Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών, κυρίως, από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε ό,τι αφορά τα κριτήρια χρηματοδότησης και τις εξασφαλίσεις που ζητούνται, αλλά και από το πολιτικό προσωπικό που ζητά μεγαλύτερη ταχύτητα.
Από το βήμα του Delphi Forum ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, απάντησε συνολικά στην κριτική.
Οπως είπε, βάσει των αποτελεσμάτων των τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο, τα υπόλοιπα χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. «Χρηματοδοτήσαμε από ίδιους πόρους πριν ενεργοποιηθούν τα πακέτα δημοσίου, τις ανάγκες ρευστότητας τις πρώτες μέρες του lockdown και κινήθηκαν με στόχο να υποστηρίξουν τους πελάτες τους» και ειδικότερα τις επιχειρήσεις που ήταν ενήμερες και βιώσιμες. «Γιατί αν προσπαθούσαμε να δώσουμε χρήματα σε επιχειρήσεις ήδη σε καθυστέρηση, δεν θα αποπλήρωναν ούτε τα παλιά δάνεια ούτε τα καινούργια και επομένως θα στερούσαμε πόρους από την οικονομία», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank.
Ο Φ. Καραβίας ξεκαθάρισε ότι αποτελεί θεσμική υποχρέωση προς τους καταθέτες να ακολουθούν τραπεζικά κριτήρια, ενώ για το θέμα των εξασφαλίσεων προφανώς και ζητούνται όπου απαιτείται, ωστόσο στο πρόγραμμα εγγυοδοσίας οι εξασφαλίσεις δεν ξεπερνούν το 40% τους δανείου «και ως Eurobank έχουμε δηλώσει ότι 9 στα 10 δάνεια εγγυοδοσίας θα είναι χωρίς προσημείωση ακινήτου».
Aπό την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι οι διευκολύνσεις που έχουν γίνει προσφέρουν 3-4 δισ. ευρώ ρευστότητα.
Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, όπως είπαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων τραπεζών, έχουν εγκριθεί 1,6 δισ. ευρώ νέα δάνεια και τις επόμενες ημέρες όταν θα ανοίξει ο τρίτος κύκλος είναι έτοιμες να εγκρίνουν και τα επιπλέον 700 εκατ. ευρώ. Για το Εγγυοδοτικό δήλωσαν ότι ήδη έχουν εγκριθεί από τις τράπεζες 3,6 δισ. ευρώ δάνεια – που προκύπτουν με βάση τις εγγυήσεις του 1 δισ. ευρώ.
Το τραπεζικό σύστημα εστιάζει στις βιώσιμες επιχειρήσεις και σε κλάδους με υψηλές προοπτικές, όπως τρόφιμα, νέες τεχνολογίες, τουρισμός, real estate αλλά και αστικής ανάπλασης, με τον Β. Ψάλτη να προσθέτει και εφοδιαστικές αλυσίδες, καθώς όλες θα ανασχεδιαστούν. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει τώρα να στοχεύσουν ώστε να ενταχθούν πιο ενεργά σε αυτές. Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει να γίνει ακόμη και ένα μεταδιακομιστικό κέντρο».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας