Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στην «εντατική» τα δημόσια έσοδα

Καθοριστική παράμετρος για τη διαμόρφωση των δημοσιονομικών μεγεθών στο τρίτο τρίμηνο του 2020 θα είναι οι αφίξεις τουριστών στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου

AP Photo/Thanassis Stavrakis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην «εντατική» τα δημόσια έσοδα

  • A-
  • A+
Αν και αναμενόμενη, η «χασούρα» άνω των 2,5 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου προκαλεί δέος στο Γενικό Λογιστήριο ● Στα 4,8 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα ● «Μία πτώση κατά 60% στον τουρισμό το καλοκαίρι είναι το πιο καλό σενάριο, ειδικά για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο», δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος.

Kαλοκαίρι μεγάλης αγωνίας έχει ξεκινήσει για την κυβέρνηση, με τον τουρισμό να αποτελεί βαρόμετρο για το βάθος της φετινής ύφεσης και τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, ο οποίος στο πεντάμηνο παρουσιάζει 4,8 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα.

Καθαρή εικόνα για τις ζημίες της πανδημίας στην οικονομία θα έχουν στο υπουργείο Οικονομικών τον Σεπτέμβριο, αφού το τρίτο τρίμηνο είναι αυτό που θα δείξει το πραγματικό αποτύπωμα της κρίσης. Με δεδομένο ότι την περίοδο αυτή συγκεντρώνεται σχεδόν το 60% των ετήσιων εισπράξεων από τον τουρισμό και με την οικονομία να εξαρτάται άμεσα από τον κλάδο, το θερμότερο στο οικονομικό επιτελείο έχει ανέβει στο κόκκινο για την πορεία που θα έχει η βαριά βιομηχανία της χώρας τους επόμενους μήνες.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου που αποδίδει το μέγεθος της αβεβαιότητας αφού «μία πτώση κατά 60% στον τουρισμό το καλοκαίρι θα είναι το πιο καλό σενάριο, ειδικά για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο», επειδή το χτύπημα που θα δεχτεί το ΑΕΠ μόνο τους δύο αυτούς θερινούς μήνες ισοδυναμεί με ύφεση 3,6%. Σοβαρές θα είναι παράλληλα και οι επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα, με τις πιέσεις στον προϋπολογισμό να είναι ήδη ορατές.

-33,55% τα έσοδα Μαΐου

Τα φορολογικά έσοδα τον Μάιο βυθίστηκαν κατά 33,55%, καθώς στο Ταμείο μπήκαν 2,268 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 3,411 δισ. ευρώ. Είναι μια πτώση απότοκη της καραντίνας στην οποία εισήλθε η ελληνική οικονομία. Συνολικά στο 5μηνο Ιανουαρίου - Μαΐου τα φορολογικά έσοδα γράφουν «χασούρα» 2,57 δισ. ευρώ ή ποσοστό 12,2% καθώς ανήλθαν σε 15,539 δισ. ευρώ.

Η βουτιά στις εισπράξεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερη καθώς στο Γενικό Λογιστήριο έχουν προσμετρήσει μόνο τις επιβαρύνσεις (με τη μορφή πρόσθετων δαπανών και μειωμένων εσόδων) από το κεντρικό κράτος, αφήνοντας απέξω τα στοιχεία από τα νομικά πρόσωπα της γενικής κυβέρνησης. Εικάζεται από αρμόδιες πηγές ότι η εικόνα του προϋπολογισμού θα είναι πολύ διαφορετική με την ενσωμάτωση αυτών των δεδομένων. Η υπέρβαση στις δαπάνες ξεπερνά στο πεντάμηνο τα 2,2 δισ. ευρώ με τα έξοδα του κράτους να φτάνουν συνολικά στα 23,5 δισ. ευρώ.

Οι πόροι που έχουν διοχετευθεί μέχρι τον προηγούμενο μήνα σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους για την αντιμετώπιση των κραδασμών από την πανδημία ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ. Το πακέτο στήριξης σε κλάδους της οικονομίας που παραμένουν ανενεργοί συνεχίζεται με τις παροχές αυτές να αλλάζουν δραματικά τις τελικές εκτιμήσεις για το πρωτογενές αποτέλεσμα στο σύνολο του έτους: από -1,9% σε πάνω από -3%.

Από τον Σεπτέμβριο θα τρέξει το πακέτο στήριξης των δανειοληπτών, με τη συνολική επιδότηση των δόσεων για όσους επλήγησαν από τον κορονοϊό να φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ. Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και θα επεκταθούν και το 2021 με εισοδηματικά κριτήρια και η κατανομή των ενισχύσεων αναμένεται σε ένα ποσοστό 40% το 2020 και 60% το 2021.

Η προκαταβολή φόρου

Εν τω μεταξύ θα ανακοινωθεί το μέτρο της μειωμένης προκαταβολής του φόρου και θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημική κρίση. Η μείωση έως και 70% θα κλειδώσει τις επόμενες εβδομάδες καθώς, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, «πρέπει να δούμε πρώτα τι θα δηλώσουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες τον Απρίλιο χρησιμοποίησαν κατά κόρον την έκπτωση 25% στον ΦΠΑ».

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές δείχνουν πως κάποιοι τομείς της οικονομίας ξεκινούν πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλους. Για παράδειγμα, στοιχεία του πρώτου 10ημέρου του Ιουνίου σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά δείχνουν αύξηση τζίρου ηλεκτρονικών συναλλαγών από 50% έως 160% στο σέρβις αυτοκινήτων, από 70% έως 150% σε ιατρικές-οδοντιατρικές υπηρεσίες και από 40% έως 120% σε ηλεκτρικά είδη, αλλά μικρή αύξηση ή και μείωση κατά περίπτωση στους κλάδους ένδυσης και υπόδησης. Στέλεχος του Λογιστηρίου σχολιάζοντας τα παραπάνω αναφέρει ότι «επανέρχεται η ψυχολογία κατανάλωσης, υπάρχει διάθεση για κατανάλωση η οποία δεν συμβαδίζει με ψυχολογία ύφεσης».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακέτα για τουρισμό, εστίαση και απασχόληση
Σε τουρισμό, εστίαση και απασχόληση θα κινείται η νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που θα ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός (πιθανότατα Τετάρτη ή Πέμπτη).
Πακέτα για τουρισμό, εστίαση και απασχόληση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μνημονιακές συνταγές προωθεί το Βερολίνο
Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου επιμένουν σε πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας που δεν θα γίνουν βαρίδι για τις οικονομίες τους, αλλά η Γερμανία με τους δορυφόρους της προκρίνουν ως «φάρμακο» την πιστωτική...
Μνημονιακές συνταγές προωθεί το Βερολίνο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχεται πέμπτο κύμα μέτρων
Κατά 5 δισ. αυξάνει τις κρατικές πιστώσεις κατά της πανδημίας ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός • Ανοιξε η πλατφόρμα «myBusinessSupport» για χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 1 δισ. μέσω της «επιστρεπτέας...
Ερχεται πέμπτο κύμα μέτρων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απώλειες έως 15 δισ. στο ΑΕΠ
Aίτημα στους εταίρους να μην πληρώσουμε φέτος τις δόσεις ή τους τόκους των 5 δισ. των μνημονιακών δανείων πρόκειται να απευθύνει η κυβέρνηση, βλέποντας να οδηγεί για πρώτη φορά, ύστερα από πέντε χρόνια, την...
Απώλειες έως 15 δισ. στο ΑΕΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σενάρια τρόμου για την ελληνική οικονομία
Αν επιβεβαιωθούν οι μαύρες εκτιμήσεις της Morgan Stanley, οι απώλειες για το ΑΕΠ θα είναι 8,1%, όταν το 2012 το ποσοστό της ύφεσης σε ετήσια βάση έφτασε το 7,3% ● «Ηπιότερες» απώλειες προβλέπει η Citigroup.
Σενάρια τρόμου για την ελληνική οικονομία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας