• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.8°C / 16.8°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 13.0°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 15.5°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  10°C 9.7°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  67%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 12.3°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  1 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 15.1°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 17.5°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 12.9°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.5°C / 13.3°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 10.8°C / 16.0°C
  0 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 17.0°C
  2 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 6.0°C / 11.6°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.4°C / 13.1°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μαγική εικόνα» τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ

 • A-
 • A+
Μείωση μεριδίου αγοράς, μείωση επενδύσεων και ανύπαρκτο σχέδιο για την επιχείρηση βλέπει ο Σωκράτης Φάμελλος πίσω από τη θριαμβολογία για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, καθώς η μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια πριμοδοτεί τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε... το γάντι της πρόκλησης που περιείχε η προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί «κωμικής αντιπολίτευσης» στο θέμα των οικονομικών επιδόσεων της ΔΕΗ και επανήλθε χθες με εκτενή σχολιασμό των αποτελεσμάτων τριμήνου της επιχείρησης.

«Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δεν δικαιολογούν θριαμβολογίες από τους κυρίους Χατζηδάκη και Στάσση, αλλά απαιτούν αντιθέτως σοβαρότητα και αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής για τη ΔΕΗ», αναφέρει σε δήλωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης και πρώην υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας:

■ Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου της ΔΕΗ δείχνουν μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 9,3% και απώλεια μεριδίου της αγοράς από το 77,1% στο 70,1%.

■ Παρατηρείται μείωση των συνολικών επενδύσεων της ΔΕΗ στα 78,1 εκατ. ευρώ από τα 204,1 εκατ. ευρώ πέρυσι, καθώς και μείωση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε 4,2 εκατ. ευρώ από 223 εκατ. ευρώ πέρυσι.

■ Ο κύριος Χατζηδάκης δεν μπορεί να υπερασπιστεί το ανύπαρκτο πλάνο του για τη ΔΕΗ, το οποίο έχουμε επανειλημμένως ζητήσει να μας παρουσιάσει, το πλάνο του για τα νέα ΝΟΜΕ που διαπραγματεύεται με την Κομισιόν, όπως και το πλάνο απολιγνιτοποίησης που περιλαμβάνει μόνο ανεργία και αντικατάσταση της λιγνιτικής παραγωγής με ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτό-φυσικό αέριο όχι από τη ΔΕΗ αλλά από ιδιώτες.

«Του συνιστούμε να μην προχωράει σε προβολές της δικής του κατάστασης, με ψυχαναλυτικούς όρους, στην αξιωματική αντιπολίτευση», είναι το καταληκτικό δηκτικό σχόλιο του κ. Φάμελλου ως απάντηση στο περί «κωμικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ» σχόλιο του υπουργού Ενέργειας.

Πέραν αυτών, κύκλοι της ενεργειακής αγοράς επισημαίνουν ενδιαφέροντα πρόσθετα στοιχεία για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, που ανακοίνωσε κέρδη EBIDTA 182 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 166 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο πέρσι.

Στα αυξημένα κέρδη αποτυπώνεται η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 35%, η μείωση της οριακής (χονδρικής) τιμής κατά 26%, η μείωση της έκπτωσης συνεπούς πελάτη από το 15% που ίσχυε στις αρχές του 2019 στο 5% φέτος και, κυρίως, η αύξηση των τιμολογίων που επέβαλε η κυβέρνηση ως όρο «διάσωσης» της ΔΕΗ κατά 15%, η οποία επιβάρυνε δυσβάστακτα τα νοικοκυριά. Ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών η ΔΕΗ έχασε μαζικά πελάτες, πριμοδοτώντας εμμέσως τους ανταγωνιστές της.

Στη χαμηλή τάση, που αφορά τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, το μερίδιό της έπεσε από το 73% στο 69%, στη μεσαία τάση, που αφορά μεγάλες επιχειρήσεις, το μερίδιό της έπεσε από 52,6% σε 43,1% (η σύγκριση αφορά το πρώτο τρίμηνο 2019 και 2020). Αντίθετα, στην υψηλή τάση, που αφορά τις λίγες μεγάλες βαριές βιομηχανίες (χαλυβουργίες, Αλουμίνιον κ.λπ.), για τις οποίες οι τιμές είναι αμετάβλητες μέχρι τη λήξη των συμβολαίων τους (για τις περισσότερες τέλος του έτους), η ΔΕΗ παραμένει το φτηνό μονοπώλιο, με μερίδιο άνω του 97%. Θεαματική είναι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της και στην παραγωγή ρεύματος, από το 47% στο 37%, που αποδίδεται κυρίως στη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής.

Εν τω μεταξύ, την επαύριο της «θριαμβικής» ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου, η διοίκηση της ΔΕΗ και το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ενέκριναν το διετές δάνειο, ύψους 160 εκατ., που έχει ανάγκη η δημόσια επιχείρηση για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα ρευστότητας και το πιεστικό πρόβλημα εισπραξιμότητας των οφειλών, το οποίο οξύνθηκε πρώτα από την αύξηση των τιμολογίων και στη συνέχεια από την πανδημία και το ισχυρό πλήγμα που προκάλεσε στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαζική φυγή από τη ΔΕΗ το 2019
Η ΔΕΗ διατηρεί μεν την κυριαρχία της στη λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά εξακολουθεί να χάνει πελάτες από τους εναλλακτικούς ιδιώτες προμηθευτές της που έχουν πλέον φτάσει τους 25.
Μαζική φυγή από τη ΔΕΗ το 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας 17 δισ. μέχρι το 2025
Το παράδοξο για κυβέρνηση σκληρών ιδιωτικοποιήσεων είναι ότι στον νέο προϋπολογισμό δεν περιμένει επιπλέον έσοδα το 2022, πέρα από την καταβολή του τιμήματος για ήδη δρομολογημένα.
Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας 17 δισ. μέχρι το 2025
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαλαρή η ατζέντα του ΤΑΙΠΕΔ το 2022
Με την ολοκλήρωση του κύκλου του «σκληρού πυρήνα» των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων, μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και τη συρρίκνωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ, το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ...
Χαλαρή η ατζέντα του ΤΑΙΠΕΔ το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανηγύρια για την... απώλεια ελέγχου της ΔΕΗ
Συνωστισμός επενδυτικών κεφαλαίων στη νέα μετοχική σύνθεση της εταιρείας, όπου το Δημόσιο περιθωριοποιείται. Στα 9 ευρώ ανά μετοχή ορίστηκε η τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.
Πανηγύρια για την... απώλεια ελέγχου της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θεαματική υπερκάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ
Χωρίς να αποτελεί τεράστια έκπληξη, καθώς οι ενεργειακές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη αποτελούν σκοτεινό αντικείμενο… κερδοσκοπικού πόθου των επενδυτικών κεφαλαίων ακριβώς λόγω της έκρηξης στις τιμές των...
Θεαματική υπερκάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς μοιράζεται η πίτα των ρύπων
Μπορεί η υπουργική απόφαση για το πώς θα εφαρμοστεί η επιδότηση στους «φλεγόμενους» λογαριασμούς ρεύματος να καθυστερεί υπέρμετρα, εκδόθηκε όμως ήδη άλλη με το πώς θα μοιραστεί το 1 δισ. ευρώ των ρύπων που...
Πώς μοιράζεται η πίτα των ρύπων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας