• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 13.5°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.7°C / 12.0°C
  3 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 10.9°C / 14.4°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.9°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 13.8°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.0°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.6°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  0 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.2°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  0 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 11.7°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  1 BF
  68%

Καθοριστική παράμετρος για τη διαμόρφωση των δημοσιονομικών μεγεθών στο τρίτο τρίμηνο του 2020 θα είναι οι αφίξεις τουριστών στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου

AP Photo/Thanassis Stavrakis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην «εντατική» τα δημόσια έσοδα

 • A-
 • A+
Αν και αναμενόμενη, η «χασούρα» άνω των 2,5 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου προκαλεί δέος στο Γενικό Λογιστήριο ● Στα 4,8 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα ● «Μία πτώση κατά 60% στον τουρισμό το καλοκαίρι είναι το πιο καλό σενάριο, ειδικά για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο», δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος.

Kαλοκαίρι μεγάλης αγωνίας έχει ξεκινήσει για την κυβέρνηση, με τον τουρισμό να αποτελεί βαρόμετρο για το βάθος της φετινής ύφεσης και τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, ο οποίος στο πεντάμηνο παρουσιάζει 4,8 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα.

Καθαρή εικόνα για τις ζημίες της πανδημίας στην οικονομία θα έχουν στο υπουργείο Οικονομικών τον Σεπτέμβριο, αφού το τρίτο τρίμηνο είναι αυτό που θα δείξει το πραγματικό αποτύπωμα της κρίσης. Με δεδομένο ότι την περίοδο αυτή συγκεντρώνεται σχεδόν το 60% των ετήσιων εισπράξεων από τον τουρισμό και με την οικονομία να εξαρτάται άμεσα από τον κλάδο, το θερμότερο στο οικονομικό επιτελείο έχει ανέβει στο κόκκινο για την πορεία που θα έχει η βαριά βιομηχανία της χώρας τους επόμενους μήνες.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου που αποδίδει το μέγεθος της αβεβαιότητας αφού «μία πτώση κατά 60% στον τουρισμό το καλοκαίρι θα είναι το πιο καλό σενάριο, ειδικά για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο», επειδή το χτύπημα που θα δεχτεί το ΑΕΠ μόνο τους δύο αυτούς θερινούς μήνες ισοδυναμεί με ύφεση 3,6%. Σοβαρές θα είναι παράλληλα και οι επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα, με τις πιέσεις στον προϋπολογισμό να είναι ήδη ορατές.

-33,55% τα έσοδα Μαΐου

Τα φορολογικά έσοδα τον Μάιο βυθίστηκαν κατά 33,55%, καθώς στο Ταμείο μπήκαν 2,268 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 3,411 δισ. ευρώ. Είναι μια πτώση απότοκη της καραντίνας στην οποία εισήλθε η ελληνική οικονομία. Συνολικά στο 5μηνο Ιανουαρίου - Μαΐου τα φορολογικά έσοδα γράφουν «χασούρα» 2,57 δισ. ευρώ ή ποσοστό 12,2% καθώς ανήλθαν σε 15,539 δισ. ευρώ.

Η βουτιά στις εισπράξεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερη καθώς στο Γενικό Λογιστήριο έχουν προσμετρήσει μόνο τις επιβαρύνσεις (με τη μορφή πρόσθετων δαπανών και μειωμένων εσόδων) από το κεντρικό κράτος, αφήνοντας απέξω τα στοιχεία από τα νομικά πρόσωπα της γενικής κυβέρνησης. Εικάζεται από αρμόδιες πηγές ότι η εικόνα του προϋπολογισμού θα είναι πολύ διαφορετική με την ενσωμάτωση αυτών των δεδομένων. Η υπέρβαση στις δαπάνες ξεπερνά στο πεντάμηνο τα 2,2 δισ. ευρώ με τα έξοδα του κράτους να φτάνουν συνολικά στα 23,5 δισ. ευρώ.

Οι πόροι που έχουν διοχετευθεί μέχρι τον προηγούμενο μήνα σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους για την αντιμετώπιση των κραδασμών από την πανδημία ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ. Το πακέτο στήριξης σε κλάδους της οικονομίας που παραμένουν ανενεργοί συνεχίζεται με τις παροχές αυτές να αλλάζουν δραματικά τις τελικές εκτιμήσεις για το πρωτογενές αποτέλεσμα στο σύνολο του έτους: από -1,9% σε πάνω από -3%.

Από τον Σεπτέμβριο θα τρέξει το πακέτο στήριξης των δανειοληπτών, με τη συνολική επιδότηση των δόσεων για όσους επλήγησαν από τον κορονοϊό να φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ. Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και θα επεκταθούν και το 2021 με εισοδηματικά κριτήρια και η κατανομή των ενισχύσεων αναμένεται σε ένα ποσοστό 40% το 2020 και 60% το 2021.

Η προκαταβολή φόρου

Εν τω μεταξύ θα ανακοινωθεί το μέτρο της μειωμένης προκαταβολής του φόρου και θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημική κρίση. Η μείωση έως και 70% θα κλειδώσει τις επόμενες εβδομάδες καθώς, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, «πρέπει να δούμε πρώτα τι θα δηλώσουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες τον Απρίλιο χρησιμοποίησαν κατά κόρον την έκπτωση 25% στον ΦΠΑ».

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές δείχνουν πως κάποιοι τομείς της οικονομίας ξεκινούν πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλους. Για παράδειγμα, στοιχεία του πρώτου 10ημέρου του Ιουνίου σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά δείχνουν αύξηση τζίρου ηλεκτρονικών συναλλαγών από 50% έως 160% στο σέρβις αυτοκινήτων, από 70% έως 150% σε ιατρικές-οδοντιατρικές υπηρεσίες και από 40% έως 120% σε ηλεκτρικά είδη, αλλά μικρή αύξηση ή και μείωση κατά περίπτωση στους κλάδους ένδυσης και υπόδησης. Στέλεχος του Λογιστηρίου σχολιάζοντας τα παραπάνω αναφέρει ότι «επανέρχεται η ψυχολογία κατανάλωσης, υπάρχει διάθεση για κατανάλωση η οποία δεν συμβαδίζει με ψυχολογία ύφεσης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με φειδώ ο νέος δανεισμός του Δημοσίου
Νέα έκδοση δεκαετούς ομολόγου μόνο εάν υπάρξει... ηλιοφάνεια στις αγορές ● Στα 7,5 δισ. ευρώ εκτοξεύονται οι δαπάνες του Δημοσίου για τόκους το 2023 και σε αυτό το ποσό περιορίζονται οι καθαρές χρηματοδοτικές...
Με φειδώ ο νέος δανεισμός του Δημοσίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι γρίφοι του προϋπολογισμού
Οι ξέφρενες ανατιμήσεις στην αγορά με αιχμή την ενέργεια σε συνδυασμό με τον άγνωστο «χι» της πανδημίας καθιστούν τον προϋπολογισμό δυσεπίλυτη εξίσωση, καθώς εξαντλούνται τα δημοσιονομικά περιθώρια για την...
Οι γρίφοι του προϋπολογισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στρώνουν χαλί για νέες παροχές
Τάζουν σπίτια από το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ σε νιόπαντρους, αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Στρώνουν χαλί για νέες παροχές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απότομη προσγείωση το 2022
Την πρώτη χρονιά των... μνημονίων θυμίζουν οι προβλέψεις του βασικού σεναρίου του Προγράμματος Σταθερότητας το 2022, για συνδυαστική αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών 12 δισ. ευρώ προκειμένου να φτάσει άμεσα...
Απότομη προσγείωση το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σταδιακή απόσυρση των μέτρων για τους κλάδους που ανοίγουν
Νέο μοντέλο παρεμβάσεων, κυρίως σε τουρισμό και εστίαση που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα ακόμα σε καραντίνα ● Νέο πλαίσιο κρατικής ενίσχυσης για το λιανεμπόριο.
Σταδιακή απόσυρση των μέτρων για τους κλάδους που ανοίγουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας