Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Συν-εργασία» με άφθονη ανασφάλεια
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Συν-εργασία» με άφθονη ανασφάλεια

  • A-
  • A+
Περίπου 6.000 επιχειρήσεις μπήκαν στις πρώτες ώρες μετά την εκκίνηση του μηχανισμού επιδότησης της μερικής απασχόλησης ● Αστάθμητος παράγοντας ο κλάδος του τουρισμού-επισιτισμού ● Δοκιμάζονται οι αντοχές τουλάχιστον 120.000 εποχικών εργαζομένων.

Αν και μόλις το βράδυ της Κυριακής εκδόθηκε η ΚΥΑ με τις οδηγίες για τον μηχανισμό χρηματοδότησης της μερικής απασχόλησης που τέθηκε μονομερώς από χθες στο πλαίσιο του προγράμματος Συνεργασία, περίπου 6.000 επιχειρήσεις και εργοδότες είχαν εγγραφεί στο Πληροφοριακό Σύστημα έως και χθες και το μεσημέρι, ενώ ο αριθμός αναμενόταν να αυξηθεί έως το βράδυ.

Ωστόσο, ακόμη δεν μπορεί να αποτυπωθεί με βεβαιότητα ούτε ο βαθμός ανταπόκρισης της αγοράς σε αυτόν τον μηχανισμό με τον οποίο επιδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια οι εισφορές εργοδότη και η αμοιβή για τον χρόνο εργασίας που θα περικοπεί.

Ο σημαντικότερος αστάθμητος παράγοντας παραμένει η συμπεριφορά των επιχειρήσεων στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα τους είτε δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να επαναλειτουργεί είτε λειτουργεί με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, όπως συμβαίνει ακόμη και σε ξενοδοχειακές μονάδες με έως και 50 κλίνες.

Εποχικό προσωπικό

Εξαιτίας αυτής της αναμονής αλλά και των κενών που εντοπίζονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις επαναπροσλήψεις του εποχικού προσωπικού, δοκιμάζονται ήδη οι αντοχές όχι μόνο των 120.000 εποχικών εργαζομένων για τους οποίους υπήρξε δέσμευση για προσωρινή επαναπρόσληψη αλλά και για χιλιάδες άλλους που παραμένουν εκτός της προστατευτικής ρύθμισης, όπως είναι όσοι δραστηριοποιούνται στον τουρισμό αλλά, θεωρητικά, δεν ανήκουν στον κλάδο γιατί, είτε είναι «ενοικιαζόμενοι» από ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας είτε εργάζονται με συμβάσεις μιας ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι για οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν φέτος, βάσει της ΚΥΑ, υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν το σύνολο του προσωπικού τους που εργάστηκε το 2019 και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε αναστολές συμβάσεων.

Οι αναστολές συμβάσεων θα απενεργοποιούνται και οι εργαζόμενοι θα επιστρέφουν στην εργασία τους όσο αυξάνεται η πληρότητα, ενώ σε όσες επιχειρήσεις δεν ανοίξουν καθόλου οι εργαζόμενοι πρέπει να δηλώσουν στο Π.Σ. Εργάνη τα στοιχεία τους για να λάβουν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2020.

Ωστόσο, «οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εποχικά σε 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία είναι κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό. «Επομένως, είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη η επαναπρόσληψή τους και η αναστολή σύμβασης, μέχρι τις 30.7.20, καθώς δεν αναγνωρίζεται η εποχικότητα στην εργασίας τους», σημειώνει ο ΠΟΕΕΤ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και την εστίαση είναι σε πιο δύσκολη θέση, αφού, κατά το υπ. Εργασίας, δεν είναι εποχικά εργαζόμενοι, παρόλο που δουλεύουν σε εποχικές επιχειρήσεις, ενώ οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν επαναπροσλήψεις».

Επαναπροσλήψεις

Εν τέλει, το μόνο βέβαιο για τον κλάδο είναι ότι όσοι δεν βρουν δουλειά και δεν έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης θα λάβουν το επίδομα ανεργίας των 399 ευρώ για τους τρεις μήνες (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος). Μέχρι εκεί. Γιατί και γι’ αυτήν την κατηγορία η ΚΥΑ δεν διευκρινίζει αν οι δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι, επίσης, δικαιούχοι και του εποχικού επιδόματος τον χειμώνα του 2020.

Για αυτήν την κατηγορία των «τυχερών» επιδοματούχων του τριμήνου, ο ΟΑΕΔ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει ότι πρέπει «να εισέλθουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ που θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών για να επικαιροποιήσουν τα καταχωρισμένα στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού ατομικά τους στοιχεία και τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN). Eπίσης, θα πρέπει να δηλώσουν με προτυποποιημένη υπεύθυνη δήλωση ότι παραμένουν άνεργοι και ότι από τη σύμβασή τους δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης κατά τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και ότι σε περίπτωση ανάληψης εργασίας θα ενημερώσουν αμέσως τον Οργανισμό».

Ανώτατο πλαφόν

Πάντως χθες ξεκίνησε η καταβολή με πίστωση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους λογαριασμούς των εργαζομένων που ήταν σε αναστολή σύμβασης τον Μάιο. Για κάθε ημέρα παράτασης αναστολής, μετά την 1η Μάη, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 18 ευρώ με ανώτατο πλαφόν τα 534 ευρώ για το σύνολο του μήνα. Το σύνολο των 534 ευρώ θα λάβουν 215.716 εργαζόμενοι, ενώ περίπου 2.032 θα λάβουν μόλις 18 ευρώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεργία ή προσωρινός μισθός 534 ευρώ, το δίλημμα των μισθωτών
Με μηνιαίες απολαβές χαμηλότερες ακόμη κι από αυτόν το μνημονιακό κατώτατο μισθό των 580 ευρώ καλούνται να επιβιώσουν όχι μόνο οι 80.000 εποχικά εργαζόμενοι, αλλά και ένα απροσδιόριστα μεγάλο τμήμα του...
Ανεργία ή προσωρινός μισθός 534 ευρώ, το δίλημμα των μισθωτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τη Δευτέρα ξεκινά η επιδότηση των εισφορών του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που κατατέθηκε χθες σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας θεσπίζει την κάλυψη μέρους των εργοδοτικών εισφορών από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου έως και την 31η Ιουλίου.
Από τη Δευτέρα ξεκινά η επιδότηση των εισφορών του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρνούνται να καταβάλουν το επίδομα άδειας
Καταγγελίες από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου αλλά και την Ομοσπονδία των εργαζομένων στον επισιτισμό. Οι κρίσιμες ημερομηνίες για διορθώσεις και αιτήσεις στην ΕΡΓΑΝΗ.
Αρνούνται να καταβάλουν το επίδομα άδειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 1.203 ευρώ ο μέσος μισθός τον Ιανουάριο
Η κατηγορία επαγγέλματος στην οποία απασχολείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις, είναι «υπάλληλοι γραφείου» με ποσοστό 22,90% σύμφωνα με τα απογραφικά στοιχεία του ΕΦΚΑ.
Στα 1.203 ευρώ ο μέσος μισθός τον Ιανουάριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοινωφελής εργασία για 36.500 ανέργους
Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για το νέο 8μηνο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που αφορά θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, σε δήμους, περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών, υπηρεσίες υπουργείων και...
Κοινωφελής εργασία για 36.500 ανέργους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας