμίσεις του τελευταίου διμήνου;

Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς επειδή είχε εκτιμηθεί η προσφορά αυτών των εργαζομένων τόσο ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος ως διοικητής του ΙΚΑ όσο και ο Δ. Στρατούλης ως αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν φροντίσει να εκδώσουν ρύθμιση παράτασης της παραμονής τους.

Oι απολύσεις γνωστοποιήθηκαν με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΚΟΠΚ αργά το βράδυ της 15ης Ιουνίου σημειώνοντας ότι η διοίκηση του ΕΦΚΑ, αξιοποιώντας αρνητική δικαστική απόφαση, προχώρησε σε 140 απολύσεις έμπειρων εργαζομένων, πρώην συμβασιούχων, που εργάζονταν στον ΕΦΚΑ εδώ και 17 χρόνια, αξιοποιώντας τις δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονταν από το 2003 και μετά.

«Η Ομοσπονδία τα προηγούμενα χρόνια διεκδίκησε με επανειλημμένες προτάσεις για νομοθετική ρύθμιση τη μονιμοποίηση των συναδέλφων μας με δικαστικές αποφάσεις στον e-ΕΦKA (συνολικά περίπου 140 μαζί με το ΕΤΕΑΕΠ). Η «εκκρεμότητα» της επίλυσης του προβλήματος θέτει τους εργαζόμενους σε καθεστώς ομηρίας, ενώ ταυτόχρονα συνιστά ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα.

Οπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, οι συνάδελφοι αυτοί είναι απολύτως απαραίτητοι στον υποστελεχωμένο e-ΕΦΚΑ, καθώς οι περισσότεροι εργάζονται σε οργανικές μονάδες για περισσότερο από 10 χρόνια, διαθέτοντας πολυετή εμπειρία. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις όπως και διοικήσεις του Φορέα, συμφωνούσαν διαχρονικά με τις διαπιστώσεις αυτές, χωρίς όμως να λαμβάνουν αποφάσεις για τη μονιμοποίησή τους» αναφέρει η ΠΟΚΟΠΚ.

«Αντίστοιχη στάση έχει τηρήσει και η σημερινή διοίκηση, ενώ αρνητική ήταν η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στο αίτημα της μονιμοποίησης. Η στάση αυτή, όπως φάνηκε από τη συγκεκριμένη απόφαση, οδηγεί τους συναδέλφους με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυση, όταν δικάζονται τα επιμέρους δικόγραφα.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η εκτέλεση της συγκεκριμένης απόφασης, χωρίς ταυτόχρονα να ληφθεί καμιά πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί και είναι δυνατόν να δώσουν νόμιμη και μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Η σημερινή διοίκηση δείχνει «βιασύνη» στην υλοποίηση αντεργατικών αποφάσεων, όπως πρόσφατα έγινε και στο θέμα των μετατάξεων» συμπληρώνει η Ομοσπονδία.

Λίγες ώρες αργότερα ο υπουργός Αμυνας απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση ανακοίνωσε ότι επίκειται η διάθεση στρατιωτικού προσωπικού για 6 μήνες στον ΕΦΚΑ με στόχο την επιτάχυνση στην απονομή συντάξεων στρατιωτικών. Ερώτηση σχετικά με το θέμα της διάθεσης προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στον ΕΦΚΑ κατέθεσαν οι βουλευτές Ν. Παπαναστάσης και Θ. Παφίλης από το ΚΚΕ και η Σ. Σακοράφα, από το ΜέΡΑ25.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κάνουν λόγο για «ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση του προβλήματος και για απασχόληση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε δραστηριότητες εκτός της αποστολής τους, που είναι η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ερώτηση της Σ. Σακοράφα, η οποία αναφέρει ότι «η εύκολη λύση της διάθεσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε αλλότριους σκοπούς πλήττει ευθέως την πληρότητα της δυναμικής τους να επικεντρωθούν και να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, δηλαδή στην αποτελεσματική προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».

Αίτημα του ΕΦΚΑ

Στην απάντησή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε ότι «τη διάθεση προσωπικού 20 ατόμων ειδικοτήτων Οικονομικού, Διοικητικού και Πληροφορικής, για χρονικό διάστημα 6 μηνών, ζήτησε ο ΕΦΚΑ προκειμένου να συνεισφέρει στο έργο απονομής συντάξεων και στο σύνολο των ενεργειών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της γενικής διεύθυνσης συντάξεων δημοσίου τομέα τού υπόψη φορέα».

Γνωστοποίησε δε ότι το προσωπικό το οποίο θα διατεθεί θα εξακολουθεί να υπάγεται διοικητικά στη μονάδα ή υπηρεσία στην οποία ανήκει, ενώ από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα ληφθούν όλες οι αναγκαίες πρόνοιες ώστε η διάθεση να είναι σύννομη και σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέχρι τον Απρίλιο τα αναδρομικά σε κληρονόμους
Το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των περικοπών στις συντάξεις που αντιστοιχούν στο 11μηνο της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 ανακοίνωσε ο e-EΦΚΑ προς στους δικαιούχους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων.
Μέχρι τον Απρίλιο τα αναδρομικά σε κληρονόμους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από το 2021 οι αυξήσεις σε συνταξιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης
Από το 2021 και όχι εντός του Δεκεμβρίου, όπως είχε ανακοινωθεί, θα εφαρμοστούν οι ασφαλιστικές διατάξεις του νόμου Βρούτση του 2020 που προβλέπει αυξήσεις στις συντάξεις και αναδρομικά για όσους...
Από το 2021 οι αυξήσεις σε συνταξιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρυφό χαράτσι σε... συνεπείς ασφαλισμένους
Εν μέσω πανδημίας ο ΕΦΚΑ επέβαλε προσαυξήσεις στις εισφορές, ακόμα και σε όσους είχαν πληρώσει εμπρόθεσμα ● Ο ΕΦΚΑ παραδέχτηκε ότι... δεν έχει και το κατάλληλο λογισμικό για να υπολογίσει ένσημα εξωτερικού...
Κρυφό χαράτσι σε... συνεπείς ασφαλισμένους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση για εισφορές
Παράταση εώς τις 30.4.2021 έλαβε η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.
Παράταση για εισφορές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας