• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.2°C / 11.9°C
  0 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.4°C / 8.8°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.6°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.0°C / 7.9°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.6°C / 2.8°C
  2 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 11.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 15.2°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 4.9°C / 10.9°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 16.3°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.6°C / 10.7°C
  1 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 3.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.5°C / 7.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  13°C 5.8°C / 12.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.4°C / 12.1°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 0.3°C / 7.7°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.2°C / 9.4°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  1 BF
  83%

Κλάους Ρέγκλινγκ

AP Photo/Bundas Engler
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στις συνήθεις «μεταρρυθμίσεις» επιμένει ο ESM

 • A-
 • A+
«Αμαρτία εξομολογημένη...» η ανεξάρτητη έκθεση Αλμούνια για το υψηλό κοινωνικό κόστος των μνημονιακών μέτρων, που ωστόσο «κράτησαν την Ελλάδα στην ευρωζώνη» ● Ανησυχία για τις επιπτώσεις της πανδημίας στους κλάδους που στηρίζουν το ΑΕΠ και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το κουτί της Πανδώρας και των σκληρών μεταρρυθμίσεων ανοίγει ο ESM, δίνοντας μια πρόγευση για τις απαιτήσεις του από τις χώρες που θα του χτυπήσουν την πόρτα ζητώντας κονδύλια από την ειδική πιστωτική γραμμή των 240 δισ. ευρώ στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημική κρίση.

Στην ετήσια έκθεσή του για τα πεπραγμένα του 2019, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, μεταξύ άλλων, συστήνει στην Ελλάδα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας, προϊόντων-αγαθών και υπηρεσιών, προκαλώντας ανατριχίλα στους κόλπους της κυβέρνησης.

Εισηγείται παράλληλα τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την αύξηση των επενδύσεων και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν παγώσει ανοίγοντας τρύπα 2 δισ. ευρώ στα φετινά έσοδα του προγράμματος. Τη φετινή χρονιά δεν αναμένεται να αντληθούν περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου για έσοδα 2,4 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις.

Ανατριχίλα στους κόλπους της κυβέρνησης από τις συστάσεις για αλλαγές στην αγορά εργασίας και στους κλάδους προϊόντων και υπηρεσιών

Οσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, στην έκθεσή του ο ESM κάνει λόγο για σημαντική καθυστέρηση στην εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίζεται να είναι ο ESM με την έκταση της ζημιάς που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός μολύνοντας κλάδους (τουρισμός, εστίαση, ναυτιλία) που έκαναν τη διαφορά στο ΑΕΠ και η συμβολή τους στην ανάπτυξη μετά τα «πέτρινα χρόνια» των μνημονίων ήταν καθοριστική.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, το ΑΕΠ της Ελλάδας σταθεροποιήθηκε στο 1,9% το 2019, ενώ η αύξηση της ζήτησης εργασίας μείωσε περαιτέρω το ποσοστό της ανεργίας. Ο τουρισμός ώθησε την ανάκαμψη, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις τόνωσαν τη δραστηριότητα των ακινήτων. Ωστόσο, οι ιδιωτικές επενδύσεις παραμένουν αδύναμες συνολικά, υποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει περαιτέρω το επιχειρηματικό της περιβάλλον και κυρίως την ανταγωνιστικότητά της.

Η Ελλάδα ενίσχυσε την παρουσία της στις αγορές βοηθούμενη από τη ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να συγκεντρώνει 9,3 δισ. ευρώ μέσω τεσσάρων εκδόσεων το 2019. Τα έσοδα επέτρεψαν στην Αθήνα να μειώσει το βραχυπρόθεσμο χρέος και να χρηματοδοτήσει μερική πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της από το ΔΝΤ, αφού ο ESM και το EFSF παραιτήθηκαν από τα δικαιώματα προπληρωμής.

Ηρθε ο «τυφώνας κορονοϊός» να αντιστρέψει ταχύτατα το θετικό κλίμα και να προσθέσει αβεβαιότητα στις ελληνικές οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές. Βέβαια, όπως τονίζει ο ESM, «η κατάσταση είναι ίδια και στις άλλες οικονομίες της Ευρώπης», αλλά τα «καρφιά» αφορούν αυτή τη στιγμή μόνο την Ελλάδα, που θα πρέπει να τον... ευχαριστήσει επειδή κράτησε τη χώρα μέσα στην ευρωζώνη. Μετά τα «πειράματα» με τα μνημόνια και τις λάθος συνταγές από την τρόικα που έφτασαν να αναγνωρίσουν μέχρι και οι άτεγκτοι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, o ESM μέσω της ξεχωριστής «ανεξάρτητης» έκθεσης που συνέταξε η ομάδα του κομισάριου Χοακίμ Αλμούνια καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:

 1. Η αυστηρή προσαρμογή που άρχισε με το δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα είχε σημαντικά υψηλότερο κοινωνικό κόστος απ’ ό,τι στις άλλες χώρες της ευρωζώνης που βοηθήθηκαν οικονομικά.
 2. Το πρόγραμμα του ESM δεν αντιμετώπισε όπως θα έπρεπε το χάσμα στην οικονομική παραγωγή, με τις συνεχείς μειώσεις του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων να υπονομεύουν τις βελτιώσεις ενός πιο ισορροπημένου μίγματος μέτρων για τα έσοδα και τις δαπάνες.
 3. Οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων-υπηρεσιών δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τις προσαρμογές που έγιναν στην αγορά εργασίας, επιδεινώνοντας έτσι την αρνητική επίπτωση στους φτωχότερους και δημιουργώντας εντάσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
 4. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της αδυναμίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου αποκατέστησαν σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα, αν και ακόμα δεν έχουν θέσει τα θεμέλια για μια ισχυρότερη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη.
 5. Η εξαιρετική στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα ο ESM συνέβαλε στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, την οποία όμως στήριξη οι Ελληνες την ένιωσαν καλά στο πετσί τους με τις μεγάλες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, με την υψηλή ανεργία, τη βαθιά ύφεση και τους δρόμους-φαντάσματα που δημιούργησαν τα μνημόνια με τις συστάσεις των ξένων για μεταρρυθμίσεις…

Χρυσώνοντας το χάπι, το συμβούλιο των διευθυντών του ESM σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τονίζει «ότι τα μαθήματα από το παρελθόν είναι καλοδεχούμενα και θα αποδειχθούν πολύτιμα».

Σε 8 δόσεις φέτος ο φόρος εισοδήματος

Σχέδιο-ανάσα για τις οφειλές στο Δημόσιο που δημιούργησε ο κορονοϊός αλλά και για τις φορολογικές υποχρεώσεις που θα προστεθούν στην πλάτη των πολιτών από το δεύτερο εξάμηνο του έτους ανακοινώνει πιθανότατα σήμερα η κυβέρνηση. Το σχέδιο προβλέπει εξόφληση των φετινών φόρων σε πολλές μηνιαίες δόσεις και συγκεκριμένα του φόρου εισοδήματος σε οκτώ (αντί των τριών διμηνιαίων που είναι σήμερα) και του ΕΝΦΙΑ σε έξι (αντί των 5 μηνιαίων).

Οι φορολογούμενοι που επλήγησαν από τον κορονοϊό και συσσώρευσαν νέα χρέη θα έχουν τη δυνατότητα να τα εξοφλήσουν σε 12-24 δόσεις με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Στην έκτακτη ευνοϊκή ρύθμιση ενδεχομένως να ενταχθούν και παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες έχουν αποκλειστεί από την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων που ήδη εφαρμόζεται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ναι» του ESM για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ
Το πράσινο φως για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβότερου μέρους των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ άναψε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ● Εξοικονομούνται πόροι 33 εκατ. μέχρι το 2021.
«Ναι» του ESM για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αίτημα στον ESM για πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ
Αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 3,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ υπέβαλε χθες το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να λάβει τη...
Αίτημα στον ESM για πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποφάσεις για μας (και) χωρίς εμάς
Δύο είναι οι συνεδριάσεις σήμερα στο Παρίσι για το ελληνικό θέμα. Η μία του EuroWorking Group στην οποία τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, και μια δεύτερη...
Αποφάσεις για μας (και) χωρίς εμάς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αφήνουν την Ντέλια να κάνει παιχνίδι...
Καθυστερήσεις μέχρι τις 22 Απριλίου όπου η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το πλεόνασμα του 2016 -και όπως αποκάλυψε χθες η «Εφ.Συν.», θα φτάνει στα επίπεδα του 3,2% με 3,3% του ΑΕΠ- παίζει το ΔΝΤ στις...
Αφήνουν την Ντέλια να κάνει παιχνίδι...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκόνταψαν πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις
Το ΔΝΤ ζήτησε ειδική πρόσκληση για να μεταβούν τα τεχνικά του κλιμάκια στην Αθήνα αλλά και να εφαρμοστούν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά, όπως και να διασφαλιστεί η ελάφρυνση του χρέους....
Σκόνταψαν πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και στο βάθος... μνημόνιο
Οι προτάσεις του ESM επαναφέρουν τον δημοσιονομικό εφιάλτη σε μια –πιθανότατα– εκλογική χρονιά • Η συνταγή για την Ελλάδα προβλέπει ότι για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο όριο του 100% απαιτούνται πρωτογενή...
Και στο βάθος... μνημόνιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας